Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M1X
porównanie z omd em1 mk II :
https://mirrorlesscomparison.com/olympus-vs-olympus/omd-em1x-vs-em1-ii/Tylko uczciwiej byłoby porównywać te aparaty w wadze i wymiarach po podpięciu gripa do E-M1 II.
Tylko uczciwiej byłoby porównywać te aparaty w wadze i wymiarach po podpięciu gripa do E-M1 II. ... przecież podpięli HLD-9 :shock: ... i M1x wyszedł mniejszy ... :wink:
... przecież podpięli HLD-9 :shock: ... i M1x wyszedł mniejszy ... :wink: Rzeczywiście, spojrzałem na pierwsze zdjęcie.
To w sumie o czym ta dyskusja, różnią się pierdołami i ceną.
.......
To w sumie o czym ta dyskusja .... ... mniej więcej o tym samym co tutaj , tylko oni na tym zarabiają ... :lol:
... przecież podpięli HLD-9 :shock: ... i M1x wyszedł mniejszy ... :wink:E-M1X wyszedł mniejszy? :shock:
E-M1X: 144.4 x 146.8 75.4mm, 997g (including two cards and batteries)
E-M1 II: 134.1 x 139.8 x 68.9mm, 799g (including HLD-9, 2 batteries and memory card)
E-M1X wyszedł mniejszy? :shock: .... ... mniejszy w porównaniu do tego co o nim mówiono . małe niedopowiedzenie . O 10mm nie będę darł kotów .
... przepraszam Szanownego Kolegę .... nie będę się kłócił ... :grin:
... mniejszy w porównaniu do tego co o nim mówiono . małe niedopowiedzenie . O 10mm nie będę darł kotów .Jest dokładnie taki jak go opisywano. Wielki i ciężki kloc.
Przedwczoraj miałem okazję pierwszy raz obcować z body Panasonic G9. Możliwe, że najbardziej niedoceniane body na rynku. Ergonomia i wykonanie ścisły top. Stawiam na równi z Fujifilm X-H1 i wyżej od A7III. Przy tak krótkim poznaniu mogę jeszcze wyróżnić duży wizjer wysokiej jakości oraz przyjazne menu.
Moim zdaniem najlepsze body w m4/3.
To jeszcze taki artykuł dorzucę....
https://www.spidersweb.pl/2019/02/olympus-pelna-klatka-mikro-cztery-trzecie.html/amp
To jeszcze taki artykuł dorzucę....
https://www.spidersweb.pl/2019/02/olympus-pelna-klatka-mikro-cztery-trzecie.html/ampKażdy powinien przypomnieć sobie deklaracje jakie padały z ust przedstawicieli Olympusa tuż przed uśmierceniem 4/3. Artykuł infantylny.
"Gdybyśmy mieli więcej niż jedno mocowanie, nie byłoby to zbyt korzystne dla użytkownika i stwarzałoby ryzyko utraty klientów. Jeśli poprosimy cię o zakup aparatu i obiektywu, a następnie zmianę na następny system, możesz tego nie chcieć."
Gość ma poczucie humoru. Albo cierpi na amnezję...:roll:
ja się zgadzam. nie ma sensu ciągnąc dwóch srok za ogon i ciesze się że zostają przy mikro 4/3... nie rozumiem tylko tego uporczywego stawiania emx1 jako konkurencji dla wielkich korpusów nikona...
Szkoda, że Olek nie wszedł w mariaż z Panasonic'em i nie stworzył swojego body FF z mocowaniem L.
A w micro4/3 tworzyłby nadal odświeżane body, bo szkieł jest pod dostatkiem ;)
Szkoda, że Olek nie wszedł w mariaż z Panasonic'em i nie stworzył swojego body FF z mocowaniem L.
Ale po co?
I wchodzić jako 5 gracz w ff? IMO większą szansę maja w swojej niszy zwłaszcza jeżeli inni skupia się na ff
Ok, zgoda. Wchodzić w konkurencję z ff mając matrycę 4/3? To już nie mniejsza szansa, to absurd.
W tym momencie to jedyny gracz na rynku foto bez bezlustra o matrycy FF lub wiekszej. Jest to też jedyny gracz tylko z jednym rozmiarem matrycy.
No nie wiem czy do dobrze...
Powiedzmy sobie szczerze, Olympus ni jak się ma do potężnego budżetu Panasonica. Panasonic to nie tylko dział foto, porównałbym go z Sony, a co robi ostatnio Sony wiemy - bije się z Canonem i Nikonem jak równy z równym. To dwie wielkie korporacje. Po ostatnich premierach widać że i Panas bierze się za aparaty na poważnie. Olympus to głównie sprzęt optyczny, podobnie jak Pentax. Co się dzieje z Pentaxem na rynku luster też wiemy. Olympus znalazł swoje miejsce, swoją niszę na rynku i radzi sobie nieźle. Na walkę z Panasem czy Sony raczej ich nie stać, takie moje zdanie..
... Olympus to głównie sprzęt optyczny, podobnie jak Pentax. ...
Obawiam się, że nie jest to do końca prawda. Olek, to może głównie optyka, ale medyczna, jak gdzieś będą Ci zaglądać, to jest szansa, że wsadzą Ci Olka ;) Pentax, to już tylko marka, a najbardziej uzależniony od foto jest chyba Nikon.
Zgadzam się z Zelik76. Olympus ma swoją niszę w foto (m4/3) i radzi sobie w niej świetnie. I niech tak zostanie.
Zgadzam się z Zelik76. Olympus ma swoją niszę w foto (m4/3) i radzi sobie w niej świetnie. I niech tak zostanie.
To "świetne radzenie sobie" generuje całkiem spore straty. Chcesz, żeby tak zostało? Serio?
Olympus ma swoją niszę w foto (m4/3) i radzi sobie w niej świetnie.
-Jak polskie kopalnie do niedawna;)
https://www.43rumors.com/new-olympus-q2-financial-report-reduced-revenue-due-the-intensified-competition-in-the-imaging-business/
https://www.43rumors.com/2016-financial-report-after-7-year-of-losses-olympus-registered-a-first-profit-in-the-camera-division/
Tylko, ze to cały czas jest niecałe 10% biznesu.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
To "świetne radzenie sobie" generuje całkiem spore straty. Chcesz, żeby tak zostało? Serio?
A masz ich akcje? ;) Zresztą w perspektywie całej firmy, to takie rachunki i tak są jakie są. Mogą oznaczać wszystko.
Ja nic na tym nie tracę. Dostaję w ofercie świetny sprzęt. Czasami są straty, a czasami zyski. Prowadzą sobie jakoś ten biznes od bardzo dawna i jakoś się chyba na tym znają. FF niczego nie zmieni, moze poza gigantycznymi kosztami. Dla mnie Oly może wchodzić nawet w produkcję promów kosmicznych (jeżeli jego specjaliści uznają,ze to ma sens), byle robił dalej swoje m4/3.
...
A masz ich akcje? ;) ...
Akcji nie mam, ale już prawie od 40 lat mam Olka OM 10 i sentyment do firmy. Przykro patrzeć jak dział foto pada i ośmiesza się iksem :(
Prowadzą sobie jakoś ten biznes od bardzo dawna i jakoś się chyba na tym znają.
https://en.wikipedia.org/wiki/Olympus_scandal
Przykro patrzeć jak dział foto pada i ośmiesza się iksem :(
Z chęcią bym tak się ośmieszał X'em.
Po prostu stanęli pod ścianą, zrobili system kompletny, waśnie dla tego wszedłem w Olka. Mam tu wszystko co mi potrzeba, szkła bardzo dobrej jakości i to od pełnej dziury. I te szkła będę sobie powoli zbierać w miarę możliwości finansowych. Ostatnim modelem się trochę zagalopowali, ale jeszcze są opcje do rozważenia, takie jak dogadanie się z Sony w sprawie matryc BSI. Dla Sony Olek nie będzie przecież zagrożeniem. A z tych matryc będzie można wiele wycisnąć w takim formacie z takimi szkłami. Równie dobrze można powiedzieć że Canon pada bo też jakby nie patrzeć od jakiegoś czasu stoi w miejscu z matrycami, ostatnia premiera to tylko zamiana obudowy z lustra na bezlustro a obiektywy tak samo wielkie.
Akcji nie mam, ale już prawie od 40 lat mam Olka OM 10 i sentyment do firmy. Przykro patrzeć jak dział foto pada i ośmiesza się iksem :(
Trochę jedno przeczy drugiemu. Pokazali tym modelem że jeszcze nie umarli, starają się , jest ruch, działanie, wola przetrwania. Gdyby nie pokazali nic oznaczałoby to stagnację.
Oby kontynuowali serię em1 to ja w systemie zostanę bo to dla mnie optymalny system...
Myślę, że wszystko zależy od tego jak będzie wyglądał E-M5MKIII. Co zaoferuje, za ile, no i ciekawe kiedy go zaprezentują. Bo właśnie ten aparat prezentuje w 100% idee micro4/3.
Nic nie zaprezentuje :( będzie ogrzewany kotlet. Jeżeli w emx nie dali ani nowej matrycy ani nic przelomowego to trudno, żeby em5 is a wyskoczyła.
Panasonic dał wizjer 5,760,000 pikseli https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Panasonic_DC-S1_vs_Olympus_E-M1X/BHitems/1455066-REG_1450952-REG ...
Olympus ma swoją niszę w foto (m4/3) i radzi sobie w niej świetnie. I niech tak zostanie.IMO radzi sobie słabo. Wyniki sprzedażowe tragiczne. Estymacje na 2019 prognozują dalszy regres. Brak przesłanek, by trend miał się odwrócić. Na wejściu w m4/3 wygrał Panasonic. Panasonic w przeciwieństwie do Olympusa idealnie zagospodarował niszę filmową. W video produkcji Panasonic za pośrednictwem m4/3 zaoferował wielkie możliwości za relatywnie niskie koszty. Wielkość matrycy m4/3 nie stanowiła problemu oferując obrazowanie na wcześniej i tak nieosiągalnym dla większości video twórców poziomie. Nie oczekuję po Olympusie, że będzie rywalizował z największymi. Jednak wolałbym widzieć Olympusa rywalizującego z Fujifilm, a nie z Pentaxem ;)
Myślę, że wszystko zależy od tego jak będzie wyglądał E-M5MKIII. Co zaoferuje, za ile, no i ciekawe kiedy go zaprezentują.Nie będę zaskoczony jeśli w 2019 Olympus nie zaprezentuje E-M5MkIII. Na 100lecie mają wypuścić limitowaną wersję E-M1MkII (srebrną z dwoma
procesorami).
Panasonic dał wizjer 5,760,000 pikseli https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Panasonic_DC-S1_vs_Olympus_E-M1X/BHitems/1455066-REG_1450952-REG ...Spodziewałem się dużo wyższej ceny. Widać, że od początku chcą ostro konkurować z SONY. Wrażenie robi roadmap obiektywów. W ciągu dwóch lat mają pojawić się łącznie 42 obiektywy. Ciekawy jestem konstrukcji SIGMA ze względu na fakt, że są w konsorcjum z Panasonic i Leica. To powinno skutkować produktami zoptymalizowanymi pod L-mount.
