PDA

Zobacz pełną wersję : Amatorskie przeżycia z Ask'iem

AskONE
3.08.16, 22:58
Witam.

Walczę już z Olkiem od paru miesięcy (w sumie 2-óch) i nazbierało się trochę fot. Jako, że krytyka może być najlepszym motorem napędowym i poganiającym do osiągnięcia doskonałości ;) więc jestem ciekaw waszych komentarzy oraz opinii.
Moje zdjęcia będą przedstawiały głównie miejsca w których mam możliwość się pojawić bądź strzały z dnia codziennego.

W ubiegłym tygodniu zagościłem chwilkę w Zagrzebiu, krótki trip po mieście przeszkodził nam deszcz, ale myślę, że nie wyszlo tak źle.

1 - mapa Zagrzeb
179961

2 - najświętsza Maria Panna
179962

3 - jedna z uliczek odchodząca od targu Dolac
179963

4 - krvavi most :)
179966

5
179964

6 - kram z pamiątkami
179965

fret
4.08.16, 10:40
Jest źle, po prostu, tak jak sam napisałeś, robisz "strzały", a nie przemyślane zdjęcia. Żebyś miał o czym myśleć poczytaj na początek trochę o ekspozycji i kompozycji. Pełno jest na ten temat informacji w sieci. Już opanowanie najprostszych reguł podniesie zauważalnie jakość twoich zdjęć, a nie strzałów. Opisywanie każdego obrazka nie ma sensu, bo na każdym są te same, zupełnie podstawowe błędy. Tak w wielkim skrócie: naucz się czytać histogram, trzymać aparat prosto i nie kadruj każdego zdjęcia centralnie.

AskONE
4.08.16, 22:33
Jest źle, po prostu, tak jak sam napisałeś, robisz "strzały", a nie przemyślane zdjęcia. Żebyś miał o czym myśleć poczytaj na początek trochę o ekspozycji i kompozycji. Pełno jest na ten temat informacji w sieci. Już opanowanie najprostszych reguł podniesie zauważalnie jakość twoich zdjęć, a nie strzałów. Opisywanie każdego obrazka nie ma sensu, bo na każdym są te same, zupełnie podstawowe błędy. Tak w wielkim skrócie: naucz się czytać histogram, trzymać aparat prosto i nie kadruj każdego zdjęcia centralnie.

Dzięki fret za te parę słów.
Faktycznie, część zdjęć jest typowo strzelona, stąd też pojawiło się to określenie.
Odnośnie kadrowania centralnie - wiem, też to zauważyłem, ale ciężko jest mi się wyzbyć tego nawyku. Nie wiem czy to głupie przyzwyczajenie ze standardowego kompaktu... staram się pracować nad tym.
Histogram - kompletnie nie wiem z czym to się je, ale temat będzie trzeba ogarnąć. Mus to mus.
Mam nadzieje, że w krótkim czasie będę mógł pochwalić się czymś zdecydowanie lepszym.

szafir51
5.08.16, 09:25
Każdy jakoś zaczynał. Ważne, żeby mieć z tego frajdę. Nic na siłę, nic pod przymusem. Próbować, czytać, oglądać, próbować raz jeszcze, znów oglądać, czytać i próbować.

AskONE
5.08.16, 10:59
Każdy jakoś zaczynał. Ważne, żeby mieć z tego frajdę. Nic na siłę, nic pod przymusem. Próbować, czytać, oglądać, próbować raz jeszcze, znów oglądać, czytać i próbować.

Dokładnie też to robię. Próbuję czerpać frajdę nawet z moich "strzałów".
Zawodowym fotografem nie będę, no raczej :)
Ale robienie zdjęć sprawia mi frajdę i chcę to kontynuować.

Krakman
5.08.16, 11:11
Nic na siłę tylko młotkiem... :grin:
A poważnie to zgadzam się z Fretem (znowu...?) Zdjęcia nie ogarnięte zupełnie. Choćby pierwsze, "mapa..." Pierwszy rzut oka i widać tylko rozmyte tło... Dopiero po chwili widać(!!!) bardzo ciemną makietę miasta...
Trza poczytać.... O ile histogram na razie możesz sobie odpuścić, to o kompozycji, naświetleniu poczytaj... Oczywiście bez zbędnego doktoryzowania się tematem jak to robią na forum niektórzy. :grin:
Powodzenia

fret
5.08.16, 12:40
... Próbuję czerpać frajdę nawet z moich "strzałów".
Zawodowym fotografem nie będę, no raczej :)
Ale robienie zdjęć sprawia mi frajdę i chcę to kontynuować.

