Zobacz pełną wersję : Morlokowe fotki
Witam i troche pozaśmiecam forum. :-)
Ostanie zrobilem klika fotkem na filmie cz-b. Niestety pierwszy raz na nim pracowłem i strasznie to spaprałem i co gorsza nie jestem pewien gdzie tkwi błąd. Pradopodobnie przewołane, może niedoświetlone lub to i to. Przez lata robiłem zdjęcia na stałym zestawie i wiedziałem co jest grane.
Proszę o uwagi na temat tego co w załączniakch. Techniczne. O sprawch pozatechnicznych szkoda słów. :-(
Fotki nie obrabiane, tylko w PS zmiana z bmp na jpg.
Pozdr.
Wez gazete z dobrego papieru i drukiem czarnym na bialym tle.Poloz na tym negatyw.Jesli w najciemniejszych miejscach przeczytasz pod negatywem tekst to negatyw niedowolany.Jesli jak popatrzysz przez lupke i na brzegach perforacji zobaczysz ciemniejszy nalot to temperatura byla za wysoka.Moim zdaniem jesli nie poprawiales fotek to chyba raczej za zimno bylo w koreksie.
Na pierwszy raz to jest dobrze,moze bardziej krecic szpula trzeba w tej opcji.
Dzięki Lucca za odpowiedź.
Widzisz w tym probem, że te myki z perforacją i gazetą to ja znam. Da sie przeczytać ale z ledwością i przy dobrej lampie. Temperatura była pilnowana dobrym termometrem lab. i koreks był w płaszu wodnym więc to raczej nie to.
Może rzeczywiście źle bełtałem, choć robiłem to zgodnie z zaleceniami producenta wywolywacza.
Nadal jestem głupi i dawno nie miałem tak zdziechconego filmu. :-(
Kadry bardzo zachęcające. Robiąc na analogu i wołając to sam wypłynąłeś na wody głębokie - szacunek. Technicznie chyba nie tak źle jak piszesz... ale ja się nie znam...
Dzięki Ktotek :)
Na analogu zawszeć to łatwiej.
Muszę tylko odżałować kasę i zrobić z dwa próbne filmy z różną obróbką to powinienem naumieć sie wsółpracy swojej "matrycy" i dedykowanego do niej "RAW-a" :)
Jeszcze 3 z tego filmu pozwolę dac sobie do oceny:roll:
To byłoby na tyle do czasu wywołania następnego filmu.
P.S. Fotki niestety wielkie, bo jeszcze nie naumiałem się wysostrzać po zmniejszeniu. Mam w tej materii pytanie:
zmniejszać już w tiff-ie/bmp-ie czy dopiero po konwersji do jpg-a. Niestety tu i tu mam kaszanę :(
Pozdr.
Bardzo ciekawe,a niektóre nawet b.ładne fotki.Nt. techniki nic nie powiem.tydzień temu tez załozyłem fil cz-b.Pierwszy od ponad 20 lat.Ciekawy jestem efektów.Czym robiłeś swoje zdjęcia....oczywiscie chodzi o aparat:-)
Kadry ładne, "solidne". Faktycznie pliki b. duże jak na potrzeby forum.
Dzięki Ktotek :)
P.S. Fotki niestety wielkie, bo jeszcze nie naumiałem się wysostrzać po zmniejszeniu. Mam w tej materii pytanie:
zmniejszać już w tiff-ie/bmp-ie czy dopiero po konwersji do jpg-a. Niestety tu i tu mam kaszanę :(
Pozdr.
Ja zmniejszałbym JPGa po konwersji z bezstratnego formatu. Masz PS CS3 więc doskonałe narzędzie... Ja zrobiłbym tak - konwersja do JPGa, zmniejszenie (dla forum tak mniej więcej żeby dłuższy bok zajmował +- 600pix), wyostrzenie (np. smart sharpen, powiedzmy "Amount" 80%, "Radius" 0,8 pix - prosto i szybko, z parametrami poeksperymentuj) i potem koniecznie "Save for Web & Devices - narzędzie, które zoptymalizuje Ci wielkość pliku pod WWW - zwykle "Quality" 60 wystarczy...
Nie wiem na ile to fachowa procedura, pewnie można lepiej ale ja tak zwykle robię i jest OK...
Czym skanujesz negatywy?
Powodzenia!
Dzieki za oceny :-)
voovoo2 ;
Fotki były robione OM-40P/OM-ZUIKO 50/1,8 i 28/3,5
Film T-MAX 21 DIN, wołane w Unifenie Plus (1+7), 11,5min, 20 st C
Moim zdaniem niedowołane, ale zrobię próby z różnymi czasami to będę miał jakieś odniesienie. Jezeli wyniki będą zachęcające to zapodam na forum.
Ktotek:
Film był skanowany wglądówkowo 3000x2000 na maszynie w M1 w Galerii Łódzkiej. Pracuje tam taki młody facet co jak zobaczył moja OM-kę to mu sie oczy zaświeciły, więc jego stosunek do tego co robi łatwo sobie wyobrazić.
Jeszcze raz dziekuję za uwagi.
Pozdr :-)
Taki sobie wymyśliłem temat:
Dawno mnie tu nie było.
Ani się spostrzegłem, a wiele fajnych, klimatycznych miejsc już nie ma. I głupio tak zobaczyć, że już nie da się przypomnieć jak było kiedyś. Może to głupie, ale czegoś żal
i może warto wrócić do tych starych miejsc i utrwalić na kliszy póki jeszcze w ich miejsce nie postawiono nowych hiper-super marketów.
Pomyślałem nawet czy nie warto by założyć nowego wątku, na fotki miejsc miło wspominanych, a których niedługo już nie będzie. Nie jestem jednak przekonany czy to dobry pomysł. Jak się pomysł podoba to piszcie.
Pozdr.
Poniżej kilka fotek z mojego małego miasteczka:
Nastepne dwie fotki. Ciekaw jestem krytycznych uwag i wskazówek
Coś jest dziwnego w tym BW na Twoich zdjęciach. Niby nie brakuje kontrastu, ale jakby brakuje. Trochę też zafarbu jest na nich MZ, jakby zielonkawego.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Z tym zafarbem to się wycofuję, jest na bardzo nielicznych zdjęciach. Ale coś i tak jest w nich dziwnego, nie umiem tego określić.
Ba, żebym to ja wiedział :( co to jest.
Skany maiły wyraźny zafarb z podkładu filmu. Może to jest ta przyczyna, dziwności. A może film. Porównywałem z filmem, z ktorego kiedyś robiłem fotki i na T-max - ie wygląda to lepiej, a skany takie dziwne. Dawny film to ORWO.
sam jestem w kropce.
Pozdr.
Chyba nie wiem, co Ci poradzić. Podobają mi się kadry P4 i P12, pasują do tematu z tego względu, że ukazują jakieś przejście. Temat ("Dawno mnie tu nie było") sugeruje podróż sentymentalną/pieszą, w związku z tym składa mi się to w jakąś całość. Czekam na więcej z tego tematu :)
PS. Właśnie wrzuciłem dwie fotki z Delty 100 do mojego wątku. U mnie jakby czerń jest czarniejsza :)
Pzdr
Jest w moim miasteczku jeszcze kilka takich klimatycznych sklepów w drewnianych domach.
I bukowane ulice z domami, w których mieszkają kolejne pokolenia tych co osiedlili sie tam zaraz po wojnie. W czasie wojny było tam getto. :-(
Zdjecia robione przy ostrym południowym słońcu i nie ma przepałów ?
BAwiłem sie odstanio Superią i nie moge dojść do łądu z kolorami.
Czy skaner moę skopać kolory?:roll:
Dziś w Łodzi zrobili nam Jarmark Łódzki i kilka fotek z niego mi zostało.
Znalazło sie cos dla miłośników starych samochodów, ale to juz poza jarmarkiem.
Pogoda nie zawaliła sprawy, to udało mi się zrobić kilka fotek. Miło mi będzie usłyszec kilka krytycznych uwag.