Bezlusterkowce FF mogą być tańsze od m4/3 -bo tam będzie teraz 5 firm rywalizowało ;)
IMO radzi sobie słabo. Wyniki sprzedażowe tragiczne. Estymacje na 2019 prognozują dalszy regres. Brak przesłanek, by trend miał się odwrócić.
Olympus radzi sobie świetnie. Robi fajne aparaty, znakomite obiektywy, wysokiej jakości akcesoria itp.. Firma trwa od lat i wiedzą co robią. Oferują olbrzymią ofertę świetnego sprzętu i otwarty system, który jest atrakcyjny dla różnych producentów foto. Estymacje, prognozy, regres, przesłanki, trend? Ja robię zdjęcia, a nie zajmuje się analizą finansową.
Czy moglibyście używać standardowych kolorów czcionek? Te, których niektórzy używają na ciemnej skórce są kompletnie nieczytelne:
208137
Olympus radzi sobie świetnie.Lepiej radzi sobie tylko Pentax :lol: Świetnie, to radzi sobie Fujifilm.
Lepiej radzi sobie tylko Pentax :lol: Świetnie, to radzi sobie Fujifilm.
Oj nie wiem, jak radzi sobie Pentax. Kiedyś miałem k200d i był całkiem fajny. Kolega ma jakiś sprzęt tej firmy i jest bardzo zadowolony (pod choinkę kupił sobie jakiś jasny standardzik, chyba 35mm i nie może się nacieszyć z jakości tego szkiełka). A co są z tym jakieś problemy?
Pewnie są jeszcze na świecie zadowoleni użytkownicy Saabów. Czy to znaczy, że Saab radzi sobie dobrze na rynku samochodowym? Mylisz pojęcia.
Pewnie są jeszcze na świecie zadowoleni użytkownicy Saabów. Czy to znaczy, że Saab radzi sobie dobrze na rynku samochodowym? Mylisz pojęcia.
Nie wiem jak radzi sobie Saab, czy w ogóle jest. Natomiast Pentax chyba sprzedaje całkiem fajny sprzęt. Olympus bez wątpienia oferuje znakomite aparaty i obiektywy. Salonu Saaba nie widziałem.
Gwoli ścisłości - to nie Pentax sprzedaje. Nie ma (i nigdy nie było) producenta aparatów fotograficznych nazywającego się "Pentax". "Pentax" to marka handlowa która od momentu stworzenia w latach 50-tych przez kilkadziesiąt lat należała do Asahi Optical Co. Na początku naszego stulecia Asahi Optical Co. sprzedała te markę firmie Hoya (producent szkła optycznego, znany nam dobrze z filtrów fotograficznych), po kilku latach Hoya też ją sprzedała firmie Ricoh (producent drukarek i kserokopiarek, przed laty również całkiem fajnych aparatów fotograficznych) który o ile wiem jest aktualnym właścicielem Pentaxa.
Wrażenie robi roadmap obiektywów. W ciągu dwóch lat mają pojawić się łącznie 42 obiektywy. Ciekawy jestem konstrukcji SIGMA ze względu na fakt, że są w konsorcjum z Panasonic i Leica. To powinno skutkować produktami zoptymalizowanymi pod L-mount.
taaa. zoptymalizowanymi ;) Wypuszczą po prostu obecne arty i sporty z przyspawanym adapterem.
Co oczywiście akurat w przypadku tych szkieł nie jest wadą, poza tym, że będą wielkością podobne do tych z wersji sony
taaa. zoptymalizowanymi ;) Wypuszczą po prostu obecne arty i sporty z przyspawanym adapterem.Wielce prawdopodobne. Niestety. Miałem kilka dni A7RII z 50mm f/1.2 Art. Rewelacyjne combo, ale do studio. Ze względu na wielkość i nieporęczność takiego zestawu zrezygnowałem. BTW. LUMIX S PRO 50mm/f1.4 do małych również nie należy. Wielkie bydlę.
A ile ma kosztować to 50/1.4 ?
Bo widziałem jakieś pomroczne kwoty.
Miałem kilka dni A7RII z 50mm f/1.2 Art. Rewelacyjne combo, ale do studio. Ze względu na wielkość i nieporęczność takiego zestawu zrezygnowałem.
Body SONY alfa jest raczej niewielkie, a obiektyw można zmienić ;-)
208173
Body SONY alfa jest raczej niewielkie, a obiektyw można zmienić ;-)Można, ale żeby mieć wybórt trzeba na zakup przeznaczyć spore środki. Dla mnie SONY ma tylko 24 i 55 f1.8. Poza tym jest drogo lub nie ma nic. Nawet w przypadku tych dwóch Zeissów żeby nie wydać po 5kPLN za obiektyw trzeba ściągać ze znanego sklepu z HK ;) Największy wybór świetnych optycznie jasnych obiektywów stałoogniskowych w akceptowalnych przeze mnie cenach jest w m4/3 i systemie Fujifilm.
SONY ma tylko 24 i 55 f1.8. Poza tym jest drogo lub nie ma nic.
Napisałbym po prostu "nieprawda", ale wtedy wyszłoby, że uważam obiektywy SONY za tanie :-)
A ile ma kosztować to 50/1.4 ?
Bo widziałem jakieś pomroczne kwoty.Taniej niż 50 1.4 Leica do tego samego systemu... ;) które też jest wielkie, ale 3x lżejsze.
To naprawdę ciekawe jak te szkła {i 50 art} is a będą się różnić. Bo wszystkie wielkie, ale waga bardzo różna.
A nie. Stop Leica jest tak ciężka jak. Panas. Na camerasize były źle dane.
Czyli panas pewnie jest tym samym w innym opakowaniu.
Myślę, że Leica nie zgodziłaby się na "wpuszczenie" do systemu gracza, który oferowałby dużo tańsze alternatywy dla jej szkieł. Można się więc spodziewać, że system Panasa będzie raczej drogi.
Myślę, że Leica nie zgodziłaby się na "wpuszczenie" do systemu gracza, który oferowałby dużo tańsze alternatywy dla jej szkieł. Można się więc spodziewać, że system Panasa będzie raczej drogi. Jeżeli tak będzie jak piszesz to Panasonic nie będzie miał świetlanej przyszłości bo wejdzie w drożyznę.
Obawiam się, że wejście w drożyznę to dziś jedyna przyszłość przy obecnej skali sprzedaży, na jaką mogą sobie pozwolić firmy foto, może poza Canonem i Sony.
Obawiam się, że wejście w drożyznę to dziś jedyna przyszłość przy obecnej skali sprzedaży, na jaką mogą sobie pozwolić firmy foto, może poza Canonem i Sony. Obawiam się, że cofniemy się do lat 80-tych XX wieku kiedy to aparat miał świadomy fotograf bo i kosztowało to jak i trzeba było mieć wiedzę.
Ale już były czasy, kiedy aparat miał praktycznie każdy, kto chciał go mieć, a i tak 90% ludzi woli smartfony.
To było widać od początku , że Panas tym systemem nie będzie się siłował na niskie ceny z innymi .Dlaczego niby ma tak robić , stworzy sobie ekskluzywną linię , drogą , ale dającą zarobić. Jakość wykonania i zaawansowanie już pierwszych modeli świadczy o tym , że ten system to nie FF dla ludu.
To było widać od początku , że Panas tym systemem nie będzie się siłował na niskie ceny z innymi .Dlaczego niby ma tak robić , stworzy sobie ekskluzywną linię , drogą , ale dającą zarobić. Jakość wykonania i zaawansowanie już pierwszych modeli świadczy o tym , że ten system to nie FF dla ludu.Przede wszystkim zaczną się przemyślane zakupy i zwiększy się szacunek do tego co kupimy.
Może nie do końca o em1x ale trochę skojarzone z tym tematem.
Planowany 150-400 ma mieć taką fajową wajchę do telekonwertera:
208181
208181
Wygląda jak tomograf :)
Jeżeli tak będzie jak piszesz to Panasonic nie będzie miał świetlanej przyszłości bo wejdzie w drożyznę.
Przecież Olek też idzie w drozyżnę, taki trend :)
To wygląda zabawnie :) . Stawiam na jakieś 2kg
208187
no weź pana leica jednak ma inne światło. Pomijając już tc.
Myślę, że Leica nie zgodziłaby się na "wpuszczenie" do systemu gracza, który oferowałby dużo tańsze alternatywy dla jej szkieł. Można się więc spodziewać, że system Panasa będzie raczej drogi.
s1 z kitem jest na wejściu 2k droższa od z6 z kitem. Akurat specyfikacja chyba usprawiedliwia tę różnicę...
wiem co ma i dlaczego musi takie być , co nie zmienia faktu , że w systemie micro wygląda ta armata dość zabawnie
wiem co ma i dlaczego musi takie być , co nie zmienia faktu , że w systemie micro wygląda ta armata dość zabawnie
Myślisz, ze wygląda gorzej niż to:
208211
nie sądzę.
@DzejPi Jaki sens ma, to porównanie? Wiesz chociaż, co to za Lka?
że zacytuję :mrgreen: "Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy peweksami!"
@DzejPi Jaki sens ma, to porównanie? Wiesz chociaż, co to za Lka?
Oczywiście , że wiem.(sam to zdjęcie robiłem). I nie chodzi mi o porównywanie systemów a o porównanie proporcji. Myślę, że proporcje co do których Roberto73 ma wątplowości specjalnie nie odbiegają od siebie. Natomiast waga bardzo!.
nie wiem jak dobry będzie musiał być ten obiektyw aby usprawiedliwić jego wagę, rozmiar i cenę ?
ale to szkło dla nielicznych , takie jak stare 300 2.8 . Widziało go niewielu a jeszcze mniej miało.
Oczywiście , że wiem.(sam to zdjęcie robiłem). I nie chodzi mi o porównywanie systemów a o porównanie proporcji. Myślę, że proporcje co do których Roberto73 ma wątplowości specjalnie nie odbiegają od siebie. Natomiast waga bardzo!.Wrzucasz dla porównania zdjęcie zupełnie różnego obiektywu, w dodatku z założoną osłoną przeciwsłoneczną i piszesz o proporcjach. Pisząc o proporcjach, co masz na myśli? Tak na marginesie. Jakie rozmiary i wagę ma, to ZUIKO?
Pytanie do kolegów. Jaki cel miało zaimplementowanie na stałe teleconvertera?
ze zdjęcia widać, że dzień był słoneczny to i tulipan znalazł się na obiektywie skoro producent dorzucił taki :) o to dlaczego TC jest na stałe chyba musisz zapytać panów z O ? podobny patent jest w obiektywie nikon - https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/obiektywy/29770-nikon-af-s-nikkor-180-400-mm-f4e-tc1-4-fl-ed-vr-profesjonalny-zoom-z-wbudowanym-telekonwerterem
...Jaki cel miało zaimplementowanie na stałe teleconvertera?
Bardzo praktyczne rozwiązanie: łatwo i szybko można go załączyć bez ryzyka zabrudzenia w trudnych warunkach (deszcz, zapylenie).
