Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gimp nie otwiera jpg-ów

helmuth
11.05.08, 20:32
Mam problem z gimp-em. Nie mogę otworzyć plików zapisanych, po wywołaniu RAW-ów w Olympus Studio 2 (v.2.12), jako Exif-JPEG. Pliki JPEG otwierają się bez problemu. Mam gimp-a w wersji 2.4.5. W wersji 2.4.4 było to samo. Czy ktoś wie jaki jest powód?

salvadhor
11.05.08, 22:08
Możesz gdzieś wystawić takiego jpg'a z danymi exif? Wyczytałem gdzieś, że o ile Gimp sobie radzi z odczytem jpg'ów z danymi exif, o tyle ma jakiś problem z tymi generowanymi przez soft Olympusa.

Z drugiej strony - możesz ustawić w opcjach Oly Studio, żeby zapisywał zwykłe jpg, bez exif. Zapisywane z Gimpa jpg z tymi danymi z kolei różnie mogą się otwierać w labach na ich Photoszopach.

Generalnie, dane exif trzymam sobie w swoich archiwach na swoje potrzeby - wszelkie zdjęcia exportowe już są bez tych danych.

Zakładam, że używasz Windowsa, na Linuksie jest programik (exiftool), który 'dokleja' dane exif do wynikowego .jpg'a (np. z dcraw'a). I takie .jpg otwierają się bez problemu.

helmuth
12.05.08, 08:10
Poniżej załączam przykładowe zdjęcie którego gimp nie chce mi otworzyć (P5060508.jpg) . Zauważyłem też (menadżer.jpg), że przy próbie otwarcia tego pliku, gwałtownie wzrasta użycie pliku stronicowania- do 1,18G (normalnie ok. 460M), a mam zainstalowane 512M RAM. Komputer mieli i mieli i nic. Otwieram to zdjęcie w innych programach bez problemu.

fotomic
12.05.08, 08:17
oto właśnie gimp ;) taka mała niespodzianka, jak wywalisz exifa to zadziała, ale to pewnie już wiesz. Jeszcze dodam ze występuje to w wielu małpkach, zwłaszcza nowych Olka oczywiście.

salvadhor
12.05.08, 08:21
oto właśnie gimp ;) taka mała niespodzianka, jak wywalisz exifa to zadziała, ale to pewnie już wiesz. Jeszcze dodam ze występuje to w wielu małpkach, zwłaszcza nowych Olka oczywiście.

Uściślijmy - to soft Olympusa załącza dane exif w jakiś dziwny, niekoniecznie standardowy sposób. Jak dotąd nigdy nie miałem problemu z danymi exif doklejonymi do jpg'a zapisanego innym programem.

Co do dołączonego zdjęcia, to fakt:

/usr/lib/gimp/2.0/plug-ins/jpeg: fatal error: Naruszenie ochrony pamięci

Spróbuję dociec o co chodzi...

fotomic
12.05.08, 08:25
Uściślijmy - to soft Olympusa załącza dane exif w jakiś dziwny, niekoniecznie standardowy sposób. Jak dotąd nigdy nie miałem problemu z danymi exif doklejonymi do jpg'a zapisanego innym programem.

czyli gimp nie potrafi sobie poradzić, a wszystko inne tak :D - co by nie było nabijam sie specjalnie.

BTW. swego czasu wywaliłem silnik naszej galerii, wrzucając zdjęcie orygialne z małpki Olka. Też był winny exif. ;)

helmuth
12.05.08, 08:29
...Spróbuję dociec o co chodzi...
Z niecierpliwością czekam na wyniki dociekań :)

pol189
12.05.08, 12:32

Co do dołączonego zdjęcia, to fakt:

Spróbuję dociec o co chodzi...

Dziwne! Instaowałes z repozytoriów czy ze źródeł. Umnie wszystko gra!
- Gimp. 2.4.5, Fedora 6 (połowa systemu kompilowana ze źródeł).
Niemam OliStudia, ale z OM wszystko gra na 102!

.

salvadhor
12.05.08, 14:03
Wygrzebałem, że to problem z biblioteką libexif, z której korzysta Gimp. Jak poprawią bibliotekę, przestanie błąd wypadać ;) To jest od dość dawna raportowany problem, ponoć wersja 0.6.16 jest pozbawiona tego błędu, ale u mnie też się sypie.

http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=466044

I tak, mam Gimpa z repozytoriów.

helmuth
12.05.08, 14:25
...Instaowałes z repozytoriów czy ze źródeł...
Nie bardzo rozumiem, ale na wszelki wypadek podam stronę z której instalowałem gimp-a: http://www.gimp.org/.
WindowsXP Home- legalny, aktualizowany na bieżąco.

skow
12.05.08, 19:39
U mnie bez problemów otworzyłem ten plik.

Fedora 8 i
gimp-2.4.5-1.fc8
libexif-0.6.16-1.fc8

salvadhor
12.05.08, 19:45
Kolega który zadał pytanie i tak używa Windowsa, zatem nasze wykazywanie dystrybucji w których 'działa', nie ma sensu. Musi po prostu poczekać na kompilację Gimpa z użyciem poprawionego libexif.

Swoją drogą mam te same wersje Gimpa i libexif (Debian Sid) i mi segfaultuje...

helmuth
12.05.08, 20:32
Ciekawe czy u innych użytkowników gimp-a na WinXP też są te problemy?

Mirek54
12.05.08, 21:31
Az se instalnelem tego programa.Nie otwiera tego zdjecia i polowy,ktorych mam na dysku.Jakies miliony procesow uruchamia-to nie na moje nerwy.Polecial w kosz i nigdy wiecej na niego nie popatrze.

helmuth
13.05.08, 09:08
No to pocieszyłeś mnie bo myślałem że może coś nie tak u mnie ze sprzętem. Z drugiej jednak strony potwierdziłeś że gimp nie jest doskonały. Na ogół obrógkę jpg-ów robię w PhotoFiltre a w gimp-ie mi korzystam właściwie tylko z poprawiania zniekształeń perspektywy i inteligentnych nożyc. Tam też po każdym skadrowaniu tracę Exif-a, więc nie jest to dla mnie wielki problem, wywoływać RAW-y do jpg-a bez Exif-a.