To moje pierwsze obróbki orfów z E-tam. Najwieksz kłopoty z przepałami i czerwienią. Sorki , że tak dużo tego ale na paradzie zrobilem aż 30 fotek i nie mogłem sie zdecydować co wywyalić.
Pozdr.
Te kolorowe w sumie fajne, ale jakbyś się zajął korekcją tych zdjęć, to mogłyby być o wiele bardziej 'klimatyczne'. Wygląda jak raw na domyślnych ustawieniach.
Fajne miejsca pokazujesz ze starych fragmentów miasta. Chętnie obejrzałabym jakieś z ludźmi, ciekawam jak te miejsca żyją.
Na początku wątku narzekałeś na problemy techniczne z analogowymi odbitkami, a mam wrażenie, że są lepsze niż te z E-tam ;)
Powoli, cobym nie zapomniał podziekować za Wasze uwagi.
Co do techniki macie rację. Jesli chodzi o technikę obróbki na PS-ie to jestem tuman :oops:
Myślę, że pomalutku coś sie naumiem. Mile widziałbym wasze uwagi, bardziej konkretne co i jak.
Fotografia cz-b na analogu jest jednak znacznie łatwiejsza.
Aga, masz rację lecz niestety miałem ogranicony czas i właściwie leciałem z pod palca w biegu, a ludziki tylko jakos tak, że na tle potwornych bud z plastiku.
A te fotki ostatnie to wołane niestety w labie wszystkie pótony diabli wzięli.
Mam jeszcze troszkę skanów do obróbki ale każda klatka to 85Mb i mam problem ze zmniejszaniem, w dużej skali wyglądają dobrze,a po zmniejszeniu robi sie kaszana. Nie umiem sobie z tym poradzić.
Może czegoś na spotaniu sie dowiem od lepszych.
Będą i z ludzikami ;)
Mam jeszcze troszkę skanów do obróbki ale każda klatka to 85Mb i mam problem ze zmniejszaniem, w dużej skali wyglądają dobrze,a po zmniejszeniu robi sie kaszana. Nie umiem sobie z tym poradzić.
Przepusc jakas przez te stronke http://neutrino.mach-mich-passig.de/upload2.php
,skorzystaj z roznych ustawien,zapisz rezultat i zobacz czy Ciebie zadowoli.
Jesli tak,to zobacz czy Swoimi metodami dochodzisz do tego samego.
Fota z serwera znika po okolo 10 minutach teraz i nie jest do niczego wykorzystywana.
Dzięki Lucca, ale ja w niemieckim nie kumaty, coś tam zrozumiałem po angielsku. Nie do końca niestety :(:oops:
Dzięki Lucca, ale ja w niemieckim nie kumaty, coś tam zrozumiałem po angielsku. Nie do końca niestety :(:oops:
To czemu dziekujesz jak nie pomoglo-bic powinienes:grin:
A teraz?
Upload photo-Wstawiasz fotke jaka chcesz obrobic.
Wciskasz Mach mich Passig-otwiera sie okno transferu.Jesli fotka przeszla na serwer (troche trwa w zaleznosci od wagi i szybkosci Twojego neta)
Automatycznie otworzy sie nowe okno.
Zielgröße bestimmen-myszka wskazujesz wielkosc w pixelach.
Otworzy sie nowe okienko( bedzie fotka pomniejszana i optymalizowana do wagi okolo 400KB) ze skala 1-10.Czekasz na rezultat.
Nastepne okno juz pokaze Ci sie z miniaturka fotki.
Vorher-dane wstawianej,szerokosc,wysokosc,waga.
Nachher-Adekwatnie dane wynikowe.
Ponizej masz opcje wyostrzania-Nachschärfen.
Jeszcze nizej mozesz dodac ramke-raczej gadzet niepotrzebny.
Jesli chcesz wyostrzyc fote klikasz na napis w nawiasie[Diesem Bild nun nachschäfen]
Otworzy sie nowe okno,ktore daje Ci wybor
Einfach und unkompliziren-latwo i prosto.
Für Fortgeschrittene-dla zaawansowanyc(tam zobaczysz opcje jak w szopie i bedziesz probowac.
Przy prostym wyostrzaniu masz mozliwosc wybrania stponia wyostrzenia.Od lewej bardzo delikatnie do bardzo mocno
Ponizej masz obraz z podgladem .Jak myszy wskaznikiem jestes poza obrazem to aktywny jest podglad po ostrzeniu,jak wjedziesz na obraz to pokazuje sie jak wyglada przed ostrzeniem.
Na samym dole w nawiasach masz opcje
pierwsza-akceptujesz wyostrzanie i jedziemy dalej,lub ta nizej nie akceptujesz i wracasz do obrazu przed ostrzeniem
Po wybraniu odpowiedniej opcji obraz jest optymalizowany
Na nastepnym oknie znajdziesz napis
herunterladen und speichern-
To juz wszystko.
Jak zapisac i gdzie to wiesz na pewno:lol:
Ja jednak podziękuje Ci za trud włożony w pomoc.
Jak mi sie nie uda to tumaństwo moje i nic więcej.
Jutro spróbóję, coś pogmerać. Dzis mam oczy w szklance :cry:
Pozdrawaiam i lekko zamglonego słoneczka zyczę
:)
Teraz kilka z małego miasteczka. Warto tam zajrzeć.
Piotr Grześ
9.10.08, 22:17
Gadaj gdzieś był, bo ładne kadry. Czyżby Sandomierskie klimaty?
Smerf Maruda
9.10.08, 22:21
Podoba mi się pierwsze z ostatniej serii, podobałoby mi się zaś bardzo, gdyby nie cienie. Wolę rozproszone światło :-)
Czwarte mi się z Włochami kojarzy :-)
Gadaj gdzieś był, bo ładne kadry. Czyżby Sandomierskie klimaty?
Ani chybi Piotrze. Teraz wiesz na co Was namawiałem
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
[QUOTE=Smerf Maruda;235340
Czwarte mi się z Włochami kojarzy :-)[/QUOTE]
A to tyko Sandomierz, okolice Bramy Opatowskiej. Na żywo willa jest zdecydowanie bardziej klimatyczna niz na fotce. Sam mniód. Piękny neorenesans.
Jeszcze jedna i to byłoby na tyle :wink:
Przejazdem będąc w podłódzkich lasach odkryłem cmentarz niemieckich żołnierzy z II wojny swiatowej. Jego projekt skojarzył mi się z kręgami Stonehenge.
Oceńcie zresztą sami.
Pogoda niestety była pochmurna. A przydałoby się troszke słońca, takiego przez cieńkie chmury.
Odkryłem ostatnie kilka klimatycznych miejsc. Niestety to już ich ostatnie chwile. Szkoa, że nie udało mi się ufocić mieszkańcow, ale sobie poszli. Dobrze, że w mordę nie dali, a zanosiło się na to. :???:
Dziś poszedłem sobie marnowac kliszę i zobaczyłem , ż enikt nie rozmawia z aniołami. Co najwyżej zrobi im fotkę :wink:
Jak tu rozmawiać z aniołami, kiedy są takie wysokie? Krzyczeć nie wypada...
Przedostatnia wrzutka bardzo zachęcająca. Koniecznie zbbbrataj się z autochtonami coby móc ich swobodnie zdejmować. Świetne miejsca.
Dzieki za komentarz :)
Droga bufetowo takich morlokowych miejsc to ci u nas mnogo, tyko fotograf gamoń i ma mało czasu.
pozdr. :)
Dobre te dwa ostatnie :)
Mnie z kolei bardziej podchodzi drugie, wolałbym tylko wyprostować.
Ale ja tak mam ;)
A do rozmowy rzeczywiście za wysoko...
Dobre te dwa ostatnie :)
Mnie z kolei bardziej podchodzi drugie, wolałbym tylko wyprostować.
Ale ja tak mam ;)
A do rozmowy rzeczywiście za wysoko...
Dzieki za komentarz. :)
Wyprostować należałoby, ale nie bardzo wiem jak. Obawiam sie, że ruszenie tła powalioby aniołki.