Pewnie dlatego wmontowane, że jego optyka jest zaprojektowana idealnie do toru optycznego tego obiektywu . Tak aby minimalizować straty, co nie jest juz tak oczywiste w zewnętrznych konwerterach zrobionych jako uniwersalne. Ot producent dał możliwość uzytkownikowi, chcesz to masz jasne 400mm 4.5 , a jak potrzebujesz maks tele kosztem swiatla to proszę.
Zwykłe naśladownictwo ;) Canon ma 1X, i Olek ma 1X. Canon ma taką białą armatę z wbudowanym konwerterem i Olek też ma :) Nie wydaje mi się, żeby wbudowany konwerter 1,25 miał wielki sens.
Wielki nie, tylko x1,25 ;)
Zwykłe naśladownictwo ;) Canon ma 1X, i Olek ma 1X. Canon ma taką białą armatę z wbudowanym konwerterem i Olek też ma :) Nie wydaje mi się, żeby wbudowany konwerter 1,25 miał wielki sens.W pierwszej chwili pomyślałem o potrzebie bardzo szybkiego zwiększenia zakresu ogniskowych. Super zoom do szybkiego reagowania na zmienne. Dla mnie ma, to sens.
Nasuwa się jeszcze jedno pytanie. Nie można było zejść poniżej f4.5? Akurat w przypadku światła Olympus powinien być o krok przed konkurencją. I dlaczego akurat f4.5? Dlaczego nie f4.0? Ja chyba niepotrzebnie próbuję zrozumieć działania tej dziwnej firmy :/ Muszę przestać analizować i zacząć postrzegać Olympusa jako swoisty stan umysłu.
Popatrzyli sobie że N i C doją za takie konstrukcje https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=274&fct=fct_zoom-focal-lengths_2206%7c180-400mm%2bfct_zoom-focal-lengths_2206%7c200-400mm&N=4288584247& i pozazdrościli. :)
Będą go pewnie reklamować jako odpowiednik 300-1000mm -czyli szkło bez konkurencji ...a jaki malutki i 1/3 ceny jakiegoś pełnokatkowego.
A jak sobie z tego zrobić hajrezolusziona i wykropować to mogą go reklamować nawet jako 300-3000 mm ;)
Będą go pewnie reklamować jako odpowiednik 300-1000mm -czyli szkło bez konkurencji ...a jaki malutki i 1/3 ceny jakiegoś pełnokatkowego.Nie pamiętam przy okazji jakiego wywiadu, ale to już się stało :D
Ja jestem rozdarty. Po premierze E-M1X widzę, że nie mogę w tym roku liczyć na nowocześniejsze body od Olympusa, a chcę już zmienić E-1MkI. Myślę o G9, ale jest jeszcze Fujifilm ze swoją ofertą. X-H1 w HK kosztuje troszkę ponad 4kzł. Do tego krajowa promocja na obiektywy z dużym cashbackiem w tle. Mam 12/2.0, 45/1.8, 75/1.8 i 40-150. Sporo tego. Przy sprzedaży dużo stracę i to mnie hamuje. Rozważam czy nie lepiej kupić G9, sprzedać 12tkę i 45tkę, a z HK ściągnąć 7-14/2.8 Pro (piękne szkło). Decyzja o zmianie systemu nie jest taka łatwa jak wielu twierdzi. Doradźcie :)
Najpierw powiedz czego Ci brakuje w obecnym korpusie.
Mi nie brakuje niczego w pierwszym em1
Mi nie brakuje niczego w pierwszym em1 ... nawet świeżutkiej metki do lansu ?? :wink:
Najpierw powiedz czego Ci brakuje w obecnym korpusie.
Większej ilości mp.
Lepszej jakości ISO1600 i ISO3200. Szczególnie ISO1600.
Dwóch slotów na karty pamięci.
4k 30fps.
Większej ilości mp.
Lepszej jakości ISO1600 i ISO3200. Szczególnie ISO1600.
Dwóch slotów na karty pamięci.
4k 30fps.
No to zarówno iso jak i rozdzielczość stoi od lat w miejscu , różnice nowych korpusow są marginalne. Chcesz postępu w tym temacie , to niestety zmień system.
No to zarówno iso jak i rozdzielczość stoi od lat w miejscu , różnice nowych korpusów są marginalne. Chcesz postępu w tym temacie , to niestety zmień system.Jestem tego świadomy. Dlatego premiera E-M1X mnie rozczarowała, bo nie daje w najbliższej przyszłości nadziei na poprawę tych aspektów.
Mi nie brakuje niczego w pierwszym em1Pytanie chyba dotyczyło mojej osoby i tego czego mi brakuje :lol:
Przez najbliższe dwa lata nie widze szans. Ewentualnie dobra optyka może to trochę poprawić, chyba , że takową już masz.
Bierz G9, zwlaszcza po tych dzisiejszych cenach. Przesiadlem sie z em1 i to jak przesiadka do innej kategorii. Jedyna wada dla mnie to rozmiar. Stad nowy kloc Olympusa zupelnie mnie nie kreci. Cos czuje, ze tylko promotorzy beda go uzywac.
Wielki nie, tylko x1,25 ;)
Konwerter nigdy nie daje tyle, ile obiecuje. Zawsze jest jakaś strata jakości. Jeśli wierzyć wynikom optycznych, to konwerter 2x działa w połączeniu z 300/4 jak zoom cyfrowy.
Konwertery, to produkt epoki slajdów, nie było innej możliwości zmiany kąta widzenia. W cyfrze faktyczny zysk detalu w porównaniu z zoomem cyfrowym jest zwykle umiarkowany.
Konwertery wbudowane pewnie są lepsze od uniwersalnych, ale na pełne 1,25 w przyroście detalu nie ma co liczyć.
...
Nasuwa się jeszcze jedno pytanie. Nie można było zejść poniżej f4.5? Akurat w przypadku światła Olympus powinien być o krok przed konkurencją. I dlaczego akurat f4.5? Dlaczego nie f4.0? Ja chyba niepotrzebnie próbuję zrozumieć działania tej dziwnej firmy :/ Muszę przestać analizować i zacząć postrzegać Olympusa jako swoisty stan umysłu.
Gdyby było f/4, to byłby równie wielki jak pełnoklatkowi koledzy. Cios dla marketingu.
Przez najbliższe dwa lata nie widze szans. Ewentualnie dobra optyka może to trochę poprawić, chyba , że takową już masz.Szkła mam. Jeśli już coś będę zmianiał, to sprzedam 12 f/2.0 i kupię 7-14 f/2.8.
Bierz G9, zwlaszcza po tych dzisiejszych cenach. Przesiadlem sie z em1 i to jak przesiadka do innej kategorii. Jedyna wada dla mnie to rozmiar. Stad nowy kloc Olympusa zupelnie mnie nie kreci. Cos czuje, ze tylko promotorzy beda go uzywac.Miałem w rękach G9. Bardzo fajny korpus. Zapadający w pamięć fantastyczny wizjer. Jutro będę miał możliwość krótko używać X-H1 z 35 f/1.4. Myślę, że to podobne pod względem ergonomii aparaty.
Gdyby było f/4, to byłby równie wielki jak pełnoklatkowi koledzy. Cios dla marketingu.Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Dlaczego zejście do f/4.0 miałoby zrównać go pod względem wymiarów z obiektywami f/4.0 dla matryc pełnoklatkowych? Przy tym samym świetle nie widzę powodów.
...
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Dlaczego zejście do f/4.0 miałoby zrównać go pod względem wymiarów z obiektywami f/4.0 dla matryc pełnoklatkowych? Przy tym samym świetle nie widzę powodów.
Bo matematyka. Bo 400/4 zawsze daje 100 :)
Bo matematyka. Bo 400/4 zawsze daje 100 :)Wybacz, ale ja nie nadążam. Obiektyw o tych samych ogniskowych i tej samej światło sile w systemie m4/3 z założenia powinien mieć mniejsze rozmiary od obiektywu przeznaczonego dla matrycy pełnoklatkowej. Dla mnie f/4.5 w tym obiektywie jest zagadką.
Zapewne pamiętasz 90-250 f/2.8 w systemie 4/3. Dla mnie ten super zoom miał pod każdym względem sens. Jasny, praktyczny zakres (ekw. 180-500mm), naprawdę kompaktowe wymiary.
Bierz G9, zwlaszcza po tych dzisiejszych cenach. Przesiadlem sie z em1 i to jak przesiadka do innej kategorii. Jedyna wada dla mnie to rozmiar. Stad nowy kloc Olympusa zupelnie mnie nie kreci. Cos czuje, ze tylko promotorzy beda go uzywac.
Eeee tam, zaraz kloc. Mówię o G9.
Tak dla jaj (aby fotkę zrobić) podpiąłem do G9 stare ale jare z dużego 4/3 ZD 14-35. Fajnie to wygląda, ale w porównaniu z M10 II trzyma się rewelacyjnie.
208245
208246
Eeee tam, zaraz kloc. Mówię o G9.
Tak dla jaj (aby fotkę zrobić) podpiąłem do G9 stare ale jare z dużego 4/3 ZD 14-35. Fajnie to wygląda, ale w porównaniu z M10 II trzyma się rewelacyjnie.
208246Mogę porównać do zestawu SONY A7II z SIGMA 50 f/1.4 Art., który miałem krótko. Wygląda fajnie/solidnie, ale chodzić z tym dłuższy czas po mieście... no nie wiem. Dla mnie rozmiar zestawu akceptowalny pod warunkiem, że podpięty byłby 40-150. Z tego też powodu jeśli już na coś będę zmieniać, to na Fuji. G9 bardzo fajny. Jak Ci się go używa?
Wybacz, ale ja nie nadążam. Obiektyw o tych samych ogniskowych i tej samej światło sile w systemie m4/3 z założenia powinien mieć mniejsze rozmiary od obiektywu przeznaczonego dla matrycy pełnoklatkowej. Dla mnie f/4.5 w tym obiektywie jest zagadką.
Zapewne pamiętasz 90-250 f/2.8 w systemie 4/3. Dla mnie ten super zoom miał pod każdym względem sens. Jasny, praktyczny zakres (ekw. 180-500mm), naprawdę kompaktowe wymiary.
No i będzie mniejszy niż pelnoklatkowe odpowiedniki, z pewnoscia. Popatrz na nowe 3,5 kilowe monstrum od Nikona (180-400 4) .
G9 bardzo fajny. Jak Ci się go używa?
Och, dopiero dwa dni, to co mam powiedzieć ;)
Acha, ISO 1600 jest gładkie jak pupa niemowlęcia.
Wybacz, ale ja nie nadążam. Obiektyw o tych samych ogniskowych i tej samej światło sile w systemie m4/3 z założenia powinien mieć mniejsze rozmiary od obiektywu przeznaczonego dla matrycy pełnoklatkowej. Dla mnie f/4.5 w tym obiektywie jest zagadką.
No właśnie przy tele to nie działa przesadnie. Obiektyw 400 mm f/4,0 ma aperturę 100 mm i średnica przedniej soczewki mniejsza być nie może. To jest główne ograniczenie ponieważ średnica pola obrazowego ma przy tak długich ogniskowych znaczenie drugorzędne. Drugi parametr to ogniskowa i ona też jest taka sama bez względu na rozmiar matrycy.
