PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z blokowaniem ostrości Olympus E-M10 III

markog
28.04.20, 18:12
Dzień dobry
Piszę tu gdyż od pewnego czasu jestem posiadaczem tego małego bezlusterkowca.
Niestety zachowuje on się trochę dziwnie. Chodzi o blokowanie punktu ostrości. Gdy chcę zrobić zdjęcie to zasadniczo w połowie migawki następuje ostrzenie i teoretycznie powinno nastąpić blokowani tegoż. Tak się niestety nie dzieje :(.
Ostrzenie następuje jest potwierdzone piknięciem ale po przekomponowaniu kadru przy dociśnięciu migawki do końca następuje szybkie ostrzenie jeszcze raz w miejscu wyznaczonym okienkiem.
Czyli np staram się zrobić zdjęcie z małą głębią ostrości szybko poruszającego się psa w moim kierunku. Ostrzę autofocusem w centralnym punkcie np na 1,5 m używając do tego trawy, podłoża czegokolwiek (przycisk mam w połowie spustu zablokowany - potwierdzone piknięciami - obraz ostry w zakresie 1,5 +/- 0,15m. Tryb aparatu S-AF, szybka seria zdjęć (1 z kilkunastu powinno wyjść) więc oczekuje że tej ostrości mi nie zmieni. Niestety przy kończeniu wyzwalania migawki - dociśnięciu spustu (gdy pies już biegnie i jest np w odległości 3m ode mnie - następuje ponowne ostrzenie. Nie dość że ostrzy w innym miejscu to jeszcze czas wyzwolenia jest opóźniony o te kilka milisekund na ostrzenie. Miałem już kilka aparatów co prawda nie bezlusterkowców i tam blokada zachowywała się poprawnie. Nie było drugiego ostrzenia :(
Drugi test ostrzę na obiekt 40 cm odemnie - tryb pojedynczej klatki, S-AF F=1,8 przenoszę kadr tak że obiekt 40cm jest w dolnym rogu a aparat przy wyzwoleniu migawki ostrzy ponownie co powoduje że kompozycja jest nieostra w tym miejscu w którym potrzebuję.

Proszę o radę czy ten model tak ma że stara się za wszelką cenę "naprawić" ostrość przed wyzwoleniem, czy może coś jest z aparatem

PS
Wiem że mogę użyć MF
PS2
Wiem że mogę użyć innego punktu ostrośći

W pytaniu chodzi mi wyłącznie o blokowanie autofocusu i podwójne ostrzenie.

And.N
28.04.20, 22:27
Na pewno nie powinno tak być, zwłaszcza w trybie pojedynczej klatki. Może jakiś właściciel OMD E-M10 II/III się wypowie jak jest u niego.

markog
28.04.20, 22:32
Na pewno nie powinno tak być, zwłaszcza w trybie pojedynczej klatki. Może jakiś właściciel OMD E-M10 II/III się wypowie jak jest u niego.

No własnie może ktoś spróbuje zrobić przekadrowanie na zablokowanym półspuscie z bliskiego na daleki kadr.

staryman
28.04.20, 22:33
Gdzieś słyszałem o czymś podobnym, nie przytoczę zdarzenia, ale mogły to być styki korpus-obiektyw. Przy poruszeniu obiektyw drgając wymuszał ponowne ostrzenie. Może odłącz i załącz ponownie obiektyw.

DeWuTe
28.04.20, 22:59
A czy można ustawić autofocus na bieżące śledzenie AF-C?
Może to byłoby lepsze ustawienie w przypadku ruchomego obiektu.

Bodzip
29.04.20, 09:22
W moim M10 II jest ok, często to wykorzystuję do robienia panoram. Półwpust -> ostrzenie -> klik -> odpuszczenie tylko do połowy -> przekadrowanie -> klik.
Do autora - sprawdź z innym obiektywem.

markog
29.04.20, 13:18
W moim M10 II jest ok, często to wykorzystuję do robienia panoram. Półwpust -> ostrzenie -> klik -> odpuszczenie tylko do połowy -> przekadrowanie -> klik.
Do autora - sprawdź z innym obiektywem.

Dziś zrobiłem test jeszcze raz na wszystkich obietywach
-kitowym 14-42 przesłona 3,5
-45mm przesłona 1,8
-Lumix 20mm przesłona 1,7

Na wszystkich tak samo po przekadrowaniu w trybie S-AF następuje ponowne ostrzenie. W oryginalnych Olympusach dość szybko (ale za wolno dla biegnącego psa :) ) Lumix dłużej ale to można zwalić na różne systemy.