Ok, ale jeśli pokazujesz swoje zdjęcia, to powinny one sprawiać też frajdę oglądającym. Jeśli interesuje Ciebie tylko Twoja frajda, to nie pytaj innych o zdanie, dla mnie nie musisz zdejmować nawet dekielka z obiektywu jeśli nie będziesz chciał mnie katować "darkami" ;) Jesteś w takim miejscu fotograficznej drogi, że musisz odpowiedzieć sobie na pytanie: strzelam tylko dla siebie, czy też dla innych. Jeśli tylko dla siebie, to nie każ mi tego oglądać. Jeśli też dla innych oglądających, to możemy o każdym zdjęciu podyskutować, ale nie wrzucaj ich seriami bo to jeszcze nie ten etap i sam się w tym pogubisz.

---------- Post dodany o 12:40 ---------- Poprzedni post był o 12:36 ----------

... O ile histogram na razie możesz sobie odpuścić, to o ... naświetleniu poczytaj...

W zasadzie, to się z Tobą zgadzam, ale oddzielanie histogramu od naświetlenia to już chyba przesada ;) Histogramu nie trzeba się bać, najtrudniejsza i najdziwniejsza w nim jest sama nazwa :) Ok, jak już się rozumie histogram, to można sobie życie uprościć, ale to dopiero w jednym z kolejnych odcinków :)

Krakman
5.08.16, 15:02
Ok, ale jeśli pokazujesz swoje zdjęcia, to powinny one sprawiać też frajdę oglądającym. Jeśli interesuje Ciebie tylko Twoja frajda, to nie pytaj innych o zdanie, dla mnie nie musisz zdejmować nawet dekielka z obiektywu jeśli nie będziesz chciał mnie katować "darkami" ;) Jesteś w takim miejscu fotograficznej drogi, że musisz odpowiedzieć sobie na pytanie: strzelam tylko dla siebie, czy też dla innych. Jeśli tylko dla siebie, to nie każ mi tego oglądać. Jeśli też dla innych oglądających, to możemy o każdym zdjęciu podyskutować, ale nie wrzucaj ich seriami bo to jeszcze nie ten etap i sam się w tym pogubisz.

---------- Post dodany o 12:40 ---------- Poprzedni post był o 12:36 ----------

W zasadzie, to się z Tobą zgadzam, ale oddzielanie histogramu od naświetlenia to już chyba przesada ;) Histogramu nie trzeba się bać, najtrudniejsza i najdziwniejsza w nim jest sama nazwa :) Ok, jak już się rozumie histogram, to można sobie życie uprościć, ale to dopiero w jednym z kolejnych odcinków :)
Już nie wiem co o tym myśleć.... Przyznaj się co palisz? :wink::mrgreen: Albo poznaj mnie z Twoją..... terapeutką :grin:

---------- Post dodany o 15:02 ---------- Poprzedni post był o 15:01 ----------

Chodzi mi oczywiście o odpowiedź na mój post.

fret
5.08.16, 16:52
.... Przyznaj się co palisz? ...

dzisiaj karkówkę, trochę za bardzo mi się przysmażyła...

Krakman
5.08.16, 17:22
dzisiaj karkówkę, trochę za bardzo mi się przysmażyła...
A widzisz a ja kaczusie i nie palę tylko duszę bo troszkę sadysta jestem....:grin:
Zara przyjdzie Sawa i posprząta...:roll:

fret
5.08.16, 17:41
...
Zara przyjdzie Sawa i posprząta...:roll:

albo przypali i poddusi...

Krakman
5.08.16, 18:17
albo przypali i poddusi...
Nie. Zagada na śmierć. :roll:

AskONE
31.10.16, 11:35
Witam.

Po dość ostrym wprowadzeniu oraz miażdżącej krytyce wracam po więcej...

Chciałbym od was usłyszeć/przeczytac jak oceniacie to wykonanie.
184302

apz
31.10.16, 12:21
Witam.

Jeśli chciałeś pokazać urodę bariery z rury i słupka po lewej stronie. to jest OK.

AskONE
31.10.16, 12:32
Jeśli chciałeś pokazać urodę bariery z rury i słupka po lewej stronie. to jest OK.

Wycinając słupek straciłbym na krajobrazie. Fakt, że bez niego wyglądałoby o niebo lepiej. A rurę zupełnie pominąłem.