Jak wiesz jak i możesz to zrobic to moge Ci podesłać RAW-a. Bedę wdzięczny. :)
Cudotwórcą nie jestem ;)
W rzeczywistości to aniołki były krzywo a nie ściany i o tym myslałem.
Cudotwórcą nie jestem ;)
W rzeczywistości to aniołki były krzywo a nie ściany i o tym myslałem.
Kurcze nie widzę by były krzywe :roll:
Ja to mam zyzia w oku i moge sie mylić, ale odnoszę sie do tego faceta co zafindala obok nich.
One, te anieli, się kiwały na boki coby nie fiknąć i szkło krótkie było to może faktycznie skróty wylazły.
Dziekuje za uwagi, Wojtku. :)
Pooglądałem sobie i bardzo podobała mi się seria z detalami architektury na których są drzwi, okna, solidne mury oporowe budynku i willa. Rzeźba jako obiekt ciekawy o obłych łagodnych kształtach. Fajnie udokumentowana nekropolia o nietypowej stylistyce. Na dłużej i z zainteresowaniem wpatrywałem się w zdjęcia drewnianego budynku na którym świetnie zagrało światło i uliczkę o unikalnym charakterze na której zapewne toczy się spokojne i leniwe życie. Zdjęcia z ulicy także zatrzymują na dłużej i obrazują ciekawe scenki.
Dzieki za komentarze :)
Ja mam dość dużo zastrzeżeń do swoich kwalifikacji i jest mi przeczytać pozytywne opinie.
Niekropolia, o której piszesz niestety była fotografowana przy dość kiepskim świetle, a moje braki w technice nie pozwoliły mi niestety wykorzystać jego walorów. Może jak pojadę tam w lepszą pogode uda mi sie to miejsce obfocic tak jak na to zasługuje.
Na żywo naprawdę robi wrażenie.
Pozdr.
Oba śliczne.. bardzo mi się podobają,
Oba śliczne.. bardzo mi się podobają,
Dzięki Zibi za miłe słowa, tylko o których fotkach piszesz ?
W Łodzi trawją próby nowych tramwajów. Jest szansa na to, że komunikacja zacznie funkcjonowac bezawaryjnie. :wink:
Młodzież już tańczy z radości.:grin:
Młodzież w porządku ale tramwaje nie dość że krzywe to różowe.
Jak ja nie cierpię różowego... ;)
Dance... że tak powiem... dość apetyczne :D
Osobiście nie jestem fanem streeta, ale takie jak "AA", "Uliczka", "Tramwaj" - bardzo mi się podobają. Każde ma swój klimat, po prostu świetne zdjęcia.
Tramwaj po nowym remoncie i podoba mi sie na nim lampa i numer. Tonacja nie zachwyca. Zdjęcie z ulicy przedstawiające spontanicznie wyrażoną radość bardzo wpada w oko a zatrzymana w nim sytuacja świetna.
Kaz de Wro
20.12.08, 03:40
Tramwał bardzo interesujący tylko ten kolor, no już chyba sepię bym lepiej strawił.
Tańce wygibasy, podoba mi się , ogólnie ;-)
"młodzież" ładnie złapana... ale tramwaj... nie rozumiem tej kolorystyki.
Z "tłumem" komórkowych fotografików - świetne.
Pozdrówka.
Młodzież w porządku ale tramwaje nie dość że krzywe to różowe.
Jak ja nie cierpię różowego... ;)
Z tym różowym to wstyd mi wielki.:)
Miała być sepia, ale robiłem to na służbowym kompie serwisowym. Można po nim jeździć samochodem, ale do obróbki fotek sie nie nadaje. Dopiero dziś jak wróciłem do siebie zobaczyłem co zmaistrowłem :evil:
Dzieki wielkie za uwagi. To miłe, że w tak szacownym gronie podobają sie moje fotki.
Jeszcze jedno z łódzkich nastojów.
Niestety film wołany w labie i półtony diabli wzięli :( , a swiatła przepalone.
To przez moje lenistwo niestety.
To pewnie nie wołanie zjadło półtony, tylko skanowanie ;) Co to był za film?
A co do samego zdjęcia, to kompozycyjnie moim zdaniem nie wykorzystałeś miejsca. Ogrom zdjęcia zajmuje ściana, leciutko oświetlona, na której nic nie ma. Jednak przez tę odrobinę światła widz przygląda się, czy nie ma na niej mimo wszystko czegoś ważnego - a nie ma. Potem dopiero kieruje wzrok w stronę świetlistego okna, które otoczone jest poucinanymi schodami i innymi belkami. Gdybyś dał więcej przestrzeni światłu na zdjęciu miałbyś szansę na uzyskanie ciekawego przejścia z mroku do świetlistości. A tak, to trochę bałagan jest ;)
Pzdr
Film kodaka do C-41, a lenistwo dlatego, że wsadziłem
C-41 bo nie chciało mi sie wołać T-maxa.
Kadr niestety troszke przypadkowy. Fotke robiłem zamykając drzwi od klatki by w morde nie oberwac. Nie spstrzegłem wczesniej meneli, zysk z makulatury na płyny zmieniali.
Po wywołaniu spodobala mi sie faktura obłażącej farby i nie przemyślałem całości kadru. :evil:
Dzieki za uwagi.
Następne z Krainy Morloków
Coś mi się ostatnio porobiło i mam słabość do otworów :roll:
Kocio pewnie równie wiekowy co okno. :wink:
Piotr Grześ
17.01.09, 18:05
Czym to ludziska okien nie uszczelniają:). Świetnie wypatrzone!
Dziękuje za uwagi :)
Ona zapukała w szybę i kot popatrzył znudzonym wzrokiem, przeciągnął się i wrócił do powyższej pozycji.
Ja niestety nie sprawdziłam, a bateria zrobiła ziip i po ptokach. :(
Jeszcze zołaza upoluję on tam poleguje w słoneczku, oczywiście wtedy nie mam aparatu :oops:
Jak zwykle piękne miejsca wypatrujesz. I jak zwykle brak mi sztafażu ;)
Jak zwykle piękne miejsca wypatrujesz. I jak zwykle brak mi sztafażu ;)
Tak, z tym jest mój ból. W bramie pojwił się sztafaż, ale nijak nie pasowal do klimatu fotki.
Takie modele jak Ty masz to prawdziwy skarb :)
Takie modele jak Ty masz to prawdziwy skarb :)
W Toruniu podzielę się z Tobą :D
Kilka fotek z wczorajszego powrotu z pracy.
Łódż jest dziwna to budowniczowie EC3 postanowili ja upiekszyć rurą cieplowniczą. Jak kiedyś tabloidy napiszą, że jakiś terorysta wysadził ją - to bedę ja.
Alej z rurą fajna, klimatyczna fotka :)
Z samą rurą można by poeksperymentować szkając ciekawego ujęcia.
Może przestałbyś tak źle na nia patrzeć? ;)
W Gdańsku tyż mamy taką rurę, można ją podziwiać jadąc pociągiem na dość długim odcinku w pobliżu Stoczni Gd. :)
Te rury ciepłownicze to chyba plaga, bo u nas też taka była - piszę była, bo przestałem na nią zwracać uwagę i muszę sprawdzić czy aby na pewno dalej jest na miejscu :)
Oto ruła z drugiej strony, też ohydna. Wychodzi z pod ziemi jak soliter z d... i tak samo paskudna.
Tu wygląda jak z materiału :) A sprawdzałeś, czy to przypadkiem nie jest taka dmuchana, co na festynach się ustawia coby dzieci zjeżdżały albo błądziły w labiryncie?
Tu wygląda jak z materiału :) A sprawdzałeś, czy to przypadkiem nie jest taka dmuchana, co na festynach się ustawia coby dzieci zjeżdżały albo błądziły w labiryncie?
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
To niestety żelos, solidnie zrobione. Jakby było dmuchane to na tutki bym przerobił :wink:
Za ta rurą są ładne tereny do spaceru i dużo zieleni.