Chyba zgłoszę to do serwisu

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

A czy można ustawić autofocus na bieżące śledzenie AF-C?
Może to byłoby lepsze ustawienie w przypadku ruchomego obiektu.

No niestety tryb AF-C nie sprawdza się z biegnącym szybko obiektem w twoją stronę na dość krótkich obiektywach. Jest za wolny. On nie nadąża nawet pierwszego ostrzenia zrobić gdy chesz zrobić zdjęcie obiektu poruszającego się 40km/h w twoim kierunku w odległosci 5m do 1m od aparatu. Tylko seria i ostrzenie w punkt

Zresztą to jest tylko jedno zastosowanie, dalej nie mogę przekadrowywać i zmiana trybu tego nie załatwia.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

tak to wygląda

https://www.youtube.com/watch?v=IFqjhxTUsmc

staryman
29.04.20, 13:31
Tak wygląda jakby AF-C był cały czas włączony, stąd, po przekadrowaniu, ponowne ostrzenie. Może w ustawieniach aparatu, spust lub w ogóle aparat został zaprogramowany/przeprogramowany na stałe AF-C. Nie mam tego modelu więc to tylko zgadywanie.

markog
29.04.20, 13:44
No nie. Ostrzenie następuje po dociągnięciu spustu a na AF-C ostrość zmienia się już w trakcie przesuwania aparatu (ostrzy ciągle).

staryman
29.04.20, 15:54
Jeszcze może coś takiego AEL/AFL, blokada ekspozycji, blokada ostrości. Sprawdź co włączone.

Jack
30.04.20, 15:14
Dziś zrobiłem test jeszcze raz na wszystkich obietywach
[...]

tak to wygląda

Próbowałem powtórzyć to, co widziałem na filmiku, jednak nie udało mi się. U mnie przy S-AF, po przytrzymaniu i przekadrowaniu na inny plan, aparat robi po prostu nieostre zdjęcie. Nie odkryłem, co może być przyczyną anomalii. Możliwe ustawienia sposobu obsługi pomiaru ostrości i oświetlenia znajdziesz w menu ustawień własnych, zakładka A -> AEL/AFL. Spróbuj ustawić Mode 3 (dla S-AF). Wtedy pod guzikiem spustowym będziesz miał pomiar światła, ale ostrość trzeba nastawić przyciskając guzik AEL/AFL. Zobacz czy taka kombinacja działa, jeśli chodzi o jednorazowe ustawienie ostrości i niezmienianie jej w chwili wykonania zdjęcia. Oczywiście przed taką próbą niezbędny jest pełny reset. Oczywiście mówimy o próbie, bo jak nie bangla przytrzymanie ostrości w normalnym nastawianiu S-AF spod guzika spustowego, to chyba serwis będzie musiał pomóc.

markog
2.05.20, 15:32
Próbowałem powtórzyć to, co widziałem na filmiku, jednak nie udało mi się. U mnie przy S-AF, po przytrzymaniu i przekadrowaniu na inny plan, aparat robi po prostu nieostre zdjęcie. Nie odkryłem, co może być przyczyną anomalii. Możliwe ustawienia sposobu obsługi pomiaru ostrości i oświetlenia znajdziesz w menu ustawień własnych, zakładka A -> AEL/AFL. Spróbuj ustawić Mode 3 (dla S-AF). Wtedy pod guzikiem spustowym będziesz miał pomiar światła, ale ostrość trzeba nastawić przyciskając guzik AEL/AFL. Zobacz czy taka kombinacja działa, jeśli chodzi o jednorazowe ustawienie ostrości i niezmienianie jej w chwili wykonania zdjęcia. Oczywiście przed taką próbą niezbędny jest pełny reset. Oczywiście mówimy o próbie, bo jak nie bangla przytrzymanie ostrości w normalnym nastawianiu S-AF spod guzika spustowego, to chyba serwis będzie musiał pomóc.

Dziękuję za sprawdzenie i potwierdzenie braku anomalii w innym aparacie. Oczywiście sprawdzałem Mode 3 i na nim działa poprawnie tj półspust blokuje ekspozycje a Fn1 szuka ostrości i wtedy działa poprawnie. Po naciśnięciu Fn1 blokuje tę ostrość i spust migawki robi "piękne" pożądane nieostre zdjęcia po przekadrowaniu :) niestety jak pewnie wszyscy zauważą taki tryb obsługi dwoma klawiszami jest niewygodny i nie o to chodzi. Po powrocie do Mode 1 mam te same obawy - doostrzanie (czasami 2/3 zdj na 10 uda się że nie ostrzy powtórnie). Oczywiście wszystkie resety już robiłem.
Zgłosiłem aparat do serwisu