Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Amatorskie przeżycia z Ask'iem

Awatar AskONE
    Mieszka w
    bloku na piątym piętrze
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Amatorskie przeżycia z Ask'iem

Witam.

Walczę już z Olkiem od paru miesięcy (w sumie 2-óch) i nazbierało się trochę fot. Jako, że krytyka może być najlepszym motorem napędowym i poganiającym do osiągnięcia doskonałości więc jestem ciekaw waszych komentarzy oraz opinii.
    Moje zdjęcia będą przedstawiały głównie miejsca w których mam możliwość się pojawić bądź strzały z dnia codziennego.

W ubiegłym tygodniu zagościłem chwilkę w Zagrzebiu, krótki trip po mieście przeszkodził nam deszcz, ale myślę, że nie wyszlo tak źle.

1 - mapa Zagrzeb
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_7270468_lr.jpg
Wyświetleń:	351
Rozmiar:	479,9 KB
ID:	179961

2 - najświętsza Maria Panna

Nazwa:	_7280483_lr.jpg
Wyświetleń:	338
Rozmiar:	296,6 KB
ID:	179962

3 - jedna z uliczek odchodząca od targu Dolac

Nazwa:	_7280491_lr.jpg
Wyświetleń:	330
Rozmiar:	457,2 KB
ID:	179963

4 - krvavi most

Nazwa:	_7280501_lr.jpg
Wyświetleń:	398
Rozmiar:	226,5 KB
ID:	179966

5

Nazwa:	_7280530_lr.jpg
Wyświetleń:	323
Rozmiar:	185,4 KB
ID:	179964

6 - kram z pamiątkami

Nazwa:	_7280562_lr.jpg
Wyświetleń:	335
Rozmiar:	370,2 KB
ID:	179965
    "To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia."
    ~ Jonathan Carroll

Uczę się, czytam, obserwuję i próbuję...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Jest źle, po prostu, tak jak sam napisałeś, robisz "strzały", a nie przemyślane zdjęcia. Żebyś miał o czym myśleć poczytaj na początek trochę o ekspozycji i kompozycji. Pełno jest na ten temat informacji w sieci. Już opanowanie najprostszych reguł podniesie zauważalnie jakość twoich zdjęć, a nie strzałów. Opisywanie każdego obrazka nie ma sensu, bo na każdym są te same, zupełnie podstawowe błędy. Tak w wielkim skrócie: naucz się czytać histogram, trzymać aparat prosto i nie kadruj każdego zdjęcia centralnie.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Awatar AskONE
    Mieszka w
    bloku na piątym piętrze
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jest źle, po prostu, tak jak sam napisałeś, robisz "strzały", a nie przemyślane zdjęcia. Żebyś miał o czym myśleć poczytaj na początek trochę o ekspozycji i kompozycji. Pełno jest na ten temat informacji w sieci. Już opanowanie najprostszych reguł podniesie zauważalnie jakość twoich zdjęć, a nie strzałów. Opisywanie każdego obrazka nie ma sensu, bo na każdym są te same, zupełnie podstawowe błędy. Tak w wielkim skrócie: naucz się czytać histogram, trzymać aparat prosto i nie kadruj każdego zdjęcia centralnie.
    Dzięki fret za te parę słów.
    Faktycznie, część zdjęć jest typowo strzelona, stąd też pojawiło się to określenie.
    Odnośnie kadrowania centralnie - wiem, też to zauważyłem, ale ciężko jest mi się wyzbyć tego nawyku. Nie wiem czy to głupie przyzwyczajenie ze standardowego kompaktu... staram się pracować nad tym.
    Histogram - kompletnie nie wiem z czym to się je, ale temat będzie trzeba ogarnąć. Mus to mus.
    Mam nadzieje, że w krótkim czasie będę mógł pochwalić się czymś zdecydowanie lepszym.
    ~ Jonathan Carroll

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Każdy jakoś zaczynał. Ważne, żeby mieć z tego frajdę. Nic na siłę, nic pod przymusem. Próbować, czytać, oglądać, próbować raz jeszcze, znów oglądać, czytać i próbować.

