Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Panasonic lumix 25mm 1.7 asph. Wolne ostrzenie w trybie filmowania.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Panasonic lumix 25mm 1.7 asph. Wolne ostrzenie w trybie filmowania.

Witam.
    Zakupiłem omd em10 mark II w zestawie z obiektywem Panasonica 25mm 1.7 asph. Mam następujący problem.
    = Podczas kręcenia filmów autofocus bardzo wolno przeostrza.
    Nie robi różnicy czy jest ciągły czy nie. Mam najnowsze fw w korpusie jak i obiektywie.
    W trybie zdjęć super ostrzy ale w trybie filmowania nie pomaga ani dotykania ekranu ani wciskanie spustu migawki do połowy.

Może wy coś poradzicie? Chociaż obawiam się że tak obiektyw ma poprostu.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    W trybie filmowym i tak lepiej używać manual focusa, jest pewniej i masz większą kontrolę.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Nic nie prowadzimy. Mam ten sam sprzęt i identycznie się zachowuje. W filmie i tak lepiej ostrzyc manualnie bo musisz mieć kontrolę

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    269
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    W trybie filmowym i tak lepiej używać manual focusa, jest pewniej i masz większą kontrolę.
    Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    ... Mam ten sam sprzęt i identycznie się zachowuje. W filmie i tak lepiej ostrzyc manualnie bo musisz mieć kontrolę
    Pewnie zależy o jakim filmie jest mowa. Przyznam, nie wyobrażam sobie np. robiąc filmik 3 czy 5 minutowy z jakiejś uroczystości rodzinnej, aby używać manual focusa. Fakt, przy zmianie odległości od "motywu" filmowanego autofokus tak z 2 sek (może max. 3) potrrzebuje aby przestawić ostrość, ale odbywa się to w miarę płynnie i w ogóle mi nie przeszkadza ( przy manualnej ostrości podejrzewam też potrzebowałby z 2 sek. na jej przestawienie).

Cytat Zamieszczone przez Fudzi Zobacz posta
    Witam.
    Zakupiłem omd em10 mark II w zestawie z obiektywem Panasonica 25mm 1.7 asph. Mam następujący problem.
    = Podczas kręcenia filmów autofocus bardzo wolno przeostrza. ...
    Jest jeszcze kwestia co znaczy bardzo wolno . Jak pisałem mi te 2 sek. na przeostrzenie nie przeszkadza wcale, dla kogoś innego może być bardzo wolno.
    Żeby być ścisłym piszę o korpusie panas G5 i obiektyw 14-45 panasa.
    Cytat Zamieszczone przez Fudzi Zobacz posta
    ...W trybie zdjęć super ostrzy ale w trybie filmowania nie pomaga ani dotykania ekranu ani wciskanie spustu migawki do połowy. ...
    Może to nie jest problem obiektywu (jak super ostrzy w trybie zdjęć) tylko body omd em10 mark II. Tak się utarło (chyba nie bez podstaw), że do filmowania akurat Olympus to nie najlepszy wybór.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam dziękuję wszystkim za odpowiedzi, okazało się że body średnio wspiera caf.

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Producent specjalnie tak ustawił AF żeby płynnie zmieniał ostrość a nie nerwowo, skokami.
    Jakby to wyglądało na filmie?

Wysłane z xxx za pomocą Tapatalk.
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain