Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co dalej po E-520?

Norda
1.06.16, 11:34
Założenia takie:
- waga max.550-600 gr.- nie chce klocków 1kg
- odchylany LCD- dosyć często mi tego brakuje
- nie koniecznie lustro
- może być m4/3 ale musi mieć dobrą współpracę ze szkłami 4/3
- kilka trybów tematycznych/kreatywnych
- cena max 1,8k za body- dobrze by było jeszcze z gwarancją

Jeśli chodzi o Olympusa to zaczynałem na E-500, którego do dzisiaj posiadam i chyba nie sprzedam za jego oddawanie barw. Później chwilę był E-420, który szybko sprzedałem i teraz użytkuje E-520 na zmianę z Nikonem D-300. Tego drugiego sporadycznie ze względu na wagę a i przez to mam go słabiej opanowanego.
Do E-520 zazwyczaj mam z podpięty 14-54 ver. I, lub 18-180, który mimo że jest ciemny na końcu to w słoneczne dni daje sobie radę. Pozostałe dwa szkła czyli kit 14-42 i 40-150 ver.I, generalnie leżą i się kurzą.
Wracając do meritum- chciałbym by nowy nabytek, jeśli padnie na system m4/3 dobrze współpracował po przez adapter, przynajmniej z optyką 14-54 i 18-180.
Z czasem dokupię szkła m4/3 ale na początek będę zapewne bez kasy, a zdjęcia chce się cykać:cool:. Druga sprawa- jest tyle fajnych szkieł na duże 4/3 że chciało by się kilka kupić i jeszcze poużywać.
Później te dwa zostawię sobie do E-500

Przeglądałem i już byłem zdecydowany na E-620, ale znalazłem serie Penów z E-PL-5 i 6, OM-D M10 mk1, OM-D M5 mk1.
Przy Penach trochę obawiam się braku wizjera, wiem ze można dokupić ale to znów spore koszta.
Panasonic-i są podobnej konstrukcji z wizjerami ale nie zagłębiałem się w temacie.
Do tego nie wiem jak będą leżeć w ręku ze starym dużym 4/3
O-MD M10- świetny z tego co czytam ale ponad mój budżet i ponoć nie bardzo daje rade AF z dużym systemem 4/3
Gdyby jednak okazało się że wilk nie jest tak straszny jak go malują i M10 zagra ze starymi dobrymi szkłami to bym doskrobał kasę do niego.

Wiec co doradzacie?? Zaznaczam że fotki cykam amatorsko choć staram się by wyglądały poprawnie technicznie, i cieszyły oko :mrgreen:

fret
1.06.16, 11:44
...
- cena max 1,8k za body- dobrze by było jeszcze z gwarancją
...
Wracając do meritum- chciałbym by nowy nabytek, jeśli padnie na system m4/3 dobrze współpracował po przez adapter, przynajmniej z optyką 14-54 i 18-180.
...

To w zasadzie kończy temat, chyba, że upolujesz M1 w tej cenie.

Norda
1.06.16, 12:11
OM-D M10 mk1, można juz dostać za niecałe 2k, a nowy z kitem 14-42- 2300pln. więc na te 500zł to ja bym sie co najwyżej zapożyczył :)
OM-D M5 ceny podobne, choć za używki na gwarancji wołaja 1500zł

M1- ceny od 3 k..tyle nie ogarnę,a dwa ponoć dużej różnicy w obrazku między nim a M10 nie ma.

Chodzi o to by kupić w tym budżecie, raz a dobrze na kilka lat.

szafir51
1.06.16, 12:23
Norda
dużej różnicy pomiędzy E-M5/10 a E-M1 nie ma, ale różnica w działaniu z obiektywami "dużego" E-systemu jest bardzo duża, bo E-M1 ma czujniki fazowe na matrycy a inne Olki tego nie mają. Chcąc wykorzystywać stare szkła brałbym E-M1. Aleeeeeee... Może sprzedać 18-180 i 14-54. Kupić np. używany E-M10 (poszukać taki jeszcze na gwarancji) - ok. 1400 zł + używany 14-150 w I wersji (ok. 1200 zł). Resztę obiektywów w miarę potrzeb i możliwości?
Albo poczekać aż wejdzie E-M1 mark II i na rynku wtórnym pojawi się więcej marków pierwszych. Wtedy używkę da się pewnie kupić w okolicach 2 tys. (tylko już raczej bez gwarancji).

fret
1.06.16, 12:28
OM-D M10 mk1, można juz dostać za niecałe 2k, a nowy z kitem 14-42- 2300pln. więc na te 500zł to ja bym sie co najwyżej zapożyczył :)
OM-D M5 ceny podobne, choć za używki na gwarancji wołaja 1500zł

M1- ceny od 3 k..tyle nie ogarnę,a dwa ponoć dużej różnicy w obrazku między nim a M10 nie ma.

Chodzi o to by kupić w tym budżecie, raz a dobrze na kilka lat.

Przeczytaj jeszcze raz mój post, tym razem ze zrozumieniem ;) Po prostu: albo cena do 1800, albo dobra współpraca ze starymi szkłami. Razem się nie da.

Koriolan
1.06.16, 12:33
18-180 ( chyba najgorszy obiektyw dużego E) i 14-54 to można raczej próbować sprzedać.

Jeżeli planujesz używać i dokupić szkła dużego E, to TYLKO E-M1. Nie wiem czy cos jest w Panasonicu. Z pozostałym puszkami m4/3 , AF obiektywów dużego E traktuj jako manualny
i to tym bardziej im lepsze szkło- dla mnie obiektywy z SWD ostrzą gorzej niż te bez.

Niestety ale słaba złotówka nie sprzyja zakupom.
Rada Szafira jest dobra

w lokalizacji napisałeś "Pomorze"- skąd dokładniej?

jkr
1.06.16, 13:01
Witam. Proszę powiedz mi jak współpracuje 14-54 vI z e-520?

Norda
1.06.16, 13:26
@Fret- kumam o co chodzi :mrgreen: Myślałem jednak że te problemy z AF to coś al'a 0,5 sek. na łapaniu ostrości i dla zwykłego użytkownika nie będzie taką mordęgą.
Czyli nie ma to tamto tylko wejść w m4/3 na całego a na zabawy z dużym 4/3 używać E-500 bo ten u mnie zostanie, lub ostatecznie kiedyś kupić E-620.

@Szafi51- to teraz mam myślone :) Generalnie nie mam ciśnienia, tak na sierpień planuje zakup. Może do tej pory coś się pozmienia vide ceny w dół.

@Koriolan- Puck

@Jkr- chwale sobie, jasno, pewny, szybki AF, fajne nie za duże szkło. Dlatego szkoda mi je wydawać
Niestety nie wiem jaka jest różnica miedzy ver.I a ver. II przy tym aparacie, bo nie używałem tej drugiej.

Czy jest znaczna różnica w użytkowaniu M10 mk1 a mk.2? Czy generalnie nie ma potrzeby kupować nowej wersji?

jkr
1.06.16, 13:32
Jeszcze nie wiesz jak mi pomogłeś. Dzięki.

szafir51
1.06.16, 13:37
Czy jest znaczna różnica w użytkowaniu M10 mk1 a mk.2? Czy generalnie nie ma potrzeby kupować nowej wersji?

wiele odpowiedzi znajdziesz tu na forum. Nie ma chyba sensu po raz kolejny pisać o różnicach pomiędzy tymi aparatami. Jest ich sporo, a czy warte dopłaty (i ile miałaby ona wynosić) to już każdy musi sam przemyśleć.
na szybko
- wizjer o większej rozdzielczości i nieco lepszym powiękdzeniu
- lepsza stabilizacja (5-osiowa zamiast 3-osiowej)
- lepsze kodeki wideo
- elektroniczna migawka do 1/16000
- kółko trybów przeniesione na prawą stronę
- włącznik przeniesiony na lewą stronę

więcej tu: http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=oly_em10&products=oly_em10ii

Norda
1.06.16, 13:41
Dzięki Szafir51
@JKR- ciesze się ze pomogłem, będziesz zadowolony ze szkła :)

fret
1.06.16, 14:32
Problemem przechodzących z dużego na małe 4/3 jest często fakt, że duże 4/3 było stosunkowo tanim system, a małe wręcz przeciwnie. Jeśli chcesz mikrusa z dobrym zoomem, to w zasadzie masz dwa wyjścia. M1 + stare szkła lub sprzedaż starych szkieł i M10/5 + 12-40/2,8. Jak byś się do tego nie przymierzał zawsze min. 3000.

Koriolan
1.06.16, 16:22
Problemem jest to, że wartośc odsprzedażowa starego sprzetu oscyluje około zera zaś nowy sprzet istotnie podrożał, nie tylko u Olympusa.

fret
1.06.16, 16:44
Problemem jest to, że wartośc odsprzedażowa starego sprzetu oscyluje około zera zaś nowy sprzet istotnie podrożał, nie tylko u Olympusa.

1. Sprzęt Olka jakby bardziej. Był jednym z tańszych, jest jednym z droższych.
2. Przyrost ceny nowego sprzętu znacznie wyprzedził przyrost wartości fotograficznej. W fotografii nadal rządzi światło, kadr i prawidłowa ekspozycja. W tych tematach nowy sprzęt nic nie dodał :)

szamaniec
1.06.16, 19:57
Sprawa jest prostsza niż się wydaje. Jeśli szukasz macro, pejzaży, widoczków, portretów - micro Cię uszczęśliwi. Sprzedaj to cienkie 14-54 z podłym rozmyciem tła i takie tam. Kupisz jaśniejsze i bardziej poręczne w micro.
Jeśli kręcą Cię zoomy, tele i takie tam przyrodnicze - to masz pecha. W normalnej cenie tylko używane 50-200, i wtedy czeka Cię nowe OMD M1 w valuebascet za ok2600 pln nowe ( dokładnie na tym przykładzie widać jak nas kroją).
Niemazaco :)

jkr
1.06.16, 20:15
Sprawa jest prostsza niż się wydaje. Jeśli szukasz macro, pejzaży, widoczków, portretów - micro Cię uszczęśliwi. Sprzedaj to cienkie 14-54 z podłym rozmyciem tła i takie tam. Kupisz jaśniejsze i bardziej poręczne w micro.
Jeśli kręcą Cię zoomy, tele i takie tam przyrodnicze - to masz pecha. W normalnej cenie tylko używane 50-200, i wtedy czeka Cię nowe OMD M1 w valuebascet za ok2600 pln nowe ( dokładnie na tym przykładzie widać jak nas kroją).
Niemazaco :)Jak dla mnie to windowanie cen jest niezrozumiałe, przecież klient będzie szukał alternatywy.

szamaniec
1.06.16, 20:22
Jak dla mnie to windowanie cen jest niezrozumiałe, przecież klient będzie szukał alternatywy.

Moim skromnym zdanie to zapatrzenie w Jobsa i Appla. Produkujemy biżuterię, fun, itp. Ale ja się nie znam.
Z moich obserwacji Olek jakościowo podupadł, Panasonik trwałością sprzętu bije go na głowę.Dlatego odradzam sprzęt bez gwarancji. Zoomy do Olka to jaja i żarty
Miłośnicy macro i widoczków nie mają takich problemów :)
Alternatywa jest tylko w Fuji - ale tam drożyzna i zoomy też kuleją.

jkr
1.06.16, 20:34
A ten 12-40 m.zuiko, przecież ma dobrą optykę, a stalki.

szamaniec
1.06.16, 20:47

12-40 to nie zoom w rozumieniu dużego tele, to miałem na myśli. Jak dla mnie 75-300 Olka i 70-300 Panasia w kategorii cena/ jakość to porażka.

jkr
1.06.16, 21:00

12-40 to nie zoom w rozumieniu dużego tele, to miałem na myśli. Jak dla mnie 75-300 Olka i 70-300 Panasia w kategorii cena/ jakość to porażka.Ok, źle Twój post odczytałem.

Norda
6.07.16, 22:11
Co by spiąć/zamknąć temat. Za waszymi sugestiami rozglądałem się za czymś w m43. Strasznie mi się podobał M10, ale cena blokowała, a chciałem zestaw od razu z jakimiś szkłami. Udało mi sie kupić zestaw E-PL5 z dwoma kitowymi szkłami, kartą pamięci, wysokim statywem i... przebiegiem 1200 zdjęć, na wydłużonej gwarancji jeszcze 2 lata :). Pierwsze wrażenie jaki malutki, biorę w rękę obiektyw- zabawka.
Zdjęcia- poprzedni właściciel miał ustawione na iso 1600, więc na razie ogarniam ustawienia.
Pierwsze co to chcę sprzedać kity i rozglądam się za za zoomem 14-150, bo światło podobne a mniej noszenia.

jkr
6.07.16, 23:15
Ja doświadczony przykrym zdarzeniem z przeszłości nie trzymałbym się jednego obiektywu, 14-150 rozbiłbym na co najmniej dwa, które masz.

Norda
7.07.16, 09:28
Tak masz rację, z czasem kupię jakieś inne szkła. Te chcę jako takie podstawowe.
No i zostawiłem sobie 14-54 z dużego 43 :) ale jak teraz porównuje bez adaptera to 'bydle" jest przy tym PL5

Norda
8.07.16, 18:50
Dzisiaj dotarł adapter m4/3- 4/3 i faktycznie na szkłach 4/3 widać jak AF po złapaniu punktu do ostrza.
Generalnie w statycznych fotkach nie przeszkadza, w dynamicznych raczej słabo:mrgreen:.