Kiedys widziałem jak koza tam sie pasła :grin:
Można by rurę w ziemi zakopać, ale niech będzie widać,że Uć to przemysłowe miasto jest, a nie jakaś wiocha z kozami. Ten teran kiedyś nazywał sie Koziny. Taraz to nazwa osiedla obok. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
To niestety żelos, solidnie zrobione. Jakby było dmuchane to na tutki bym przerobił :wink:
Za ta rurą są ładne tereny do spaceru i dużo zieleni.
Kiedys widziałem jak koza tam sie pasła :grin:
Można by rurę w ziemi zakopać, ale niech będzie widać,że Uć to przemysłowe miasto jest, a nie jakaś wiocha z kozami. Ten teran kiedyś nazywał sie Koziny. Taraz to nazwa osiedla obok. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Przypuszczam, że sam PEC czy jak tam się u Was nazywa też chciałby się tej rury pozbyć i zakopać w ziemi w technologii preizolowanej (ze względu na straty cieplne) ale niestety są to straszne koszty.
Faktycznie te rury uroku nie dodaja ale są jak żyły w organiźmie miasta, bez nich z licznych kominów latała by sadza. Podoba mi się alejka z drzewami i płotem.
A niech rurę diabli wezmą :evil:
Wracamy do fotek.
Poniżej moja ulubiona uliczka-klimatyczka. Miejsce na fotki, że palce lizać. Niestety ciężko sie tam foci.
Fotka pewnie taka sobie za to szkielko Vivitara od Smerfa zacne. Ja mam słabość do krzywych, zapuszcznych ulic robionych na skrótach z długiego.
Poniżej park, w którym nie mogę sobie zupełnie dac rady z zielenią, Jakaś je..wa mi wychodzi. Próbowałem na mikserze kanałów, ale drzewa zrobiły mi sie niebieskie :roll:
Może znajdzie się jakaś dobra dusza, która poleci mi jakiś podręcznik wyjasniający na czym to polega, i skąd to się bierze, podstawy fizyczne ( nie chodzi o instrukcje obsługi GIMP-a). Sama zasada pracy dla zrozumienia.
Najlepiej jakiś kawa na ława bo ja prosty morlok jestem. :???::oops:
Pozdr.
Mi zawsze te rury kojarzą się z jakimiś tajemnicami co tam mogą być skrywane.
W Legionowie podoba mi sie szczegółowość detali kamienic, ulicy, torowiska. To stanowi o klimacie tej foty. W parku zapewne chodzi o te błykajace w słońcu listki. podejdź do tego jak do powierzchni lakierowanych np. samochodu w słońcu. Filtr polaryzacyjny który przygasi refleksy odbicia z liści albo inny kat fotografowania. Na lisciach często wydziela sie taki kleisty syrop i to działa jak lustro odbijające światło powodując przepalenia a na to zaden kanał obrabiany nie pomoże tylko filtr albo zmiana pozycji.
Dzieki za komentarze i uwagi :)
Rury to to ja tez lubie , ale w fabrykach. Blokujące dostęp do terenów zielonych to juz nie bardzo.:roll:
Z tymi przepałami na filmie możesz mieć rację. Byż może podłoże źle przenosi tem kolor, a i światłomierz nie bardzo dobrze się popisał. Ja oczywiście rozbestwiony pojemnością wtedy używanej matrycy przestałem sie przykładać do pomiarów. :evil:
Ta uliczka to niestety jest trudne miejsce. Mnie udało się tylko zrobić tam dwa razy fotkę. Przy innych próbach musiałem sie szybko zabierać, by sprzetu nie stracić. Pojawiali się nie wiadomo kiedy. :evil:
Ja jeszcze wybiorę sie tam, ale w kiepską pododę może bedzie lepiej.
Pozwolę sobie jeszcze trzy fotki:
Pozdr.
Teraz fotki z fajnych do mieszkania miejsc.
Foto jabłoni, może to dziwne ale one kojarzą mi się z wiosną :wink:
Lubię tak pokazywaną architekturę :) Traktuję takie zdjęcia jak pewien dokument- za jakiś czas, może tych budowli nie być albo mogą zostać wyremontowane. Takie zdjęcia stanowią nieraz jedyny dowód, że "coś tu było i tak wyglądało". Na ogół jednak wolę "prosto" ;). Dlatego też np "portal" widziałbym tak:
Lubię tak pokazywaną architekturę :) Traktuję takie zdjęcia jak pewien dokument- za jakiś czas, może tych budowli nie być albo mogą zostać wyremontowane. Takie zdjęcia stanowią nieraz jedyny dowód, że "coś tu było i tak wyglądało". Na ogół jednak wolę "prosto" ;). Dlatego też np "portal" widziałbym tak:
Dzieki za komentarz :)
Ja tez wolę prosto. Twoja propozycja wygląda o niebo lepiej.Niestety jak siadam do edycji to widzę, że w obróbce też jestem bęcwalem. Próbuje ostatnie prostować
w PSP ale kiepsko mi to idzie. :(
Jeśli chodzi o nie wyremontowane to mam podobne zdnie. Wiedza o traktowniu staroci w naszym kraju to niestety ugór.
Załączam nastepne. Znowu moja "piękna" Łódź.
Piotr Grześ
23.04.09, 21:35
Miło widzieć, że nie zapomniałeś do czego służy aparat. Przyjemne fotki.
Okienka, Willa-Opatowska i Obuwie szczególnie wpadły w oko. Z prostowaniem w PSP jest łatwo i szybko. Masz do wyboru linie pojedynczą, siatkę perespektywy i korekcję obiektywu
z tym, że ta ostatnia jest nieszczególna.
Dzieki za uwagi. Ja dopiero kupiłem PSP i jeszcze nie przegryzłem sie przez jego zawiłości. Musze jeszce mocno poćwiczyć.
Dołożę jeszcze namiastkę reporterki.
Nudzą się dziewczyny na wagarach. Karmienie gołębia sympatyczne. Ładnie oddałeś bw na obu zdjęciach.
Spoko, tylko troche w prawo leci.
Spoko, tylko troche w prawo leci.
Niestety mam z tym kłopot. Z PSP też mam kłopot. Jak wchodzę w w fukcję poprawy fotki np. balans kolorów to pamiąta mi poprzednie nastawy i juz od startu mi zmienia.
I nie moge startować od zera.:evil:
Jedno ze schodkami. Ja mam kuku na punkcie schodów i otworów.:roll:
Drzwi, minimalnie za bardzo przycięta prawa strona (nie widać tej drugiej krawędzi muru co po lewej). No i jak pisał ramzes trochę krzywo ale temat świetny :)
Drzwi- kolorki ekstra do tego ciekawa zabudowa. Jak pisano brakuje tej telecentryczności kadru. Tym niemniej wypatrzone świetnie. Schody- troche trwało zanim sobie je poukładałem w logiczną całość i może dlatego na zdjeciu nie ma tego efektu. Może szerszy kąt obiektywu pozwoliłby zamknąć przestrzeń schodami.
Schody- troche trwało zanim sobie je poukładałem w logiczną całość i może dlatego na zdjeciu nie ma tego efektu. Może szerszy kąt obiektywu pozwoliłby zamknąć przestrzeń schodami.
Widzisz, jakby to powiedzieć. To pierwsze fotki jakie robiłem za pomocą E-tam. Jeszcze nie wiedziałem czy patrzy sie w okular czy w obiektyw. Fotka powstała dzięki pozyczeniu aparatu przez Jacka. Obiektyw to 14-42. To jeno z pierwszych fotek jaki wykonałem cyfrówką w życiu, a i o GIMP-ie myslałem, że to marka samochodu. Ja tylko na kliszy wcześniej robiłem. :wink:
Dzięki za uwagi. Mam nadzieję, że dalej pójdzie lepiej
(nie mówić) :wink:
Witam
Właśnie schody są odjechane, podoba mi się, bo długo trzeba ich szukać ;)
pzdr
No po prostu pokazałeś schody tak, ze ja siedząc na krześle, z oparciem, straciłem prawie równowagę szukając punktu podparcia:mrgreen:. Miałem wrazenie ze zaraz wpadnę tam gdzies w dół, którego na dodatek nie widać. Ze względu na halucynogenne działanie fotki - jestem na tak :mrgreen:
Witam
Właśnie schody są odjechane, podoba mi się, bo długo trzeba ich szukać ;)
pzdr
A mnie podobała się ich atmosfera umarłego miasta.