Awatar AskONE
    Mieszka w
    bloku na piątym piętrze
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Każdy jakoś zaczynał. Ważne, żeby mieć z tego frajdę. Nic na siłę, nic pod przymusem. Próbować, czytać, oglądać, próbować raz jeszcze, znów oglądać, czytać i próbować.
    Dokładnie też to robię. Próbuję czerpać frajdę nawet z moich "strzałów".
    Zawodowym fotografem nie będę, no raczej
    Ale robienie zdjęć sprawia mi frajdę i chcę to kontynuować.
    ~ Jonathan Carroll

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Nic na siłę tylko młotkiem...
    A poważnie to zgadzam się z Fretem (znowu...?) Zdjęcia nie ogarnięte zupełnie. Choćby pierwsze, "mapa..." Pierwszy rzut oka i widać tylko rozmyte tło... Dopiero po chwili widać(!!!) bardzo ciemną makietę miasta...
    Trza poczytać.... O ile histogram na razie możesz sobie odpuścić, to o kompozycji, naświetleniu poczytaj... Oczywiście bez zbędnego doktoryzowania się tematem jak to robią na forum niektórzy.
    Powodzenia
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AskONE Zobacz posta
    ... Próbuję czerpać frajdę nawet z moich "strzałów".
    Zawodowym fotografem nie będę, no raczej
    Ale robienie zdjęć sprawia mi frajdę i chcę to kontynuować.
    Ok, ale jeśli pokazujesz swoje zdjęcia, to powinny one sprawiać też frajdę oglądającym. Jeśli interesuje Ciebie tylko Twoja frajda, to nie pytaj innych o zdanie, dla mnie nie musisz zdejmować nawet dekielka z obiektywu jeśli nie będziesz chciał mnie katować "darkami" Jesteś w takim miejscu fotograficznej drogi, że musisz odpowiedzieć sobie na pytanie: strzelam tylko dla siebie, czy też dla innych. Jeśli tylko dla siebie, to nie każ mi tego oglądać. Jeśli też dla innych oglądających, to możemy o każdym zdjęciu podyskutować, ale nie wrzucaj ich seriami bo to jeszcze nie ten etap i sam się w tym pogubisz.

---------- Post dodany o 12:40 ---------- Poprzedni post był o 12:36 ----------

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    ... O ile histogram na razie możesz sobie odpuścić, to o ... naświetleniu poczytaj...
    W zasadzie, to się z Tobą zgadzam, ale oddzielanie histogramu od naświetlenia to już chyba przesada Histogramu nie trzeba się bać, najtrudniejsza i najdziwniejsza w nim jest sama nazwa Ok, jak już się rozumie histogram, to można sobie życie uprościć, ale to dopiero w jednym z kolejnych odcinków
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Ok, ale jeśli pokazujesz swoje zdjęcia, to powinny one sprawiać też frajdę oglądającym. Jeśli interesuje Ciebie tylko Twoja frajda, to nie pytaj innych o zdanie, dla mnie nie musisz zdejmować nawet dekielka z obiektywu jeśli nie będziesz chciał mnie katować "darkami" Jesteś w takim miejscu fotograficznej drogi, że musisz odpowiedzieć sobie na pytanie: strzelam tylko dla siebie, czy też dla innych. Jeśli tylko dla siebie, to nie każ mi tego oglądać. Jeśli też dla innych oglądających, to możemy o każdym zdjęciu podyskutować, ale nie wrzucaj ich seriami bo to jeszcze nie ten etap i sam się w tym pogubisz.

---------- Post dodany o 12:40 ---------- Poprzedni post był o 12:36 ----------

W zasadzie, to się z Tobą zgadzam, ale oddzielanie histogramu od naświetlenia to już chyba przesada Histogramu nie trzeba się bać, najtrudniejsza i najdziwniejsza w nim jest sama nazwa Ok, jak już się rozumie histogram, to można sobie życie uprościć, ale to dopiero w jednym z kolejnych odcinków
    Już nie wiem co o tym myśleć.... Przyznaj się co palisz? Albo poznaj mnie z Twoją..... terapeutką

---------- Post dodany o 15:02 ---------- Poprzedni post był o 15:01 ----------

Chodzi mi oczywiście o odpowiedź na mój post.
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    .... Przyznaj się co palisz? ...
    dzisiaj karkówkę, trochę za bardzo mi się przysmażyła...

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    dzisiaj karkówkę, trochę za bardzo mi się przysmażyła...
    A widzisz a ja kaczusie i nie palę tylko duszę bo troszkę sadysta jestem....
    Zara przyjdzie Sawa i posprząta...