Zobacz pełną wersję : Jaki czas ładowania BLM-1
Takie niezbyt ważne pytanie ale zajmujące mi głowę ilekroc ładuje BLM-1 przez BCM-2.Szukałem na forum ale nie znalazłem (może źle szukałem )instrukcja mówi,że full pojemnośc jest po ok.4-ech godz.ładowania,jednak kiedy zaczynam ładowac pustą baterię świeci czerwona dioda przez ok.30-40min.po czym zaczyna świecic na zielono,dla mnie zielony kojarzy się z OK ale nie wyłączam tylko ładuję dalej.Wiecie dlaczego tak jest i czy jeśli przekroczę czas ładowania o te 4 godzinki to będzie bolało BLMa?
Pytam asekuracyjnie bo mam wrażenie,że spadła mi pojemnośc baterii i nie wiem czy nie jest to skutkiem tego,ze parę razy ładowałem dłużej niż instrukcyjnie,zapominając,że jest podłączona do źródełka.To tyle,dzięki za ew.naświetlenie.
To są ładowarki automatyczne. Jak swieci zielona dioda oznacza to ze ładowanie jest zakończone, a akumulator może tam leżeć ile chce....
Ogniwa Li-Ion zawierają również elektronikę w sobie która zapobiega przeładowaniu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy
http://www.fotal.pl/artykul/Akumulatory_baterie_i_ladowarki_czyli_o_sprzecie_z asilajacym_doc14699.html?PHPSESSID=e55e
moze to Ci pomoze :D
Dzięki za odpowiedź,nie rozumiem w takim razie dlaczego producent podaje ,zeby ładowac 4 godziny - chyba,że chodzi o pierwsze ładowanie?
Pozdr.
e-510
Kilkanascie razy juz ladowalem.Pelna starcza mi na okolo 800-1000 fotek.Ladowanie trwa u mnie okolo 4-5 godzin.Po tym czasie jest zielona dioda.Nigdy nie trwalo krocej jak 4-5 godzin.
Dzięki za odpowiedź,nie rozumiem w takim razie dlaczego producent podaje ,zeby ładowac 4 godziny - chyba,że chodzi o pierwsze ładowanie?
Pozdr.
e-510
Prawdopodobnie chodzi o ładowanie po pełnym rozładowaniu (kiedy aparat kazał wymienić baterię) W przypadku doładowywania gdy rozładowanie było częściowe czas ładowania będzie krótszy proporcjonalnie do rozładowania. Jak pisał kolega wcześniej na tym akumulatorku można "wyciągnąć" nawet 800 zdjęć. W praktyce nie ma sensu trzymania dłużej na ładowarce bo i tak jest on tylko założony na nią, a ładowanie wyłączone.
Kilkanascie razy juz ladowalem.Pelna starcza mi na okolo 800-1000 fotek.Ladowanie trwa u mnie okolo 4-5 godzin.Po tym czasie jest zielona dioda.Nigdy nie trwalo krocej jak 4-5 godzin.
lucca - to znaczy,że przez 4-5 godzin świeci u Ciebie czerwona dioda?Jakiej używasz ładowarki - BCM-2?Jeśli tak to dziwne,ja mam dwie i w obu po mniej niż godzinie zapala się zielona - dlatego pytałem,bo też nie wydaje mi sie aby była full po tak krótkim czasie.
e-510.
lucca - to znaczy,że przez 4-5 godzin świeci u Ciebie czerwona dioda?Jakiej używasz ładowarki - BCM-2?Jeśli tak to dziwne,ja mam dwie i w obu po mniej niż godzinie zapala się zielona - dlatego pytałem,bo też nie wydaje mi sie aby była full po tak krótkim czasie.
e-510.
Normalna ladowarka co jest w komplecie z bateria jak kupujesz aparat.Caly czas swieci czerwona,a po 4-5 godzinach zapala sie zielona.Typ BCM-2 model PS-BCM-2.Made in Japan/Fabrique en Japan
Tzn.,że w moich ładowarach coś nie gra,będe więc ładował z budzikiem,coby niedoładowac za mało prądu ;) .
e-510.
Potwierdzam, mam juz trzecią ładowarkę (z trzecim aparatem)i każda z nich ładuje BLM-j ponad cztery godziny do zapalenia zielonej diody.
Ładuję zawsze po całkowitym wyładowaniu.
