PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy write protect!!!

madziaa91
5.04.08, 15:55
posiadam olympusa c-60 zoom i ma problem....otórz gdy włączam aparat i chce zrobic zdjęcia to nie moge bo na niebieskim ekranie wyskakuje mi wiadomość WRITE PROTECT.....nie wiem jak to usunąć,także z komputera nie chca sie zdjęcia usuwać:/POMOCY!!

Jacunio
5.04.08, 16:33
A czy karta nie ma może przełącznika blokady zapisu? nie jestem pewien, czy karty XD mają coś takiego.

Mirek54
5.04.08, 16:52
A nie masz czasem karty zapelnionej,a w meniu ustawilas zabezpieczenie przed kasacja fotek.

madziaa91
5.04.08, 17:15
ja nawet nie wiem jak to sie stało...wsszystko było ustawione ok i zrobiłam sobie 1 zdjęcie poczym aparat sie zacioł i go wyłączyłam.potem juz nie dało sie zdjęć robic

dzemski
5.04.08, 18:04
zrobiło mi się niedawno coś takiego na moim E300 z kartą 2GB Kingstona.

Sformatuj kartę, ale nie pod aparatem, a pod windowsem. Do tego celu polecam darmowy SwissKnife ponieważ sam windows może nie chcieć sformatować tej karty.

dog_master
5.04.08, 20:51
Dokladnie, sformatuj karte, zrob kilka zdjec testowych - jezeli nie przejdzie, karta do serwisu...

domadm
11.04.08, 16:17
Przy okazji dodam, że czasem tak dzieje się z kartami SD które mają fizyczny przełącznik blokujący zapis: czasem jest on za luźny i podczas wkładania karty do aparatu automatycznie włącza się blokada zapisu.
Kropelka pomaga....

lila
12.04.08, 16:41
Witam
Mam również problem z kartą pamięci. Fotografuje E 510 do którego dokupiłam sobie 4 GB kartę CF. Po wykonaniu kilkudziesięciu zdjęć pojawił się komunikat write protect. Za pierwszym razem fotki udało sie zrzucić do komputera niestety problem pojawił sie ponownie i za drugim razem zdjęć już się nie udało
zgrać. Do niedawna robiłam zdjęcia na starej XD i nie było takiego problemu. Mam w planach wyjazd i obawiam sie co będzie z fotkami. Co robić? Inwestować w nowy CF i liczyć że będzie lepszy czy kupić XD?

Syd Barrett
18.04.08, 14:55
też miałem ten problem xD H 1GB. Nie pomogło formatowanie nawet w Fuji. (strasznie długo formatowało ale chodziło i na Fuji i na Olku chyba 560). Na moim e330 - nie.
Serwis-dostałem nową kartę. Bonusowo- okulary 3D ;)

Takaszi
25.04.08, 08:11
zrobiło mi się niedawno coś takiego na moim E300 z kartą 2GB Kingstona.

Sformatuj kartę, ale nie pod aparatem, a pod windowsem. Do tego celu polecam darmowy SwissKnife ponieważ sam windows może nie chcieć sformatować tej karty.

Sorki, że się wetnę. ALE TYLKO NIE POD WINDOWSEM. Sory za uniesienie, ale WINDOWS zwłaszcza NT, 2000, XP i Vista. Ustawiają swoje nazwijmy to znaczniki (inne słowo mi się nie nasuwa) i spora część urządzeń takiej karty nie rozpozna (nie wiem czy twój). Gdyby tak się zdarzyło, to tragedii nie ma, zawsze można formatować ponownie. Najlepsze wyjście to unformat potem do aparatu i ponownie format. Może być W98, W95, a najlepiej LINUX.

Pozdrawiam.

PS.
dokładnie nie pamiętam, ale to chyba coś takiego,
http://www.newfreedownloads.com/Windows-Utilities/File-Management/iUnformat.html