Dzień dobry
Piszę tu gdyż od pewnego czasu jestem posiadaczem tego małego bezlusterkowca.
Niestety zachowuje on się trochę dziwnie. Chodzi o blokowanie punktu ostrości. Gdy chcę zrobić zdjęcie to zasadniczo w połowie migawki następuje ostrzenie i teoretycznie powinno nastąpić blokowani tegoż. Tak się niestety nie dzieje.
Ostrzenie następuje jest potwierdzone piknięciem ale po przekomponowaniu kadru przy dociśnięciu migawki do końca następuje szybkie ostrzenie jeszcze raz w miejscu wyznaczonym okienkiem.
Czyli np staram się zrobić zdjęcie z małą głębią ostrości szybko poruszającego się psa w moim kierunku. Ostrzę autofocusem w centralnym punkcie np na 1,5 m używając do tego trawy, podłoża czegokolwiek (przycisk mam w połowie spustu zablokowany - potwierdzone piknięciami - obraz ostry w zakresie 1,5 +/- 0,15m. Tryb aparatu S-AF, szybka seria zdjęć (1 z kilkunastu powinno wyjść) więc oczekuje że tej ostrości mi nie zmieni. Niestety przy kończeniu wyzwalania migawki - dociśnięciu spustu (gdy pies już biegnie i jest np w odległości 3m ode mnie - następuje ponowne ostrzenie. Nie dość że ostrzy w innym miejscu to jeszcze czas wyzwolenia jest opóźniony o te kilka milisekund na ostrzenie. Miałem już kilka aparatów co prawda nie bezlusterkowców i tam blokada zachowywała się poprawnie. Nie było drugiego ostrzenia![]()
Drugi test ostrzę na obiekt 40 cm odemnie - tryb pojedynczej klatki, S-AF F=1,8 przenoszę kadr tak że obiekt 40cm jest w dolnym rogu a aparat przy wyzwoleniu migawki ostrzy ponownie co powoduje że kompozycja jest nieostra w tym miejscu w którym potrzebuję.
Proszę o radę czy ten model tak ma że stara się za wszelką cenę "naprawić" ostrość przed wyzwoleniem, czy może coś jest z aparatem
PS
Wiem że mogę użyć MF
PS2
Wiem że mogę użyć innego punktu ostrośći
W pytaniu chodzi mi wyłącznie o blokowanie autofocusu i podwójne ostrzenie.