Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M10 Mark II - jaki obiektyw?
Ponieważ to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać :) Witajcie! Mam na imię Łukasz.
Od dłuższego czasu nosilem się z zamiarem zakupu lustrzanki, lecz mój poczciwy Panasonic FZ28 robił w miare przyzwoite zdjęcia więc zakup był ciągle odkładany.
Niestety, (a może i stety) zaginął podczas urlopu w niewyjaśnionych okolicznościach ;) Kolejnym bodźcem do zakupu nowego aparatu jest fakt, że niebawem zostanę ojcem.
Aparat ma służyć w pierwszej kolejności do robienia zdjęć dziecku, w dalszej jakieś krajobrazy, czasem jakiś portret. Na pewno chciałbym z czasem rozwijać swój system. W przeciwnym wypadku pewnie byłbym bardziej skłonny ku kompaktowi bez wymiennej optyki.
Wybór padł na puszkę Olympus OM-D E-M10 Mark II. Chciałbym Was podpytać o opinie jaki obiektyw do niego?
Załóżmy, że budżet to 5 tys. wraz z puszką. Po przeczytaniu sporej ilości wątków na forum najbardziej skłaniałbym się ku olympus 12-40 2.8, jednak najtańsze oferty z tym obiektywem znalazłem za około 6 tys. więc jak narazie odpada.
Póki co najbardziej skłonny jestem do zakupu puszki wraz z dwoma kitowymi obiektywami (14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake oraz 40-150mm 1:4.0-5.6 R) oraz obietywem Olympus 45 f/1.8. Czy jest sens pakować się w obiektywy dołączane jako zestaw? Chciałbym rozeznać się z jakich ogniskowych będę najczęściej korzystał i po jakimś czasie wymienić na inne obiektywy (może 12-40?).
Wiem że temat był na forum kilkukrotnie, ale mam nadzieję że pomożecie mi w podjęciu decyzji.
12-40 jeśli budżet pozwoli możesz od razu kupić :-D
Nie wiem jaki masz stosunek do rzeczy używanych. Jeżeli się nie boisz, to opcji za 5k otwiera się sporo. Jeżeli jednak wolisz nowe to kup nowe E-M10 II + Olympus 45/1.8 + Panasonic 25/1.7 i do tego używane Panasonic 12-32 i Olympus 40-150. Powinieneś się zmieścić. Ewentualnie póki co zrezygnuj z jednego z obiektywów i kup lampę błyskową. Taka lampa wraz z szerokokątnym 12-32 pozwoli ci na robienie zdjęć w domu przy słabym świetle.
Kit (albo i nawet goły korpus), m.ZD 9-18 i m.ZD 25 f/1,8 lub 45 f/1,8. Ani do portretów, ani do krajobrazów, ani do zdjęć dziecka m.ZD 12-40 nie jest Ci potrzebny i nie da lepszych efektów, niż te wymienione szkła.
Dziękuję za propozycje zestawów, m.ZD 9-18 dopisane do listy "must have" ale myślę że nie na start. Jak narazie na liście zostaje Olympus 45mm f/1.8.
Czy miał ktoś może do czynienia zarówno z m.ZD 25 f/1.8 jak i Panasonic 25/1.7? Czy jest zauważalna różnica w jakości? Przeglądając ceny to Panasonic jest dwa razy tańszy.
A jeśli lampa to jaka do E-M10 II?
A jeśli lampa to jaka do E-M10 II?
Nissin i40 lub i60 lub Metz m400. Ewentualnie Olympus FL-600R.
Moje bardzo subiektywne zdanie:
Nie planuj zakupów na odległe w czasie raty. Dziecko, to pochłaniacz czasu i pieniędzy. Jest ryzyko, że zakupy ulegną wstrzymaniu i zostaniesz z początkowym zestawem. Dlatego postaraj się, żeby już ten początkowy zestaw za 5k był sensowny.
Lampkę brałbym tanią, ale mocną. Automatyka w warunkach domowych nie jest zbyt przydatna, a moc przyda się zawsze. YN 560 całkowicie wystarczy.
Dzięki za rady, na znanym portalu aukcyjnym pojawił się E-M10 II wraz z kitowym naleśnikiem oraz 45mm f/1.8 (ok 3k zł), czy jeśli do tego dokupiłbym Panasonic 25/1.7 (600zł ) oraz lampę np. YN 560 (300zł), miałbym poniżej 4k myślę dość fajny zestaw, czy sądzicie że udało by się kupić jeszcze jakiś obiektyw (za ten ok 1k), żeby go uzupełnić? Czy lepiej cieszyć się sprzętem i zostawić resztę na pieluchy? ;)
A jeszcze jedno pytanko, na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego sprzętu przez internet?
