Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ostry Zuiko 70-300 tylko nie tam gdzie trzeba.

puchan
25.03.08, 01:07
Dopiero jak dokładnie przeanalizowałem zdjęcia zauważyłem że ostrzy przed obiektem. Na 300 mm obiekt łapie się jeszcze na końcówkę GO ale im krótsza ogniskowa tym GO ucieka w strone aparatu. Przy makro różnica jest rzędu kilu cm ale koń na pastwisku przy 150 mm musiałby podejść do mnie ze 5-6 m żeby był ostry. Widać to na przykładzie poniżej. Trawa jest wyraźnie ostrzejsza przed koniem. Da się to jakoś skorygować? Czytałem o podobnym problemie na dpreview. Też ostrzenie przed. Na razie ratuję się tym że używam auto + manual i po wyostrzeniu automatycznym robie manualnie jakieś 2-3 kroki pierścieniem do obiektu ale to jest tak na oko. Wyjdzie albo nie. Zwiększenie przysłony do 8 f pomaga ale to nie tędy droga. Jeżeli jest to wada powszechna to może załatwią to przez firmware?

HrabiaMiod
25.03.08, 03:43
No to chyba kartę gwarancyjną trzeba odszukać i już.. ?

Kris_1
25.03.08, 03:52
Wrzuć coś ostrzone przez aparat (AF) a nie manualnie.
Jeśli masz jeszcze inny obiektyw, zrób test ale makro (jak najbliżej obiektu).
Z tej (http://focustestchart.com/chart.html) strony ściągnij sobie dokument pdf (http://focustestchart.com/focus21.pdf) , wydrukuj tablicę i sprawdź.

lessie
25.03.08, 08:07
sory za tą uwagę ale sam okazałem się trochę....zaćmiony, bo wydawało mi się, że mam podobny problem - czy sprawdziłeś, którym punktem ostrzysz? Ja kiedyś przestawiłem punkt i też uznałem że mam zrypany obiektyw. Nic dziwnego, ze ostrzył nie tam gdzie powinien. ?Ja ostrzyłem na centralny ale ostrość brał lewym... :oops: :oops: :oops:
Wstyd się przyznać...

Zrób w domu prosty test bateryjkowy lub ten z pdfem - wyjdzie Ci od razu w czym problem...
Jesli jednak jest jak piszesz to ewidentnie ostrość wypada przed miejscem gdzie powinna być.

puchan
25.03.08, 12:54
Dzieki za podpowiedzi.
Fotki byly robione autofokusem nie manualnie. Punkt ostrosci mam od poczatku tylko na srodku. Co do testow makro to zrobie je dzis wieczorem. Wczesniej robilem na najmiejszej odleglosci i o ile przy 300 mm ostrosc byla prawie na srodku to przy 70 mm byla cofnieta ze 2 cm w strone obiektywu. Niestety w polu i na wiekszych obiektach ta skala sie powieksza.
Pisze bo chcialem sie upewnic ze tylko ja tak mam a nie wszyscy. Jakby mogl ktos sprawdzic u siebie. Wiem ze wiekszosc przymyka przyslone dla lepszej ostrosci i wtedy ta wada moze byc ukryta. Ale przy 4-5.6 wylazi to niestety.
Przedwczoraj robilem ksiezyc w pelni i wtedy to zauwazylem tzn jak wlaczylem LiveView 10x i doostrzylem recznie i kratery zrobily sie ostre w porownaniu do autofokusa.

puchan
25.03.08, 13:04
Tu jest link z dpreview z podobnym problemem. Facet ostrzyl na budynek z tylu ale ostry wyszedl komin na pierwszym planie. Czyli jak u mnie.

MicSzu
25.03.08, 13:11
Do czego to dochodzi, ze i nasze ZD mają FF/BF :?

puchan
25.03.08, 14:01
Na pbase znalazlem pare fotek na ktorych tez mozna doszukac sie tej wady (chyba ze mi juz ....)

kotek jest mniej ostry niz konar przed nim
http://www.pbase.com/brdavid/image/93070315/original

krolik ma tylko pysk ostry i przed nim jest wiecej go niz za jego pyskiem
Wiem ze autor ustawil ostrosc na czubek nosa ale jednak wiecej tej GO powinno byc za nosem a nie przed
http://www.pbase.com/brdavid/image/93070617

tu podobnie mimo f9 (co by bylo przy f5...)
http://www.pbase.com/brdavid/image/93071780/large

ogolnie jak u mnie przy 300 mm do zaakceptowania ale przy 70-200 nie bardzo

marcinpolniak
25.03.08, 15:24
Czyli do niczego ten obiektyw, tylko ostrzenie manualne? A ja za 5 lat miałem go kupić :-)

asfoto_p
25.03.08, 17:37
Puchan być może masz rację ale...
nie wiemy jak autor zdjęć postępował z tymi przykładowymi które podałeś, być może to błędy autora i po prostu za blisko ostrzył?
Marcinie obiektyw myślę że spoko, Mysikrólik też go ma i chyba jeszcze się nie skarżyła.
Może to wada pojedynczego egzemplarza.

squbel
25.03.08, 17:53
No ale jak to mozliwe ze obiektyw powoduje wadliwa prace AF? Nie rozumiem tego.
Przeciez AF jest zalezny od sensora umieszczonego a body, to on sprawdza i porownuje obrazy.
Czy to wadliwe ostrzenie nie wystepuje rownierz z innymi soczewkami?

Kris_1
25.03.08, 17:55
Exif pokazuje że ostrzone manualnie i wykorzystany punkt środkowy, dlatego prosiłem o jedno zdjęcie z wykorzystaniem AF (tylko).
Wiele osób posiada ten obiektyw i po raz pierwszy czytam o takim przypadku.
Może faktycznie felerny egzemplarz, ale na wszelki wypadek pokaż coś na AF.

kasprzyk
25.03.08, 17:55
Cześć

W wolnej chwili, spróbuję zrobić "pseudotesty" na moim sprzęcie, napiszę Wam jakie efekty, jak dotąd nie zaobserwowałem takiej wady, druga sprawa - do 200mm na razie z własnego doświadczenia wiem, że rzadko będę używał, ciągle oscyluje przy 300mm a i to trochę za mało ;)

pzdr

puchan
26.03.08, 00:36
Jeszcze raz przypominam ze nie bylo ostrzenia manualnego. Co najwyzej mix auto + manual bez dotykania pierscienia. Mialem dzis zrobic testy bateryjne akle za duzo piw i za malo baterii.
5 zł dla tego co znajdzie ostrzenie za obiekt na tym obiektywie.

puchan
26.03.08, 00:57
OK. Jakos dalem rade i zrobilem ten test bateryjny. Potwierdza on wczesniejsze zalozenia ze 300 mm ujdzie ale 70-200 nie. Bateryjki ustawione od siebie o 3 cm. Aparat 130 cm od bateryjek. Ogniskowe w exifie. Autofokus (daje ręke uciąć).
Jak dlugo trwa wymiana na lepszy model w Olympus Polska? Ewentualnie kalibracja...

puchan
26.03.08, 01:02
squbel... na 40-150 wszystko bylo OK.

puchan
26.03.08, 01:06
Kris_1... ostrzenie bylo auto. Moglem w niektorych przykladach ustawic auto+manual ale napewno nie krecilem pierscieniem. Wynika to z tego jak pisalem wczesniej ze ustawilem tak (i mam tak teraz) zeby poprawiac autofokus. Nie opisuje przypadku żeby psuć komuś święta tylko szukam pomocy.

puchan
26.03.08, 01:10
Acha, test bateryjny...
Ostrzylem na Wonder baterie.

mariouche
26.03.08, 15:12
ja w swoim 70-300 nie zauważyłem żadnego BF/FF - nie wpadajmy w paranoję - szkiełko jest zacne - Zuiko w końcu :]

lessie
26.03.08, 15:30
na wszystkich jest OK poza ostatnią - tu ewidentnie złapałeś jedną wczesniej w ostrość - powtórz parę razy te same ustawienia żeby potwierdzić wątpliwości. Jeśli się powtórzą to do serwisu i mailem wyslij im te fotki

MicSzu
26.03.08, 15:44
Jeśli miałeś ustawione na AUTO punkt ostrosci to ustaw na dany punkt wtedy mysi byc w porządku.

dzemski
26.03.08, 16:07
a ja poradzę spotkanie się z kimś innym i oblookanie na innej puszcze przez kogoś innego.

puchan
26.03.08, 20:23
Jeżeli ktoś ma ochotę popatrzeć jeszcze na baterie to mam nowy zestaw.
Więcej kroków i bateryjki gęściej ułożone. Przysłona minimalna dla każdej ogniskowej.
130 cm od obiektywu. Różnica w odległości od obiektywu między pierwszą a ostatnią - 8cm.
Niestety potwierdza się to o czym wcześniej pisałem. Gdzie do serwisu i jak długo to może potrwać. Co konkretnie będą robić z tym obiektywem?

Jeśli miałeś ustawione na AUTO punkt ostrosci to ustaw na dany punkt wtedy mysi byc w porządku.

Nie bardzo rozumiem.

W wolnej chwili, spróbuję zrobić "pseudotesty" na moim sprzęcie, napiszę Wam jakie efekty, jak dotąd nie zaobserwowałem takiej wady, druga sprawa - do 200mm na razie z własnego doświadczenia wiem, że rzadko będę używał, ciągle oscyluje przy 300mm a i to trochę za mało ;)

pzdr

I jak? OK?

Dzięki za podpowiedzi.

czmielek
26.03.08, 21:14
Hmm ciekawostka, teraz już nie wiem czy to tylko przypadek czy więcej szkiełek tak ma. do tej pory kupowałem ZD w ciemno bez macanek kupowanego egzemplarza i nigdy się nie zawiodłem. Rozmyślam nad sprowadzeniem tego szkiełka z USA i nie wiem czy podjać ryzyko :|

lessie
26.03.08, 21:29
no cóż...potwierdza się ostrzenie bardziej z przodu na krótkich ogniskowych...
zadzwoń do serwisu, opowiedz o co chodzi, wyślij mail z tymi fotkami...powiedzą co dalej...

Kris_1
26.03.08, 22:23
Zdjęcia wyglądają .... dziwnie, więc spróbuj jeszcze z tablicą testową (link podałem na pierwszej stronie wątku).

puchan
26.03.08, 22:39
Zdjęcia wyglądają .... dziwnie, więc spróbuj jeszcze z tablicą testową (link podałem na pierwszej stronie wątku).

OK. Muszę tylko postudiować troche tego PDFa.
Dzięki.

Kris_1
26.03.08, 23:31
Zapomniałem jeszcze spytać - czy patrząc przez wizjer widzisz ostre i nieostre obszary?
Czy ostrząc na obiekt AF widzisz go po wciśnięciu do połowy spustu - nadal nieostrym?

Z .pdf to proste - drukujesz tablicę z przedostatniej strony (18), robisz zdjęcie pod kątem około 45 stopni (około) ostrząc na poziomą, zaznaczoną linię. Interpretacja wyniku w pozostałej treści .pdf

puchan
26.03.08, 23:38
Zapomniałem jeszcze spytać - czy patrząc przez wizjer widzisz ostre i nieostre obszary?
Czy ostrząc na obiekt AF widzisz go po wciśnięciu do połowy spustu - nadal nieostrym?

Z .pdf to proste - drukujesz tablicę z przedostatniej strony (18), robisz zdjęcie pod kątem około 45 stopni (około) ostrząc na poziomą, zaznaczoną linię. Interpretacja wyniku w pozostałej treści .pdf

W wizjerze jest wszystko OK. Ale po przełączeniu na LiveView jest już przesunięte do aparatu czyli tak jak na przykładowych zdjęciach...
a jednak jak się dokładniej przyjrzalem to i w wizjerze pokazuje ostrość przed tym gdzie celuję. Czyli mam potwierdzenie czerwoną kropką w punkt gdzie celuję a ostrość jest wcześniej lecz dosyć trudno to ocenić bo wizjer jednak mały i przy szerszym kącie cel też jest mały. A i głębia jakby szersza w wizjerze.

grizz
27.03.08, 10:24
eee na tablicy wygląda ok....

zimny
27.03.08, 10:41
jak widzę przez moje bryle
- zdjęcie ch2 ostrzy na 10-14 mm
- zdjęcie ch3 ostrzy na 6 mm

Sebastian_T
27.03.08, 10:43
a ch1, mam wrażenie, na 20 mm

puchan
27.03.08, 13:18
A jak wasze 70-300tki?
Ktos sprawdzal?

W skali 1 m od obiektywu sa to centymetry ale 100-200 m od obiektywu robi sie kilka metrow. Jak przyklad wczesniej czyli kon na trawie czy paliki (oddalone od siebie o 4-5 m).
Jak wyglada sprawa serwisowania? Ile to moze potrwac?

Dzieki za podpowiedzi.

mariouche
27.03.08, 14:20
ja dzisiaj jadę odebrać swój statyw i zrobię test.
IMO wada Twojego szkiełka jest podstawą do reklamacji.

Pozdrawiam

asfoto_p
27.03.08, 15:18
Jak wyglada sprawa serwisowania? Ile to moze potrwac?