Bardzo ładnie widać to w praktyce dla obiektywów 300 mm f/4,0. Olympus PRO pod względem masy plasuje się pomiędzy L Canona, a Nikonem IF-ED, ale jest w tym gronie największy. Wszystkie są za to dużo cięższe i dłuższe od Nikona PF, w którym użyto soczewki Fresnela. Średnica filtra jest identyczna we wszystkich 4, bo fizyki się nie oszuka.
Trochę potrwa zanim ogarniesz menu :D Ja po roku jeszcze się gubię, ale to co potrzebuję, to sobie powyciągałem na skróty.
No to zarówno iso jak i rozdzielczość stoi od lat w miejscu , różnice nowych korpusow są marginalne. Chcesz postępu w tym temacie , to niestety zmień system.
Dokładnie, nic nowego w obrazowaniu.
Wybacz, ale ja nie nadążam. Obiektyw o tych samych ogniskowych i tej samej światło sile w systemie m4/3 z założenia powinien mieć mniejsze rozmiary od obiektywu przeznaczonego dla matrycy pełnoklatkowej.
Niekoniecznie. Będzie miał mniejsze soczewki w środku, przez co pewnie będzie lżejszy, ale średnica obiektywu nie może być mniejsza niż średnica otworu przysłony.
Niekoniecznie. Będzie miał mniejsze soczewki w środku, przez co pewnie będzie lżejszy, ale średnica obiektywu nie może być mniejsza niż średnica otworu przysłony.Tak, wiem. Ja w zasadzie pisząc o wielkości zawsze mam na uwadze przede wszystkim jego długość. Myślę, że nie tylko u mnie komfort użytkowania obiektywu jest zdeterminowana przede wszystkim przez długość i wagę. Różnice między konkurującymi obiektywami czasami są olbrzymie. Dobrze, to widać chociażby w systemie SONY na przykładzie 85 f/1.4. Różnica w długości oraz wadze między szkłami Zeiss, SIGMA i SONY są eufemistycznie stwierdzając zauważalne.
Panasonic G9 - świetny aparat w dobrej cenie i z rewelacyjnie zaprojektowaną ergonomią. Ale wielkiego postępu w obrazowaniu nie wniósł (TUTAJ (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=panasonic_dcg9&attr13_1=olympus_em1x&attr13_2=fujifilm_xh1&attr13_3=sony_a7iii&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&attr126_0=1&attr126_1=1&attr126_2=1&attr126_3=1&normalization=full&widget=576&x=0.047657231730383755&y=0.3157314452543363) podgląd). Przesiadka z flagowców Olympusa nie będzie żadną rewolucją. Nie widzę też sensu zachwalania obrazu na ISO1600. Zgodzicie się, że dziś wiele osób poszukuje narzędzi do fotografowania w wyższych czułościach?
... Nie widzę też sensu zachwalania obrazu na ISO1600. Zgodzicie się, że dziś wiele osób poszukuje narzędzi do fotografowania w wyższych czułościach?
Tak, ludzie zawsze szukają takich sytuacji, w których można zwalić winę na sprzęt. Jak już będzie gładkie ISO 1600, to się okaże, że bez gładkiego ISO 6400 nie daje się żyć ;).
Zgodzicie się, że dziś wiele osób poszukuje narzędzi do fotografowania w wyższych czułościach?Nie wiem czy, to kwestia współczesnych czasów. Zawsze było zapotrzebowanie na wyższe czułości. W erze filmu również sięgano po materiały ISO 400, 800, a nawet ISO 3200.
Panasonic G9 - świetny aparat w dobrej cenie i z rewelacyjnie zaprojektowaną ergonomią. Ale wielkiego postępu w obrazowaniu nie wniósł (TUTAJ (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=panasonic_dcg9&attr13_1=olympus_em1x&attr13_2=fujifilm_xh1&attr13_3=sony_a7iii&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&attr126_0=1&attr126_1=1&attr126_2=1&attr126_3=1&normalization=full&widget=576&x=0.047657231730383755&y=0.3157314452543363) podgląd). ...
Tak się zastanawiam czy to zdanie nie miało brzmieć (wnosząc z porównywanych aparatów):
Olympus OM-D E-M1X - świetny sprzęt z rewelacyjnie zaprojektowana ergonomią. Ale wielkiego postępu w obrazowaniu nie wniósł (TUTAJ (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=panasonic_dcg9&attr13_1=olympus_em1x&attr13_2=fujifilm_xh1&attr13_3=sony_a7iii&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&attr126_0=1&attr126_1=1&attr126_2=1&attr126_3=1&normalization=full&widget=576&x=0.047657231730383755&y=0.3157314452543363) podgląd).
M1X to konstrukcja o rok młodsza od G9 i ok. 2 razy droższy.
Ewentualnie coś źle zrozumiałem...
hhttps://www.sony-semicon.co.jp/products_en/news/index.html:
To jest lista nowości w matrycach Sony. Myślę, że każdy może sobie kupić wybrany model, jeśli tylko ma wystarczająco dużo kasy. Jak tylko pojawi się tam jakaś nowa matryca 4/3, to może będzie jakiś postęp w obrazowaniu.
Nie wiem czy, to kwestia współczesnych czasów. Zawsze było zapotrzebowanie na wyższe czułości. W erze filmu również sięgano po materiały ISO 400, 800, a nawet ISO 3200.
Sięgasz pamięcią, czy internetem? Królowała Velvia. ISO 50. ISO 100 to były amatorskie filmy. ISO 400 reporterka, a powyżej, to już efekty specjalne ;)
Sięgasz pamięcią, czy internetem? Królowała Velvia. ISO 50. ISO 100 to były amatorskie filmy. ISO 400 reporterka, a powyżej, to już efekty specjalne ;)Odpowiadając na Twoje pytanie. Sięgam pamięcią i pamiętam dlaczego filmów 400 nie używaliśmy ich mimo, że z aparatem chodziło się również na późno organizowane ogniska i inne imprezy. Raz założony film trzeba było zużyć, a klatki się oszczędzało. Pamiętam również, że najpopularniejszym filmem używanym przeze mnie i moich kolegów nie była Velvia, a podły produkt ZSRR konfekcjonowany przez FOTON Bydgoszcz. Pamiętasz Foto65? Tylko czego, to ma być dowodem? Jeśli dzisiejsza technologia pozwala na korzystanie z aparatu w sytuacjach, w których 40 lat temu nie było sensu go wyciągać z torby, to dlaczego się na ten fakt zżymać? Mnie nie dziwi, że ludzie wydając na coś duże pieniądze oczekują jakości. I, że po produkcie kolejnej generacji oczekują postępu tym bardziej, że producenci najczęściej wołają sobie za niego więcej.
Ja tam używałem węgierski "Fortepan". Powiem, że fajny był.
A co do ISO 1600 to się odniosę, bo po prostu ktoś tam wcześniej pytał, więc powiedziałem. Oczywiście i wyższe ISO jest ładne, nawet w M10 II. Ja się tam nie wywyższam, bo nie mam z czym, kupiłem co mi pasuje. Mam zapas aparatów i obiektywów - można spokojnie iść na emeryturę, a nawet umrzeć :mrgreen: Jak się żona dowie ile kasy jest w tym sprzęcie, to szybko po mnie zawału dostanie :mrgreen:
Żeby moja wiedziała ile to wszystko w tych moich szufladach warte . "Mój Bozeeeee" ;)
.... Jak się żona dowie ile kasy jest w tym sprzęcie, to szybko po mnie zawału dostanie :mrgreen: ... to od razu sugeruj , że to wszystko używki . Jak zdąży spieniężyć , to nie będzie zawału , a może jakąś ładną tabliczkę Ci zafunduje .. :wink:
... stricte , to żart w odniesieniu ... zdrówka i raz jeszcze zdrówka . A małżonce nieświadomości ... :wink: Mam tak samo w innej dziedzinie ...
Jak się Wasze żony dowiedzą to mówcie, że to wszystko sąsiada, który Wam dał na przechowanie.
Często przy okazji różnych youtubowych produkcji ludzie wspominają, że mniej od ich foto ekwipunku kosztuje używany przez nich samochód. Fotografia o ile się na niej nie zarabia, to bardzo drogie hobby i w przeciwieństwie do filatelistyki czy numizmatyki nie można liczyć nawet na zwrot poniesionych na nie kosztów.
Tak się zastanawiam czy to zdanie nie miało brzmieć (wnosząc z porównywanych aparatów):
Olympus OM-D E-M1X - świetny sprzęt z rewelacyjnie zaprojektowana ergonomią. Ale wielkiego postępu w obrazowaniu nie wniósł (TUTAJ (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=panasonic_dcg9&attr13_1=olympus_em1x&attr13_2=fujifilm_xh1&attr13_3=sony_a7iii&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&attr126_0=1&attr126_1=1&attr126_2=1&attr126_3=1&normalization=full&widget=576&x=0.047657231730383755&y=0.3157314452543363) podgląd).
M1X to konstrukcja o rok młodsza od G9 i ok. 2 razy droższy.
Ewentualnie coś źle zrozumiałem...
Pisałem o Panasonicu, ale oczywiście Twoja wersja też jest dobra :-)
Pisałem o Panasonicu, ale oczywiście Twoja wersja też jest dobra :-)
Wiem, ale pisząc o nim: "Ale wielkiego postępu w obrazowaniu nie wniósł..." i jednocześnie porównując do o rok młodszego modelu PRO Olympusa to tak coś nie bardzo pasuje:)
Ogólnie to postęp obrazowania niewiele się zmienia w mikro 4/3 już od ładnych kilku lat bodajże. Może to już szczyty możliwości matrycy o tym rozmiarze.
... to od razu sugeruj , że to wszystko używki . Jak zdąży spieniężyć , to nie będzie zawału , a może jakąś ładną tabliczkę Ci zafunduje .. :wink:
... stricte , to żart w odniesieniu ... zdrówka i raz jeszcze zdrówka . A małżonce nieświadomości ... :wink: Mam tak samo w innej dziedzinie ...Mam to z głowy - kupiłem żonie RX 10 M2 A wcześniej zabrałem ja do dwóch sklepów foto by nabrała pojęcia ile kosztują takie zabawki :)
Powiem Wam że nie ma czym się tu emocjonować: mała, stara matryca, przeciętny AF, przestarzały EVF a to wszystko za cenę - nie przymierzając - kilku używek D3s lub półtora używanego 1Dx... Gdyby pójść w alternatywę, wychodzi nam półtora nowego Pentax'a K-1.
Patrząc z perspektywy czasu obserwuję wciskanie podobnych bajek marketingowych, które wciskano ludziom po premierze "dużego" 4/3. Warto docenić SSWF, uszczelnienia i stabilizację matrycy, ale jeśli chodzi o jakość obrazu to ten system został pozamiatany dawno temu. Praw fizyki się nie przeskoczy: moim zdaniem dowolny szajsowaty, plastikowy aparat konkurencji (no może poza C) daje lepszą dynamikę, mniejszą GO i lepsze kolory...
Fani marki gdybają sobie odnośnie tego z jakich to powodów Olo nie wykroi czegoś z większą matrycą... To jednak kosztuje i to sporo a po tych skandalach z fałszowaniem wyników finansowych trudno byłoby wysupłać kilkaset baniek na rozwój kolejnego systemu.
