Ponieważ to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitaćWitajcie! Mam na imię Łukasz.
Od dłuższego czasu nosilem się z zamiarem zakupu lustrzanki, lecz mój poczciwy Panasonic FZ28 robił w miare przyzwoite zdjęcia więc zakup był ciągle odkładany.
Niestety, (a może i stety) zaginął podczas urlopu w niewyjaśnionych okolicznościachKolejnym bodźcem do zakupu nowego aparatu jest fakt, że niebawem zostanę ojcem.
Aparat ma służyć w pierwszej kolejności do robienia zdjęć dziecku, w dalszej jakieś krajobrazy, czasem jakiś portret. Na pewno chciałbym z czasem rozwijać swój system. W przeciwnym wypadku pewnie byłbym bardziej skłonny ku kompaktowi bez wymiennej optyki.
Wybór padł na puszkę Olympus OM-D E-M10 Mark II. Chciałbym Was podpytać o opinie jaki obiektyw do niego?
Załóżmy, że budżet to 5 tys. wraz z puszką. Po przeczytaniu sporej ilości wątków na forum najbardziej skłaniałbym się ku olympus 12-40 2.8, jednak najtańsze oferty z tym obiektywem znalazłem za około 6 tys. więc jak narazie odpada.
Póki co najbardziej skłonny jestem do zakupu puszki wraz z dwoma kitowymi obiektywami (14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake oraz 40-150mm 1:4.0-5.6 R) oraz obietywem Olympus 45 f/1.8. Czy jest sens pakować się w obiektywy dołączane jako zestaw? Chciałbym rozeznać się z jakich ogniskowych będę najczęściej korzystał i po jakimś czasie wymienić na inne obiektywy (może 12-40?).
Wiem że temat był na forum kilkukrotnie, ale mam nadzieję że pomożecie mi w podjęciu decyzji.