Tzn.,że w moich ładowarach coś nie gra,będe więc ładował z budzikiem,coby niedoładowac za mało prądu ;) .
e-510.
lepiej sprawdź akumulator bo chyba się kończy,zobacz ile zdjęć zrobisz po pełnym naładowaniu
e-510:
prawdopodobnie zabiłeś ogniwo: przemroziłeś, rozładowywałeś do końca, albo osiągnęło swoją liczbę cykli i jest amba. napisz czy to jakiś zamiennik i ile robisz na nim zdjęć.
e-510:
prawdopodobnie zabiłeś ogniwo: przemroziłeś, rozładowywałeś do końca, albo osiągnęło swoją liczbę cykli i jest amba. napisz czy to jakiś zamiennik i ile robisz na nim zdjęć.
Raczej nie zabiłem - ma tak już od nowości - mowa o BCM - 2.Co by było ciekawiej - mam dwa i w obu przypadkach zapala się zielone po czasie krótszym niż godzinka.A może trafiły mi się jakieś Beta egzemplarze,które są ridi w godzinę? :) .
Trudno powiedziec dokładnie na ile starczają,bo nie zdarzyło mi się wyczerpac na jednej sesji ale wg.moich spostrzeżeń na ok.400RAWów,bez używania lampy i wizjera w przeciągu tygodnia.Chciałbym robic więcej ale się nie da,dopóki się nie wyzwolę:) .
rocco - a kiedy wiesz,że jest rozładowany - jak widzisz pustą ikonkę bateryji czy jak pucha nie reaguje?Czytałem aby czasem nie rozładowywac do końca BLMa bo tego nie lubi...
Czytałem aby czasem nie rozładowywac do końca BLMa bo tego nie lubi...
Źle czytałeś, to nie jest akumulator kwasowy
Źle czytałeś, to nie jest akumulator kwasowy
Oczywiście, to są akumulatorki litowe, bez efektu pamięci. Można je doładowywać w każdej chwili. Ja co tydzień w sezonie mam jakąś imprezę i robię zdjęcia./ Prawie nigdy nie wykończę akumulatora, ale zawsze po robocie zostawiam w takim stanie jaki jest. Ładuję zawswze przed robotą, wtedy mam pewność że jest naładowany do pełna. Tak jak poprzednicy pisali takie ładowanie (czerwona dioda) trwa ok 3-5 godz. w zależności od stopnia rozładowania. Taką technikę ładowania stosowałem z Nikonem Cpx 5700 i teraz z Olkiem, nigdy nie miałem problemu.
Potwierdzam to co napisali poprzednicy: akumulator ten ładuje mi się 4 do 5 godzin. Rozładowuję prawie zawsze do końca. W moim starym C 5060 tyle samo.
Ja jestem po pierwszym ładowaniu zupełnie rozładowanej i nowej baterii. Dokładnie 4 godziny. Jak na razie zrobiłem jakieś 650 fotek i jeszcze trzyma.
Aparat wykonał 150 zdjęć + podgląd, bateria (oryginalna) ładowała
się 1godz.55min. Uważam ten czas za adekwantny do poziomu
rozładowania.
Jeżeli nie jest wyssana do końca - to nie powinna dłużej
się ładować jak zachodzi potrzeba dla uzupełnienia braku energii.
Prawo fizyki ...
jak mi padł zastępnik oryginału to też tak miałem. zapalało się zielone a po chwili używania pokazywało słabą baterię zrobiłem tylko jedno - kosz i po problemie.
Aparat wykonał 150 zdjęć + podgląd, bateria (oryginalna) ładowała
się 1godz.55min. Uważam ten czas za adekwantny do poziomu
rozładowania.
Jeżeli nie jest wyssana do końca - to nie powinna dłużej
się ładować jak zachodzi potrzeba dla uzupełnienia braku energii.
Prawo fizyki ...
Brawo lechu!Myślę,że chyba tu tkwi rozwiązanie problemu - proste a nie wpadłem na to.Spróbuję następnym razem odłaczyc BCMa jak mrugnie zielonym okiem - zobaczymy czy mówi prawdę:) .
Dzięki.
e-510
Też potwierdzam że ta bateryjka to średni czas ładowania 4,5 h. Ja zwykle ładuję jak juz mi świeci się dioda w aparacie ze bateria sie "kończy". Wtedy wyciągam druga a tą do ładowarki :) Przez dwa miesiące nie miałem krótszego ładowania a naładowana bateria starcza na ok. 600 - 700 zdjeć.