Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Co dalej po E-520?

Mieszka w
    Pomorze
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria

Co dalej po E-520?

Założenia takie:
    - waga max.550-600 gr.- nie chce klocków 1kg
    - odchylany LCD- dosyć często mi tego brakuje
    - nie koniecznie lustro
    - może być m4/3 ale musi mieć dobrą współpracę ze szkłami 4/3
    - kilka trybów tematycznych/kreatywnych
    - cena max 1,8k za body- dobrze by było jeszcze z gwarancją

Jeśli chodzi o Olympusa to zaczynałem na E-500, którego do dzisiaj posiadam i chyba nie sprzedam za jego oddawanie barw. Później chwilę był E-420, który szybko sprzedałem i teraz użytkuje E-520 na zmianę z Nikonem D-300. Tego drugiego sporadycznie ze względu na wagę a i przez to mam go słabiej opanowanego.
    Do E-520 zazwyczaj mam z podpięty 14-54 ver. I, lub 18-180, który mimo że jest ciemny na końcu to w słoneczne dni daje sobie radę. Pozostałe dwa szkła czyli kit 14-42 i 40-150 ver.I, generalnie leżą i się kurzą.
    Wracając do meritum- chciałbym by nowy nabytek, jeśli padnie na system m4/3 dobrze współpracował po przez adapter, przynajmniej z optyką 14-54 i 18-180.
    Z czasem dokupię szkła m4/3 ale na początek będę zapewne bez kasy, a zdjęcia chce się cykać. Druga sprawa- jest tyle fajnych szkieł na duże 4/3 że chciało by się kilka kupić i jeszcze poużywać.
    Później te dwa zostawię sobie do E-500

Przeglądałem i już byłem zdecydowany na E-620, ale znalazłem serie Penów z E-PL-5 i 6, OM-D M10 mk1, OM-D M5 mk1.
    Przy Penach trochę obawiam się braku wizjera, wiem ze można dokupić ale to znów spore koszta.
    Panasonic-i są podobnej konstrukcji z wizjerami ale nie zagłębiałem się w temacie.
    Do tego nie wiem jak będą leżeć w ręku ze starym dużym 4/3
    O-MD M10- świetny z tego co czytam ale ponad mój budżet i ponoć nie bardzo daje rade AF z dużym systemem 4/3
    Gdyby jednak okazało się że wilk nie jest tak straszny jak go malują i M10 zagra ze starymi dobrymi szkłami to bym doskrobał kasę do niego.

Wiec co doradzacie?? Zaznaczam że fotki cykam amatorsko choć staram się by wyglądały poprawnie technicznie, i cieszyły oko
    E-500->E-520-> ZD 14-54+ ZD 40-150
    E-PL5 + manualne stałki M42

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Norda Zobacz posta
    ...
    - cena max 1,8k za body- dobrze by było jeszcze z gwarancją
    ...
    Wracając do meritum- chciałbym by nowy nabytek, jeśli padnie na system m4/3 dobrze współpracował po przez adapter, przynajmniej z optyką 14-54 i 18-180.
    ...
    To w zasadzie kończy temat, chyba, że upolujesz M1 w tej cenie.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Pomorze
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    OM-D M10 mk1, można juz dostać za niecałe 2k, a nowy z kitem 14-42- 2300pln. więc na te 500zł to ja bym sie co najwyżej zapożyczył
    OM-D M5 ceny podobne, choć za używki na gwarancji wołaja 1500zł

M1- ceny od 3 k..tyle nie ogarnę,a dwa ponoć dużej różnicy w obrazku między nim a M10 nie ma.

