PDA

Zobacz pełną wersję : migawaka a zaawansowany kompakt

tkud
6.04.08, 10:19
Witam.
Przeglądając ostatnio tematy na forum odnośnie Olympusa sp 510 natknąłem się na wątek dotyczący dźwięku migawki, w którym to dowiedziałem się, że kompakty zaawansowane nie posiadają migawki (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9632). Podobnie jak autor wątku jestem przekonany, że w moim kompakcie istnieje urządzenie mechaniczne regulujące średnicę otworu w zależności od ustawionej przesłony. Zmianę średnicy widać po przyciśnięciu spustu do połowy. Po wciśnięciu spustu przez chwilę otwór zostaje zasłonięty (znika podgląd na ekranie) a następnie zostaje wykonane zdjęcie z nastawioną przesłoną (czytaj średnicą otworu migawki). Otwór następnie wraca do położenia wyjściowego.
Mam pytanie czy przedstawiona w wątku teoria, że jedynie lustrzanki mają migawkę ponieważ nie widać nic na ekranie jest prawidłowa. Ta opcja poprawia jedynie jakośc zdjęcia poprzez zminimalizowanie szumów wynikających z przegrzewaniu się matrycy. Według mnie w moim aparacie podgląd na żywo powoduje jedynie zużywanie się matrycy. Dodatkowe urządzenie przed wykonaniem zdjęcia zasłania ją (powiedzmy resetuje) a następnie zdjęcie wykonywane jest przy użyciu migawki.
Proszę o rozjaśnienie sprawy i ewentualne ustawienie mojego myślenia na właściwe tory :-)
Z góry dziękuje

rocco
6.04.08, 12:43
To zależy od rozwiązania producenta i od klasy i ceny kompaktu.
Moze nie być migawki, może byc prosta, otworkowa a może byc nawet centralna.
Wiesz jaki masz model aparatu (bo my nie, pewnie to tajemnica), poszukaj więc w sieci, moze znajdziesz informacje o konstrukcji migawki w Twoim kompakcie.

tkud
6.04.08, 13:03
Dzięki serdeczne. Mój model to jak do tej pory SP 510. W sumie to nie interesuje mnie dokładne rozwiązanie techniczne ale potwierdzenie, że zaawansowane kompakty mają normalną mechaniczną migawkę . Do tej pory byłem o tym przekonany ale wspomniany wątek moją pewność osłabił.

Don Pedro
8.04.08, 10:47
Cos moż rozjasnić artykuł na http://www.fotoporadnik.pl/migawka-elektroniczna-ccd-en.html Pewne podane tam informacje są dla mnie interesujacymi nowinkami-elektronicznymi...Pozdrawiam

Kris_1
8.04.08, 20:09
SP-510 ma migawkę elektroniczną. Dzięki temu możesz spokojnie robić zdjęcia z lampą błyskową (plus np. zewnętrzną z fotocelą) z czasem np. 1/1000 sek.
Migawki mechaniczne które mamy w lustrzankach nie nadążają i lampą wbudowaną, lub lampą slave nie zrobisz szybciej niż 1/180 (1/250).
Trochę szybciej można strzelać aparatami z migawką centralną (Nikon D-70, średnioformatowce).
Ale to nie temat o lampach:grin:.

Jak wyłączysz dźwięk w SP-510 - nadal coś słychać. To przysłona w obiektywie.

tkud
9.04.08, 11:10
Jeszcze raz dzięki . Mam teraz mozliwość porównania ponieważ od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem e410