Próbowałem zrobić pseudo HDR-a, faktura farby aż sie o to prosi, ale wyszła kicha. :(
Zakręcony kadr...
bardzo udany :D
Oj... nie... poprzednia wersja znacznie lepsza.
Oj... nie... poprzednia wersja znacznie lepsza.
Tak to był błąd, wywalam posta.
schody super :) tylko bez tego klosza i lampki juz calkiem bym sie pogubil :)
Następne z mego miasta Uć.
Teatr i jego ładne otoczenie.:roll:
Fajne odbicie niefajnego (z zewnątrz ;)) teatru :)
Fajne odbicie niefajnego (z zewnątrz ;)) teatru :)
To co się odbija w szybie to nie teatr. To jego otoczenie, sympatyczne wielce. Takie mordeczki tam mieszkają, że mniodzio.
To co się odbija w szybie to nie teatr. To jego otoczenie, sympatyczne wielce. Takie mordeczki tam mieszkają, że mniodzio.Czyli w fajnej szklanej elewacji teatru odbija się niefajne sąsiedztwo :shock: Toż to strach wyjść po wieczornym spektaklu :|
Czyli w fajnej szklanej elewacji teatru odbija się niefajne sąsiedztwo :shock: Toż to strach wyjść po wieczornym spektaklu :|
Spoko, oni "głupkami" chodzącymi do teatru się nie interesują. Czasmi tylko, któryś słowiczym głosem poprosi o 50 gr na "bułkę" :wink:
Kiedys była kupa śmiechu, bo jak zaprosiłem znajomych mieszkających od lat w Genewie do tego tetru, a wtedy elewacje mial jak sąsiedztwo, to mysleli, że to jakiś teatr z "off-u". A to najlepszy, oficjalny teatr w mieście. :mrgreen:
I kolejne schody. To wyjście z kanłu burzowego, "Dętki", pod placem Wolności.
Teatr na żywo to porażający kontrast między budynkami. Ostatnie schody fajnie zakręcone, brakuje mi w nich trochę doświetlenia lewej górnej cześci kadru ale pomimo tego i tak fajnie prowadzą wzrok.
ostatnie schodu także ciekawe, ja bym tylko wolał wypełnienie w innym kolorze.
ostatnie schodu także ciekawe, ja bym tylko wolał wypełnienie w innym kolorze.
Niestety już nic więcej nie dało sie zrobić. Do dyspozycji miałem tylko swiatło wpadające przez wejście. Jak otworzyłem RAwa-a to tam gdzie cegła było prawie czarno.
Rozjasnianie robiłem w PSP w ramach nauki typu "pierwsze kroki z kompem" :wink:
ostatnie "schodu" :) sorki
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie było innej możliwości - ale wieczorkiem ? albo rano, ale tak jak napisałem, to tylko moje widzimisię ;)
pzdr
No ostatnie schody super.
Poza delikatną korekcją perspektywy pionowej nie ma sie do czego przyczepić :)
I kolejne z Pietryny :roll:
Sympatyczne skojarzenia jak tak swobodnie ludziska na ulicy się zabawiają. W Chinach to normalne u nas wywołuje uśmiech a przecież to fajny relaks i zdrowiu służy.
Ostatnie takie wesołe :grin: jestem na tak.
Pzdr
Dzięki za komentarze :)
Prawie rok zbierałem się na publikacje tej fotki. Zawsze coś przeszkodziało :roll:
W ostatniej fotce brakuje mi soczystego kontrastu. Takiego aby papa na dachu była czarna a belki budynków ciemniejsze. Miejsce tj. ul. Dąbrowskiego bardzo fajna i znajdujące się na niej budynki fotograficznie ciekawe.
Dzieki za uwagi :)
No niestety. Zachciało mi sie grzebać w mikserze kanałów i coś pochrzaniłem. :oops: Moj monitor to już niestety się kończy i nie zawsze widze to co powinienem. :(
Wiejo , czyżbyś znał to miasteczko? Jest przecież tak daleko od Ciebie. :)
Miasta nie znam i nie wiem o które chodzi ale na zdjęciu jest tabliczka z nazwą ulicy.
Tai- chi, byłaby fajna fota ale ucięte palce i nogi to rochę za dużo na jednej fotce ;-)
Kolejne destrukcje wrzucam. Ziarno niestety z "dobrego " wywołania. Nie chciało mi się wołać i oddałem do zakładu :(
Ostatnia seria może nie powala ale oddaje fragment dość ponurej rzeczywistości albo patrząc optymistycznie byli mieszkańcy mają teraz lepsze warunki. Jednak szkoda, że takie zabytki popadają w ruinę.
Niestety życie idzie dalej, a zdjęcia dobrze to oddają.
Niestety nie bardzo umiem to oddać, ale może w końcu uda mi sie pokazac to czego juz nie ma. Choć żal.
Ci co mieszkaja w Łodzi wiedzą, że mogło to być ładne miasto gdyby nie polityka, która traktowala jej domy jako wytwór burżuazyjny i czekała jak się rozpadnie. W jej misce mialy powstac nowoczesne , sliczne blokowiska
W-70.:evil: Ponad 90% łodzkich domów nie widziało ekip remotowych od 1939 roku.
To nie jest tylko problem Łodzi, wydaje mi się, że dotyczy prawie całego kraju. Wystarczy choćby podjechać do Przemyśla i przejść się kilkoma bocznymi od centrum uliczkami. To tak z mojego podwórka. To samo w Rzeszowie, Łańcucie, Jarosławiu... Teraz najważniejsze są deptaki i tylko co przy nich, a reszta...
macie w Przemyślu kilka urokliwych zakątków. szkoda by ich było.
Jeszce kłania sie Dolny Śląsk. Tam to hardcore. :evil:
A to fakt. Jakby rozgonić tam ludzi i przywieźć turystów, to można by im wmawiać, że tereny opuszczone kilkadziesiąt lat temu.
no, jak w bornym Sulimowie
Z dzisiejszego spotkania w Łodzi:
"AlE3" i "Nadchodzę"
bardzo się wyróżniają (z ostatnich 2 stron)
na plus oczywiście
Dziękuję za uwagi. Jeszcze dwa ze spotkania autorskiego z pisarzem Maxem Cegielskim.
Te łódzkie klimaty kojarzą mi się z teledyskiem Ani Jopek, ciekawe...:)
ostatnie portrety- ciekawa fizjonomia :)
Dziekuje za uwagi. Jescze niestety daleko mi do klimatów jakie odczuwam w Łodzi. Może kiedyś sie uda pozbyć tej dosłowności pocztówek.
Pozdrawiam.
Z cyklu "Z dzisiejszego spotkania w Łodzi" odbieram jako bardziej dokumentalne spojrzenie i pod tym kątem zdjęcia rzetelnie to pokazują. Zdjęcia Nadchodzę- nie wiem czy miałeś możliwość ująć to centralnie. W takim symetryczny przekaz byłby ciekawszy tym bardziej, że to interesujący obiekt. Portret M. Cegielskiego bardzo mi się podoba szczególnie na zdjęciu P2. Tutaj wszystko łącznie z tonacją i formatem jest takie jak powinno być.
(...)Zdjęcia Nadchodzę- nie wiem czy miałeś możliwość ująć to centralnie. W takim symetryczny przekaz byłby ciekawszy tym bardziej, że to interesujący obiekt. (...)
Miałem możliwość, tylko takie krzywe robiły na mnie wrażenie nóg kroczącego olbrzyma i takie chciałem. Może to błąd. Centralne ujecie tez mam.
Dziękuje za uwagi.
Pozdr :)
Beczki Ghromana widziane centralnie z krzaków (9-18).
Beczki Ghromana widziane centralnie z krzaków (9-18).Mnie się bardziej podoba niż pierwsze, Tylko więcej powietrza nad (może z niższej perspektywy, mniej chodnika ale z krzakami na dole) i wyprostowałbym jednak :p
Dzięki za uwagi. Z prostowaniem mam kłopot coś chyba źle robię. Musze sie w końcu tego naumieć. :oops:
Pozdr.
ja to bym widział tak:
17640
ja to bym widział tak:
Tylko, że wskutek prostowania jeszcze "ubyło" powietrza nad budowlą ;)
Tylko, że wskutek prostowania jeszcze "ubyło" powietrza nad budowlą ;)
no taki urok niestety. Dlatego ja fotki zawsze robię z zapasem. Czasem zbędnym, ale czasem sie przydaje.
Mnie też w końcu udało sie wyprostować, z podobnym efektem to nie wstawiałem. Uciąłem na lini krawęznika i wstawiłem na tapetę. Wygląda troszkę lepiej niż w "kwadracie". Oceńcie.
W większej skali na tapecie 24" to wygląda lepiej. Krzaki robia wrażenie że w nich stoję. Jednak duzy obrazek lepiej sie odbiera niz taka cipkę.
Pozdr.
Z tej perespektywy jest zdecydowanie lepiej, kolumny skupiają wzrok który od nich ładnie rozchodzi sie po łukach po drodze przepatrując wnętrza. Bardzo elegencko tez jest obiekt przedstawiony.
K_Puchatek
26.05.09, 22:30
MSZ zdecydowanie ostatnia wersja "bramy" najciekawsza...
Pozdrawiam
Hmm, ciekawe. kazdy ma inne zdanie. :)
Ostatnia propozycja mi się podoba. Szkoda, ze nie miesci mi sie na pulpicie. drugi raz będe myslał o panoramie.
Dziekuje za udział w dyskusji na moimi pstrykami. :)
Kaz de Wro
27.05.09, 22:08
Ja bym podszedł bliżej , na chodnik aby mieć czyste ujęcie bramy, sfociłbym także eksperymentalnie z najniższej wysokości. Pozdrawiam
Kilka fotek z fabryk co sie jeszcze ostały:
Piotr Grześ
31.05.09, 21:57
No to cię teraz naszło i to bardzo rozsądnie. Każde z tych zdjęć według mnie (bo nie umiem używać IMO, czy jakoś tak), nadaje się do galerii. Znakomicie wykorzystałeś światło, zapanowałeś nad kadrami i w efekcie powstały znakomite IMH.. (nie wiem) zdjęcia. Gratulacje.
No to cię teraz naszło i to bardzo rozsądnie. Każde z tych zdjęć według mnie (bo nie umiem używać IMO, czy jakoś tak), nadaje się do galerii. Znakomicie wykorzystałeś światło, zapanowałeś nad kadrami i w efekcie powstały znakomite IMH.. (nie wiem) zdjęcia. Gratulacje.
Dzieki, Piotrze :)
Ja jeszcze chcę sie tam wybrać i porawić światło, nie było czasu na dokładne doświetlenie. Może bedzie lepiej.
Jeszcze jedno dołożę, jest takie sobie ale pokazuje klimat miejsca.
Pozdrawiam :)
Piotr Grześ
31.05.09, 22:09
Heh, niebo przepalone, estetom się nie spodoba, ale miejsce cudne. LK14 bije wszystkie na głowę.
Morloku, ostatnich kilka bardzo ciekawych. Tym dyskretnym światłem z okien uchwyciłeś atmosferę takich miejsc, jak nieużywane już fabryki. Bardzo podeszły mi zdjęcia 14, 22 i 25, z dużym wskazaniem na 14 ze względu na wieloplanowość.
Pzdr
Cudne klimaty i miejsca.
Trzymam Cię za słowo w kwestii wystąpienia jako sztafaż w owych zakątkach :D
Dziękuje za uwagi i dobry odbiór fotek. Żałuję, że nie wziąłem swojej OM-ki, T-max 100 pojemnością tonalną ułatwił by pokazanie tych klimatów. Musze tam ić raz jeszcze. Zapraszam bufetowo :-P
Pozdr.
Smerf Maruda
1.06.09, 07:35
25, 32 - bardzo ładne zdjęcia. Dobre, miękkie światło i łagodne kolory poprawiają jedynie odbiór. Fajnie, fajnie.
Opuszczona fabryka w Twoim wykonaniu jest rewelacyjna. Kadr, swiatło,, wszystko gra jak należy. Klimat bijący z fotek jest niesamowity. Tym bardziej ze bardzo lubię takie klimaty. Gratuluję kadrów, oka, pomysłu i na koncu miejsca :mrgreen: Dzięki za świetną serię którą bede sobie mógł oglądać do woli aż się nasycę tym widokiem. I nieśmiało poproszę wiecej ;)
Ostatnie i portreciki - świetne.
Pozdrówka.
kowalikster
1.06.09, 07:59
Patrząc na te zdjęcia z fabryk to zaczynam żałować, że nie mieszkam gdzieś w pobliżu Łodzi. Wtedy byłoby się jak wybrać z Wami na takie wojaże po tych miejscach.
Okienka i schody, ciekawie wypatrzone i pokazane, podoba się :)
:esystem:Teraz takie niefabryki.
a ja wyskoczę z pytaniem jak robiony LAG1?
szkło, ustawienia aparatu, czy była na kompie poprawiana GO?
jesli mozna, oczywiście z takim pytaniem, bo exif pusty ;)
a żeby nie było że tak darmo, to
muszę się zachwycę nad serią Okien,
zachwycam się nie dla przekupstawa, ale dlatego,
że okienka są niesamowicie klimatyczne
Witam :)
LAG1, badzo prosto. E-520 + OM Zuiko 50/1,8. Robione przy przysłonie 2,8. W PSP X2 obróbka kolorów na wrastwach i wyostrzenie po zmniejszeniu. Nie bawie sie w rozmywanie tła programowe, bo nie umiem i poza tym często nie wygląda to dobrze. OM Zuiko zaskoczył mnie jakością optyczną, na innej fotce, nie pokazuję jej - nieciekawa, wygląda na lepiej rysujący od kita 14-42. Ja przestałem mieć kompleksy w stosunku do Tamrona czy też Heliosa.
Pozdrawiam.
LAG1, ... OM Zuiko 50/1,8. Robione przy przysłonie 2,8. .... OM Zuiko zaskoczył mnie jakością optyczną...
Dzięki za info.
I powiem, że szkiełko mnie zachęca, zachęca, aż wreszcie je chyba zanabędę.
Trochę mnie te przejściówki/dandeliony/ręczne ostrzenie(coś jeszcze?) zniechęca, ale koszt znowu nie taki wielki żeby nie zaryzykować.
Pozdrawiam.
No tak, ostrzenie na manualu jest upierdliwe. Ja ostrze na LV. Tu przydaje sie statyw - obaraz nie lata jak głupi i wtedy jest łatowo. Możliwe niestety przy statycznych obiektach.
Na Lag1 najostrzejszy fragment zdjęcia (po lewej) jakoś tak... niestarannie ucięty, bez pomysłu.
Piękne drzwi na ostatnim. Chociaż pasowałoby mi szerzej. Coś mi intuicja podpowiada, że te drzwi mają ciekawe otoczenie :)
Na Lag1 najostrzejszy fragment zdjęcia (po lewej) jakoś tak... niestarannie ucięty, bez pomysłu.
Piękne drzwi na ostatnim. Chociaż pasowałoby mi szerzej. Coś mi intuicja podpowiada, że te drzwi mają ciekawe otoczenie :)
Za pierwsze to mi troche teraz wsyd, ale ostrzyłem na LV i latało to wszystko jakbym miał parkinsona i nie trafiłem kadr. Trochę z przekory ta fotka, by pokazać, że nie tylko Tamrony i Heliosy maja ładne rozmycie.
Co do drzwi masz rację, otocznie maja ciekawe, lecz to mała kapliczka, a ja mialem tylko kita, nic szerszego i brakło mi statywu. Za ciemno tam w środku było na jazdę z ręki.
Kilka fotek z maisteczka nad rzczką, co nie jest małą rzeczką. Mam do niego słabość, a fotki na zchetę do odwiedzenia miasteczka.
