PDA

Zobacz pełną wersję : doradzcie w zakupie - FE 350WIDE- MJU 840

crossmen
2.04.08, 13:38
witam szanowne grono , proszę doradzić , który model wybrać - za mju 840 premawia podwojna stabilizacja obrazu i nowy produkt natomiast za fe350 wide szerokątny obiektyw. dodam , że aparat będzie używany typowo do rodzinnych fotek , typowa amatorka.
bardzo prosze o opinię za które serdecznie dziękuję i pozdrawiam

grizz
2.04.08, 13:42
Idź, do MM, Saturna, FJ czy czego tam chcesz i się pobaw.

Zobaczysz, który lepiej Ci pasuje.

S4INT
2.04.08, 15:54
Jak do typowo rodzinnych fotek to mi się wydaje, że lepszy będzie fe-350 - masz obiektyw zaczynający się (w przeliczeniu) od 28mm a w Mju jest bodajże od 36 co jest cholerną różnicą. Spokojnie obejmiesz sporą rodzinke na zdjęciu, w pomieszczeniach nie będzie Cię tak ograniczał... Ogólnie do codziennych zastosowań ważniejsze jest żeby był szerszy na początku ogniskowej niż długi na końcu.
Stabilizacja w Mju nie wiem czy jest rzeczywiście tak przydatną funkcja... ja jak robiłem ładnych parę lat temu zdjęcia kompaktem (też Olympus i też małpka) to mi 90% ostrych wychodziła. Wydaję mi się, że jest to po prostu chwyt marketingowy - gadżet który jest na topie w tym momencie.

Takie moje zdanie, mam nadzieję że coś pomogłem :wink:

Pozdrawiam

Dar-i-jush
2.04.08, 16:12
FE-350 i znika problem "przybliżcie się do siebie, bo nie obejmuję" :-)

Don Pedro
3.04.08, 07:19
witam szanowne grono , proszę doradzić , który model wybrać - za mju 840 premawia podwojna stabilizacja obrazu i nowy produkt natomiast za fe350 wide szerokątny obiektyw. dodam , że aparat będzie używany typowo do rodzinnych fotek , typowa amatorka.
bardzo prosze o opinię za które serdecznie dziękuję i pozdrawiam Osobiście kupiłbym mju840 własnie dla stabilizacji i lepszego obrazowania/piekniejsze zdjęcia/, bo poprzednik FE350-FE290 też zaczynający sie od 28mm miał kiepską opinie własnie co do jakości obrazowania.Jak jednak chcesz pstrykać u cioci, na imprezkach domowych to zakres tego FE jest optymalny, a fotki na początku powinny cieszyć, beda ładne kolorowe, a wszelkie szumy i to spore jak zwykle u posiadacza nowego sprzetu są mniej ważne, refleksja , o ile przychodzi to później.Pozdrawiam.

coolgago
3.04.08, 21:42
Mam FE-350 Wide. Zobacz mój post https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10559.

i testowe zdjęcia z tego aparatu http://picasaweb.google.com/coolgago/OlympusFE350Wide.

Co do obiektywu szerokokątnego (Wide) to jest to chwyt reklamowy Olympusa. Zdjęcia nie są szersze niż normalnie tylko poprostu obcięte z góry i z dołu. Sprawdzałem to kilka razy, nie zmieścisz na szerokim zdjęciu nic więcej niż na normalnym.

Ten aparat nie ma stabilizacji. To też chwyt reklamowy. Ma stabilizację cyfrową i specjalne ustawienie do tego na pokrętle. Zdjęcia zrobione na tym programie mają poprostu krótsze czasy naświetlania i większe ISO.

Prawdziwa stabilizacja jest w aparatach ze stabilizacją optyczną, a nie cyfrową.

Nie znam tego drugiego aparatu więc się na jego temat nie wypowiem. Podejrzewam, że ze względu na słabszy obiektyw wychodzą z niego gorsze zdjęcia.

Jak dla mnie w FE-350 Wide brakuje celownika na wyświetlaczu podczas robienia zdjęć. Wyświetlacz jest tak duży, że czasami nie miem gdzie jest środek, a na środku łapie on ostrość.

Poza tymi wadami aparat jest dobry i wystarczająco dobre robi zdjęcia, zdecydowana większość jest dobrze naświetlona i dość ostra, chyba że ktoś nie wie jak robić zdjęcia i wciska przycisk migawki od razu do końca nie czekając aż aparat ustawi ostrość. Takie zachowanie jest typowe dla dzieci i osób które uważają że to aparat robi zdjęcia nie fotograf.

Za jakiś czas wrzucę więcej zdjęć z tego aparatu na swoją stronę to zobaczycie i porównacie sobie.

Na koniec dodam, że mie wybrałbym aparatu z serii mju, za słaby obiektyw w porównaniu z serią FE.