ALe emocjonowanie się w tym wątku jest właśnie z tych powodów, co podałeś - nic nowego, a cena zupełnie odjechana.
A co do jakości obrazka, z punktu widzenia użytkownika, to nie ważne, że X ma lepiej. Ważne czy 4/3 ma wystarczająco dobrze na jego potrzeby (w polączeniu z interesująca go szklarnią) i czy ten zestaw daje coś więcej niż konkurencja (w aspektach poza obrazkowych)
Powiem Wam że nie ma czym się tu emocjonować: mała, stara matryca, przeciętny AF, przestarzały EVF a to wszystko za cenę - nie przymierzając - kilku używek D3s lub półtora używanego 1Dx... Gdyby pójść w alternatywę, wychodzi nam półtora nowego Pentax'a K-1.
Patrząc z perspektywy czasu obserwuję wciskanie podobnych bajek marketingowych, które wciskano ludziom po premierze "dużego" 4/3. Warto docenić SSWF, uszczelnienia i stabilizację matrycy, ale jeśli chodzi o jakość obrazu to ten system został pozamiatany dawno temu. Praw fizyki się nie przeskoczy: moim zdaniem dowolny szajsowaty, plastikowy aparat konkurencji (no może poza C) daje lepszą dynamikę, mniejszą GO i lepsze kolory...
Fani marki gdybają sobie odnośnie tego z jakich to powodów Olo nie wykroi czegoś z większą matrycą... To jednak kosztuje i to sporo a po tych skandalach z fałszowaniem wyników finansowych trudno byłoby wysupłać kilkaset baniek na rozwój kolejnego systemu.
miałeś aparat w ręku, "bawiłeś" się ? czy tylko "wiedza" z netu ? następny niezadowolony opowiadacz!! ech :( ostatnio zmieniłem gx7 na g9 i widzę wyraźną poprawę we wszystkim, nie wiem czego oczekujesz po sprzęcie ale może się okazać, że tak tylko w ERZE !! świadomy posiadacz wie co i jak, zna + i - systemu i nie podnieca się porównaniami z kosmosu ponieważ wie, że to jest bez sensu, co do ceny i przeliczania na 2x, 1,5x- nie masz kasy nie kupujesz, proste !! nie ujadasz !!
KaarooL, nie wziąłeś pod uwagę, że Olek, to już chyba ostatnia kultowa marka na rynku foto i jak każdy przedmiot kultu budzi spore emocje.
Olympus to sprzęt elitarny, cała reszta to już tylko sprzęt dla ludu. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Przecież nie ma przymusu kupowania sprzętu Olka, macie wolność wyboru.
Czy Olek zarobi czy też nie, to nie mój interes. Matryce krzemowe doszły już do granic swoich możliwości.
Można je jeszcze schładzać, co poprawi obrazowanie, ale nikt nie zainstaluje w aparacie układu chłodzącego.
Tak, że trzeba żyć z tym co nam sprzedają i nie żyć nadziejami.
Przestańcie biadolić, tym świata nie zmienicie, a jest ryzyko, że jakaś deprecha Was dopadnie i problem będzie większy (NFZ). :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Szczęśliwy użytkownik Olympusów. :mrgreen:
Na dniach startuje plac zabaw Oly we Wrocławiu. Mam nadzieję,że będzie można sobie również x-a obejrzeć i wypróbować.
Olympus to sprzęt elitarny, cała reszta to już tylko sprzęt dla ludu. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Przecież nie ma przymusu kupowania sprzętu Olka, macie wolność wyboru.
Czy Olek zarobi czy też nie, to nie mój interes. Matryce krzemowe doszły już do granic swoich możliwości.
Można je jeszcze schładzać, co poprawi obrazowanie, ale nikt nie zainstaluje w aparacie układu chłodzącego.
Tak, że trzeba żyć z tym co nam sprzedają i nie żyć nadziejami.
Przestańcie biadolić, tym świata nie zmienicie, a jest ryzyko, że jakaś deprecha Was dopadnie i problem będzie większy (NFZ). :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Szczęśliwy użytkownik Olympusów. :mrgreen:
To może przestańmy się martwić o ból cudzej ****. Niech jedni się cieszą, a inni się śmieją z nowego korpusu.
To może przestańmy się martwić o ból cudzej ****
Stary jestem, mam hemoroidy :mrgreen:
Stary jestem, mam hemoroidy :mrgreen: ... jeśli nie są wielkości brzoskwiń , to da się skutecznie leczyć .. :mrgreen:
Co do nowego Olka , to nie jest on w ogóle w kręgu moich zainteresowań w tej chwili , bo i po co . Ale za dwa trzy lata , jak zobaczę testy w boju , cena zleci do 8-9 tysi (a zleci w promocjach i cashbackach) to moze jakaś używka od malkontenta czemu nie .
Gdyby był jeszcze wielkości em1II to może jako gadżeciarz bym się kiedyś skusił. Ale jak taka cegła, to zdecydowanie nie.
Dla kogoś , kto używa z zamontowanym dodatkowym gripem , ta wielkość jest +/- taka sama . Z niepodważalnym zyskiem na sztywności , obsłudze i na pewno wydajności jednego ładowania . Co to będzie generowało z kolejnymi obiektywami , to się okaże :wink:
Słuchajcie a jak jest z żywotnością migawki w omd? Nigdzie nie mogę znaleźć wzmianki od producenta. W moim pierwszym omd em1 jest już 70 tysięcy i nie wiem czy to już starość czy dopiero wiek dojrzały...
Jak dobrze pamiętam to Olek dawał 150 000 na żywotność migawek w OMD.
Czyli dopiero półmetek :-)
Czyli dopiero półmetek :-)
Myślę, że dużo mniej. To w końcu półka PRO. Policz sobie ile fotek pstryka kotleciarz w sezonie, a nawet oni nie zmieniają migawki co kilka miesięcy. 70k, to dopiero dobrze dotarta migawka :)
No to luz... Szczególnie, że zapasowy korpus ma zaledwie 13 tys :-)
To nie jest tak , że po określonej wartości nagle migawka odmówi posłuszeństwa . Wiele czynników na to wpływa . Może być i dwa razy tyle i dalej będzie działać . Odmówić posłuszeństwa może również od kompletnego nieużywania .
A jeśli migawka padnie po upływie gwarancji, ale przed deklarowaną ilością klapnięć, to serwis to naprawi za darmo, czy to tylko taki pic na wodę?
Dobre pytanie.... Ale gdzie szukać tej gwarantowanej liczby ;-)
Gwarantowany przebieg mechanicznej migawki w OM D E M1 mkII to 200 000 . Wiedziałem że gdzieś o tym czytałem . To jest w teście aparatu na Fotopolis , więc zapewne tez gdzieś w opisie na oficjalnej stronie .
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiu8qP7qLngAhWp-yoKHTcOD3oQFjAAegQIChAB&url=https%3A%2F%2Fwww.fotopolis.pl%2Ftesty%2Fapara ty%2F27979-olympus-om-d-e-m1-mark-ii-test-aparatu%2Fstrona%2F5&usg=AOvVaw0fRSHFDQ7ZyE-FnA0LiHdZ
Ale co znaczy "gwarantowany"? Jeśli padnie wcześniej, to wymienią?
Ale czemu właściwie po raz drugi mnie pytasz o to samo ?? ... Ja "zacytowałem" zdanie i podałem link . Nie mam nic wspólnego z serwisem Olympusa czy samą firmą , prócz faktu posiadania systemu m43 od prawie dekady.
Trzeba by znaleźć konkretny wpis na ich stronie i podpierając się tym zadać pytanie serwisowi .
Pytanie było publiczne do kogokolwiek, kto zna odpowiedź.
Wydaje mi się że gwarancja jest przez dwa lata od zakupu... niby czemu migawka miała by być wyjątkiem...
No ja też przypuszczam, że te "gwarantowane" przebiegi migawki niczego tak naprawdę nie gwarantują.
Choć serwis Olympusa nie raz nas pozytywnie zaskakiwał ;-)
To fakt, szczególnie jak się ma znajomości ;)
Na oficjalnej stronie Olympusa w specyfikacji tego modelu jest podana żywotność migawki na poziomie 200 000 . Co oznacza , że można domagać się serwisu gwarancyjnego po upływie dwóch lat w przypadku awarii . Nie chodzi o znajomości , tylko o znajomość swoich praw . Ciche westchnienie o Rzeczniku Praw Konsumenta zawsze czyni cuda . Wspomnienie o drodze sądowej robi te cuda czasem szybciej . I nie chodzi o cwaniakowanie , bo jak po trzech latach zdechnie migawka w takim sprzęcie przy przebiegu np. 15.000 to wygrana jak w banku . Oczywiście jeśli nie było tzw czynników zewnętrznych , ingerencji itp.
..... można domagać się serwisu gwarancyjnego po upływie dwóch lat w przypadku awarii - na jakiej podstawie ? na podstawie zapisów w broszurach marketingowych ? możesz podać link do info o żywotności migawki ? prześledziłem całą instrukcję obsługi i nic takiego nie znalazłem :(
https://www.olympus.pl/site/pl/a/audio_support/audio_support_repair_service/warranty_regulations/index.html - zasady gwarancji Olympus Polska sp. z o.o
https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1_mark_ii/index.html ... w zakładce specyfikacja + migawka .
Nie ma czegoś takiego , ze producent może sobie pisać co chce . Można się bić przy awarii w okolicach 190.000 , ale generalnie ma działać 200 000 razy .
208487
I jeszcze jedna kwestia : ... deklaracja producenta , to jedno . Ale jego możliwości "udowodnienia" że to Ty jesteś sprawcą awarii poprzez zalanie , zapiaszczenie , upadek , czy chociażby stosowanie zamienników baterii są tak ogromne i nie do udowodnienia w druga stronę , że po prostu należy wierzyć że to będzie tyle działać. Swoją drogą o ilu dziwnych awariach migawki słychać ??
https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1_mark_ii/index.html ... w zakładce specyfikacja + migawka .
Nie ma czegoś takiego , ze producent może sobie pisać co chce . Można się bić przy awarii w okolicach 190.000 , ale generalnie ma działać 200 000 razy .
208487
I jeszcze jedna kwestia : ... deklaracja producenta , to jedno . Ale jego możliwości "udowodnienia" że to Ty jesteś sprawcą awarii poprzez zalanie , zapiaszczenie , upadek , czy chociażby stosowanie zamienników baterii są tak ogromne i nie do udowodnienia w druga stronę , że po prostu należy wierzyć że to będzie tyle działać. Swoją drogą o ilu dziwnych awariach migawki słychać ??
obawiam się,że nie masz racji :( moim zdaniem wynika z tych informacji, że jeżeli w ciągu 2 lat gwarancji zrobisz do 200 tys "klapnięć" migawką to w razie usterki podlega to naprawie gwarancyjnej, jeżeli natomiast w trakcie gw przekroczysz owe 200 tysięcy to gwarancja nie działa na migawkę- taki spryt :)
Mamy zapis o wytrzymałości migawki wynoszącej 200 000 otwarć, co oznacza, że migawka otworzy się tyle razy w sposób powtarzalny zgodnie z ustawieniami. Nie oznacza to jednak, że sama migawka posiada oddzielna gwarancję ważną po upływie gwarancji na całość działania aparatu. Rozumując w ten sposób, to jak ktoś zrobiłby 2 zdjęcia dziennie miałby gwarancję na migawkę na wieczność ;-) Nie jest to jednak jakaś kosmiczna liczba otwarć, ponieważ użytkownik, do którego adresowany jest ten model aparatu potrafi wykonać nawet 1000 - 2000 ekspozycji dziennie. Gwarancja dotyczy wyłącznie całości działania aparatu, zatem mamy 2 lata z tytułu zakupu z oficjalnej dystrybucji plus 6 miesięcy za zarejestrowanie w MyOLYMPUS, plus za dodatkową opłatą (ok. 450 zeta brutto) można dokupić jeszcze dodatkowe 3 lata, co w sumie da 5,5 roku. Przez te 5,5 roku można katować migawkę 1000 razy dziennie, a jak padnie, to serwis wymieni natychmiast na nową. Obsługa E-M1 Mark II w serwisie jest priorytetowa.
