Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Panasonic lumix 25mm 1.7 asph. Wolne ostrzenie w trybie filmowania.

Fudzi
19.08.16, 00:04
Witam.
Zakupiłem omd em10 mark II w zestawie z obiektywem Panasonica 25mm 1.7 asph. Mam następujący problem.
= Podczas kręcenia filmów autofocus bardzo wolno przeostrza.
Nie robi różnicy czy jest ciągły czy nie. Mam najnowsze fw w korpusie jak i obiektywie.
W trybie zdjęć super ostrzy ale w trybie filmowania nie pomaga ani dotykania ekranu ani wciskanie spustu migawki do połowy.

Może wy coś poradzicie? Chociaż obawiam się że tak obiektyw ma poprostu.

nightelf
20.08.16, 14:39
W trybie filmowym i tak lepiej używać manual focusa, jest pewniej i masz większą kontrolę.

redrum1906
20.08.16, 15:56
Nic nie prowadzimy. Mam ten sam sprzęt i identycznie się zachowuje. W filmie i tak lepiej ostrzyc manualnie bo musisz mieć kontrolę;)

And.N
20.08.16, 18:41
W trybie filmowym i tak lepiej używać manual focusa, jest pewniej i masz większą kontrolę.

... Mam ten sam sprzęt i identycznie się zachowuje. W filmie i tak lepiej ostrzyc manualnie bo musisz mieć kontrolę;)
Pewnie zależy o jakim filmie jest mowa. Przyznam, nie wyobrażam sobie np. robiąc filmik 3 czy 5 minutowy z jakiejś uroczystości rodzinnej, aby używać manual focusa. Fakt, przy zmianie odległości od "motywu" filmowanego autofokus tak z 2 sek (może max. 3) potrrzebuje aby przestawić ostrość, ale odbywa się to w miarę płynnie i w ogóle mi nie przeszkadza ( przy manualnej ostrości podejrzewam też potrzebowałby z 2 sek. na jej przestawienie).

Witam.
Zakupiłem omd em10 mark II w zestawie z obiektywem Panasonica 25mm 1.7 asph. Mam następujący problem.
= Podczas kręcenia filmów autofocus bardzo wolno przeostrza. ...
Jest jeszcze kwestia co znaczy bardzo wolno :). Jak pisałem mi te 2 sek. na przeostrzenie nie przeszkadza wcale, dla kogoś innego może być bardzo wolno.
Żeby być ścisłym piszę o korpusie panas G5 i obiektyw 14-45 panasa.

...W trybie zdjęć super ostrzy ale w trybie filmowania nie pomaga ani dotykania ekranu ani wciskanie spustu migawki do połowy. ...
Może to nie jest problem obiektywu (jak super ostrzy w trybie zdjęć) tylko body omd em10 mark II. Tak się utarło (chyba nie bez podstaw), że do filmowania akurat Olympus to nie najlepszy wybór.

Fudzi
21.08.16, 21:00
Witam dziękuję wszystkim za odpowiedzi, okazało się że body średnio wspiera caf.

2ev
22.08.16, 08:44
Producent specjalnie tak ustawił AF żeby płynnie zmieniał ostrość a nie nerwowo, skokami.
Jakby to wyglądało na filmie?

Wysłane z xxx za pomocą Tapatalk.