Mam problem z gimp-em. Nie mogę otworzyć plików zapisanych, po wywołaniu RAW-ów w Olympus Studio 2 (v.2.12), jako Exif-JPEG. Pliki JPEG otwierają się bez problemu. Mam gimp-a w wersji 2.4.5. W wersji 2.4.4 było to samo. Czy ktoś wie jaki jest powód?
Mam problem z gimp-em. Nie mogę otworzyć plików zapisanych, po wywołaniu RAW-ów w Olympus Studio 2 (v.2.12), jako Exif-JPEG. Pliki JPEG otwierają się bez problemu. Mam gimp-a w wersji 2.4.5. W wersji 2.4.4 było to samo. Czy ktoś wie jaki jest powód?
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Możesz gdzieś wystawić takiego jpg'a z danymi exif? Wyczytałem gdzieś, że o ile Gimp sobie radzi z odczytem jpg'ów z danymi exif, o tyle ma jakiś problem z tymi generowanymi przez soft Olympusa.
Z drugiej strony - możesz ustawić w opcjach Oly Studio, żeby zapisywał zwykłe jpg, bez exif. Zapisywane z Gimpa jpg z tymi danymi z kolei różnie mogą się otwierać w labach na ich Photoszopach.
Generalnie, dane exif trzymam sobie w swoich archiwach na swoje potrzeby - wszelkie zdjęcia exportowe już są bez tych danych.
Zakładam, że używasz Windowsa, na Linuksie jest programik (exiftool), który 'dokleja' dane exif do wynikowego .jpg'a (np. z dcraw'a). I takie .jpg otwierają się bez problemu.
Poniżej załączam przykładowe zdjęcie którego gimp nie chce mi otworzyć (P5060508.jpg) . Zauważyłem też (menadżer.jpg), że przy próbie otwarcia tego pliku, gwałtownie wzrasta użycie pliku stronicowania- do 1,18G (normalnie ok. 460M), a mam zainstalowane 512M RAM. Komputer mieli i mieli i nic. Otwieram to zdjęcie w innych programach bez problemu.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
oto właśnie gimptaka mała niespodzianka, jak wywalisz exifa to zadziała, ale to pewnie już wiesz. Jeszcze dodam ze występuje to w wielu małpkach, zwłaszcza nowych Olka oczywiście.
było sobie życie
Uściślijmy - to soft Olympusa załącza dane exif w jakiś dziwny, niekoniecznie standardowy sposób. Jak dotąd nigdy nie miałem problemu z danymi exif doklejonymi do jpg'a zapisanego innym programem.
Co do dołączonego zdjęcia, to fakt:
Spróbuję dociec o co chodzi.../usr/lib/gimp/2.0/plug-ins/jpeg: fatal error: Naruszenie ochrony pamięci
Ostatnio edytowane przez salvadhor ; 12.05.08 o 08:23
Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....
Wygrzebałem, że to problem z biblioteką libexif, z której korzysta Gimp. Jak poprawią bibliotekę, przestanie błąd wypadaćTo jest od dość dawna raportowany problem, ponoć wersja 0.6.16 jest pozbawiona tego błędu, ale u mnie też się sypie.
http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=466044
I tak, mam Gimpa z repozytoriów.
Nie bardzo rozumiem, ale na wszelki wypadek podam stronę z której instalowałem gimp-a: http://www.gimp.org/.
WindowsXP Home- legalny, aktualizowany na bieżąco.