Ja się nie spieram o rację tylko odpowiedziałem na pytanie ile deklaruje producent i skąd wyniosłem takie info . Co i kto cokolwiek z tym zrobi o już nie moja sprawa . Akurat migawka jest na tyle złożonym instrumentem/urządzeniem , że mało prawdopodobne żeby ot tak sobie padła . Te 200 000 to jak sądzę kompromis pomiędzy faktycznym zużyciem , efektem utleniania /wycierania/zawilgocenia styków + zacieranie się przez paprochy pozostające na dnie po czyszczeniu matrycy . Każdy wstrząs nie służy , obiektywy się wymienia jest zatem kurz i wilgoć , więc udowodnienie niezgodności użytkowania jest proste.
Zaasłyszane/przeczytane na jakimś blogu :
Panie , a czemu pan wymienia obiektyw akurat teraz w tym deszczu ??
Ależ proszę Pana ... ja mam wodo i pyło odporny aparat .
A w em1 i em1 mkII jest ta sama migawka?
Mówią iż EM1X to nie jest kontynuacja EM1II tylko osobna linia.
Mówią też, że EM5 i EM10 będą miały następców :)
https://www.43rumors.com/olympus-interview-on-dc-watch-e-m1x-and-e-m1ii-are-two-separate-camera-lines
Te info pojawiały się już podczas ubiegłorocznych kabaretów z cyklu "przyszłość m4/3" czy tego tematu o E-M1x . Tylko Ci co pogrzebali m4/3 czy samego Olympusa używali jakiejś zwietrzałej kawy z Biedronki do wróżenia z fusów . Ale teraz zacznie się na nowo ... Nowy roczek zaczynamy i od nowa narzekamy ... świeżą kawę zaparzamy i fusiki odkładamy ... i tak będzie ...
W którym roku oficjalnie padło stare 4/3? ;) Mówienie o świetlanej przyszłości nic nie kosztuje....
Wróżenie rychłego upadku po forach też nie ... :wink:
A propos przyszłości systemu, polecam tego specjalistę:
https://www.se.pl/wiadomosci/polska/wrozbita-kazimierz-olszewski-wrozy-z-posladkow-to-pierwszy-w-polsce-rumpolog-aa-FP3r-auS5-Pm7A.html
Jeśli to mają być przepowiednie z d***, to niech chociaż pochodzą od profesjonalisty, a nie od domorosłych forumowych wróżbitów :D
A propos przyszłości systemu, polecam tego specjalistę:
https://www.se.pl/wiadomosci/polska/wrozbita-kazimierz-olszewski-wrozy-z-posladkow-to-pierwszy-w-polsce-rumpolog-aa-FP3r-auS5-Pm7A.html
Jeśli to mają być przepowiednie z d***, to niech chociaż pochodzą od profesjonalisty, a nie od domorosłych forumowych wróżbitów :DTemu wróżbicie nie dziwię się, nie może to chociaż popatrzy, ale, że znajdują się naiwni to mnie dziwi.
Mówią iż EM1X to nie jest kontynuacja EM1II tylko osobna linia.
Mówią też, że EM5 i EM10 będą miały następców :)
https://www.43rumors.com/olympus-interview-on-dc-watch-e-m1x-and-e-m1ii-are-two-separate-camera-linesDobra, Olympus jest tak bogatą firmą, że postęp technologiczny w foto będzie ciągnął w dwóch liniach ?
Bo w E- M1X nie pokazał dosłownie nic, co można by wstawić w E-M5 ver 2020
Dobra, Olympus jest tak bogatą firmą, że postęp technologiczny w foto będzie ciągnął w dwóch liniach ?
...
Jeśli ten postęp będzie taki jak w 1X, to spokojnie pociągnie ;)
No i na Optycznych napisali, że będzie nowy Olek :)
Może nowy PEN-F? Stary właśnie został wycofany z produkcji.
Tylko, że co z tego... Nowej matrycy raczej tam nie będzie :(
Przez kilka lat moim zdaniem nie ma co się spodziewać poprawy jakości obrazka. Będą bajery hadeery itp. Ale jakości lepszej nie będzie.
Co gorsza - nie ma ani lepszego wizjera ani ekranika, jakiegoś lepszego systemu pomiaru światła i punktu bieli itd.
"3, 2, E-M1X. Promocja na start! Skorzystaj z atrakcyjnej oferty. Kup E-M1X w niższej cenie!
Nie przegap okazji! Promocja obowiązuje TYLKO do końca marca!
Lekki, kompaktowy i mobilny bezlusterkowiec OM-D E-M1X powstał z myślą o "
https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html?id=11750&icid=
Lekki, kompaktowy...
Czy my o tym samym mówimy? :)
Czy my o tym samym mówimy? :) ... raczej na pewno . Przewidywalnie odchudził się o ponad tysiaka :wink:
https://shop.olympus.eu/pl_PL/aparaty-fotograficzne/om-d/e-m1x
... raczej na pewno . Przewidywalnie odchudził się o ponad tysiaka :wink:
I wyjął baterie/ę - schudł do 849 g. :)
Będzie kosztował 7 kafli to się zastanowię ;-)
Nie po to zmieniałem D600 na GX80 by teraz znowu przejść na "cegłę". Nawet za 3 kafle. :)
Każdemu wedle jego potrzeb i uważania .. :wink:
Nie po to zmieniałem D600 na GX80 by teraz znowu przejść na "cegłę". Nawet za 3 kafle. :)
Każdemu wedle jego potrzeb i uważania .. :wink:
Może potencjalny target to ci, którzy rozważają zamianę GX80 na D600? :lol:
Jeśli Olek utrzyma tempo, to do wakacji cena może osiągnąć rozsądny poziom ;)
Może pojawi się wersja bez gripa ;)
Rozsądną wagę też ? ... może porównaj masę OMD e M1 z gripem ?? ... bo wtedy istotnej różnicy nie widzę . IMHO zdecydowanie lepszy będzie monolit z kilka razy większym zapasem energii . Czepiacie się dla samego czepiania .. :wink:
Nie mam gripa, nie mam potrzeby jego używania, wymiana baterii trwa kilkanaście sekund.
dlatego nie jesteś potencjalnym klientem :)
dlatego nie jesteś potencjalnym klientem :)
A kto jest, przy późnieniu premiery obiektywu z którym ta cegła zaczyna mieć jakiś sens?
Widziałem ten aparat na żywo. Zaskakująco mały po tym co się tu naczytałem. Gdyby brać na serio lament o jego ogromnych rozmiarach można się sporo pomylić. Faktycznie większy od gx80. To jednak nie jest wada, a cecha. Poza tym na żywo prezentuje się świetnie. Po prostu ładny przedmiot.
uuuu ale jaka cena ma być tego nowego 150-400 , aż usiadłem :shock:
uuuu ale jaka cena ma być tego nowego 150-400 , aż usiadłem :shock:
Jak ochłoniesz to zdradź mi jaka to cena... :)
Jak ochłoniesz to zdradź mi jaka to cena... :)
cirka 40tys PLN :mrgreen: , są chętni ?
A kto jest, przy późnieniu premiery obiektywu z którym ta cegła zaczyna mieć jakiś sens?
ten kto jest w stanie za niego zapłacić bez brania pod uwagę np. nowych obiektywów i bez ekstremalnego ujadania :) na FB jest grupa, "kilka" osób już kupiło
dobrze mówili , że to szkło tylko dla ambasadorów ;)
ten kto jest w stanie za niego zapłacić bez brania pod uwagę np. nowych obiektywów i bez ekstremalnego ujadania :) na FB jest grupa, "kilka" osób już kupiło
No fakt, tu jest potrzebne ekstremalne zaślepienie, a nie ujadanie :).
No fakt, tu jest potrzebne ekstremalne zaślepienie, a nie ujadanie :).
dlaczego ekstremalne zaślepienie ? wystarczy posiadać odpowiednią ilość środków których nie potrzebujemy na nic innego :)
... IMHO zdecydowanie lepszy będzie monolit z kilka razy większym zapasem energii . Czepiacie się dla samego czepiania .. :wink:
Podzielam Twoje zdanie.
Nie mam gripa, nie mam potrzeby jego używania, wymiana baterii trwa kilkanaście sekund.
Z dokręcanym gripem wymiana obu baterii nie jest już taka prosta, zwłaszcza jak musisz to zrobić szybko i w mało dogodnych warunkach.
Zintegrowany grip to świetne rozwiązanie.
Smuteczek
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2019/03/OlympusEM1XDynamicrange-1.jpg?w=713
źródło (https://i0.wp.com/thenewcamera.com/wp-content/uploads/2019/03/Olympus-E-M1X-Dynamic-range.jpg?w=713)
http://thenewcamera.com/olympus-e-m1x-dynamic-range-is-worse-than-e-m1-mark-ii/
W to akurat nie wierzę, błedy pomiarowe.
Podzielam Twoje zdanie.
Z dokręcanym gripem wymiana obu baterii nie jest już taka prosta, zwłaszcza jak musisz to zrobić szybko i w mało dogodnych warunkach.
Zintegrowany grip to świetne rozwiązanie.
.. dla tych którzy go potrzebują.
A ja jak, napisałem, nie ma i nie potrzebuję.
Do małych obiektywów taka cegła raczej nie jest potrzebna, a duże szkło dopiero w drodze. No i jeśli potwierdzi się cena w okolicy 10k $ to w sumie bez różnicy, czy to szkło będzie, czy nie, a korpus będzie musiał wtedy znacznie stanieć. W sumie ciekawe ruchy Olka.
A kto powiedział , że ten korpus jest dedykowany tylko do tego obiektywu ?? ... jest w drodze 12-200 za około 4k i to będzie dobry zestaw podróżny bez zbędnego balastu .
jest w drodze 12-200 za około 4k i to będzie dobry zestaw podróżny bez zbędnego balastu .
Aparat Panasonic FZ1000 ("25–400mm" f/2.8–4) waży 830 gramów [500$ nowy]
a Olympus E-M1X wraz z M.Zuiko 12-200mm to już 1450 gramów ...i kosztuje 3900$ :D
"Bez zbędnego balastu" -czyli pozbywając się sporej ilości gotówki?
