Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Pomocy write protect!!!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Pomocy write protect!!!

posiadam olympusa c-60 zoom i ma problem....otórz gdy włączam aparat i chce zrobic zdjęcia to nie moge bo na niebieskim ekranie wyskakuje mi wiadomość WRITE PROTECT.....nie wiem jak to usunąć,także z komputera nie chca sie zdjęcia usuwać:/POMOCY!!

| OlyJedi Awatar Jacunio
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A czy karta nie ma może przełącznika blokady zapisu? nie jestem pewien, czy karty XD mają coś takiego.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    A nie masz czasem karty zapelnionej,a w meniu ustawilas zabezpieczenie przed kasacja fotek.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja nawet nie wiem jak to sie stało...wsszystko było ustawione ok i zrobiłam sobie 1 zdjęcie poczym aparat sie zacioł i go wyłączyłam.potem juz nie dało sie zdjęć robic

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    zrobiło mi się niedawno coś takiego na moim E300 z kartą 2GB Kingstona.

Sformatuj kartę, ale nie pod aparatem, a pod windowsem. Do tego celu polecam darmowy SwissKnife ponieważ sam windows może nie chcieć sformatować tej karty.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dokladnie, sformatuj karte, zrob kilka zdjec testowych - jezeli nie przejdzie, karta do serwisu...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Przy okazji dodam, że czasem tak dzieje się z kartami SD które mają fizyczny przełącznik blokujący zapis: czasem jest on za luźny i podczas wkładania karty do aparatu automatycznie włącza się blokada zapisu.
    Kropelka pomaga....
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

Mieszka w
    woj śląskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem

Witam
    Mam również problem z kartą pamięci. Fotografuje E 510 do którego dokupiłam sobie 4 GB kartę CF. Po wykonaniu kilkudziesięciu zdjęć pojawił się komunikat write protect. Za pierwszym razem fotki udało sie zrzucić do komputera niestety problem pojawił sie ponownie i za drugim razem zdjęć już się nie udało
    zgrać. Do niedawna robiłam zdjęcia na starej XD i nie było takiego problemu. Mam w planach wyjazd i obawiam sie co będzie z fotkami. Co robić? Inwestować w nowy CF i liczyć że będzie lepszy czy kupić XD?

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    też miałem ten problem xD H 1GB. Nie pomogło formatowanie nawet w Fuji. (strasznie długo formatowało ale chodziło i na Fuji i na Olku chyba 560). Na moim e330 - nie.
    Serwis-dostałem nową kartę. Bonusowo- okulary 3D

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    zrobiło mi się niedawno coś takiego na moim E300 z kartą 2GB Kingstona.

Sformatuj kartę, ale nie pod aparatem, a pod windowsem. Do tego celu polecam darmowy SwissKnife ponieważ sam windows może nie chcieć sformatować tej karty.
    Sorki, że się wetnę. ALE TYLKO NIE POD WINDOWSEM. Sory za uniesienie, ale WINDOWS zwłaszcza NT, 2000, XP i Vista. Ustawiają swoje nazwijmy to znaczniki (inne słowo mi się nie nasuwa) i spora część urządzeń takiej karty nie rozpozna (nie wiem czy twój). Gdyby tak się zdarzyło, to tragedii nie ma, zawsze można formatować ponownie. Najlepsze wyjście to unformat potem do aparatu i ponownie format. Może być W98, W95, a najlepiej LINUX.

Pozdrawiam.

PS.
    dokładnie nie pamiętam, ale to chyba coś takiego,
    http://www.newfreedownloads.com/Wind...iUnformat.html
    Ostatnio edytowane przez Takaszi ; 25.04.08 o 08:15
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.