S-rz to Sandomierz? :roll:
Zastanawia mnie S-rz5. Skąd takie ziarno, przecież ISO200 nie powino tak szumieć? Celowa obróbka?
Podoba mi się S-rz2, w S-rz4 pozbyłbym się bratka(?) w PD a w S-rz9 przydałoby się ładne niebo :)
Tak najbardziej ciekawe to S-rz4 gdyż okazała donica i kwiatki na tle beztynkowego muru robią ciekawy kontrast estetyczny. Pozostałe za wyjątkiem chyba mocno wyciąganego S-rz5 fajnie obrazujące miejsce.
dzięki za komenty :)
Tak s-rz5 wyciagane . Robiłem bez lampy i zachciało mi sie fajnego nastoju :(
Nieba nie udało sie uratować. Akurat chmurki poszly precz.
Mnie bardziej zależało na pokazaniu uroczego miasteczka. Może ktos z forum odwiedzi je i pokarze porzadnie, jak należy.
Mam jeszce kilka pocztówk to dodam.
Dzieki za komentarze :)
Bardzo ciekawe zdjęcia.
Jak poprzednikom bardzo podoba mi się seria okien z nieczynnej fabryki. Bardzo ciekawie pokazane i uchwyciłeś piękne światło.
Z sandomierskich chyba najbardziej podoba mi się S-rz4. Świetny kadr.
Dzieki Jolu za Komentarz. jak widzisz mam słabość do otworów. Może z czasem uda sie to zmienić. :roll:
Jeszcze kilka z miasteczka.
Morlok !
co mogę napisać jako laik : fabryka rządzi cudny klimat , Rób bis czym prędzej
PZDR
Saboor
Czyżby lekki tone mapping na Opatowskiej? Lekie ciemne obwódki wokół obłoczków ale poza tym ładnie :). Gdyby nie postać w wąwozie, nie byłoby widać skali. Kiedy sam tamtędy, kiedyś przechodziłem, miałem stracha, że się ściany na mnie osuną :p
Czyżby lekki tone mapping na Opatowskiej? Lekie ciemne obwódki wokół obłoczków ale poza tym ładnie :). Gdyby nie postać w wąwozie, nie byłoby widać skali. Kiedy sam tamtędy, kiedyś przechodziłem, miałem stracha, że się ściany na mnie osuną :p
Nie mam pojęcia skąd sie mapping bierze. Czegoś chyba nie doczytałem. Mogłbyś kilka słów wyjaśnienia. Będe wdzięczny .
Pozdrawiam. :)
Nie mam pojęcia skąd sie mapping bierze. Czegoś chyba nie doczytałem. Mogłbyś kilka słów wyjaśnienia. Będe wdzięczny .
Pozdrawiam. :)Nie potrafię Ci tego dostatecznie, zrozumiale wyjaśnić. Poczytaj tu: http://dabroz.scythe.pl/2008/10/27/tone_mapping_plus_occlusion_query. Może to Ci trochę rozjaśni. Wydaje mi się, że w PS-ie jest taka funkcja.
kowalikster
16.06.09, 11:32
Sandomierz ładnie złapany, ja bym polecał strzelić kilka fotek z bramy opatowskiej na starówkę jak i na pieprzówki. Ciekawy jest też widok na most z uliczki obok PTTK (obok Ciżemki). Ewentualnie wypad na Salve Regine.
Ogólnie miasto jest piękne jeśli chodzi o fotografowanie. A i zapomniałbym o zakotwiczonym niebie. Nigdy mi się nie udało ładnie tego uchwycić.
Pozdrawiam
Opatowska i Jadwigi bez cienia wątpliwości wskazują miejsce na ziemi.
Kilka fotek z maisteczka nad rzczką, co nie jest małą rzeczką. Mam do niego słabość, a fotki na zchetę do odwiedzenia miasteczka.
Równiez mam słabośc do Sandomierza, kiedys odwiedzałem to piekne miasteczko prawie regularnie, ostatnio już mniej, cóż...
Przyjemne fotki, może z wyjątkiem wnętrza zmasakrowanego wyciąganiem cieni ;)
Donica na tle muru i widok na ulicę z basztą najładniejsze, to drugie można by wyprostować ale to kwestia gustu.
W-Jadwigi.jpg,
W tym wąwozie widziałęm pierwszy i ostatni jak narazie raz dziką sowę na drzewie siedzącą :D
A takie jedno nocne z Zamościa.
Nie wiem czemu, ale lubię to zdjęcie:
Hello,
ostatnie dwa całkiem fajne. Jeśli chodzi o panienkę to RESPECT!
Fota ostra jak żyleta, pani też niczego sobie :mrgreen: gratuluję pewnej ręki co w środkach komunikacji masowej jest wyczynem, przecież one ( te środki) czasem się trzęsą na postoju :mrgreen:
Pozdrawiam
Dzięki za komentarz. :)
Następne juz tak ostre nie są niestety (40-150 na długim), ale może nie będzie tak źle.
Wyscig -normalnie jak amerykańscy Policjanci ładne :)
Fajne te balkoniki.
Pozdrówka.
Wyścig - świetny, a ostatnie - trzeba było brać nogi za pas?
Wyścig - świetny, a ostatnie - trzeba było brać nogi za pas?
Dzieki za komenty :)
Nóg za pas nie brałem, z za płota robione:grin:
kowalikster
15.07.09, 21:37
Ostatnie dwa z psami bardzo udane :wink:
Psy to zaprzyjaźnione, liczyły oczywiście na spory kawał gnata i dobrze liczyły :D
Kilka z miasteczka nad rzeczką. Pierwsze to z PyKySy robione. Niestety nie chcieli się zatrzymać :wink:
kowalikster
16.07.09, 14:31
Tym płotem i chałupą tuż nad nim przypomniałeś mi moje wakacyjne wyjazdy do babci w okolice Przysuchy. Płot zanim się zawalił wyglądał identycznie, a jej chałypa była trochę ciemniejsza.
Piotr Grześ
16.07.09, 15:05
Świetnie wypatrzone. Płotek śliczności. Do czegoś takiego tęsknię.
Świetnie wypatrzone. Płotek śliczności. Do czegoś takiego tęsknię.
Dzięki za komentarz. Piotrze, toż to w Kazimierzu takich płotków zatrzęsienie, a do Sandomierza zapraszam :)
Jeszcze takie drzewo weszło mi w obiektyw:
San-07-09_2.jpg przywołuje wspomnienia. W moich okolicach też takie są i nawet strzechą kryte :)
Kolejne z miasteczka. Niestety na fotkach widac FF, szczególnie na fotce dworkowego ganku. Ostrość ustawiałem na kolumny i przekadrowałem, a najostrzej wyszły liście. :(
Nie wiem może to moja chora imaginacja ??? :cry:
K_Puchatek
16.07.09, 21:35
Bardzo ciekawa / ładna ostatnia seria (z naciskiem na przedostatnie)...
Pozdrawiam
Jeszcze schody, ale w zbliżeniu.
Schody świetne, chociaż bałbym się na nie wejść :grin: Powinieneś je (MZ) wyprostować :roll:
Świetna ostatnia seria, a trójeczka - rewelacyjna.
Dzięki za płot z nagietkami :D
Dzięki za płot z nagietkami :D
A prociem bardzo :) Dla damy piękne kwiaty ( nie mylic z jakościa fotek :) )
Tu na jakość przymknę oko. Słabość is słabość :)
Tu na jakość przymknę oko. Słabość is słabość :)
Wejdź na irca do zobaczysz dlaczego u mnie nagietki
Morlok... to ja jestem na ircu, a Ciebie tam nie ma :D Chyba że o jakichś dwóch innych rozmawiamy :lol:
Morlok... to ja jestem na ircu, a Ciebie tam nie ma :D Chyba że o jakichś dwóch innych rozmawiamy :lol:
Czy nadal mnie nie ma? :roll:
Przykro mi, ale nie :( (chyba że mi się to wszystko śni, pora sprzyja) ;)
Ależ klimaty przywołałeś ostatnimi zdjęciami :) Nostalgicznie się zrobiło i smutno troszkę, że niestety wszystko przemija i za chwilę pewnie znikną takie widoki.