A kto powiedział , że ten korpus jest dedykowany tylko do tego obiektywu ?? ... jest w drodze 12-200 za około 4k i to będzie dobry zestaw podróżny bez zbędnego balastu .
Powiedz, że zartowales z tym 12-200
Ten zestaw będzie zjedzony przez jednocalowe kompakty.
ten 12-200 jest zupełnie zbędny w systemie. Szczególnie w cenie wyższej niż 2 tys zł.
już 12-100/f4 za 4800 był trudny do łyknięcia, chociaż ja nie żałuję.
Bardzo przepraszam dotychczasowych użytkowników, ale mam wrażenie, że Olek postanowił przerobić m4/3 na system dla bogatych idiotów. Ten nowy kierunek nie wyróżnia się niczym, poza mocno zawyżonymi cenami. Jeśli to uratuje olkowy dział foto, to ok, może kiedyś będzie lepiej, ale mam watpliwości.
ceny sprzętu foto poszybowały w górę u wszystkich. Ale zdecydowanie, jakiekolwiek większe zakupy u Olka to jest teraz desperacja.
Podkreślę raz jeszcze, w nowej puszce nie ma NICZEGO co Olek mógłby umieścić w puszce ze średniego segmentu jeszcze w tym roku.
stara matryca, stary wizjer, nawet ekran też stary.
5 nowych emzujków Pro https://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2019/01/roadmap-700.jpg
Bardzo przepraszam dotychczasowych użytkowników, ale mam wrażenie, że Olek postanowił przerobić m4/3 na system dla bogatych idiotów. Ten nowy kierunek nie wyróżnia się niczym, poza mocno zawyżonymi cenami. Jeśli to uratuje olkowy dział foto, to ok, może kiedyś będzie lepiej, ale mam watpliwości.
Trudno się nie zgodzić... Na szczęście mój stary EM5 działa wyśmienicie, a G9 współpracuje ze szkłami, które mam, natomiast zauważyłem, że jak kiedyś na forach był hejt na Olka tak teraz jak są promocje na Pepperze na EM10, to bardzo dużo ludzi się pozytywnie wypowiada.
Aparat Panasonic FZ1000 ("25–400mm" f/2.8–4) waży 830 gramów [500$ nowy]
a Olympus E-M1X wraz z M.Zuiko 12-200mm to już 1450 gramów ...i kosztuje 3900$ :D
"Bez zbędnego balastu" -czyli pozbywając się sporej ilości gotówki? Kiedy ja coś chcę , według mojego "widzimisie " , to kupuję to nie pytając sąsiada o zdanie . Balast , to dodatkowe baterie , torby , statywy i worek obiektywów. Popytajcie Janusza Walczaka ile baterii zgubił i ile obiektywów w trakcie działań wojennych . Przecież to PEN-owiec ... żaden wstyd zapytać , chyba że funkcja lub stopień Was onieśmiela ... :lol:
Taki aparat z takim obiektywem + ewentualnie jasna stałka i tyle co potrzeba na tydzień w terenie bez szpeju , ładowarek i pierdyliona drobiazgów na które nie ma już miejsca lub po prostu łatwo zgubić . Do tego komfort nie otwierania puszki i brak żonglowania słoikami . Ten aparat nie jest dla rzeszy fotoamatorów stacjonarych . Ale ponieważ spełnia bardzo istotne kryteria funkcjonalności , to chociaż nie jest w kręgu moich marzeń , to jest w kręgu moich zainteresowań :cool: ... obiektyw także .
... a kompakty są zbyt powolne ...
... a kompakty są zbyt powolne ...
https://youtu.be/91RnWmFSi40
No faktycznie. ;)
...
https://youtu.be/vQtskur3GVc
https://www.youtube.com/watch?v=Vhnwt46y2wU&feature=youtu.be&t=90
...
Taki aparat z takim obiektywem + ewentualnie jasna stałka i tyle co potrzeba na tydzień w terenie ...
Chyba bym wolał FZ100 i PENa ze stałką. Zero przepinania, na wypadek awarii jest zapas i to wszystko za pół ceny. A Ty? Kupuj te nowe wymysły Olka i najlepiej w dużych ilościach, bo wielu napalonych raczej nie będzie, a Olek musi z czegoś żyć ;)
Chyba bym wolał FZ100 i PENa ze stałką. Zero przepinania, na wypadek awarii jest zapas i to wszystko za pół ceny. A Ty? Kupuj te nowe wymysły Olka i najlepiej w dużych ilościach, bo wielu napalonych raczej nie będzie, a Olek musi z czegoś żyć ;) Nie po raz pierwszy , ale po raz ostatni napiszę , że nie jestem zainteresowany zakupem . I nie mów mi proszę co mam kupować i za ile ...
A Ty , możesz się co najwyżej poślinić , ze ktoś może chcieć i mieć , a Ciebie nie stać ...
Nie po raz pierwszy , ale po raz ostatni napiszę , że nie jestem zainteresowany zakupem . I nie mów mi proszę co mam kupować i za ile ...
A Ty , możesz się co najwyżej poślinić , ze ktoś może chcieć i mieć , a Ciebie nie stać ...
Jesteś żałosny :(
Nie po raz pierwszy , ale po raz ostatni napiszę , że nie jestem zainteresowany zakupem . I nie mów mi proszę co mam kupować i za ile ...
wybacz, ale sprowadzanie wszystkiego do "nie stać cię " przypomina jako żywo odpowiedzi fanbojów iPhone.
jest tu trochę ludzi posiadających inne hobby, przy kosztach których kupno nowej puszki za 10 tysi jest wydatkiem spokojnie do zaakceptowania.
Ceny sprzętu foto oszalały i to jest coś z czym trudno dyskutować, prawda?
rzecz w czym innym
co wnosi ta nowa puszka? wbudowany grip z większą baterią i "innowacyjny" AF. Bo matryca, procesory ( tyle że dwa) wizjer i ekran są wzięte z poprzedniego modelu sprzed 3 lat.
Co do oznacza dla ludu? ano to, że w puszce Olympusa dla "ludzi" nie ma co spodziewać się jakiegoś znaczącego postępu względem obecnych modeli. Bo tego AF nie będzie w niższych modelach przynajmniej do Igrzysk w Tokio.
I to własnie jest przedmiotem krytyki.
Jakość obrazowania generalnie sie nie poprawia i w innych firmach, ale jest przynajmniej nowy wizjer, nowy procesor lepiej realizujący kolejne funkcje. Tu niestety nie widać nic.
wybacz, ale sprowadzanie wszystkiego do "nie stać cię " przypomina jako żywo odpowiedzi fanbojów iPhone.
jest tu trochę ludzi posiadających inne hobby, przy kosztach których kupno nowej puszki za 10 tysi jest wydatkiem spokojnie do zaakceptowania.
Ceny sprzętu foto oszalały i to jest coś z czym trudno dyskutować, prawda?
rzecz w czym innym
co wnosi ta nowa puszka? wbudowany grip z większą baterią i "innowacyjny" AF. Bo matryca, procesory ( tyle że dwa) wizjer i ekran są wzięte z poprzedniego modelu sprzed 3 lat.
Co do oznacza dla ludu? ano to, że w puszce Olympusa dla "ludzi" nie ma co spodziewać się jakiegoś znaczącego postępu względem obecnych modeli. Bo tego AF nie będzie w niższych modelach przynajmniej do Igrzysk w Tokio.
I to własnie jest przedmiotem krytyki.
Jakość obrazowania generalnie sie nie poprawia i w innych firmach, ale jest przynajmniej nowy wizjer, nowy procesor lepiej realizujący kolejne funkcje. Tu niestety nie widać nic. ... spokojnie wybaczam :grin: ... krytyka owszem , a zwłaszcza ceny wyjściowej jak najbardziej . Problem w tym , że być może zainteresuje to kogoś kto chce kupić coś nowszego i spełniajacego jakieś założenia . Co do drogich hobby ... no cóż ... jak wielu właśnie hobbystów, wiem ile kasy można wywalić dla chcenia , mania czy wręcz na skutek eksploatacji . Dlatego nie dyskutuje o cenach tylko o kompatybilności w tym przypadku z osobą fotografującą .
Fret napisał , ze jestem żałosny .... a tymczasem ja niczego nie żałuję i nie pozwalam się nad sobą użalać :wink:
No więc twierdzę, że puszka jest absurdalnie droga, skierowana do wąskiej grupy ambasadorów a do tego obiektyw do którego jest w zasadzie dedykowana, wyjdzie dopiero za rok :)
Koriolan
Wizjer ma trochę większe powiększenie https://mirrorlesscomparison.com/olympus-vs-olympus/omd-em1x-vs-em1-ii/#8-Viewfinder
...
Fret napisał , ze jestem żałosny .... a tymczasem ja niczego nie żałuję i nie pozwalam się nad sobą użalać :wink:
Nie chciałem Ciebie obrażać, ale sam mnie zmusiłeś. Nie jesteś żałosny, jesteś ambasadorski...
Nie chciałem Ciebie obrażać, ale sam mnie zmusiłeś. Nie jesteś żałosny, jesteś ambasadorski... Nie mam z nimi nic wspólnego , prócz użytkowania puszek i jakiś problemów z serwisem . Nie moja branża i nie moje podwórko . Nie obrażam się , bo i nie łatwo mnie obrazić , ale rzeczywiście masz trochę racji .... zapachniało ambasadorstwem ... zrozumiałem ... :wink:
Zasada jest prosta jak ktoś ma em1 mk l. to nie ma sensu inwestować nawet w em1 mk ll a jak ktoś ma em1 mkll to ma najlepszy model Olympusa... mamy więc 3 flagowce! co za firma! ;-)
Dobra rada dla Olka niech inwestują w stabilizację bo to im dobrze wychodzi. ISO lepszego w najbliższych modelach nie będzie. A stabilizacja to jedyna szansa ominięcia tego problemu.
Tylko w odniesieniu do nieruchomych obiektów
Tylko w odniesieniu do nieruchomych obiektów
Fakt. ...
A już chciałem zapisać się na listę przedsprzedażową, skutecznie mnie zniechęciliście. :cry:
I do tej stabilizacji wystarczy dobry statyw ( właśnie rozglądam się za dobrą głowicą )
Recenzja:
https://fotoblogia.pl/13585,olympus-w-skateparku-czyli-testujemy-mozliwosci-om-d-e-m1x?amp=1
........
Recenzja:
https://fotoblogia.pl/13585,olympus-w-skateparku-czyli-testujemy-mozliwosci-om-d-e-m1x?amp=1
Wniosek: super aparat tylko zdjęcia niskiej jakości :-)
No niestety, zdjęcia zupełnie nie potwierdzają zachwytów z tekstu.
........
Wniosek: super aparat tylko zdjęcia niskiej jakości :-)
to akurat było do przewidzenia, z APS-C i FF konkurować się nie da, więc próbują bajerami...
Tu nawet nie chodzi o jakość. Autorka pisze o fantastycznym AF, a wrzuca fotki do których AF w ogóle nie jest potrzebny.
Tu nawet nie chodzi o jakość. Autorka pisze o fantastycznym AF, a wrzuca fotki do których AF w ogóle nie jest potrzebny.
