Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: doradzcie w zakupie - FE 350WIDE- MJU 840

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Smile doradzcie w zakupie - FE 350WIDE- MJU 840

witam szanowne grono , proszę doradzić , który model wybrać - za mju 840 premawia podwojna stabilizacja obrazu i nowy produkt natomiast za fe350 wide szerokątny obiektyw. dodam , że aparat będzie używany typowo do rodzinnych fotek , typowa amatorka.
    bardzo prosze o opinię za które serdecznie dziękuję i pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Idź, do MM, Saturna, FJ czy czego tam chcesz i się pobaw.

Zobaczysz, który lepiej Ci pasuje.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

S4INT
    Gość
    Jak do typowo rodzinnych fotek to mi się wydaje, że lepszy będzie fe-350 - masz obiektyw zaczynający się (w przeliczeniu) od 28mm a w Mju jest bodajże od 36 co jest cholerną różnicą. Spokojnie obejmiesz sporą rodzinke na zdjęciu, w pomieszczeniach nie będzie Cię tak ograniczał... Ogólnie do codziennych zastosowań ważniejsze jest żeby był szerszy na początku ogniskowej niż długi na końcu.
    Stabilizacja w Mju nie wiem czy jest rzeczywiście tak przydatną funkcja... ja jak robiłem ładnych parę lat temu zdjęcia kompaktem (też Olympus i też małpka) to mi 90% ostrych wychodziła. Wydaję mi się, że jest to po prostu chwyt marketingowy - gadżet który jest na topie w tym momencie.

Takie moje zdanie, mam nadzieję że coś pomogłem

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    FE-350 i znika problem "przybliżcie się do siebie, bo nie obejmuję"

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez crossmen Zobacz posta
    witam szanowne grono , proszę doradzić , który model wybrać - za mju 840 premawia podwojna stabilizacja obrazu i nowy produkt natomiast za fe350 wide szerokątny obiektyw. dodam , że aparat będzie używany typowo do rodzinnych fotek , typowa amatorka.
    bardzo prosze o opinię za które serdecznie dziękuję i pozdrawiam
    Osobiście kupiłbym mju840 własnie dla stabilizacji i lepszego obrazowania/piekniejsze zdjęcia/, bo poprzednik FE350-FE290 też zaczynający sie od 28mm miał kiepską opinie własnie co do jakości obrazowania.Jak jednak chcesz pstrykać u cioci, na imprezkach domowych to zakres tego FE jest optymalny, a fotki na początku powinny cieszyć, beda ładne kolorowe, a wszelkie szumy i to spore jak zwykle u posiadacza nowego sprzetu są mniej ważne, refleksja , o ile przychodzi to później.Pozdrawiam.

Awatar coolgago
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mam FE-350 Wide. Zobacz mój post https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10559.

i testowe zdjęcia z tego aparatu http://picasaweb.google.com/coolgago/OlympusFE350Wide.

Co do obiektywu szerokokątnego (Wide) to jest to chwyt reklamowy Olympusa. Zdjęcia nie są szersze niż normalnie tylko poprostu obcięte z góry i z dołu. Sprawdzałem to kilka razy, nie zmieścisz na szerokim zdjęciu nic więcej niż na normalnym.

Ten aparat nie ma stabilizacji. To też chwyt reklamowy. Ma stabilizację cyfrową i specjalne ustawienie do tego na pokrętle. Zdjęcia zrobione na tym programie mają poprostu krótsze czasy naświetlania i większe ISO.

Prawdziwa stabilizacja jest w aparatach ze stabilizacją optyczną, a nie cyfrową.

Nie znam tego drugiego aparatu więc się na jego temat nie wypowiem. Podejrzewam, że ze względu na słabszy obiektyw wychodzą z niego gorsze zdjęcia.

Jak dla mnie w FE-350 Wide brakuje celownika na wyświetlaczu podczas robienia zdjęć. Wyświetlacz jest tak duży, że czasami nie miem gdzie jest środek, a na środku łapie on ostrość.

Poza tymi wadami aparat jest dobry i wystarczająco dobre robi zdjęcia, zdecydowana większość jest dobrze naświetlona i dość ostra, chyba że ktoś nie wie jak robić zdjęcia i wciska przycisk migawki od razu do końca nie czekając aż aparat ustawi ostrość. Takie zachowanie jest typowe dla dzieci i osób które uważają że to aparat robi zdjęcia nie fotograf.

Za jakiś czas wrzucę więcej zdjęć z tego aparatu na swoją stronę to zobaczycie i porównacie sobie.

Na koniec dodam, że mie wybrałbym aparatu z serii mju, za słaby obiektyw w porównaniu z serią FE.