Zobacz pełną wersję : Panasonic lumix 25mm 1.7 asph. Wolne ostrzenie w trybie filmowania.
Witam.
Zakupiłem omd em10 mark II w zestawie z obiektywem Panasonica 25mm 1.7 asph. Mam następujący problem.
= Podczas kręcenia filmów autofocus bardzo wolno przeostrza.
Nie robi różnicy czy jest ciągły czy nie. Mam najnowsze fw w korpusie jak i obiektywie.
W trybie zdjęć super ostrzy ale w trybie filmowania nie pomaga ani dotykania ekranu ani wciskanie spustu migawki do połowy.
Może wy coś poradzicie? Chociaż obawiam się że tak obiektyw ma poprostu.
W trybie filmowym i tak lepiej używać manual focusa, jest pewniej i masz większą kontrolę.
redrum1906
20.08.16, 15:56
Nic nie prowadzimy. Mam ten sam sprzęt i identycznie się zachowuje. W filmie i tak lepiej ostrzyc manualnie bo musisz mieć kontrolę;)
W trybie filmowym i tak lepiej używać manual focusa, jest pewniej i masz większą kontrolę.
... Mam ten sam sprzęt i identycznie się zachowuje. W filmie i tak lepiej ostrzyc manualnie bo musisz mieć kontrolę;)
Pewnie zależy o jakim filmie jest mowa. Przyznam, nie wyobrażam sobie np. robiąc filmik 3 czy 5 minutowy z jakiejś uroczystości rodzinnej, aby używać manual focusa. Fakt, przy zmianie odległości od "motywu" filmowanego autofokus tak z 2 sek (może max. 3) potrrzebuje aby przestawić ostrość, ale odbywa się to w miarę płynnie i w ogóle mi nie przeszkadza ( przy manualnej ostrości podejrzewam też potrzebowałby z 2 sek. na jej przestawienie).
Witam.
Zakupiłem omd em10 mark II w zestawie z obiektywem Panasonica 25mm 1.7 asph. Mam następujący problem.
= Podczas kręcenia filmów autofocus bardzo wolno przeostrza. ...
Jest jeszcze kwestia co znaczy bardzo wolno :). Jak pisałem mi te 2 sek. na przeostrzenie nie przeszkadza wcale, dla kogoś innego może być bardzo wolno.
Żeby być ścisłym piszę o korpusie panas G5 i obiektyw 14-45 panasa.
...W trybie zdjęć super ostrzy ale w trybie filmowania nie pomaga ani dotykania ekranu ani wciskanie spustu migawki do połowy. ...
Może to nie jest problem obiektywu (jak super ostrzy w trybie zdjęć) tylko body omd em10 mark II. Tak się utarło (chyba nie bez podstaw), że do filmowania akurat Olympus to nie najlepszy wybór.
Witam dziękuję wszystkim za odpowiedzi, okazało się że body średnio wspiera caf.
Producent specjalnie tak ustawił AF żeby płynnie zmieniał ostrość a nie nerwowo, skokami.
Jakby to wyglądało na filmie?
Wysłane z xxx za pomocą Tapatalk.