Ja się tam nie ekscytuję, i tak nie kupię. Jeśli chodzi o autorkę to proste. Dostała zlecenie na napisanie arta, a za każdy och - ach jest 10% więcej.
Artykuł powinien być merytoryczny, zwięźle napisany i uczciwy - podane i plusy i minusy. Bardzo podobał mi się opis tego aparatu przez Marcina Dobasa. Bardzo rzeczowy i jak wyżej wspomniałem - bez ekscytacji.
Ale każdy zatrudniany przez Olka ambasador będzie pisał przychylnie . Tak więc czy Marcin Dobas napisał z mniejsza czy większą ekscytacją co to za różnica , musi ten sprzęt reklamować. Poczekam test na kogoś faktycznie niezależnego.
Ale każdy zatrudniany przez Olka ambasador będzie pisał przychylnie . Tak więc czy Marcin Dobas napisał z mniejsza czy większą ekscytacją co to za różnica , musi ten sprzęt reklamować. Poczekam test na kogoś faktycznie niezależnego.
Marcin napisał bardzo rzetelny -w mojej ocenie-tekst.
ja to musze przejrzeć zdjęcia i zrobić wreszcie nowy wątek w dziale podróżniczym, mam 1700 zdjęc do przebrania, o zdjęciach Pani Żony nie wspominając.
To nie kłóci , nie przeczy .... nie koliduje ,tak jest nie koliduje z tym, że krytycznie nie będzie się wypowiadał o tym sprzęcie.
Przecież ani na Fotoblogii, ani na Optycznych nie ma ani jednej osoby w redakcji, która potrafi robić zdjęcia (a jeśli jest, to chyba tam tylko sprząta). Ci pierwsi specjalizują się w przedruku zagranicznych newsów, a ci drudzy w fotografowaniu tablic testowych.
W kwietniu jadę do Czarnobyla tam bym potestował tę cegłę, słabe światło, foty z ręki... Ale nie wydam tyle kasy
W kwietniu jadę do Czarnobyla tam bym potestował tę cegłę, słabe światło, foty z ręki... Ale nie wydam tyle kasy
:roll::shock: Tam to neutrony doświetlą Tobie scenę. :mrgreen:
Test na optycznych.
https://www.optyczne.pl/420.1-Test_aparatu-Olympus_OM-D_E-M1X.html
Jakość obrazka taka sama jak w em1 mkll... A tylko to się dla mnie liczy.
Mam wrażenie, że ten test nie był potrzebny.
Patrząc na aktywność w tym wątku miesiąc po premierze flagowca to jestem pewien że to już jest klapa.
Ja co prawda nie kupiłbym go, ale byłem bardzo ciekawy tej wysokiej rozdzielczości z ręki, a jak się okazuje nie jest to do końca dopracowane.
Patrząc na aktywność w tym wątku miesiąc po premierze flagowca to jestem pewien że to już jest klapa.
A ostrzegaliśmy Olympusa by w toto nie wchodził! :)
To nie jest zły aparat , ma kilka ciekawych bajerów. Ale cena powinna startować w granicach 7-8 tys zł
Kolekcjoner
25.03.19, 00:23
To nie jest zły aparat , ma kilka ciekawych bajerów. Ale cena powinna startować w granicach 7-8 tys zł
Cena to jedno. Druga rzecz to nazwijmy to "formfactor". Ja oczekuję od systemu z takimi założeniami pełnego profesjonalizum od strony użytkowej, maksymalnej jakości jaką da się wyciągnąć z tej wielkości matrycy przy minimalizacji co do rozmiarów body i szkieł. Najlepiej jeszcze gdyby to wszystko było mniejsze od puszek i obiektywów apsc. Wtedy byłbym zainteresowany, nawet przy założeniu że ceny nie byłyby najniższe. A mam co? Przerośniętego klocka niewiele mniejszego od 1D z dużymi ogórami, który ledwo dobija jakością obrazka do apsc.
Nie rozumiem tej strategii, szczerze mówiąc.
Maksymalną jakość to ta matryca osiągnęła kilka lat temu.
Jakość plików raw z samej matrycy już chyba faktycznie zbliżyła się do granic narzuconych przez fizykę i dużego postępu raczej nie można się już spodziewać. Jak dowodzą jednak przykłady zdjęć z telefonów komórkowych spore rezerwy tkwią jeszcze w oprogramowaniu tworzącym obrazy z sygnałów uzyskiwanych z tej matrycy.
Cena to jedno. Druga rzecz to nazwijmy to "formfactor". Ja oczekuję od systemu z takimi założeniami pełnego profesjonalizum od strony użytkowej, maksymalnej jakości jaką da się wyciągnąć z tej wielkości matrycy przy minimalizacji co do rozmiarów body i szkieł. Najlepiej jeszcze gdyby to wszystko było mniejsze od puszek i obiektywów apsc. Wtedy byłbym zainteresowany, nawet przy założeniu że ceny nie byłyby najniższe. A mam co? Przerośniętego klocka niewiele mniejszego od 1D z dużymi ogórami, który ledwo dobija jakością obrazka do apsc.
Nie rozumiem tej strategii, szczerze mówiąc.
Przecież w systemu są aparaty jakich oczekujesz. Nawet kilka. Ten wątek wygląda tak, jakby był obowiązek kupowania najnowszego aparatu, a wszystkie pozostałe nikły w niebycie.
Trzeba zacząć od tego, że producenci zaczęli wojnę na gadżety. Zamiast skupić się na podniesieniu jakości obrazowania, zwiększeniu zakresu tonalnego matrycy itd., zaczęli bawić się upychaniem dupiatych gadżetów w aparatach. 90% użytkowników nawet nie wie co z tym zrobić. Ale ilość tych dupereli ma "uzasadnić" cenę aparatu.
Obiektywów nie da się zmniejszyć. Kiedyś wystarczyły trzy soczewki i był świetny obiektyw. Teraz aby zmieścić obraz na tak małej powierzchni trzeba wielu soczewek.
Jedne zmniejszają obraz na potrzeby matrycy, a następne korygują to co zepsuło zmniejszanie obrazu. Do tego w obiektyw wpakowano sporo elektroniki, co też zwiększa wymiary obiektywu. Nie oczekujcie, aby coś się w tym temacie zmieniło. Mamy już w aparatach GPS, WiFi, BlueTooth, czekamy jeszcze na smartfona w aparacie i może jeszcze ekspres do kawy :-P. To wszystko wymaga przestrzeni, a to określa wielkość aparatu. :cry:
Wszelkie dodatkowe duperele pożerają prąd z baterii, a to powoduje, że zamiast 1000 fot na jednym ładowaniu ledwo dociąga do 300. :mrgreen:
Kiedyś w aparacie ustawiało się ISO, przesłonę i czas naświetlania i to wystarczało do robienia świetnych fotek, a teraz... :shock:
A miał tylko robić super zdjęcia. :cry:
No właśnie... mnie interesuje tylko jakość obrazka a nie pierdyliard filtrów artystycznych
No właśnie... mnie interesuje tylko jakość obrazka a nie pierdyliard filtrów artystycznych
Święte słowa.
W aparacie zamiast tej masy przycisków powinno być :
1. Wyłącznik
2. Kółko PASM
3. Spust migawki
Pod kciukiem :
4.Kółko do zmiany przesłony
5.Kółko do zmiany czasów naświetlania
6. Kółko do płynnej zmiany B/W
7. Ewentualnie kółko do zmiany ISO
Tyle by wystarczyło aby szybko robić foty. :wink:
I cena spada o kilkadziesiąt procent.
Fuji się kłania :D
No tak, ale to już zmiana systemu. Czyli i tak duże koszty.
Ja natomiast odwrotnie. Uważam, że wiele nowych funkcji w aparatach to świetne poszerzenie możliwości fotografa. Nie wyobrażam sobie rezygnacji z 4k foto, stackowania w puszce, ostrości po i wielu innych. Elektronika w obiektywie to na przykład stabilizacja, korekcja wielu niedoskonałości obrazu. Obecne możliwości dual is są niesamowite. Fakt, że ktoś nie zna tych funkcji i mu wystarcza spust migawki i obiektyw z 3 szkłami mnie nie przekonuje. Zgadzam się z opiniami, że oprogramowanie daje potężne możliwości rozwoju jakości obrazka, co udowadniają smartfony. Odpowiednia moc obliczeniowa może wiele wnieść do poprawy jakości. Sam na dziś nie widzę problemu w jakości zdjęcia z M4/3 i to nie ona ogranicza moje możliwości, a ja sam. Jednak im więcej możliwości, tym więcej odkrywam w fotografii i wiele z tego staje się dla mnie standardem.
Przecież w systemu są aparaty jakich oczekujesz. Nawet kilka. Ten wątek wygląda tak, jakby był obowiązek kupowania najnowszego aparatu, a wszystkie pozostałe nikły w niebycie.
Ale taki Olympus E-M5 Mark II nie ma nawet hybrydowego AF (który według Olympus) jest lepszy...
I ma śledzenie przy tylko 5 klatkach na sekundę.
-Pachnie środkiem na mole.
Ja natomiast odwrotnie. Uważam, że wiele nowych funkcji w aparatach to świetne poszerzenie możliwości fotografa. Nie wyobrażam sobie rezygnacji z 4k foto, stackowania w puszce, ostrości po i wielu innych. Elektronika w obiektywie to na przykład stabilizacja, korekcja wielu niedoskonałości obrazu. Obecne możliwości dual is są niesamowite. Fakt, że ktoś nie zna tych funkcji i mu wystarcza spust migawki i obiektyw z 3 szkłami mnie nie przekonuje. Zgadzam się z opiniami, że oprogramowanie daje potężne możliwości rozwoju jakości obrazka, co udowadniają smartfony. Odpowiednia moc obliczeniowa może wiele wnieść do poprawy jakości. Sam na dziś nie widzę problemu w jakości zdjęcia z M4/3 i to nie ona ogranicza moje możliwości, a ja sam. Jednak im więcej możliwości, tym więcej odkrywam w fotografii i wiele z tego staje się dla mnie standardem.
Ale oprogramowanie z dziewięćdziesięcioletniej babci nie zrobi osiemnastki mimo potężnych możliwości. :mrgreen:
Co do trzech soczewek, to do tych co marudzą, że obiektywy coraz większe. :mrgreen:
No tak, ale to już zmiana systemu. Czyli i tak duże koszty.Zależy jak się wstrzelisz. Ostatnie cash backi spowodowały, że wymieniłem system 1:1 nie dokładając. Nie wiem jak było wcześniej, ale w ostatnich miesiącach Fuji miało atrakcyjne promocje.
Kolekcjoner
25.03.19, 23:26
Podasz przykłady? :)
.. Jak dowodzą jednak przykłady zdjęć z telefonów komórkowych spore rezerwy tkwią jeszcze w oprogramowaniu tworzącym obrazy z sygnałów uzyskiwanych z tej matrycy.
Też tak sądzę. To niewątpliwie przyszłość. Gdyby takie mozliwości obliczeniowe wsadzic do lustrzanek/bezluster FF to byłby szok.
Myslę, że producenci foto będą zmuszeni się tym zająć. Widzą co się stało z rynkiem kompaktów, a jak dalej nie zareaguja na to co się dzieje w telefonach to padnie rynek bezluster/lustrzanek.