Chodzi o to by kupić w tym budżecie, raz a dobrze na kilka lat.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Norda
    dużej różnicy pomiędzy E-M5/10 a E-M1 nie ma, ale różnica w działaniu z obiektywami "dużego" E-systemu jest bardzo duża, bo E-M1 ma czujniki fazowe na matrycy a inne Olki tego nie mają. Chcąc wykorzystywać stare szkła brałbym E-M1. Aleeeeeee... Może sprzedać 18-180 i 14-54. Kupić np. używany E-M10 (poszukać taki jeszcze na gwarancji) - ok. 1400 zł + używany 14-150 w I wersji (ok. 1200 zł). Resztę obiektywów w miarę potrzeb i możliwości?
    Albo poczekać aż wejdzie E-M1 mark II i na rynku wtórnym pojawi się więcej marków pierwszych. Wtedy używkę da się pewnie kupić w okolicach 2 tys. (tylko już raczej bez gwarancji).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    OM-D M10 mk1, można juz dostać za niecałe 2k, a nowy z kitem 14-42- 2300pln. więc na te 500zł to ja bym sie co najwyżej zapożyczył
    OM-D M5 ceny podobne, choć za używki na gwarancji wołaja 1500zł

M1- ceny od 3 k..tyle nie ogarnę,a dwa ponoć dużej różnicy w obrazku między nim a M10 nie ma.

Chodzi o to by kupić w tym budżecie, raz a dobrze na kilka lat.
    Przeczytaj jeszcze raz mój post, tym razem ze zrozumieniem Po prostu: albo cena do 1800, albo dobra współpraca ze starymi szkłami. Razem się nie da.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    18-180 ( chyba najgorszy obiektyw dużego E) i 14-54 to można raczej próbować sprzedać.

Jeżeli planujesz używać i dokupić szkła dużego E, to TYLKO E-M1. Nie wiem czy cos jest w Panasonicu. Z pozostałym puszkami m4/3 , AF obiektywów dużego E traktuj jako manualny
    i to tym bardziej im lepsze szkło- dla mnie obiektywy z SWD ostrzą gorzej niż te bez.

Niestety ale słaba złotówka nie sprzyja zakupom.
    Rada Szafira jest dobra

w lokalizacji napisałeś "Pomorze"- skąd dokładniej?
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Witam. Proszę powiedz mi jak współpracuje 14-54 vI z e-520?

Mieszka w
    Pomorze
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    @Fret- kumam o co chodzi Myślałem jednak że te problemy z AF to coś al'a 0,5 sek. na łapaniu ostrości i dla zwykłego użytkownika nie będzie taką mordęgą.
    Czyli nie ma to tamto tylko wejść w m4/3 na całego a na zabawy z dużym 4/3 używać E-500 bo ten u mnie zostanie, lub ostatecznie kiedyś kupić E-620.

@Szafi51- to teraz mam myślone Generalnie nie mam ciśnienia, tak na sierpień planuje zakup. Może do tej pory coś się pozmienia vide ceny w dół.

@Koriolan- Puck

@Jkr- chwale sobie, jasno, pewny, szybki AF, fajne nie za duże szkło. Dlatego szkoda mi je wydawać
    Niestety nie wiem jaka jest różnica miedzy ver.I a ver. II przy tym aparacie, bo nie używałem tej drugiej.

Czy jest znaczna różnica w użytkowaniu M10 mk1 a mk.2? Czy generalnie nie ma potrzeby kupować nowej wersji?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Jeszcze nie wiesz jak mi pomogłeś. Dzięki.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Czy jest znaczna różnica w użytkowaniu M10 mk1 a mk.2? Czy generalnie nie ma potrzeby kupować nowej wersji?
    wiele odpowiedzi znajdziesz tu na forum. Nie ma chyba sensu po raz kolejny pisać o różnicach pomiędzy tymi aparatami. Jest ich sporo, a czy warte dopłaty (i ile miałaby ona wynosić) to już każdy musi sam przemyśleć.
    na szybko
    - wizjer o większej rozdzielczości i nieco lepszym powiękdzeniu
    - lepsza stabilizacja (5-osiowa zamiast 3-osiowej)
    - lepsze kodeki wideo
    - elektroniczna migawka do 1/16000
    - kółko trybów przeniesione na prawą stronę
    - włącznik przeniesiony na lewą stronę

więcej tu: http://www.dpreview.com/products/com...cts=oly_em10ii