Zobacz pełną wersję : Co dalej po E-520?
Założenia takie:
- waga max.550-600 gr.- nie chce klocków 1kg
- odchylany LCD- dosyć często mi tego brakuje
- nie koniecznie lustro
- może być m4/3 ale musi mieć dobrą współpracę ze szkłami 4/3
- kilka trybów tematycznych/kreatywnych
- cena max 1,8k za body- dobrze by było jeszcze z gwarancją
Jeśli chodzi o Olympusa to zaczynałem na E-500, którego do dzisiaj posiadam i chyba nie sprzedam za jego oddawanie barw. Później chwilę był E-420, który szybko sprzedałem i teraz użytkuje E-520 na zmianę z Nikonem D-300. Tego drugiego sporadycznie ze względu na wagę a i przez to mam go słabiej opanowanego.
Do E-520 zazwyczaj mam z podpięty 14-54 ver. I, lub 18-180, który mimo że jest ciemny na końcu to w słoneczne dni daje sobie radę. Pozostałe dwa szkła czyli kit 14-42 i 40-150 ver.I, generalnie leżą i się kurzą.
Wracając do meritum- chciałbym by nowy nabytek, jeśli padnie na system m4/3 dobrze współpracował po przez adapter, przynajmniej z optyką 14-54 i 18-180.
Z czasem dokupię szkła m4/3 ale na początek będę zapewne bez kasy, a zdjęcia chce się cykać:cool:. Druga sprawa- jest tyle fajnych szkieł na duże 4/3 że chciało by się kilka kupić i jeszcze poużywać.
Później te dwa zostawię sobie do E-500
Przeglądałem i już byłem zdecydowany na E-620, ale znalazłem serie Penów z E-PL-5 i 6, OM-D M10 mk1, OM-D M5 mk1.
Przy Penach trochę obawiam się braku wizjera, wiem ze można dokupić ale to znów spore koszta.
Panasonic-i są podobnej konstrukcji z wizjerami ale nie zagłębiałem się w temacie.
Do tego nie wiem jak będą leżeć w ręku ze starym dużym 4/3
O-MD M10- świetny z tego co czytam ale ponad mój budżet i ponoć nie bardzo daje rade AF z dużym systemem 4/3
Gdyby jednak okazało się że wilk nie jest tak straszny jak go malują i M10 zagra ze starymi dobrymi szkłami to bym doskrobał kasę do niego.
Wiec co doradzacie?? Zaznaczam że fotki cykam amatorsko choć staram się by wyglądały poprawnie technicznie, i cieszyły oko :mrgreen:
...
- cena max 1,8k za body- dobrze by było jeszcze z gwarancją
...
Wracając do meritum- chciałbym by nowy nabytek, jeśli padnie na system m4/3 dobrze współpracował po przez adapter, przynajmniej z optyką 14-54 i 18-180.
...
To w zasadzie kończy temat, chyba, że upolujesz M1 w tej cenie.
OM-D M10 mk1, można juz dostać za niecałe 2k, a nowy z kitem 14-42- 2300pln. więc na te 500zł to ja bym sie co najwyżej zapożyczył :)
OM-D M5 ceny podobne, choć za używki na gwarancji wołaja 1500zł
M1- ceny od 3 k..tyle nie ogarnę,a dwa ponoć dużej różnicy w obrazku między nim a M10 nie ma.
Chodzi o to by kupić w tym budżecie, raz a dobrze na kilka lat.
Norda
dużej różnicy pomiędzy E-M5/10 a E-M1 nie ma, ale różnica w działaniu z obiektywami "dużego" E-systemu jest bardzo duża, bo E-M1 ma czujniki fazowe na matrycy a inne Olki tego nie mają. Chcąc wykorzystywać stare szkła brałbym E-M1. Aleeeeeee... Może sprzedać 18-180 i 14-54. Kupić np. używany E-M10 (poszukać taki jeszcze na gwarancji) - ok. 1400 zł + używany 14-150 w I wersji (ok. 1200 zł). Resztę obiektywów w miarę potrzeb i możliwości?
Albo poczekać aż wejdzie E-M1 mark II i na rynku wtórnym pojawi się więcej marków pierwszych. Wtedy używkę da się pewnie kupić w okolicach 2 tys. (tylko już raczej bez gwarancji).
OM-D M10 mk1, można juz dostać za niecałe 2k, a nowy z kitem 14-42- 2300pln. więc na te 500zł to ja bym sie co najwyżej zapożyczył :)
OM-D M5 ceny podobne, choć za używki na gwarancji wołaja 1500zł
M1- ceny od 3 k..tyle nie ogarnę,a dwa ponoć dużej różnicy w obrazku między nim a M10 nie ma.
Chodzi o to by kupić w tym budżecie, raz a dobrze na kilka lat.
Przeczytaj jeszcze raz mój post, tym razem ze zrozumieniem ;) Po prostu: albo cena do 1800, albo dobra współpraca ze starymi szkłami. Razem się nie da.
18-180 ( chyba najgorszy obiektyw dużego E) i 14-54 to można raczej próbować sprzedać.
Jeżeli planujesz używać i dokupić szkła dużego E, to TYLKO E-M1. Nie wiem czy cos jest w Panasonicu. Z pozostałym puszkami m4/3 , AF obiektywów dużego E traktuj jako manualny
i to tym bardziej im lepsze szkło- dla mnie obiektywy z SWD ostrzą gorzej niż te bez.
Niestety ale słaba złotówka nie sprzyja zakupom.
Rada Szafira jest dobra
w lokalizacji napisałeś "Pomorze"- skąd dokładniej?
Witam. Proszę powiedz mi jak współpracuje 14-54 vI z e-520?
@Fret- kumam o co chodzi :mrgreen: Myślałem jednak że te problemy z AF to coś al'a 0,5 sek. na łapaniu ostrości i dla zwykłego użytkownika nie będzie taką mordęgą.
Czyli nie ma to tamto tylko wejść w m4/3 na całego a na zabawy z dużym 4/3 używać E-500 bo ten u mnie zostanie, lub ostatecznie kiedyś kupić E-620.
@Szafi51- to teraz mam myślone :) Generalnie nie mam ciśnienia, tak na sierpień planuje zakup. Może do tej pory coś się pozmienia vide ceny w dół.
@Koriolan- Puck
@Jkr- chwale sobie, jasno, pewny, szybki AF, fajne nie za duże szkło. Dlatego szkoda mi je wydawać
Niestety nie wiem jaka jest różnica miedzy ver.I a ver. II przy tym aparacie, bo nie używałem tej drugiej.
Czy jest znaczna różnica w użytkowaniu M10 mk1 a mk.2? Czy generalnie nie ma potrzeby kupować nowej wersji?
Jeszcze nie wiesz jak mi pomogłeś. Dzięki.
Czy jest znaczna różnica w użytkowaniu M10 mk1 a mk.2? Czy generalnie nie ma potrzeby kupować nowej wersji?
wiele odpowiedzi znajdziesz tu na forum. Nie ma chyba sensu po raz kolejny pisać o różnicach pomiędzy tymi aparatami. Jest ich sporo, a czy warte dopłaty (i ile miałaby ona wynosić) to już każdy musi sam przemyśleć.
na szybko
- wizjer o większej rozdzielczości i nieco lepszym powiękdzeniu
- lepsza stabilizacja (5-osiowa zamiast 3-osiowej)
- lepsze kodeki wideo
- elektroniczna migawka do 1/16000
- kółko trybów przeniesione na prawą stronę
- włącznik przeniesiony na lewą stronę
więcej tu: http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=oly_em10&products=oly_em10ii
Dzięki Szafir51
@JKR- ciesze się ze pomogłem, będziesz zadowolony ze szkła :)
Problemem przechodzących z dużego na małe 4/3 jest często fakt, że duże 4/3 było stosunkowo tanim system, a małe wręcz przeciwnie. Jeśli chcesz mikrusa z dobrym zoomem, to w zasadzie masz dwa wyjścia. M1 + stare szkła lub sprzedaż starych szkieł i M10/5 + 12-40/2,8. Jak byś się do tego nie przymierzał zawsze min. 3000.
Problemem jest to, że wartośc odsprzedażowa starego sprzetu oscyluje około zera zaś nowy sprzet istotnie podrożał, nie tylko u Olympusa.
Problemem jest to, że wartośc odsprzedażowa starego sprzetu oscyluje około zera zaś nowy sprzet istotnie podrożał, nie tylko u Olympusa.
1. Sprzęt Olka jakby bardziej. Był jednym z tańszych, jest jednym z droższych.
2. Przyrost ceny nowego sprzętu znacznie wyprzedził przyrost wartości fotograficznej. W fotografii nadal rządzi światło, kadr i prawidłowa ekspozycja. W tych tematach nowy sprzęt nic nie dodał :)
Sprawa jest prostsza niż się wydaje. Jeśli szukasz macro, pejzaży, widoczków, portretów - micro Cię uszczęśliwi. Sprzedaj to cienkie 14-54 z podłym rozmyciem tła i takie tam. Kupisz jaśniejsze i bardziej poręczne w micro.
Jeśli kręcą Cię zoomy, tele i takie tam przyrodnicze - to masz pecha. W normalnej cenie tylko używane 50-200, i wtedy czeka Cię nowe OMD M1 w valuebascet za ok2600 pln nowe ( dokładnie na tym przykładzie widać jak nas kroją).
Niemazaco :)
Sprawa jest prostsza niż się wydaje. Jeśli szukasz macro, pejzaży, widoczków, portretów - micro Cię uszczęśliwi. Sprzedaj to cienkie 14-54 z podłym rozmyciem tła i takie tam. Kupisz jaśniejsze i bardziej poręczne w micro.
Jeśli kręcą Cię zoomy, tele i takie tam przyrodnicze - to masz pecha. W normalnej cenie tylko używane 50-200, i wtedy czeka Cię nowe OMD M1 w valuebascet za ok2600 pln nowe ( dokładnie na tym przykładzie widać jak nas kroją).
Niemazaco :)Jak dla mnie to windowanie cen jest niezrozumiałe, przecież klient będzie szukał alternatywy.
Jak dla mnie to windowanie cen jest niezrozumiałe, przecież klient będzie szukał alternatywy.
Moim skromnym zdanie to zapatrzenie w Jobsa i Appla. Produkujemy biżuterię, fun, itp. Ale ja się nie znam.
Z moich obserwacji Olek jakościowo podupadł, Panasonik trwałością sprzętu bije go na głowę.Dlatego odradzam sprzęt bez gwarancji. Zoomy do Olka to jaja i żarty
Miłośnicy macro i widoczków nie mają takich problemów :)
Alternatywa jest tylko w Fuji - ale tam drożyzna i zoomy też kuleją.
A ten 12-40 m.zuiko, przecież ma dobrą optykę, a stalki.
12-40 to nie zoom w rozumieniu dużego tele, to miałem na myśli. Jak dla mnie 75-300 Olka i 70-300 Panasia w kategorii cena/ jakość to porażka.
12-40 to nie zoom w rozumieniu dużego tele, to miałem na myśli. Jak dla mnie 75-300 Olka i 70-300 Panasia w kategorii cena/ jakość to porażka.Ok, źle Twój post odczytałem.
Co by spiąć/zamknąć temat. Za waszymi sugestiami rozglądałem się za czymś w m43. Strasznie mi się podobał M10, ale cena blokowała, a chciałem zestaw od razu z jakimiś szkłami. Udało mi sie kupić zestaw E-PL5 z dwoma kitowymi szkłami, kartą pamięci, wysokim statywem i... przebiegiem 1200 zdjęć, na wydłużonej gwarancji jeszcze 2 lata :). Pierwsze wrażenie jaki malutki, biorę w rękę obiektyw- zabawka.
Zdjęcia- poprzedni właściciel miał ustawione na iso 1600, więc na razie ogarniam ustawienia.
Pierwsze co to chcę sprzedać kity i rozglądam się za za zoomem 14-150, bo światło podobne a mniej noszenia.
Ja doświadczony przykrym zdarzeniem z przeszłości nie trzymałbym się jednego obiektywu, 14-150 rozbiłbym na co najmniej dwa, które masz.
Tak masz rację, z czasem kupię jakieś inne szkła. Te chcę jako takie podstawowe.
No i zostawiłem sobie 14-54 z dużego 43 :) ale jak teraz porównuje bez adaptera to 'bydle" jest przy tym PL5
Dzisiaj dotarł adapter m4/3- 4/3 i faktycznie na szkłach 4/3 widać jak AF po złapaniu punktu do ostrza.
Generalnie w statycznych fotkach nie przeszkadza, w dynamicznych raczej słabo:mrgreen:.