PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy 300mm PRO za 3,6 tys. zł??? Zestaw z 12-40 i 40-150 PRO za 4,2 tys zł?

GoOrange
21.03.20, 22:23
Cześć,

jest firma na amazon, która handluje m.in. Olympusem w podejrzanie niskich cenach. Co o tym myślicie?

https://www.amazon.de/s?me=A2F309MCN9LO9U&rh=p_4%3AOlympus&dc&fst=as%3Aoff&qid=1584821719&ref=sr_in_-2_p_4_32 (https://www.amazon.de/s?me=A2F309MCN9LO9U&rh=p_4%3AOlympus&dc&fst=as%3Aoff&qid=1584821719&ref=sr_in_-2_p_4_32)

apz
21.03.20, 22:35
Cześć,

jest firma na amazon, która handluje m.in. Olympusem w podejrzanie niskich cenach. Co o tym myślicie?

https://www.amazon.de/s?me=A2F309MCN9LO9U&rh=p_4%3AOlympus&dc&fst=as%3Aoff&qid=1584821719&ref=sr_in_-2_p_4_32 (https://www.amazon.de/s?me=A2F309MCN9LO9U&rh=p_4%3AOlympus&dc&fst=as%3Aoff&qid=1584821719&ref=sr_in_-2_p_4_32)

Początki wysprzedaży? Brak płynności finansowej w erze kryzysu?

GoOrange
21.03.20, 22:44
Początki wysprzedaży? Brak płynności finansowej w erze kryzysu?

Hmmm... Tyle że zastanawiające są jednak aż tak niskie ceny... Ciekawe jak z ewentualnym odzyskaniem pieniędzy gdyby coś poszło nie tak.
Może i głupie pytanie, ale czy podrabia się taki sprzęt?

henry1
21.03.20, 23:38
Hmmm... Tyle że zastanawiające są jednak aż tak niskie ceny... Ciekawe jak z ewentualnym odzyskaniem pieniędzy gdyby coś poszło nie tak.
Może i głupie pytanie, ale czy podrabia się taki sprzęt?
Mało prawdopodobne, choć możliwe. :mrgreen:
Koszt przygotowania linii produkcyjnej byłby ogromny. :cry:

apz
21.03.20, 23:49
Mało prawdopodobne, choć możliwe. :mrgreen:
Koszt przygotowania linii produkcyjnej byłby ogromny. :cry:

Amazon nie ubezpiecza? To może zapłać PAlPay-em

henry1
21.03.20, 23:51
Amazon nie ubezpiecza? To może zapłać PAlPay-em

Ale to nie ja chce kupić ten obiektyw. :shock::mrgreen:

Koriolan
21.03.20, 23:53
Ja widzę że Amazon ubezpiecza.. Ho Ho

GoOrange
22.03.20, 00:05
Ja widzę że Amazon ubezpiecza.. Ho Ho

Kupujesz coś? Ja się waham...

Poszperałem, poszukałem, poczytałem. To zapewne oszust!

Boost
22.03.20, 01:33
Kupujcie :-)

W tych cenach to nie wiem czy nie wracać do m43 ;-)

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Chociaż.... Zakup po potwierdzeniu u sprzedającego:

" ✉ Proszę nie składać zamówień bez prośby o zatwierdzenie, bez naszej zgody zamówienie zostanie anulowane.
KONTAKT ze sprzedawcą: ✉ ➜ info@AquaToop.de

UWAGA! Przed złożeniem zamówienia napisz na adres e-mail: ➜ ➜ info@AquaToop.de"

GoOrange
22.03.20, 09:15
Wszystko wyprzedane. Teraz można albo sobie pluć w brodę, albo gratulować ostrożności ;)

Boost
22.03.20, 10:33
Wszystko wyprzedane. Teraz można albo sobie pluć w brodę, albo gratulować ostrożności ;)

U mnie wciąż dostępne.

GoOrange
22.03.20, 10:38
Faktycznie, a już myślałem że konto zostało zbanowane.

Inna sprawa że, jak piszą na innych forach, wszystkie zamówienia przez Amazon (śledzone, ubezpieczone), są anulowane przez sprzedawcę.

Jack
22.03.20, 11:58
Wszystko wyprzedane. Teraz można albo sobie pluć w brodę, albo gratulować ostrożności ;)Ja myślę, że gratulować ostrożności. Te wszystkie atrakcję mają status "Auf Lager" (dostępne), jednak zadałem sobie trud, żeby zajrzeć na stronę internetową sprzedawcy (http://www.eo-w.com/). Nie trzeba znać niemieckiego, żeby sobie poklikać i wyrobić zdanie na temat działalności handlowej firmy. Nie mówiąc już o różnych adresach firmy - na jej stronie internetowej i podanego na Amazonie biura obsługi klienta (na satelicie Googla nieciekawa budowla ;-) ). Oczywiście nie próbuję twierdzić, że to przekręt, ale być może to resztki azjatyckiej dostawy, z której uciekają brytyjscy spryciarze przed całkowitym zamknięciem granicy celnej.

GoOrange
22.03.20, 13:01
Jak już jesteśmy przy zakupach i "dziwnych okolicznościach"...

Czy jest wśród forumowiczów osoba mająca kontakt z oficjalnym sklepem Olympusa shop.olympus.eu? W piątek kupiłem aparat ze szkłem, zapłaciłem kartą, a dziś bank obciążył mnie prowizją za tą transakcję, która wynosi prawie 450 zł!
Owa prowizja została pobrana za przelew na konto zagraniczne, a ja jestem absolutnie przekonany że wchodząc do sklepu wybrałem Polskę.
Jest niedziela więc nic nie wyjaśnię, ale na tą chwilę mam spory niesmak :(

koronax
22.03.20, 13:06
Jak już jesteśmy przy zakupach i "dziwnych okolicznościach"...

Czy jest wśród forumowiczów osoba mająca kontakt z oficjalnym sklepem Olympusa shop.olympus.eu? W piątek kupiłem aparat ze szkłem, zapłaciłem kartą, a dziś bank obciążył mnie prowizją za tą transakcję, która wynosi prawie 450 zł!
:(

Możesz napisać co to za bank. Tak mnie to ciekawi.
Kiedyś też kupowałem przez shop.olympus i żadnej prowizji nie miałem pobranej. Choć przyznam że było to może dwa lata temu.

GoOrange
22.03.20, 13:12
Możesz napisać co to za bank. Tak mnie to ciekawi.
Kiedyś też kupowałem przez shop.olympus i żadnej prowizji nie miałem pobranej. Choć przyznam że było to może dwa lata temu.

Alior Bank pobiera 4% prowizji za płatność kartą na konto zagraniczne. Płaciłem ok. 10.800 zł i z tego wyszła prowizja ok. 440 zł!
Niestety nigdzie w procesie zakupu nie widziałem informacji i zagranicznym przelewie, a jak już pisałem - przed wejściem do sklepu wybrałem Polskę.

Na razie poza wyższym ciśnieniem, zepsutym weekendem i szybszym przełykaniem śliny staram się być optymistą, liczę że sprawa jakoś się wyjaśni.

grizz
22.03.20, 13:44
Płaciłeś kartą? Czy zrobiłeś przelew z karty, bo to dwie rózne rzeczy.

GoOrange
22.03.20, 13:50
Płaciłeś kartą? Czy zrobiłeś przelew z karty, bo to dwie rózne rzeczy.

Płaciłem kartą. Tak jak robię to zawsze. Podałem dane z karty, potwierdziłem SMS-em i konto zostało obciążone kwotą jak za zakup. Dopiero teraz na koncie pojawił się wpis z prowizją.

epicure
22.03.20, 14:00
Alior Bank pobiera 4% prowizji za płatność kartą na konto zagraniczne.

O, dobrze wiedzieć. To chyba siakaś nowość. Też mam konto w Aliorze i wielokrotnie dokonywałem takich płatności, a nigdy wcześniej nie spotkałem się z taką prowizją. Co najwyżej przewalutowanie po niekorzystnym kursie.

Jack
22.03.20, 14:09
Nie wiem, jak wygląda kwestia płacenia kartą i ewentualne z tego tytułu prowizje. Jestem cały czas na bieżąco z zakupami opłacanymi z konta przez "Przelewy24" i to działa bez jakiejkolwiek prowizji. Pomoc przez telefon obecnie jest niedostępna, ale napisz email na camera.support.pl@olympus.eu, albo serwis@serwis.pl - pod tymi adresami "urzędują" osoby z Centrum Obsługi Klienta Olympus. Dowiesz się, czy masz zmienić bank na dogodniejszy, albo czy prowizja powstała po stronie sklepu z powodu niewłaściwego zakwalifikowania numeru konta odbiorcy.

GoOrange
22.03.20, 14:10
220480

220481

Powyżej widać co i jak...

epicure
22.03.20, 14:27
To chyba pułapka iKonta biznes, bo w Koncie Jakże Osobistym tego nie ma.

GoOrange
22.03.20, 14:33
To chyba pułapka iKonta biznes, bo w Koncie Jakże Osobistym tego nie ma.

Tylko tak sobie myślę, skąd miałem wiedzieć że płacę na zagraniczne konto? Nigdzie takiej informacji nie ma. Mało tego, sklep wita nas wyborem kraju.

Z resztą nie ma co dziś bić piany, jutro porozmawiam że sklepem, liczę na pro-klienckie podejście. Napiszę co i jak.

Koriolan
22.03.20, 16:10
Raczej z bankiem. 4% prowizji od zagranicznych transakcji kartą ? Chciwość jest dobra?

GoOrange
22.03.20, 16:50
Raczej z bankiem. 4% prowizji od zagranicznych transakcji kartą ? Chciwość jest dobra?

Tak jak powiedziałem, jutro będę sprawę wyjaśniać. Niemniej jednak bank informuje o prowizji, to shop.olympus.eu nie informuje o banku przeznaczenia przelewu.

koronax
22.03.20, 17:02
220480

Powyżej widać co i jak...

Tak jak powiedziałem, jutro będę sprawę wyjaśniać. Niemniej jednak bank informuje o prowizji, to shop.olympus.eu nie informuje o banku przeznaczenia przelewu.

[FONT=HelveticaNeue]OLYMPUS EUROPA SE & Co. KG
Corporate Communications
Amsinckstr. 63
20097 Hamburg
Niemcy
[/COLOR]
To dane ze strony https://shop.olympus.eu/pl_PL/IMPRINT

Twój bank pewnie zgodnie z regulaminem w którym masz konto i kartę, przelał kasę . Uznał że to transakcja zagraniczna i pobrał prowizję.
Daj znać jak się to zakończy.

GoOrange
22.03.20, 17:14
Zdaję sobie sprawę z tego że Olympus nie jest polską firmą, oraz z tego że firmy globalne mają przedstawicielstwa na całym świecie, jednak kliknięcie "Polska" przed wejściem na stronę oraz zapłata w PLN daje domysł że mamy do czynienia z polskim obrotem bankowym.

Czy w ramach tzw. chargeback zwracana jest również prowizja?

apz
23.03.20, 05:54
Czy w ramach tzw. chargeback zwracana jest również prowizja?
Nie sądzę, To sprawa między Tobą a Twoim bankiem.

GoOrange
23.03.20, 13:04
Niestety Olympus nie wysłał mi aparatu w piątek i nie wyśle go dzisiaj. Mało tego, podczas składania zamówienia podałem adres, którego teraz nie da się zmienić, a ja już nie będę mógł odebrać paczki pod poprzednim adresem kiedy opóźniony sprzęt przyjdzie.

Czekam na rozwój sytuacji w kwestii prowizji (akceptant płatności Olympusa jest poza PL).

Edit: Chyba wiem już czemu mi nie wysłali! Jak kupowałem był dostępny...

220523