Dzięki za info. cały czas jeszcze łapie się na niepotrzebnych elementach w kadrze.

koronax
31.10.16, 12:51
Witam.

Chciałeś na tym zdjęciu pokazać dziewczynkę ?
Czy jak?

tropic
31.10.16, 12:56
Witam.

184302

Popatrz na Twoją fotkę inaczej..."Wycinając słupek straciłbym na krajobrazie"...jakim krajobrazie ?? Co opowiada Twoja fotka ? Dziewczynka patrzy na przepływającą żaglówkę...dziewczynka której nie widzisz (bo to tylko jej plecy), na jaką żaglówkę/krajobraz ?? Rozmyte plamy ! Fotka moim zdaniem powinna wyglądać tak: Ostry krajobraz i żaglówka, oraz dziewczynka(może być nieostra) patrząca na nią (w domyśle) Kadrowane za słupkiem i nad rurą...

apz
31.10.16, 13:08
Popatrz na Twoją fotkę inaczej..."Wycinając słupek straciłbym na krajobrazie"...jakim krajobrazie ?? Co opowiada Twoja fotka ? Dziewczynka patrzy na przepływającą żaglówkę...dziewczynka której nie widzisz (bo to tylko jej plecy), na jaką żaglówkę/krajobraz ?? Rozmyte plamy ! Fotka moim zdaniem powinna wyglądać tak: Ostry krajobraz i żaglówka, oraz dziewczynka(może być nieostra) patrząca na nią (w domyśle) Kadrowane za słupkiem i nad rurą...

Dobrze, ale wtedy należałoby trochę skręcić przysłonę. Trudno jest dziewczynce cieszy się rozmytym, ergo nieczytelnym krajobrazem.

AskONE
31.10.16, 13:22
Bardziej chodziło mi o cały krajobraz. Morze (na nim mała łódka) a po drugiej stronie inny kontynent. więc dlatego pomysł z nieostrym tłem.

Pomysł z ostrym tłem i nieostrą dziewczynką (córką) również brałem pod uwagę. Ale chciałem nadać wartość córce pozostawiając ją ostrą na zdjęciu.

tropic
31.10.16, 13:33
Bardziej chodziło mi o cały krajobraz. Morze (na nim mała łódka) a po drugiej stronie inny kontynent. więc dlatego pomysł z nieostrym tłem.

Pomysł z ostrym tłem i nieostrą dziewczynką (córką) również brałem pod uwagę. Ale chciałem nadać wartość córce pozostawiając ją ostrą na zdjęciu.
Jej plecy !!...może gdyby była bokiem do aparatu, to prędzej...

edorka
31.10.16, 13:35

Nie jestem specjalistą ale odbiorcą owszem... nie kupuję tego zdjęcia, nic do mnie nie mówi, ostre plecy dziewczynki nie mają żadnej wartości.
A jeśli chodziło Ci o krajobraz i to co na horyzoncie to chyba popełniłeś podstawowy błąd.
Może trzeba było wykonać dwie/kilka wersji tego zdjęcia?

AskONE
31.10.16, 13:48
A jeśli chodziło Ci o krajobraz i to co na horyzoncie to chyba popełniłeś podstawowy błąd.

Chodzi o rozmycie? Popraw jeżeli się mylę.

Może trzeba było wykonać dwie/kilka wersji tego zdjęcia?

Z tym zawsze jest problem. Dzieciaki (akurat tu tylko jeden dzieciak) są ruchliwe, więc w większości przypadków nie ma już możliwości wykonania drugiej próby w tym samym miejscu z tym samym bądź podobnym kadrem.
Ale wszystkie uwagi przydadzą mi się gdy stanę przed podobną sytuacją.

edorka
31.10.16, 14:04
Chodzi o rozmycie? Popraw jeżeli się mylę.

Z tym zawsze jest problem. Dzieciaki (akurat tu tylko jeden dzieciak) są ruchliwe, więc w większości przypadków nie ma już możliwości wykonania drugiej próby w tym samym miejscu z tym samym bądź podobnym kadrem.
Ale wszystkie uwagi przydadzą mi się gdy stanę przed podobną sytuacją.
Tak, chodzi o rozmycie.

Sądząc po wzroście dziecko nie jest maluchem, który nie potrafi "pozować" :wink: Oczywiście nie znam "ruchliwości" Twojej córki ale wydaje mi się, że miałeś możliwość popełnić kilka kadrów z jej świadomym udziałem :-)

AskONE
31.10.16, 14:16
Masz, rację akurat ta maluchem nie jest i jest dość cierpliwa. Ale jest jeszcze druga, młodsza - maluch! - która strasznie próbuje kopiować swoją starszą siostrę i jest mistrzem wchodzenia w kadr. I to jest główna przyczyna niemożności powtórzenia ujęcia.
Dopóki nie podrośnie muszę wykorzystywać te krótkie chwile.

