Założenia takie:
- waga max.550-600 gr.- nie chce klocków 1kg
- odchylany LCD- dosyć często mi tego brakuje
- nie koniecznie lustro
- może być m4/3 ale musi mieć dobrą współpracę ze szkłami 4/3
- kilka trybów tematycznych/kreatywnych
- cena max 1,8k za body- dobrze by było jeszcze z gwarancją
Jeśli chodzi o Olympusa to zaczynałem na E-500, którego do dzisiaj posiadam i chyba nie sprzedam za jego oddawanie barw. Później chwilę był E-420, który szybko sprzedałem i teraz użytkuje E-520 na zmianę z Nikonem D-300. Tego drugiego sporadycznie ze względu na wagę a i przez to mam go słabiej opanowanego.
Do E-520 zazwyczaj mam z podpięty 14-54 ver. I, lub 18-180, który mimo że jest ciemny na końcu to w słoneczne dni daje sobie radę. Pozostałe dwa szkła czyli kit 14-42 i 40-150 ver.I, generalnie leżą i się kurzą.
Wracając do meritum- chciałbym by nowy nabytek, jeśli padnie na system m4/3 dobrze współpracował po przez adapter, przynajmniej z optyką 14-54 i 18-180.
Z czasem dokupię szkła m4/3 ale na początek będę zapewne bez kasy, a zdjęcia chce się cykać. Druga sprawa- jest tyle fajnych szkieł na duże 4/3 że chciało by się kilka kupić i jeszcze poużywać.
Później te dwa zostawię sobie do E-500
Przeglądałem i już byłem zdecydowany na E-620, ale znalazłem serie Penów z E-PL-5 i 6, OM-D M10 mk1, OM-D M5 mk1.
Przy Penach trochę obawiam się braku wizjera, wiem ze można dokupić ale to znów spore koszta.
Panasonic-i są podobnej konstrukcji z wizjerami ale nie zagłębiałem się w temacie.
Do tego nie wiem jak będą leżeć w ręku ze starym dużym 4/3
O-MD M10- świetny z tego co czytam ale ponad mój budżet i ponoć nie bardzo daje rade AF z dużym systemem 4/3
Gdyby jednak okazało się że wilk nie jest tak straszny jak go malują i M10 zagra ze starymi dobrymi szkłami to bym doskrobał kasę do niego.
Wiec co doradzacie?? Zaznaczam że fotki cykam amatorsko choć staram się by wyglądały poprawnie technicznie, i cieszyły oko![]()

Odpowiedz z cytatem