balcerox - za dużo obiektywów to tylko ból głowy co przykręcić do aparatu. Zostaw sobie tego tysiaka w kieszeni, przyda się. Albo odłóż do szuflady, po roku-dwóch będziesz wiedział co chcesz dokupić/zmienić i wtedy się przyda.
balcerox zakup używanych rzeczy przez internet jest zawsze ryzykowny, ja wypracowałem jakąś tam metodę i jak na razie nie nabito mnie w butelkę.
ja jeszcze nie miałem żadnych problemów z rzeczami używanymi kupowanymi przez internet. Tylko wszystko z głową - nie ma okazji "za pół ceny", najlepiej jak sprzęt jeszcze na gwarancji albo jak można osobiście odebrać. Dużo zdjęć i sensowny opis pozwolą ocenić stan sprzedawanych rzeczy.
YN 560 możesz kupić taniej w wersji poserwisowej w sklepie Mitoya.pl, ja kupiłem i jest ok.
Dzięki fret! Czy ta lampa nie będzie dość duża jak na M10?
Jeśli chodzi o zakupy przez internet to zawsze może być różnie. Nie wydaje mi się że jest to cena "za pół darmo", ale na pewno jest kusząca. Dostałem fotki od sprzedającego i chciałbym prosić o opinię odnośnie obiektywów.
Czy da się o nich coś powiedzieć? Czy zauważacie coś niepokojącego?
194948
Sprzęt jest jeszcze na gwarancji z przebiegiem 5k zdjęć.
Na fotkach nic nie zobaczysz. Kup, sprawdź w domu, jeśli będzie coś nie tak, to spróbuj się dogadać, a jeśli się nie da, zdaj się na Allegro.
Dzięki fret! Czy ta lampa nie będzie dość duża jak na M10?
...
Będzie gigantyczna. Zdejmiesz ją sobie z sanek, położysz na stole palnikiem i fotocelą do góry i odpalisz z wbudowanej (na wbudowaną załozysz kawałek folii aluminiowej, żeby skierować światło gdzieś w bok/do góry). Spokojnie oświetlisz pokój średniej wielkości. Później jeszcze poeksperymentujesz z ustawieniem palnika :) Ew. w 300 zł zmieścisz się z 560 III i wyzwalaczem radiowym 603.
Za 400 zł kupisz Quadralite Stroboss 36, a za kolejne 200 zł wyzwalacz radiowy do niej.
Za 400 zł kupisz Quadralite Stroboss 36, a za kolejne 200 zł wyzwalacz radiowy do niej.
Automat, ale: 2x słabsza, 3x droższa i zasilana z 2 paluszków, czyli dłuższy czas ładowania. Warto?
Na popularnym portalu aukcyjnym jest Metz 48 AF-1 za 280 zł. Szach mat.
Na popularnym portalu aukcyjnym jest Metz 48 AF-1 za 280 zł. Szach mat.
+ komplet wyzwalaczy... ;)
W sumie to rzecz gustu. Dla mnie sprawa jest prosta: w domu (a nadchodzi zima) silna lampka manualna z możliwością zdalnego wyzwalania, poza domem (np. w plenerze) o numer mniejsza (do zamontowania na sankach) z automatyką i HSS. Opcja manualna w sklepie Mitoya.pl: 560III z nadajnikiem za 313zł (nówka) lub 50 zł mniej w wersji poserwisowej. Kombinacja ceny, mocy i świętego spokoju (wiadome pochodzenie, sprawne załatwianie reklamacji, na poserwisowe chyba pół roku gwarancji) nie do pobicia. Coś mniejszego z automatyką kupiłbym ewentualnie bliżej lata, do dopalania cieni. W domu liczy się moc i czas ładowania (cztery paluszki). Nie ma zmiłuj, małe to nie będzie.
Koniec mojego bardzo subiektywnego wywodu :)
fret
A po co komplet wyzwalaczy? E-M10 II ma możliwość bezprzewodowego sterowania lampą, ten Metz to obsługuje. Można z TTL, można manualnie ustawiając moc lampy z menu aparatu, można strzelać tylko nią lub połączyć z wbudowanym flashem. Wygodne. Jest na 4 paluszki, ładuje się bardzo szybko, akumulatory 2000mAh wystarczają na maaaaaasę błysków i DA się jej używać na aparacie, bo chociaż duża to jednak mikrusa nie połamie. Nie ma HSS.
Ja mam młodszego brata (44 AF-1) i jest super na domowe zabawy.
Twoja opcja też dobra, bo zawsze 2 lampy -> 1 lampa :)
fret
A po co komplet wyzwalaczy? E-M10 II ma możliwość bezprzewodowego sterowania lampą, ten Metz to obsługuje. ...
Moja kulpa. Brak HSS latem boli. Przydaje się bardziej niż TTL. W sumie opcja do rozważenia, ale czy mat? ;)