PDA

Zobacz pełną wersję : Okiem adelheid

Adelheid
10.05.08, 17:39
Nie ukrywam, że z lekką tremą rozpoczynam swój wątek ale chciałabym żebyście w jakimś stopniu nakierunkowali moje twórcze zapędy. Mile widziane wskazówki i poprawki, każdą wezmę pod solidną rozwagę ;)

Smerf Maruda
10.05.08, 17:42
Przejarane. Ale to nic, widzę, co chciałeś osiągnąć. Wolałbym, rzecz jasna, żeby taki efekt był robiony sprzętem, a nie oprogramowaniem. Ale nie każdego stać na szifta, to jasne. Źle - tak, czy siak - nie jest.

Gdybyś miał dwoma zdaniami opisać, co chciałeś światu pokazać - co byś napisał?

aga_piet
10.05.08, 17:48
Shiftowe sztuczki bardzo efektowne są, ładnie można uatrakcyjnić, uwypuklić - w tym przypadku - ciekawe okienecko w ciekawym budynku.
Ja na oko nie odróżniam komputerowych sztuczek od gadżetów fotograficznych więc się nie wymądrzam.
Widzę mniej więcej co artystka chciała powiedzieć. Pierwszy obrazek ciekawszy, bo okienko ładniej wkomponowane w kadr.

Adelheid
10.05.08, 18:11
Smerfetko, gdybym chciała pisac... ujełabym groteskę życia ludzkiego w kontekscie społecznym w formie absurdalnych zestawień, tak by ukazać iluzję, sztuczność i brak swobody w istnieniu pojedynczego człowieka. ;)
Gdybym pisac chciała, pisałabym. Akurat jest to dziedzina w której lepiej sie wyrażam obecnie niż fotografia. Dlatego tutaj jestem... Ale skoro poprosiłes o kilka zdań.. proszę bardzo ;)

Ten efekt spodobał mi się akurat tutaj. Dlatego go użyłam. Poniżej foty bez efektu.

Agapiet dzięki :)

Adelheid
11.05.08, 13:50
"W oddali coś jaśnieje.... " ;)

Smerf Maruda
11.05.08, 18:09
Ja wiem, ja wiem! Ja wiem, co jaśnieje.

To przepalenie jaśnieje! :-)

Adelheid
11.05.08, 21:08
niech to bedzie moj znak rozpoznawczy :cool:

dzięki :)

Adelheid
29.05.08, 12:06
kilka fotek ze spaceru, kolejno 4. i 5. Macie jakieś sugestie?

Igorra
29.05.08, 20:30
016- dość fajne ujęcie, tyle gołębi i ta dziewczynka, tylko tło w oddali jakby było inne ;) ale niezłe
a to trugie już mi się mniej podoba, te gołebie za bardzo rozmazane i chyba specialnie krzywy kadr mi nie zbyt leży ;) Pozdrawiam

Kaz de Wro
29.05.08, 22:07
16. jest fajowa tylko za dużo gołębi, które odwracają uwagę na ową reakcję dziewczyny. Przy obróbce podkreśliłbym postać+ ten najbliższy gołąb w powietrzu

wanilia
30.05.08, 09:33
Pierwsze zdjęcie - to z efektem mnie bardzo się podoba. Jakiego użyłas efektu? Obrabiasz w photo shopie?

Adelheid
30.05.08, 09:48
igorra, bit4 dzięki za komentarze :)

Wanillia, witaj! jakoś do obróbki nie czuje przekonania i nastawiona do niej jestem jak pies do jeża. Ale przyjdzie kiedyś sie do niej przemóc, póki co program to Picassa :P Efekt nieostrości. Na PS przyjdzie jeszcze czas ;)

Pozdrawiam!

rodia
30.05.08, 12:14
Chętnie bym obejrzał twoje fotki, ale niesety czekać aż załaduje sie cała strona fotek po 1-2 MB to dla mnie dużo za długo. Resizuj to do no max 1024 i kompresuj trochę, ok? :wink:

Adelheid
30.05.08, 13:22
dzęki Rodia, bedą mniejsze :)

zibi1303
30.05.08, 13:49
najlepiej 960x720 ty większość forów toleruje

wanilia
31.05.08, 11:34
Prawdę mówiąc nie miałam do czynienia z Picassą ale widziałam zdjęcia w niej obrabiane i były rewelacyjne. Powtórzę się ale ten Twój efekt wygląda super. Co do zdjęć obrabianych myślę że są dwa toki myślenia: jedni preferują zdjęcia saute" a inni bawią się możliwościami programów graficznych -nie dogodzisz wszystkim. Ja po proostu podziwiam to co jest ładne a czego sama jeszcze nie potrafię zrobić. :grin: Serdecznie pozdrawiam, działaj , czekam na więcej!:wink:

Adelheid
1.06.08, 21:20
dziękuję slicznie za komentarze i wskazówki :)

następna fota z tego samego spaceru, choć mam wrazenie ze po takiej kompresji ze zdjecia niewiele zostało... :roll:

6.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://annasz.owa.fm.interia.pl/180b.jpg)

Igorra
1.06.08, 21:28
Dobre zdjecie ;) Ogólnie na całość przyjemnie się patrzy ;) nieźle

radlakos
1.06.08, 23:20
oho - najpierw uwagę na to, że nastąpił jakiś wzmożony ruch w dziedzinie streetfoto zauważył Rafał C, później dołączył Suchar, Dka, Bit, Ja,Wykrecik, więcej nie pamiętam.... za co przepraszam. Tak więc witam wśród uliczników :)

a_wykrota
2.06.08, 10:17
Ulica + OLek connecting people;)
To ostatnie foto moim zdaniem straciło na kompresji - chyba, że ten szum i nie ostrość była zamierzona.
To poprzednie pobobuje mnie się ;P :)
Pozdrowionka;)

Adelheid
2.06.08, 10:21
chyba, że ten szum i nie ostrość była zamierzona.

nieostrośc przypadkowa, ziarno i szum celowe... kompresja zjadła zdjecie wiec zdecydowałam ze zrobie z tego atut ;)

Dziękuję Wam slicznie za zachęte. Nie sądziłam nawet że tak skutecznie mnie zmobilizujecie :grin:

Adelheid
21.06.08, 22:03
Zerknijcie prosze na te fotki :)
i chetnie poczytam Wasze komentarze. kolejno siedem i osiem.
Pozdrawiam ciepło!

Adelheid
23.06.08, 21:17
ojej... czy te foty nie są warte nawet negatywnego komentarza ?? :eek:

Smerf Maruda
23.06.08, 21:25
ojej... czy te foty nie są warte nawet negatywnego komentarza ?? :eek:

Fotografujesz dla komentarzy? :/

Podoba mi się portret psa.

Adelheid
23.06.08, 21:29
Fotografujesz dla komentarzy? :/

Wrzucam foty na forum dla komentarzy :cool:

Jak nie bede oczekiwac komentarzy to założę swoją galerię... wydawało mi sie to logiczne. ;)

Pozdrawiam i dziękuję. :grin:

fotomic
23.06.08, 21:35
po prostu nastał sezon "ogórkowy", trzeba się z tym liczyć ;)

Rafał Czarny
23.06.08, 21:40
Komentarze chadzają stadami. Czasami nie ma ich wcale, czasami sypią się jak grzyby po deszczu. Nie należy się tym przejmować. Patrz na licznik wejść i z tego czerp satysfakcję.

Adelheid
23.06.08, 21:44
Fotomic, zbyt odległy ten Twoj komentarz. Brzmi jak oftop :-P
Wydawaliście sie przyjaźnie nastawieni do oceniania fotek żółtodziobów... czyżby tylko mi sie wydawało?

Rafał Dzięki... :grin: zagadana, zazwyczaj odpowiadam. Stąd reakcja... bynajmniej emocjonalna.

zibi1303
23.06.08, 22:52
Pierwsza fajna, drugiej przeszkadza tło betonowej ławki. To tak wg mnie.
Czy wyostrzasz po zmniejszeniu ?

fotomic
23.06.08, 22:57
Wydawaliście sie przyjaźnie nastawieni do oceniania fotek żółtodziobów... czyżby tylko mi sie wydawało?

Czyli brak oceny stawiasz jako niechęć do oceniania ? Piszę o sezonie ogrókowym, koniec OT.

wanilia
23.06.08, 23:12
portret psa fajny mógłby być ostrzejszy, pies otrzepujący- ławka zbędna nic nie wnosi do zdjęcia i jest jej za dużo do przecież chodzi o psa- ale temat otrzepującego psiaka super! Czekam na więcej pzdr

Adelheid
24.06.08, 11:00
dziękuję za komentarze :)

Betonowa ławka przeszkadza mi nie mniej niż Wam. Ale przyciac sensownie sie nie dało... a motyw jak zauważyła Wanilia wydał mi się warty uwagi :)

A co do wyostrzania: zazwyczaj wyostrzam, ale wydaje mi sie ze kolorowe foty dużo tracą na naturalności gdy sie je tak potraktuje. Portret psa straciłby wówczas miękkość lini co wydaje mi się w tym przypadku bardziej korzystne.

Fotomic - posty nie na temat odbieram jako niechec do oceniania, chyba ze mam watek sezonu ogórkowego odebrac jako złośliwość lub zawoalowany komplement :grin:

Pozdrawiam ciepło!

wanilia
24.06.08, 11:09
Wstaw tu raz fotkę gołej czteroliterowej, to się amatorzy zbiegną. Ten portal jest pełen amatorów płci pięknej i jakąbyś gołą .... nie wstawiła złych not nie zbierze.:-P:wink: Ot męski punkt widzenia....
więc koleżanko pora sprzyjająca- ciepło, fotki pstrykaj- to się ci amtatorzy ogórków pojawią, porzuć pieski i pszczółki :lol:
c'est la vie!

voovoo2
24.06.08, 11:58
Wstaw tu raz fotkę gołej czteroliterowej, to się amatorzy zbiegną. Ten portal jest pełen amatorów płci pięknej i jakąbyś gołą .... nie wstawiła złych not nie zbierze.:-P:wink: Ot męski punkt widzenia....
więc koleżanko pora sprzyjająca- ciepło, fotki pstrykaj- to się ci amtatorzy ogórków pojawią, porzuć pieski i pszczółki :lol:
c'est la vie!

Do Moderatora:proszę o usunięcie cytowanego posta za lekko zawoalowane propagowanie powszechnie znanego stwierdzenia,że"wszyscy faceci to świnie"Jego banalność uwazam za niedopuszczalną:-)

k@czy
25.06.08, 05:45
Rafał Dzięki... :grin: zagadana, zazwyczaj odpowiadam. Stąd reakcja... bynajmniej emocjonalna.
jakos nie zauwazylem zbytniej twojej aktywnosci w ocenianiu fotek innych forumowiczow :-P wiec nie rozumiem dlaczego wszyscy sa "be" a ty cacy?
(prosze-tylko nie pisz, ze jestes za krotko na forum...)

c'est la vie!

dziekuje za zaszufladkowanie i docenienie :-P przypomne tylko "niezle plecki" i juz znikam :-P
PS
niektorzy wola plecki, niektorzy tyleczki, a jeszcze inni kwiatki i pieski. lepsze to niz szkola wg Wielkiego Romana, w ktorej wszyscy sa tak samo poukladani, nie? :wink:

Adelheid
30.07.08, 20:41
9. Wadowickie Aniolki.

Mirek54
30.07.08, 21:02
9. Wadowickie Aniolki.

Raczej Anielice:wink:.Nie masz podobnego z balonikami?cos tak jak Wadowickie baloniki.:wink:

Adelheid
30.07.08, 21:08
baloników niet :grin: Ale znalazłaby się jakaś wadowicka cyganka :-P

A własnie, Anioły to chyba istoty dwupłciowe choć ktoś kiedyś próbował mnie przekonać ze raczej bezpłciowe. Cięzko zgłębiać takie kwestie. ;)

Mirek54
30.07.08, 21:19
A własnie, Anioły to chyba istoty dwupłciowe choć ktoś kiedyś próbował mnie przekonać ze raczej bezpłciowe. Cięzko zgłębiać takie kwestie. ;)

Trzeba jakiegos zlapac i na wymaz wziac,inaczej kazdy bedzie Ciebie klamac i przekonywac do wlasnej koncepcji.