Dzieki Jolu za komentarz :)
Mam nadzieję, zrobic jeszcze "kilka" fotek zanim to przepadnie. Wychowywałem sie w takich miejscach nie tylko ja, to może nie znikną.
:)
kowalikster
17.07.09, 07:37
Może niestety znikną z naszego krajobrazu, ale na pewno zostaną w naszej pamięci i dzięki np. Morlokowi są uwiecznione na fotografiach.
Chyba podczas najbliższego wyjazdu w moje rodzinne strony, okolice ulubionego miasteczka Morloka, przebiegnę się z aparatem po całej mojej miejscowości, ze szczególnym zwróceniem na stare, walące się domostwa i pozostałe zabudowania.
Dzisiaj wybrałem się na spektakl teatru Jandy (szefowej nie było) i kilka fotek zrobiłem. Niestety słońce świeciło ostro wiec robiłem na Kodaku. Za tydzień zobaczę co z tego wyjdzie. Teraz z olka, jakim cudem nie poprzepalane to nie wiem.:roll:
Łeee... Na 5 zdjęć tylko jedno pokazujące sztukę :( A zapowiada się ciekawie, pewnie próbowałabym wykombinować jakiś ciekawy kadr bez przeszkadzaczy (budynek w tle, widzowie), sam teatr. Bo fajna scenografia widzę... Masz coś jeszcze?
Mam, ale na Kodaku, a to musi potrwać nim wywołam. Miejsce z którego robiłem zapewniało duże przepały i nie dawałem rady. Musiałem przejść na matryę FF. Przeszkadzaczy było sporo, co kadr sobie wymyslilem to ktos łaził i przeszkadzał.
Kupiłem sobie dzis bilet na cmentarz (nie do leżenia :wink:)
robert1088
21.07.09, 21:39
Ciekawe ciekawe widzę że nie jestem osamotniony w "cmentarnych" klimatach Podoba mi się
Fajnie wyglądałoby pierwsze (K1) bez czerwonego muru dookoła, sam środek z tymi plamami.
Fajnie wyglądałoby pierwsze (K1) bez czerwonego muru dookoła, sam środek z tymi plamami.
Niestety nie dało się, wycieczka z Izraela zaczęła obrzędy, a nim sończyli nie miałem juz baterii.
Ciekawe miejsce ( chyba cmentarz może być ciekawym miejscem? ) i ciekawe zdjęcia.
Po tych murach i cmentarzach zachciało mi się przyrodę fotografować. To dużo trudniejsze niż myślałem, ale tak to jest jak cos się robi pierwszy raz.
:roll:
Kilka fotek z Karsznic.
Parowozów mi tylko żal, tego sygnalu STOP to już nikt nie zmieni. :cry:
Mnie sie podoba pierwsze.......takie spojzenie jakby z zza swiata...:roll:
Paciagi ok. Zwłaszcza detale, ale przyroda tak srednio wyszła ;) Nudnawo.
Pierwsze "pociągowe" bardzo ciekawe. Fajny kadr.
Piotr Grześ
12.08.09, 16:56
Serie pociągowe przypadły mi do gustu. W tych Karsznicach to jakiś "skład" emerytowanych lokomotyw?
No, można to składem nazwać :roll:
Raczej bocznica na, którą zepchnęli to co nie zezłomowali.
Cel pewnie był szczytny, a wyszło jak wyszło. Szkoda, że to wszystko niszczeje bez opieki i jakichkolwiek prób remonu lub konserwacji. :( Zapewne brak zboża.
Taaaaaaaaaaaak...
Ponuro to wygląda w tych chwastach. Za parę lat - pewnikiem kupa złomu zostanie, albo i nie - bo rozkradną. Szkoda.
Fajne kadry - szczególnie te "detalowe".
Pozdrówka.
Widok przez okno najbardziej mi podszedł
pzdr
Smutno coś ostatnio na dworze to i fotki smutne.
Tylko jedna.
Podoba mi się to ostatnie :) ma klimacik :)
Emerytowane lokomotywy fajne. Szkoda, że nikt o to niedba ale jak pisano największą przyczyną przypuszczam brak kasy na zagospodarowanie tym reliktem. Ostatnie faktycznie smutne co podkreślają bezlistne drzewa, jest też promyk lepszości w postaci ludzików, gołębnika i słoneczka.
Z serii z ciuchciami podoba mi się 36, oststnie klimatyczne, pobawiłabym się mocniej w PS :grin:
Serdecznie pozdrawiam :grin:
Dzięki za to, że chciało się wam czas tracić na komentarze do moich gniotków. :)
Wanilio, napisz proszę jakie akcje w PSie masz na myśli. Niestety tuman z obróbki jestem :(
Pozdr.
Takie "gniotki" chciałbym umieć robić:). Bardzo fajne fotki. Ostatnie choć smutne bardzo klimatyczne i oko cieszy.:)
Poszukam ci jakiegoś fajnego tutoriala, jak tylko od dentysty :shock:wrócę
A bardzo proszę :grin:
Już poszło na PW :grin:
p.s. fajne ostatnie :grin:
W ostatnim brakuje mi po lewej dłuższego prowadzenia drogi a po prawej ograniczyłbym do wystających tui. Sam domek ma charakter.
Mi w ostatnim brakuje nieba (zawsze o niebo się rozchodzi u mnie) .
Morlok pozdrawiam.
W ostatnim brakuje mi po lewej dłuższego prowadzenia drogi a po prawej ograniczyłbym do wystających tui. Sam domek ma charakter.
Dzięki za komentarz. Niestety w lewo się nie dało, jakiś syf śmietnikowy leżał na drodze. Zdjęcie robiłem dla pokazania komuś domu, który mi się podoba. Miło, że zauważyłeś w tym fotografię. :)
Fotka była wsadzona na foruma dla pokazania na IRC-u problemów technicznych z aparatem. Niszczy mi ostrość, WB świruje nawet przy kalibracji na "szarą kartę" i daje ziarno jak z kliszy nawet dla 100 ISO. Niestety obawiam się, że serwis tu nie pomoże, taki egzemplarz aparatu mi sie trafił. :evil:.
bardzo ładne parkowe drzewo.
pzdr
Zaszalałam trochę z Twoim zdjęciem coby je trochę ożywić ;)
Tez bym poszalal ze swoimi wizjami,ale sie boje.
Wanilia-Ty juz wiecej nie pij:grin:
To po znieczuleniu, u dentysty byłam :cool:
a mnie sie podoba :cool:
(przyganiał kocioł garnkowi :wink::mrgreen: )
a tez se wstawie wizje,a co mi tam:wink: Jak cos zlego to to nie ja:-P
Dzięki za zajęcie się moim domkiem. :)
Twoje kolory Wanilio rzeczywiście ożywiły fotkę, tylko dla mnie to są zbyt mocne barwy. Ja raczej jestem zwolennikiem miękkości i naturalności (oczywiście jeżeli na niej mi zależy).
Od pewnego czasu na fotkach z mojej aparaty nie udaje mi się uzyskać miękkiej naturalności barw i zupełnie leci w kosmos WB. W zależności od koloru obiektu włazi mi inna dominanta. Kiedyś tego nie miałem. Zdjęcia mają ziarno i sa takie chropowate. Popatrzyłem na fotki robione krotko po kupnie E-tam i wygląda to znacznie lepiej.
Jest ostro, a barwy przypominają to co widziałem na własne oczy i nie wiem czy coś przekombinowane mam czy mój aparat ma feler. :roll:
Jeszce raz dziękuje za zabawy fotką. :)
Mirek bardziej sie postaraj :wink: Potrafisz!:grin:
Mirku dzięki za przedburzowy nastrój. :)
Jeszcze tylko smutny dworzec PKS/PKP w Końskiem.
Mirku dzięki za przedburzowy nastrój. :)
Jeszcze tylko smutny dworzec PKS/PKP w Końskiem.
Jak smutny to i wizja smutna i straszna.Obiecuje,ze juz wiecej nie bede:wink: