PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki czas ładowania BLM-1

e-510
10.05.08, 17:03
Takie niezbyt ważne pytanie ale zajmujące mi głowę ilekroc ładuje BLM-1 przez BCM-2.Szukałem na forum ale nie znalazłem (może źle szukałem )instrukcja mówi,że full pojemnośc jest po ok.4-ech godz.ładowania,jednak kiedy zaczynam ładowac pustą baterię świeci czerwona dioda przez ok.30-40min.po czym zaczyna świecic na zielono,dla mnie zielony kojarzy się z OK ale nie wyłączam tylko ładuję dalej.Wiecie dlaczego tak jest i czy jeśli przekroczę czas ładowania o te 4 godzinki to będzie bolało BLMa?
Pytam asekuracyjnie bo mam wrażenie,że spadła mi pojemnośc baterii i nie wiem czy nie jest to skutkiem tego,ze parę razy ładowałem dłużej niż instrukcyjnie,zapominając,że jest podłączona do źródełka.To tyle,dzięki za ew.naświetlenie.

qbic
10.05.08, 18:05
To są ładowarki automatyczne. Jak swieci zielona dioda oznacza to ze ładowanie jest zakończone, a akumulator może tam leżeć ile chce....

Ogniwa Li-Ion zawierają również elektronikę w sobie która zapobiega przeładowaniu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy

Meister
10.05.08, 18:11
http://www.fotal.pl/artykul/Akumulatory_baterie_i_ladowarki_czyli_o_sprzecie_z asilajacym_doc14699.html?PHPSESSID=e55e
moze to Ci pomoze :D

e-510
10.05.08, 22:19
Dzięki za odpowiedź,nie rozumiem w takim razie dlaczego producent podaje ,zeby ładowac 4 godziny - chyba,że chodzi o pierwsze ładowanie?
Pozdr.
e-510

Mirek54
10.05.08, 22:26
Kilkanascie razy juz ladowalem.Pelna starcza mi na okolo 800-1000 fotek.Ladowanie trwa u mnie okolo 4-5 godzin.Po tym czasie jest zielona dioda.Nigdy nie trwalo krocej jak 4-5 godzin.

XXL
10.05.08, 22:49
Dzięki za odpowiedź,nie rozumiem w takim razie dlaczego producent podaje ,zeby ładowac 4 godziny - chyba,że chodzi o pierwsze ładowanie?
Pozdr.
e-510
Prawdopodobnie chodzi o ładowanie po pełnym rozładowaniu (kiedy aparat kazał wymienić baterię) W przypadku doładowywania gdy rozładowanie było częściowe czas ładowania będzie krótszy proporcjonalnie do rozładowania. Jak pisał kolega wcześniej na tym akumulatorku można "wyciągnąć" nawet 800 zdjęć. W praktyce nie ma sensu trzymania dłużej na ładowarce bo i tak jest on tylko założony na nią, a ładowanie wyłączone.

e-510
10.05.08, 23:53
Kilkanascie razy juz ladowalem.Pelna starcza mi na okolo 800-1000 fotek.Ladowanie trwa u mnie okolo 4-5 godzin.Po tym czasie jest zielona dioda.Nigdy nie trwalo krocej jak 4-5 godzin.
lucca - to znaczy,że przez 4-5 godzin świeci u Ciebie czerwona dioda?Jakiej używasz ładowarki - BCM-2?Jeśli tak to dziwne,ja mam dwie i w obu po mniej niż godzinie zapala się zielona - dlatego pytałem,bo też nie wydaje mi sie aby była full po tak krótkim czasie.

e-510.

Mirek54
11.05.08, 00:00
lucca - to znaczy,że przez 4-5 godzin świeci u Ciebie czerwona dioda?Jakiej używasz ładowarki - BCM-2?Jeśli tak to dziwne,ja mam dwie i w obu po mniej niż godzinie zapala się zielona - dlatego pytałem,bo też nie wydaje mi sie aby była full po tak krótkim czasie.

e-510.

Normalna ladowarka co jest w komplecie z bateria jak kupujesz aparat.Caly czas swieci czerwona,a po 4-5 godzinach zapala sie zielona.Typ BCM-2 model PS-BCM-2.Made in Japan/Fabrique en Japan

e-510
11.05.08, 00:18
Tzn.,że w moich ładowarach coś nie gra,będe więc ładował z budzikiem,coby niedoładowac za mało prądu ;) .

e-510.

rocco
11.05.08, 01:09
Potwierdzam, mam juz trzecią ładowarkę (z trzecim aparatem)i każda z nich ładuje BLM-j ponad cztery godziny do zapalenia zielonej diody.
Ładuję zawsze po całkowitym wyładowaniu.

budda
11.05.08, 05:42
Tzn.,że w moich ładowarach coś nie gra,będe więc ładował z budzikiem,coby niedoładowac za mało prądu ;) .

e-510.

lepiej sprawdź akumulator bo chyba się kończy,zobacz ile zdjęć zrobisz po pełnym naładowaniu

KaarooL
11.05.08, 08:45
e-510:

prawdopodobnie zabiłeś ogniwo: przemroziłeś, rozładowywałeś do końca, albo osiągnęło swoją liczbę cykli i jest amba. napisz czy to jakiś zamiennik i ile robisz na nim zdjęć.

e-510
11.05.08, 09:25
e-510:

prawdopodobnie zabiłeś ogniwo: przemroziłeś, rozładowywałeś do końca, albo osiągnęło swoją liczbę cykli i jest amba. napisz czy to jakiś zamiennik i ile robisz na nim zdjęć.

Raczej nie zabiłem - ma tak już od nowości - mowa o BCM - 2.Co by było ciekawiej - mam dwa i w obu przypadkach zapala się zielone po czasie krótszym niż godzinka.A może trafiły mi się jakieś Beta egzemplarze,które są ridi w godzinę? :) .
Trudno powiedziec dokładnie na ile starczają,bo nie zdarzyło mi się wyczerpac na jednej sesji ale wg.moich spostrzeżeń na ok.400RAWów,bez używania lampy i wizjera w przeciągu tygodnia.Chciałbym robic więcej ale się nie da,dopóki się nie wyzwolę:) .
rocco - a kiedy wiesz,że jest rozładowany - jak widzisz pustą ikonkę bateryji czy jak pucha nie reaguje?Czytałem aby czasem nie rozładowywac do końca BLMa bo tego nie lubi...

Bodzip
11.05.08, 10:04
Czytałem aby czasem nie rozładowywac do końca BLMa bo tego nie lubi...

Źle czytałeś, to nie jest akumulator kwasowy

XXL
11.05.08, 15:10
Źle czytałeś, to nie jest akumulator kwasowy

Oczywiście, to są akumulatorki litowe, bez efektu pamięci. Można je doładowywać w każdej chwili. Ja co tydzień w sezonie mam jakąś imprezę i robię zdjęcia./ Prawie nigdy nie wykończę akumulatora, ale zawsze po robocie zostawiam w takim stanie jaki jest. Ładuję zawswze przed robotą, wtedy mam pewność że jest naładowany do pełna. Tak jak poprzednicy pisali takie ładowanie (czerwona dioda) trwa ok 3-5 godz. w zależności od stopnia rozładowania. Taką technikę ładowania stosowałem z Nikonem Cpx 5700 i teraz z Olkiem, nigdy nie miałem problemu.

eljot
11.05.08, 21:06
Potwierdzam to co napisali poprzednicy: akumulator ten ładuje mi się 4 do 5 godzin. Rozładowuję prawie zawsze do końca. W moim starym C 5060 tyle samo.

Mechanick
11.05.08, 21:57
Ja jestem po pierwszym ładowaniu zupełnie rozładowanej i nowej baterii. Dokładnie 4 godziny. Jak na razie zrobiłem jakieś 650 fotek i jeszcze trzyma.

lech2
11.05.08, 22:37
Aparat wykonał 150 zdjęć + podgląd, bateria (oryginalna) ładowała
się 1godz.55min. Uważam ten czas za adekwantny do poziomu
rozładowania.
Jeżeli nie jest wyssana do końca - to nie powinna dłużej
się ładować jak zachodzi potrzeba dla uzupełnienia braku energii.
Prawo fizyki ...

ziemia01
12.05.08, 10:08
jak mi padł zastępnik oryginału to też tak miałem. zapalało się zielone a po chwili używania pokazywało słabą baterię zrobiłem tylko jedno - kosz i po problemie.

e-510
12.05.08, 16:39
Aparat wykonał 150 zdjęć + podgląd, bateria (oryginalna) ładowała
się 1godz.55min. Uważam ten czas za adekwantny do poziomu
rozładowania.
Jeżeli nie jest wyssana do końca - to nie powinna dłużej
się ładować jak zachodzi potrzeba dla uzupełnienia braku energii.
Prawo fizyki ...

Brawo lechu!Myślę,że chyba tu tkwi rozwiązanie problemu - proste a nie wpadłem na to.Spróbuję następnym razem odłaczyc BCMa jak mrugnie zielonym okiem - zobaczymy czy mówi prawdę:) .
Dzięki.

e-510

sam13
12.05.08, 20:20
Też potwierdzam że ta bateryjka to średni czas ładowania 4,5 h. Ja zwykle ładuję jak juz mi świeci się dioda w aparacie ze bateria sie "kończy". Wtedy wyciągam druga a tą do ładowarki :) Przez dwa miesiące nie miałem krótszego ładowania a naładowana bateria starcza na ok. 600 - 700 zdjeć.