Serwis ma chyba 14 dni roboczych na rozważenie reklamacji.
Najpierw upewnił bym się wysyłając zdjęcia do serwisu a potem słał bym obiektyw i koniec.

puchan
28.03.08, 01:22
To chyba jednak body. Sprawdziłem starsze fotki z 40-150 i jest to samo. Wcześniej myślałem że to wina zbyt szerokiej dziury ale gdzie nie spojrze to na pierwszym planie jest ostrzej niż na środku czyli tam gdzie celowałem. Widać to wyraźnie na krajobrazach po rozkładzie ostrości na trawie. Nawet konia znalazłem na pastwisku z podobnym objawem. Niestety obiektyw sprzedany i nie mogę zrobić dokładnych testów. Poniżej przykładowe fotki (bez exifa, nie wiem jak włączyć zachowywanie exifów w Masterze). Napisałem że chyba body bo standardowy obiektyw 14-42 ostrzy idealnie. Ale może to wynika z większej GO.
Jeżeli to body to co może być przyczyną?

Dzięki i pozdrawiam wszystkich diagnostyków.

squbel
28.03.08, 02:30
No wlasnie - mi sie zdaje ze to musi byc sensor AF ktorego centralny punkt wcale nie ostrzy idealnie w centrum ale wlasnie z boku.
To przeciez body potwierdza fokus, a nie szklo. Niecentralne ustawienie ostrosci oznacza nieprawidlowy odczyt z czujnika, a nie wadliwe dzialanie soczewek.

Inna opcja to blad w sofcie? Czy firmware body i soczewek jest up to date?

puchan
28.03.08, 11:20
No wlasnie - mi sie zdaje ze to musi byc sensor AF ktorego centralny punkt wcale nie ostrzy idealnie w centrum ale wlasnie z boku.
To przeciez body potwierdza fokus, a nie szklo. Niecentralne ustawienie ostrosci oznacza nieprawidlowy odczyt z czujnika, a nie wadliwe dzialanie soczewek.

Inna opcja to blad w sofcie? Czy firmware body i soczewek jest up to date?

Chyba tak. Chociaz dziwi idealne ostrzenie na standardowym 14-42. Powinno byc chociaz troche przesuniete np. na 40 mm. Upgrade softu robilem dopiero przy 1.3 z podpietym 70-300. Aparat sie zupgradowal a obiektyw napisalo ze nie trzeba (1.1). Fakt ze upgrade przebiegal troche stresowo, za wczesnie kliknalem przycisk dalej kiedy jeszcze ladowalo do aparatu, ale aparacik jakosc przytrzymal soft (soft poczekal) i nic nie wyskoczylo ze cos nie tak. Mozna jeszcze raz zaloadowac firmware? 1.4 jeszcze nie ma.
Z Olympus Polska jakos nic mi nie odpowiedzieli (wyslalem im fotki z opisem problemu).

Znalazlem jeszcze na:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E510/E510A.HTM

cytat:
"While shooting our Outdoor Extreme Sunlight tests, we ran into a bad front-focus problem. Dave had to focus on the background and shoot at f/8 to keep it all in focus, and still the images were soft... "

Czy znajde gdzie fotki gdzie 70-300 bedzie mial punkt albo BF?
http://www.pbase.com/image/93486142

Dzieki za podpowiedzi
i sorry za niepokoj uzytkownikow 70-300.

puchan
29.03.08, 11:32
Widzę, że zaczynam odpowiadać sam sobie. Ale informacja przełomowa więc w osobnej wstawce. Miałem dziś jechać do sklepu "nie dla idiotów" i sprawdzić u pani jak się sprawuje zoom 70-300 który niby miałbym kupić... Ale zrobiłem z rana jeszcze jeden test na karcie czekając cudu i cud sie zdażył. Sprzęt sie sklepu wystraszył???
Poprostu kliknąłem jedno zdjęcie w trybie LiveView (Autofokus, najgorsza ogniskowa itp.) No i ostrość wyszła idealnie w punkt! Wyłączyłem Live i standardowo też ostre. Potem zoomowałem ostrzyłem za okno po dywanie i znów na karte i dalej ostro. Wyłączyłem aparat, włączyłem i tu troche GO uciekało ale nie tak mocno jak wcześniej. Znów włączyłem Live, pstryk i znów ostro i potem bez live też. Nie wiem czy to tylko przejściowe czy faktycznie ostrzenie w trybie Live powoduje jakieś skalibrowanie sprzętu. Do końca nie wiem co powoduje że znów GO ucieka (chociaż jest lepsze jak było): zoomowanie, wyłączenie aparatu czy zwykłe wstrząsy. Podkreślam że cały czas mowa tu o trybie autofokus. W liveview nie interesowałem się specjalnie co dzieje się na ekranie.
Wnioski takie że albo są jakieś luzy w body które tryb Live tymczasowo ale zawsze koryguje albo jakieś programowe usterki.
W body daje sie usłyszeć jak sie ucho przyłoży i lekko potrząśnie dziwny dżwięk (nizezależnie czy włączony czy nie) jakby mała sprężynka, myślałem że może jakaś śrubka ale dżwięk zbyt długo zanika właśnie jak coś sprężynującego. Może to jest wada braku właściwej ostrości. Jakiś luz?

pozdrawiam

grizz
29.03.08, 11:38
Napisałeś, to co wyżej do serwisu?

zimny
29.03.08, 11:39
Spróbuj jeszcze zresetować body poprzez wyciągnięcie akumulatora na 24 godziny

asfoto_p
29.03.08, 11:46
W moim E 510 też słyszę taką sprężynkę i to chyba widocznie tak ma być. :twisted:

puchan
29.03.08, 12:26
Napisałeś, to co wyżej do serwisu?

Pisałem 2 razy ale nie to co z dzisiejszego dnia. Nie odpisali.

kasprzyk
29.03.08, 12:46
W moim E 510 też słyszę taką sprężynkę i to chyba widocznie tak ma być. :twisted:

może to jakiś czujnik przechyłu ?, chociaż raczej one są bezgłośne.
pzdr

puchan
29.03.08, 12:55
Spróbuj jeszcze zresetować body poprzez wyciągnięcie akumulatora na 24 godziny

Tak zrobie. W międzyczasie od poprzedniego długiego wywodu zrobiłem upgrade 14-42 z 1.0 na 1.1. Nie wiem czy zmieniło się to po upgradzie czy w czasie porannych testów ale GO ucieka mi teraz i na tym obiektywie i tez do aparatu (wcześniej jak już pisałem parę dni temu było idealnie). Im dłuższa ogniskowa tym lepiej podobnie jak było w 70-300. Pisze "było" bo już 2 razy po upgradzie robiłem test na karcie tym 70-300 i mam ostrość prawie idealną bez "aktywacji" trybem LiveView.
Im dalej w las tym ciemniej. Albo luzy albo Microsoft pisze im ten soft.

Nie mogę załączyć przykładów. Jakiś limit wyczerpałem?

Jeszcze ciekawostka:
Mam już regularnie ostrość w punkt przy 70 mm i ostrzeniu na tablicę czyli 1,5m. Ale jak focę trawę z 30 m to jest po staremu czyli GO przed punktem. Mam wrażenie że ktoś pilotem się bawi...

Switch
29.03.08, 13:45

W każdym słychać.

puchan
29.03.08, 18:11
Znalazlem wątek który trochę rozjaśnia problem
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=26776061

squbel
29.03.08, 20:44
Czyli generalnie problem jest znany i powszechny. Przykra sprawa, wydaje sie ze Olympus wciaz nie wie co jest przyczyna wady.

Jedyna rada to serwis?

kasprzyk
29.03.08, 20:52
Znalazlem wątek który trochę rozjaśnia problem
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=26776061

dla mnie nic nie rozjaśnia, mnie ruskiego uczyli ;)
możecie coś przetłumaczyć ? Na razie "u się" nic nie zauważyłem - ale testów konkretnych także nie robiłem, więc zaczynam sie martwić :| tylko trochę ;)

puchan
29.03.08, 21:01
Czyli generalnie problem jest znany i powszechny. Przykra sprawa, wydaje sie ze Olympus wciaz nie wie co jest przyczyna wady.

Jedyna rada to serwis?

Jeszcze nie wiem. Nie chce mi sie czekać tygodniami na niepewny efekt.
Mam wrażenie jakby soft w aparacie uczył sie na bieżąco obiektywów. Poczekam do jutra aż brak prądu wysuszy mu pamięć i zobaczymy. W linku powyżej przeczytałem o czyszczeniu sensora AF jakoś dmuchawką i aparatem opuszczonym w dół obiektywem, ale nie wiem za bardzo o co chodzi.
Gdyby ustawienia GO zostały takie jak dziś to nawet mogłoby zostać. Szkoda tylko że to co ostre na 1,5 m (tablica) nie przekłada się na większych odległościach.

dla mnie nic nie rozjaśnia, mnie ruskiego uczyli
możecie coś przetłumaczyć ? Na razie "u się" nic nie zauważyłem - ale testów konkretnych także nie robiłem, więc zaczynam sie martwić tylko trochę

Facet opisuje w sumie dwa kity które dostawał raz za razem z tym samym problemem czyli FF na krótszych ogniskowych zarówno w 14-42 jak i 40-150 z poprawą na dłuższych.
I jak się w Olympusie dziwili że miał takiego pecha...
Jest to niejako odpowiedż na brak ostrości u innego użytkownika (też w e510) po zmianie firmwaru z 1.1 na 1.3 i to z 50-200. Są też poruszane teorie spiskowe jakoby firmware 1.3 był przyczyną FF w E510.
W sumie to się zastanawiam czy przyczyna nie leży w ustawieniach blokady ostrości. Jest tam kilka opcji. Fakt ze tego jeszcze nie tykałem ale firware mogło coś włączyć.
No bo dlaczego AF z poziomu LiveView sprawia że wszystko działa OK i to już po wyłączeniu LV. Czy AF przy LV to jest to samo co AF przy wizjerze?

Piotr Grześ
29.03.08, 21:21
A ja jak na razie nie stwierdzam problemów
http://img217.imageshack.us/img217/6132/70300qx4.jpg

. Zobaczymy w najbliższych dniach, bo i światło, ma być nieco lepsze
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img217.imageshack.us/img217/6132/70300qx4.jpg)

Kris_1
30.03.08, 01:34
puchan: obejrzyj sobie pod lupką czujnik AF. Jest w body na samym dole (takie prostokątne okienko) i małe lusterko które "oświetla" ten czujnik. Może masz tam jakiś kawałek włosa, lub paproch który może coś przesłaniać.

puchan
30.03.08, 09:36
puchan: obejrzyj sobie pod lupką czujnik AF. Jest w body na samym dole (takie prostokątne okienko) i małe lusterko które "oświetla" ten czujnik. Może masz tam jakiś kawałek włosa, lub paproch który może coś przesłaniać.

Rozumiem ze chodzi o prostokątną dziurę w dolnej płaszczyźnie komory. Ale ciężko tam coś zobaczyć. Lustro przeszkadza. Wczoraj dmuchałem tam gruszką ale nie wiem jaki efekt bo cierpliwie czekam do 13.00 aż mu prądu zabraknie... Pewnie teraz będzie wszystko OK a ja nie będę wiedział co zrobiłem że tak wyszło. Już wczoraj pisałem że jak pstryknę jedną fotkę w trybie Live to wszystko wraca do normy. Potem jednak coś tą normę znów psuło, ale jak zrobiłem upgrade 14-42 to już nie miałem problemu z 70-300 niezależnie ile razy go odłączałem od korpusu, zoomowałem czy ostrzyłem, tyle tylko że przy małych odległościach (na karcie). Plener i zoomowanie na 50-& m dalej jest FF chociaż nie wiem czy taki jak poprzednio. Za to pojawił się front fokus w 14-42.
Powtarzam się ale jakoś nikt nie próbował nawet wytłumaczyć tych zjawisk.
Karta którą ściągnąłem z netu sprawdza FF/BF. Więc jeżeli teraz pokazuje mi że 70-300 jest idealnie w punkt przy 1.3 m. to dlaczego nie jest przy większych odległościach?
Może Olympus testuje jakąś nową technologię. Do rozpoznawania twarzy dołączył rozpoznawanie krzaków, koni, drzew, polbruku, słupków, wron i lini wysokiego napęcia...

Dzięki za porady. Zobaczymy o 13.00 co z tego wyszło.

Nie zresetował sie. Widać 24 h to za mało. Ale myślałem że przedmuchanie okolic czujnika AF coś da i nic. Stan ze wczoraj czyli lepsze wyniki na tablicy 30-700(po upgradzie 14-42)
a w plenerze może też lepsze... a może to samo. Róznica tylko taka że strzał z LiveView już nie ustawia mi ostrości w punkt tylko nieco w FF i jest tak stale niezależnie co potem robie ze sprzętem poza jednym, jak zacząłem się bawić trybami AFL/AEL (3 x mode)
to miałem przez jakiś czas stan ostrzenia początkowy czyli ten najgorszy. Potem już tradycyjnie po pstryknięciu fotki w live wróciło do wczorajszej normy.
Czarna Magia jednym słowem. Nie sądze żeby to był jakiś brud. To raczej soft.
Skoro po upgradzie 14-42 (a może cichy upgradzik body też był?) mam stałą sytuację czyli pogorszenie ostrzenia w 14-42 na 14 mm i polepszenie ostrzenia na 70-300 ...

puchan
31.03.08, 20:26
Czy to normalne? Sprawdzałem teraz zależność FF/BF od przysłony. To że się zakres GO poszerzy to wiedziałem ale żeby się GO przesunęło i to do środka ostrzenia???

http://puchan.republika.pl/testF4-F8.jpg

A tu z troche mniejszej odległości 1,2 m (FF nie jest tak mocny jak na 2m)
http://puchan.republika.pl/GO4-10.jpg

Jak widać już f5,6 wystarczy żeby złapać punkt (f6-optymalnie).
Nie wiem jak to sie rozkłada przy różnych odległościach.
Przy f10 leci na BF ale GO jest już na tyle szeroka że nie ma to znaczenia.

snejku
8.05.08, 23:43

Jedyna rada to serwis?

To mój debiut na forum i niestety u mnie też jest ten problem :???:. Zarówno 70-300 jak i kitowy 14-42 wykazują tę samą wadę - ostrzenie przed obiektem na krótkich ogniskowych. Efekt jest na tyle wyraźny, że część zdjęć np. portrety są zwyczajnie nieostre. Może jest to jednak sprawa body (E-510) a nie szkieł.
No właśnie, czy ktos już przećwiczył serwis z tym problemem ?

lessie
9.05.08, 07:30
wiecie co?
jak tak patrzę na te kratki to widzę punkt ostrości jeszcze w innych miejscach niż Wy...nie można tego zrobić na normalnym obiekcie (kredki, baterie itd?) - bo wyobraźcie sobie ten FF/BF na zwykłym zdjęciu - 80% przypadków nie będzie widać w codziennej fotografii. Gorzej z tymi parocentymetrowymi przypadkami.
ale błagam - pokażcie coś innego niż papier milimetrowy.

puchan
9.05.08, 14:26
To mój debiut na forum i niestety u mnie też jest ten problem :???:. Zarówno 70-300 jak i kitowy 14-42 wykazują tę samą wadę - ostrzenie przed obiektem na krótkich ogniskowych. Efekt jest na tyle wyraźny, że część zdjęć np. portrety są zwyczajnie nieostre. Może jest to jednak sprawa body (E-510) a nie szkieł.
No właśnie, czy ktos już przećwiczył serwis z tym problemem ?

Witamy w klubie FF. U mnie nic sie nie zmienilo. Dalej mam duzy FF na najkrotszych ogniskowych czyli 14 w 14-42 i 70 w 70-300 z tym ze w tym pierwszym poprawa nastepuje skokowo od razu juz przy 18 mm a w tym drugim plynnie tak ze w na 300 jest OK. Zostawilem to liczac ze Olympus zalatwi to w firmware i foce robiac korekte do AF na oko manualnie. Dodatkowo nie schodze ponizej 5.6 na ktrotszych i 8 na dluzszych ogniskowych.
Czy ktos moze rozszyfrowal dokladniej (poza tym co bylo juz na watku) oznaczenia i cyferki w service menu?

fotomic
9.05.08, 14:45
słać do serwisu.

elminho
9.05.08, 19:24
Mam ten sam problem, ff na krótkich ogniskowych przy wszystkich zoomach, 14-42, 40-150 i 70-300, na długim końcu jest spoko i na stałce 50 też. Ehh, najgorsze jest to, że moja 510tka kupiona była w stanach i przyszła z gwarancją... ale bez dowodu zakupu, co zdaje się uniemożliwia z niej skorzystanie. Kiszka.

puchan
10.05.08, 12:38
Zrobiłem dziś test na FF w pełnym słońcu.
Na maksymalnej dziurze 70-300 ma spory FF przy 70 mm który zanika (przechodzi do środka) w miare zoomowania. Wszystko się poprawia jak przymknę otwór do np. f8.
Wtedy nawet GO jest ładnie na środku. Butelka stała ode mnie jakieś 10 m.

Test na maksymalnym otworze dla danej ogniskowej
http://puchan.republika.pl/clin01.jpg

To samo tylko przysłona f8 dla wszystkich ogniskowych.
http://puchan.republika.pl/clin02.jpg

Jeżeli ktoś ma podobnie to niech da znać.

fotomic
10.05.08, 13:08
ale o co chodzi ? przecież wszystko jest okej

puchan
10.05.08, 14:42
ale o co chodzi ? przecież wszystko jest okej

Popatrz na trawę. Zamieszczony obrazek ma 1600 pix więc spróbuj go otworzyć w jak największym oknie. A jak nie będzie widać to daję większy wycinek pierwszego zdjęcia
czyli 70 mm przy f4 (mogłem odrazu tak wysłać...)

http://puchan.republika.pl/clin01a.jpg

A zresztą na dpreview jest świeży wątek znów z FF. Wychodzi na to, że to wina body i nie każdy zdaje sobie sprawę z tego że ma FF. Ludzie czesto zwalają winę na to, że to kity i że mydełko ma być. A w sumie te kity jak je ręcznie ustawić to aż się można skaleczyć...

snejku
10.05.08, 18:54
Jeżeli ktoś ma podobnie to niech da znać.

Ja mam, nie podobnie, ale dokładnie tak samo. Czy nie ma odważnego, który pofatygował sie z tym do serwisu ?

spiryt
12.05.08, 20:53
Potwierdzam problem. Tym razem z obiektywem stałka 35mm. Robienie ze statywu, przesłona 3,5, doświetlone. Odległość obiektywu od papieru około 13cm.
Obiektyw ostrzy dobrze, tylko nie tam gdzie trzeba. :???:
Wygląda na to, że jest to wina body, a dotyczy całej serii E510. Olympus zapewne wie o tym doskonale i nie sobie z tego nie robi.
Jeśli to wada ukryta (a na taka wygląda) można żądać zwrotu gotówki.

qbic
12.05.08, 21:01
LOL, od razu zwrot gotówki....

Jeżeli to jest stały błąd to nowe FW załatwi sprawę.

Mirek54
12.05.08, 21:05
Wygląda na to, że jest to wina body, a dotyczy całej serii E510. Olympus zapewne wie o tym doskonale i nie sobie z tego nie robi.
Jeśli to wada ukryta (a na taka wygląda) można żądać zwrotu gotówki.

Chyba lekko przesadzasz z ta cala seria.Tez mam E 510.Ostrzy tam gdzie ja chce.Podpinalem tez 70-300 i bylo OK.
Tak sobie mysle,ze to wina Twojego body,a nie calej serii.
Skoro nie jestes zadowolony to oddaj do sklepu gdzie kupiles i niech oni dadza Ci sprawny egzemplarz.

sam13
12.05.08, 21:18
Przyznam sie że i mnie choc z kitowymi obiektywami, 510-tka nie ostrzy tam gdzie powinna i później niestety wychodzi lipa. Niewielki odchył ale widoczny zwłaszcza przy f 4-6 :(

KaarooL
12.05.08, 21:26
No Panie, jeśli masz przewały przy F4.0, to co by było przy F2.8 albo 1.8? Mydełko FA?

sam13
12.05.08, 22:26
Kilka testów zrobione kitami:

http://picasaweb.google.pl/dkexpert13/TestAF?authkey=OKgpNsCnUGw

andre77
13.05.08, 12:46
U siebie zauważyłem coś podobnego na krótkich ogniskowych i małej przysłonie (ostrość ucieka do przodu). Dzwoniłem do Olympus PL i dowiedziałem sie że w takiej sytuacji zostaje wysłanie aparatu do serwisu CZ. Jak częsta jest to wada to tylko serwis czeski może odpowiedzieć. Ewentualnie jeśli to wina oprogramowania to wyjście nowego firmware może to rozwiąże. :esystem:

spiryt
13.05.08, 15:41
Po rozmowie z serwisem wiem jedno. Sami na to nic nie poradzimy, a nowy soft nieprędko wyjdzie, nadchodzi era E520.
Pozostaje wysłać aparat i wszystkie obiektywy do serwisu. Problem może wynikać z niechlujnej kalibracji aparatu albo/oraz obiektywów. Po Chińczykach można tego się spodziewać a przez nich (niestety) body i większość obiektywów jest składane. Mam cichą nadzieje, że Czesi są dokładniejsi i dadzą sobie radę.
Oddając aparat wymagana jest jedynie podbita karta gwarancyjna. Dowód zakupu, fakturę wymagają tylko wtedy, gdy karta jest czysta.

Harnas
14.05.08, 18:58
Potwierdzam problem. Tym razem z obiektywem stałka 35mm. Robienie ze statywu, przesłona 3,5, doświetlone. Odległość obiektywu od papieru około 13cm.
Obiektyw ostrzy dobrze, tylko nie tam gdzie trzeba. :???:

Mam E-510 od 5 dni. Na razie pstrykałem sobie byle jak, bo nie miałem czasu, ale coś mi nie pasowało z ostrością. W końcu zrobiłem test i mam na odmianę BF. 2-3 cm przy odległości kilkanaście cm od tablicy testowej. Na 3 obiektywach jakie chwilowo posiadam wychodzi to samo, więc body na 100%.
Teraz w sklepie kombinują, czy da się to szybko przesłać do Olympusa i naprawić, czy wymienią.
Po zastanowieniu nie wiem, czy nie lepiej wymienić. Przynajmniej chyba to już dobrze skalibrują, a tak może być ciężko wybrać idealne body, gdy już będę krytycznie na ten element patrzył ;)

spiryt
15.05.08, 09:15
Kalibracja body to żadna sensacja, a wręcz normalność. Trzeba tylko pamiętać, że sens oddania body do serwisu jest tylko wtedy, jeśli oddaje się razem z obiektywami.
Ja oddaję komplecik do kalibracji AF dopiero po 26 maja.

Harnas
15.05.08, 09:20
Dla mnie to nie jest normalne, że kupuję zestaw double KIT i trzeba to od razu do serwisu przesyłać w celu kalibracji.

fotomic
15.05.08, 09:26
Dla mnie to nie jest normalne, że kupuję zestaw double KIT i trzeba to od razu do serwisu przesyłać w celu kalibracji. nie rozumi że to jest wina tego szkła ? jednego ? jedynego ? normalne nie jest, ale takie rzeczy sie zdarzają.

Harnas
15.05.08, 09:35
nie rozumi że to jest wina tego szkła ? jednego ? jedynego ? normalne nie jest, ale takie rzeczy sie zdarzają.
Rozumiem, ze się zdarzają, nie rozumiem, że ktoś uważa to za normę.
Mam jeszcze szkło 11-22 i na wszystkich trzech obiektywach jest to samo.

sam13
15.05.08, 09:36
Czy mam rozumieć że tylko wysyłka do serwisu (i to czeskiego) wchodzi w rachubę? :( Jeżeli tak to zaje....ście :( Ciekawe ile będzie to wszystko trwało :(

Harnas
15.05.08, 09:43
Dzisiaj dadzą mi odpowiedź, czy da się to jakoś szybko przesłać i naprawić, czy od reki wymienią body.
Początkowo chciałem wymienić, ale może lepiej to rzeczywiście wysłać z obiektywami i niech kalibrują.

sam13
15.05.08, 09:49
ja kupiłem 29 lutego wiec jeśli chodzi o wymianę to raczej byłoby ciężko bo to chyba tylko do 10 dni.

andre77
15.05.08, 09:50
Czy mam rozumieć że tylko wysyłka do serwisu (i to czeskiego) wchodzi w rachubę? :( Jeżeli tak to zaje....ście :( Ciekawe ile będzie to wszystko trwało :(
Ja wysłałem dzisiaj przez sklep z dwoma kitowymi szkłami, ma to trwać 3 tygodnie :cry: chyba że krócej to zadzwonią :|. W sklepie którym brałem podobno nie spotkali się jeszcze z tym problemem, a mi się wydaje że ludzie są nie świadomi tego. Może jakiś oddzielny temat poświecić temu z odpowiednim tytułem żeby większość mogła znaleźć. Ja trafiłem przez przypadek dlatego że się interesuję akurat tym szkłem 70-300, a tak dalej może bym żył w nieświadomości że wszystko jest ok.

fotomic
15.05.08, 09:52
ludzie wyślijcie do POLSKIEGO, oni i tak ślą do Czech więc nie rozumiem waszego problemu, 2 tygodnie i macie u siebie, poszukajcie zreszta na forum
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
andre77, wywal emote z opisu, łamiesz regulamin

do reszty, poczytajcie o serwisie - jest najlepszy ze wszystkich i ślijcie

salvadhor
15.05.08, 11:30
Swoją drogą, 4/3 to miał być system bez przypadłości typu BF czy FF - jak myślicie, skąd się to wzięło i w którym momencie konstruktorzy coś przeoczyli?

fotomic
15.05.08, 12:19
Swoją drogą, 4/3 to miał być system bez przypadłości typu BF czy FF - jak myślicie, skąd się to wzięło i w którym momencie konstruktorzy coś przeoczyli?

problem jest od pierwszych modeli E1 ;)

KaarooL
15.05.08, 13:50
Swoją drogą, 4/3 to miał być system bez przypadłości typu BF czy FF
W teorii nie powinno się zdarzać, bo system jest w całości cyfrowy ale pojedyncze przypadki bywały... Żeby badać takie rzeczy potrzebaby szkieł ZD o jasności 1.4 lub niżej których brak... Dopiero wtedy badacze kartek i tablic mieliby używanie.

artkan
15.05.08, 15:10
nom, przy świetle 1,4 to już by pewnie nigdzie nie złapał ostrości! trzeba przesuwać kartki:):) ludziska, focić a nie badać cały czas sprzęt:) :mrgreen:

sam13
15.05.08, 15:55
"artkan: ludziska, focić a nie badać cały czas sprzęt:) "

Masz racje - trzeba focić tylko człowieka czasami krew zalewa jak widzi jakieś takie dziwne nieostre pomimo że sie stara "celować" gdzie trzeba ;)

elminho
16.05.08, 17:27
swoje body wysłałem właśnie do serwisu. Jako ciekawostkę przypomnę, że nie posiadam dowodu zakupu, a gwarancję mam nie podbitą. Po napisaniu maila z tą informacją do serwisu, napisali mi, że pomimo tego naprawią to na gwarancji. Więc szacunek, ale podszyty takim oto przemyśleniem - w olympusie zdają sobie sprawę z powszechności wady tego modelu i nie chcą żeby jakiś użytkownik narobił "smrodu" więc są super uprzejmi i pomocni. Dam znać jak body do mnie wróci.

elminho
31.05.08, 09:55
zgodnie z obietnicą odzywam się w sprawie ff w body e-510. Mój aparat wrócił z serwisu, działa elegancko. Ciekawe, że ff pojawia się jeśli foce w jpg, ale w rawach jest elegancko. W związku z tym moja podpowiedź dla wszystkich, którzy borykają sie z tym problemem - spróbujcie zmienić sposób zapisu - może to sie wydaje idiotyczne i bez sensu, ale mogę to poprzeć licznymi zdjęciami. Mój wniosek jest taki - miałem problem w rawach a nie w jpg (niestety nie przyszło mi do głowy sprawdzić jak jest w jpg), przekalibrowali mi w serwisie body tak, że w rawach jest ok, a w jpg ff. Na szczęście zawsze robie zdjęcia w rawach, żeby móc poprawiać liczne błędy ekspozycji. pozdrawiam

KaarooL
31.05.08, 09:57
Bardzo ciekawe rzeczy piszesz, że niby sposób zapisu rzutuje... To może spróbuj ustawić RAW+JPG i potestuj a potem napisz podsumowanie?

elminho
31.05.08, 10:35
wyniki niejedznoznaczne... Odkąd aparat wrócił z serwisu zrobiłem ze 100 zdjęć jednego pniaka w jpg i w raw i, pomijając zwykłe błędy af raw jest dużo lepszy niż jpg. Teraz na szybko zrobiłem kilka zdjęć w raw+jpg i... zgłupiałem. Raz ma tak, raz owak. Wiem jedno - sam jpg robi mi czasami tam gdzie chciałbym ostro taki "bokeh", że szok (crop dowodu z 70-300 na 70mm załączam). I dodam, że dla mnie ostateczny EOT - pogoda wspaniała - koniec testów, jak coś wyjdzie "z życia" to się jeszcze odezwę.

rocco
31.05.08, 11:25
Oddzielny temat? A po co?
BF/FF zdarza się we wszystkich systemach i gdy nie jest przesadny to wiekszość z użytkownikow nawet go nie zauważa. I tak w większości przypadków wadę pokryje GO.
A tak to zamiast cieszyć się robieniem zdjęć ludziska będą focić te kartki w kratkę i słać masowo graty do serwisu.
Nerwica i wrzody gotowe i po co to?

elminho
31.05.08, 11:48
rocco - ale wkurza jak nie dość że z człowieka marny fotograf to sprzęt staje okoniem, więc chciałoby się przynajmniej to wąskie gardło zlikwidować.

Sebastian_T
31.05.08, 12:03
elminho, można jeszcze spróbować poprawić jakoś(ć) swojego fotografowania ;-) albo pokochać te wady i już ;-) (jak w tym dowcipie, "nadal sikam o 5 rano, zanim wstanę z łóżka, ale teraz jestem z tego dumny")

:grin:

puchan
31.05.08, 23:56
zgodnie z obietnicą odzywam się w sprawie ff w body e-510. Mój aparat wrócił z serwisu, działa elegancko. Ciekawe, że ff pojawia się jeśli foce w jpg, ale w rawach jest elegancko....

Ciekawy przypadek. Czyżby matryca z mikrosoczewek?
A tak na poważnie czy obraz jest zapisany w RAW czy w JPG to najpierw trafia na matrycę. Czyżby fakt zapisywania zdjęcia na kartę czy do bufora po czasie kiedy odbywało się ostrzenie miał wpływ właśnie na to ostrzenie? Myślę że ostrość JPG powoduje lepsze uwidocznienie wady FF.

Bollo
3.06.08, 19:09
[COLOR=black][FONT=Verdana]Kalibracja body to żadna sensacja, a wręcz normalność.

Może i tak ale nie w systemie Olympusa. Nie pamiętam tak często zgłaszanych problemów z BF/FF rok, dwa lata temu. Może mnogość modeli i większa sprzedaż coś tu tłumaczy...?

fotolek
10.06.08, 08:18
Cześć.
Też miałem podobne problemy i to ze wszystkimi trzema obiektywami.
Najlepszy okazał się Helios 2/58mm bo musiałem ostrzyć ręcznie w LV. Moje być może subiektywne zdanie. Jeżeli fotki w dwu kitach okażą się ostrzejsze w LV przy ręcznym ostrzeniu niż w pełnym automatycznym trybie to korpus do serwisu. Brak jest korespondencji pomiędzy systemem pomiarowym a ustawieniem obiektyw matryca. Zestaw z odpowiednią koresponencją i fotkami testowymi wysłałem do serwisu za pośrednictwem sprzedawcy. Serwis spisał się tak dobrze że wszystko już sprawne powróciło po 10 dniach.
Przy okazji sprzedawca wymienił mi obiektyw 14-42 na centrycznie zmontowany. Wniosek końcowy jest taki że dobry w założeniu produkt powierzono do montażu producentom skarpetek a ci poszli tylko na ilość. Z czasem rynek wymoże i jakość bo reklamacja jest droższa niż kontrola jakości.

Harnas
10.06.08, 13:28
Dzisiaj dadzą mi odpowiedź, czy da się to jakoś szybko przesłać i naprawić, czy od reki wymienią body.
Początkowo chciałem wymienić, ale może lepiej to rzeczywiście wysłać z obiektywami i niech kalibrują.

Dziś, po 3 tygodniach od wysłania do serwisu dostałem informację ze sklepu, że aparat jest, ale wg niech dalej źle ostrzy i chcą jeszcze moją opinię, by podeprzeć się w rozmowach z serwisem!
Już pomijam tę idiotyczną wycieczkę do sklepu, skoro wiadomo, że nie naprawili body.
Jednak serwis się nie popisał, jestem bardzo rozczarowany i wkurzony. Jak mają problem z body to niech dają nowe, przecież zapłaciłem trochę kasy, a nie mogę korzystać ze sprzętu :(

fotomic
10.06.08, 16:37
Dziś, po 3 tygodniach od wysłania do serwisu dostałem informację ze sklepu, że aparat jest, ale wg niech dalej źle ostrzy i chcą jeszcze moją opinię, by podeprzeć się w rozmowach z serwisem!
Już pomijam tę idiotyczną wycieczkę do sklepu, skoro wiadomo, że nie naprawili body.
Jednak serwis się nie popisał, jestem bardzo rozczarowany i wkurzony. Jak mają problem z body to niech dają nowe, przecież zapłaciłem trochę kasy, a nie mogę korzystać ze sprzętu :(
przestań jojczyć, tylko weź sprzęt do domu, sprawdź i sam zadzwoń do serwisu i sam wyślij. Problem z body.......... co za...

Harnas
10.06.08, 20:29
Sklep miał załatwić wymianę, albo naprawę. Wymiana byłaby szybciej. Póki co nie załatwił nic.
Świadczy to też o Olympusie. Skończy się to tak, że wezmę kasę, sprzedam obiektywy i kupię Sony, albo Pentaxa, jak wcześniej planowałem. Kolega po mojej historii chwilowo się wstrzymał z zakupem Olympusa i być może w ogóle zrezygnuje.
Mam wrażenie, że tylko w Polsce wciska się w ten sposób wybrakowany towar.

Problem z body.......... co za...
O co ci chodzi??

andre77
10.06.08, 20:41
Ja swój odebrałem i jest ok, więc może sprzedawca coś kombinuje i może lepiej bezpośrednio do olympusa wysłać. Ja czekałem na swojego 3 tygodnie ale dlatego że przez sklep było wszystko załatwiane. Wrócił wyczyszczony i pozbawiony problemu.

dog_master
10.06.08, 21:00
Harnas, ewidentna wina sklepu, a nie Olympusa. Bylo slac do Olka od razu. A nikt Ci nie wymieni sprzetu "bo tak bedzie szybciej"...

Harnas
11.06.08, 06:11
Ciekawe niby w czym wina sklepu?
Ktoś tu pisał, że sam wysyłał aparat do serwisu i też za pierwszym razem odesłali nie naprawiony.

puchan
11.06.08, 14:27
A u mnie jakby lepiej. Tzn. jakby się przetarł. Nie jest idealnie ale też nie tak tragicznie jak było na początku a w 70-300 na 70 mm było tragicznie. Zauważyłem też że w lepszym świetle AF działa lepiej (oczywiste) no i przy FF (głównie wyczytuję o FF) opłaca się najpierw przyostrzyć coś za przedmiotem a dopiero potem tam gdzie chcemy. Wtedy FF jest trochę mniejszy. To by potwierdzało fakt złego sterowania silnikiem o której kiedyś czytałem a nie rozkalibrowania układu AF - obiektyw. Ktoś na DPreview zauważył swego czasu inne zachowanie AF przy słabym aku i inne przy naładowanym świeżo. Wtedy to się wydawały dyrdymały z kosmosu... ale mogę się mylić. Konstruktorzy AF w Olympus pewnie się szyderczo uśmiechają jak to czytają.

Adrian
15.06.08, 10:20
Pofociłem ciutkę 70-300. Chcialem kupić, a mialem okazję pstryknąć trochę fotrk pożyczonym - -i rozczarowanie. Jest słabo. Ale z drugiej strony cena jest niska - to i jakość nie najwyższa. (tyle, że nauczyłem się wymagać więcej od ZD ;-))

kasprzyk
15.06.08, 10:23
Co jest słabo ????
Śmiać mi się chce z takich wypowiedzi, rozumiem, że lepiej zwalić na sprzęt niż na własne umiejętności.

pzdr

Adrian
15.06.08, 18:05
Prosiłbym o odrobinę wysiłku - Widzisz temat? Przeczytaj o czym jest. Słabo ostrzy. Wg mnie także odrobinę przed obiektem, na którym ostrość być miała. Ostrość gorsza niz na 40-150 w starszej puszce - przy podobnych ogniskowych.
Śmiej sie kolego - ale co Ty o mnie i moim fotografowaniu wiesz, że piszesz o moich umiejetnościach?
Trochę pokory profesorze.
Sprzęt jak i umiejętności bywa lepszy i gorszy. Aly taki wspanialy fotograf jak Ty pewnie uważa inaczej.

kasprzyk
15.06.08, 22:05
:grin:

super się wytłumaczyłeś :)

pzdr

Smerf Maruda
15.06.08, 22:08
Jeszcze raz ktoś dla kogoś będzie niemiły, to strzelam z liścia, bez ostrzeżenia.

Adrian
16.06.08, 08:48
W żadnym wypadku nie było to tłumaczenie "się"
Ja również PZDR.
Smerfie - sorry - już się nie unoszę - ale trodno nie reagować na niesłuszną i bezpodstawną ocenę na podstawie krótkiej wypowiedzi. Czytam to forum kilka razy w tygodniu. Wypowiadam sie rzadko. Aparatów Olympus używam od dobrych 10 lat (lustrzanek) Dlatego takie obcesowe traktowanie wkurza mnie - to , że "nabiłem" mało postów i nie jestem aktywnym uczestnikiem nie uprawnia nikogo do ocen umiejętności na podstawie krytycznych wypowiedzi o sprzecie, który między innymi zakupił oceniający.
Pozdrawaim
Z mojej strony EOT. Będę nadal czytał i dzieki wielu koleżankom i kolegom z forum nadal sie uczył jak robić lepsze zdjecia.

kasprzyk
16.06.08, 09:07
Adrian - przepraszam, zbyt ogólnikowo napisałem - nie chciałem Cię obrazić.

Moja reakcja była "dość gorąca", na Twoje stwierdzenie: pofociłem ciutkę, pstryknąłem trochę i takim sposobem dałeś ocenę : jest słabo, rozczarowanie Napisałeś to ogólnie - wnioskowałem więc, że tyczy się to także mojego obiektywu na który ja - jak na razie - nie narzekam.
Mam nadzieję, że mnie teraz rozumiesz.

Pozdrawiam

Adrian
16.06.08, 10:05
Ok. Miało być EOT -ale taki "wrzód" jestem ;)
Uznałem, że nie ma sie co rozpisywać czemu "rozczarowanie" - bo wątek, bardzo długi, opisuje ową słabość - niektórych sztuk (albo niezgodność z oczekiwaniami użytkowników).
Reasumując - nieporozumienie - wyjaśnione - i tak zostaje :)
Pozdrawiam

ogesio
20.07.08, 21:39
Witam, czytając ten cały temacik zastanawiam się jak to z moim body będzie lub też obiektywami. Jak będę miał trochę czasu to zrobię test mojego e-410 z kitowym 14-42 oraz zuiko 35mm. Aż strach się bać :)

epicure
24.07.08, 22:02
Nie mogę nigdzie znaleźć, więc zapytam tutaj: powiedzcie mi jaką najmniejszą przysłonę ma ZD 70-300 na 150 mm?

Piotr Grześ
24.07.08, 22:06
4,4 zmusiłeś mnie do podpiecia:)Jeszcze raz sprawdziłem 4,5
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A co do ostrości szkła przedstawiam fotkę wykonaną z Albrechtówki, na drugi brzeg Wisły, nie potrafię określić odległości, ale myślę, że ok 2-3 km.
http://img49.imageshack.us/img49/8209/janowiecxc6.jpg