Dzięki za info. Będę polował dalej.

Karol
31.10.16, 16:24
Dzięki za info. cały czas jeszcze łapie się na niepotrzebnych elementach w kadrze.
No właśnie - za dużo chcesz pokazać na jednym zdjęciu. Nie wszystko musi być podane na tacy, poza tym ciężkie elementy - rura, słupek przeszkadzają. Nie kombinuj, na początek najlepiej sprawdzi się prosty kadr, prosty przekaz. Dziewczynka obserwująca statek na morzu - jakiś zamysł jest, o ile to skadrować klasycznie, poprawnie: /wybacz przycięcie zdjęcia/

184305

Jakby do tego dodać bardziej sprzyjające światło, inną GO, powstałoby niezłe zdjęcie. A jakby to zdjęcie było jednym z kilku porterów dziewczynki na plaży całość stanowiłaby fajną pamiątkę.

jurec
31.10.16, 18:00
Witam.

184302

Bardzo interesujące zdjęcie.
Widać na nim tęsknotę, nostalgię.
Wyraźne nawiązanie do malarstwa.
Oczywiście, że dziewczynka powinna być ostra, a żaglówka rozmyta.
A jeśli coś przeszkadza to tylko ten ludzik na falochronie.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

No właśnie - za dużo chcesz pokazać na jednym zdjęciu. Nie wszystko musi być podane na tacy, poza tym ciężkie elementy - rura, słupek przeszkadzają. Nie kombinuj, na początek najlepiej sprawdzi się prosty kadr, prosty przekaz. Dziewczynka obserwująca statek na morzu - jakiś zamysł jest, o ile to skadrować klasycznie, poprawnie: /wybacz przycięcie zdjęcia/

184305

Jakby do tego dodać bardziej sprzyjające światło, inną GO, powstałoby niezłe zdjęcie. A jakby to zdjęcie było jednym z kilku porterów dziewczynki na plaży całość stanowiłaby fajną pamiątkę.
Karol zabiłeś to zdjęcie :cry:.

AskONE
31.10.16, 22:14
/wybacz przycięcie zdjęcia/

zawsze jakaś alternatywa, nie obrażę się. póki oryginał jest u mnie na dysku, z tą wersją możemy eksperymentować ;)

Co masz na myśli pisząc bardziej sprzyjające światło. Proszę o wersję dla amatora, zrozumiale. Dzięki.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Bardzo interesujące zdjęcie.
Widać na nim tęsknotę, nostalgię.
Wyraźne nawiązanie do malarstwa.
Oczywiście, że dziewczynka powinna być ostra, a żaglówka rozmyta.
A jeśli coś przeszkadza to tylko ten ludzik na falochronie.

Karol zabiłeś to zdjęcie :cry:.

"Ten ludzik na falochronie to jakaś lampa lub pseudo latarnia, niestety nie chciała odejść...

Dzięki za pozytywną opinię.

apz
1.11.16, 08:34
...
"Ten ludzik na falochronie to jakaś lampa lub pseudo latarnia, niestety nie chciała odejść...

Dzięki za pozytywną opinię.

Światło nawigacyjne oznaczone w locjach i na mapach.... Jakby było ostro nie było by wątpliwiści. Ostra żaglówka również nie wyklucza nieostrego brzegu...

DzejPi
1.11.16, 09:44
Pokazałeś na zdjęciu przede wszystkim najmniej ciekawy element t.j. niebo na połowie kadru (o rurze nie wspomnę). Wystarczyło przejść za rurę, dziewczynkę ustawić w mocnym punkcie, łódkę w drugim mocnym punkcie (jeżeli miała być ważna) krajobraz podzielić na 3 części w poziomie (piasek woda góry z niebem) i byłoby by lepiej.

jurec
1.11.16, 18:52
Posadowienie dziewczynki na rurce oraz fragment (świetne) betonowego pachołka sprawiają,
że jest ona " tu i teraz", a nie zwieszona w bliżej nieokreślonej przestrzeni kwadratu (okna?).
Uważam, że w żadnym wypadku nie należy tego zdjęcia traktować jak pamiątki z wakacji,
ale jako przemyślaną kompozycję autora.