Zobacz pełną wersję : Moje pierwsze foty do oceny;) widoki, zachody itp
Jestem bardzo Amatorskim fotografem więc jak na razie proszę o wyrozumiałość ;)
:grin:
Piotr Grześ
3.05.08, 20:14
No tak. Przede wszystkim, zadbaj o ostrość i kompozycję kadrów. Zachodzące słońce poraziło mnie, wprost, musiałem przymrużyć oczy. Ale nie przejmuj się, walcz dalej i proszę poczytaj, o ostrzeniu po zmniejszeniu zdjęć. Witamy i do roboty:)
no tak... tylko ja nie zbyt wiem jak zadbać o tą ostrość i kompozycje i w tym problem :cry: :grin: :cry:
Przed umieszczeniem zdjęcia na forum, zmniejsz je do takich wymiarów aby dłuższy bok miał max 800 pikseli (teraz ma 1500) a następnie lekko wyostrz.
Twoje zdjęcia, szczególnie zachody i tulipan są bardzo nieostre i to od razu zniechęca. Może spróbuj np. tulipana zmniejszyć, wyostrzyć i jeszcze raz zapodaj na forum ;) Może będzie nadawało się do oceny. Zapora robiona pod słońce i dlatego jest jakby lekka mgiełka i brak kontrastu.
wujek.samo.h
3.05.08, 22:07
Kościółek mi nie leży - zasłonięty drzewami i jakoś tak smętnie.
Podobnie zapora - zainteresowałbyś się takim zdjęciem?
Zachód musiał być naprawdę piękny. Do poprawy - ostrość i warto było by trochę niedoświetlić zdjęcie by wyszły fajniejsze, czarne kontury. Ale pomijając to, "zachody" dobrze wróżą na przyszłość:)
Kwiatuszek - najbardziej mi się podoba. Co najwyżej trochę bym go rozjaśnił i nasycił (lekko) w PS. No i wyostrzenie by się przydało. Proste, "sztandarowe" ujęcie, ale zrobione inaczej (inny kwiat-nie znam się, moim zdaniem ładny). Zdjęcie na plus, wymaga tylko drobnej kosmetyki:)
Powodzenie i wytrwałości życzę:)
Dodaję kolejne zdjęcia mam nadzieje że ostrzejsze ;)
Zdjęcie kota zrobione komórką (se k550)
Chcę dodać że NIE są to zdjęcia robione lustrzanką. Niestety:|
Piotr Grześ
3.05.08, 23:01
Przykro mi, ale niestety, nic dobrego na temat tych zdjęć, nie mogę powiedzieć!
no a co znów jest w nich nie tak ? :(:cry:
Piotr Grześ
3.05.08, 23:09
Po pierwsze brak ostrości i po drugie ciemnica straszna w zachodach, wschodach. Wybacz, ale nie do przyjęcia, mimo, że jestem strasznym, miłośnikiem kotów.
paakayttaja
3.05.08, 23:26
Albo ja mam już zmęczone oczy albo ostrość poszła nie tam, gdzie trzeba. No i waga zdjęcia...
wujek.samo.h
3.05.08, 23:41
Jak rozumiem zdjęcia są dodawane do tego wątku w celach dydaktycznych. Jako, że powtarzanie jest matką nauki, ty rób zdjęcia - my je będziemy oceniać, narzekać, czepiać się i tak w kółko. Co do zachodów słońca - gorsze niż poprzednio (widać np. kawałek niezbyt ślicznego budynku). Krople są nie ostre. Pączek może być, choć wymaga trochę obróbki. No i jest to "oklepany" temat, chyba większość z nas od takich ujęć zaczynała. Proste, trochę nudne ujęcia, ale można się na tym podszkolić dosyć dobrze. Zdjęcie kota jest ...ste:) Ale ja tak oceniam każde zdjęcie kotów. W imię zasad;) Choć pewnie przydało by się zrobić zoom na zwierzaka, przekadrować zdjęcie by był bardziej widoczny. Najlepsze wydaje się zdjęcie ptaszka. Drobna obróbka w PS (rozjaśnić, wyostrzyć, nasycić) jest wskazana. Trzeba zaś docenić refleks - ładny, ciekawy kadr.
Niestety, ale zdjęcia z komórki siłą rzeczy wymagają obróbki bo dają gorszą jakość, więc trzeba też brać poprawkę że będziemy się czepiać takich rzeczy jak ostrość, nasycenie itp.
A więc kolejne zdjęcia.
Dzięki za opinie. Będę się starać doskonalić .. ;)
wujek.samo.h
4.05.08, 00:06
Fajnie zrobiony mlecz (ale sprzęt zawiódł - do poprawki na PS)
Widoczek - trochę mdły.
To może praca domowa?
Wybierz 5 najlepszych zdjęć i dopracuj je w jakimś programie graficznym.
[czasami mi się wydaje, że nie ma kiepskich zdjęć, a jedynie niewystarczająca znajomość Foto-Szopy].
Oj, a ja jestem za poczytaniem zasad tak generalnie o kompozycji, świetle - masa tego w necie. To w sumie dużo ułatwi i kiedy będziesz mógł przesiąść się na nieco lepszy sprzęt, będziesz jednocześnie już wiedział "co z czym się je".
http://www.galeria.com.pl/artykuly_zdjecia_panoramiczne.php
W lewym menu masz różne linki do artykułów.
pozdrawiam :)
hmmm. szczerze mówiąc to nie zbyt umiem korzystać z takich programów no ale jutro spróbuje się tym pobawić i dodam jakieś zdjęcia;)
wujek.samo.h
4.05.08, 00:19
Programy graficzne to super zabawa. Choć czasochłonna i przeprowadzana metodą prób i błędów.
Mam tam program olympus master 2, ale nigdy nie wiem czy to rozjaśnić czy pocienić czy co ;) ale jutro się wezmę za to :D
W Olympus Master 2 jest taka świetna opcja "Ostrość i rozmycie". Podciągnij suwakiem w prawo na +2 i wtedy zamieszczaj zdjęcia.
Acha, NAJPIERW zmniejsz rozmiar (również jest opcja) do np. 800x600 lub 640x480.
najładniejsze to kwiatek i krople (tutaj trochę inny kadr i ta ostrość...).
Ostatnia fotka: aparat złapał ostrość na korze, a nie na ptaszku.
Powodzenia!
PS. i faktycznie poczytaj trochę informacji n/t fotografii jak mówiła @Mysikrólik - w necie jest tego zatrzęsienie...
Ptaszek niezły, tylko więcej kontrastu i ostrości, mniej gamma (moja propozycja):
No więc aparat mam zaledwie 4 dni więc nie było zbyt dużego wyboru pięciu zdjęć ale jakoś poszło :D Które według Was najlepsze, a które do kitu? :roll:
wujek.samo.h
4.05.08, 12:23
Krople na trawie - ładny kadr ale nie ostry jak cholera. Tu chyba nawet PS nie pomoże z ostrością.
Widoczek - trochę (tyci tyci) nie ostry, ale przyjemny dla oka.
Ptaszek. Fajne ujęcie. Za mała głębia ostrości (dziób już jest rozmyty). Poza tym uciełaś mu szpony na dole.
Osa. Czemu nie. Dobre na początek.
Zapora. Nie wszystko co robi wrażenie "na własne oczy" będzie robiło wrażenie na zdjęciu. Takie foty muszą mieć coś co będzie przykuwać uwagę. Może być to człowiek, kolor, nietypowe ustawienie, itp. "Goła" zapora nie jest ciekawa.
Wydaje mi się że masz problem z GO, co nie dziwi na makro ale na krajobrazie? Rób na jak najmniejszej przysłonie (co najmniej F8.0) wtedy wszystko , od pierwszego planu aż po horyzont będzie ostre. U Ciebie ostre są tylko pierwsze plany a dalej już nieostro ;). Na temat GO zajrzyj na DOFMaster (http://www.dofmaster.com/dofjs.html)
Rafał Czarny
4.05.08, 16:37
Pąk - przeszkadzają przepalenia, czyli białe plamy bez szczegółów. Za ostre światło miałaś. Za długa ekspozycja.
Piesek - ja, chcąc sfotografować tego pieska, położyłbym się przed nim z aparatem. Piech w Twoim wykonaniu jest zrobiony z perspektywy na lenia - czyli przystawiam aparat do oko i pstrykam. Musisz szukać nietypowych, niecodziennych ujęć - np. z góry, z dołu. Unikaj perspektywy na lenia. :wink:
Kombinuj, kombinuj, bo całkiem nieźle Ci idzie.
wujek.samo.h
4.05.08, 17:47
jak wyżej.
..............................
wujek.samo.h
4.05.08, 18:08
Mlecz nie fajny.
Gołąb nieciekawy.
Macro - ładnie skadrowane.
Masz oko. I pomysły. Nabierzesz doświadczenia. Kupisz lustrzankę. Przeżyjesz swoją porcję krytyki. I będziesz fotografem pełną gębą:)
Będzie pogoda postaram się zrobić jakieś ciekawsze fotki bo teraz to lipa...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
wujek.samo.h (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6134) jest tutaj jakaś Twoja galeria? Bo coś nie mogę znaleść, a chciałabym zobaczyc Twoje zdjęcia ;)
Dzieki za wszystkie oceny i wskazówki. Jak uda mi się zrobić nowe, lepsze i ciekawsze zdjęcia. Dodam ;)
Osa wyżej kompletnie nieostra, aż bolą oczy... Może to wina tego tła?
Z takimi fotkami ja ta z psem lepiej się nie pokazuj hihihi :)
PS. jak tam suwaczek "Ostrość i rozmycie" w Olympus Master 2? Bo jakoś nie widać....
wujek.samo.h
6.05.08, 10:10
Zastanawia mnie jak sobie poradzisz z portretem. Ja osobiście nie jestem portrecistą i trochę żałuję. Widać, że masz zacięcie.
Co do galerii to znajduje się w każdym profilu. Po lewej stronie znajdziesz forum info. A na dole linki do galerii. Tym sposobem możesz sprawdzić wypociny wszystkich "męd" które tak "mędzą".
Cwicz, cwicz, bo widac ze masz zaciecie :) Übung macht den Meister! :mrgreen: