Jestem bardzo Amatorskim fotografem więc jak na razie proszę o wyrozumiałość
![]()
Jestem bardzo Amatorskim fotografem więc jak na razie proszę o wyrozumiałość
![]()
No tak. Przede wszystkim, zadbaj o ostrość i kompozycję kadrów. Zachodzące słońce poraziło mnie, wprost, musiałem przymrużyć oczy. Ale nie przejmuj się, walcz dalej i proszę poczytaj, o ostrzeniu po zmniejszeniu zdjęć. Witamy i do roboty![]()
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
no tak... tylko ja nie zbyt wiem jak zadbać o tą ostrość i kompozycje i w tym problem![]()
![]()
![]()
Przed umieszczeniem zdjęcia na forum, zmniejsz je do takich wymiarów aby dłuższy bok miał max 800 pikseli (teraz ma 1500) a następnie lekko wyostrz.
Twoje zdjęcia, szczególnie zachody i tulipan są bardzo nieostre i to od razu zniechęca. Może spróbuj np. tulipana zmniejszyć, wyostrzyć i jeszcze raz zapodaj na forumMoże będzie nadawało się do oceny. Zapora robiona pod słońce i dlatego jest jakby lekka mgiełka i brak kontrastu.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Kościółek mi nie leży - zasłonięty drzewami i jakoś tak smętnie.
Podobnie zapora - zainteresowałbyś się takim zdjęciem?
Zachód musiał być naprawdę piękny. Do poprawy - ostrość i warto było by trochę niedoświetlić zdjęcie by wyszły fajniejsze, czarne kontury. Ale pomijając to, "zachody" dobrze wróżą na przyszłość
Kwiatuszek - najbardziej mi się podoba. Co najwyżej trochę bym go rozjaśnił i nasycił (lekko) w PS. No i wyostrzenie by się przydało. Proste, "sztandarowe" ujęcie, ale zrobione inaczej (inny kwiat-nie znam się, moim zdaniem ładny). Zdjęcie na plus, wymaga tylko drobnej kosmetyki
Powodzenie i wytrwałości życzę![]()
MK
Dodaję kolejne zdjęcia mam nadzieje że ostrzejsze
Zdjęcie kota zrobione komórką (se k550)
Chcę dodać że NIE są to zdjęcia robione lustrzanką. Niestety![]()
Przykro mi, ale niestety, nic dobrego na temat tych zdjęć, nie mogę powiedzieć!
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
no a co znów jest w nich nie tak ?![]()
Po pierwsze brak ostrości i po drugie ciemnica straszna w zachodach, wschodach. Wybacz, ale nie do przyjęcia, mimo, że jestem strasznym, miłośnikiem kotów.
ptaszek ....