PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie E-420 - robi niewyraźne zdjęcia

mariojoz
31.05.16, 14:46
Kupiłem aparat OLIMPUS E-420 proszę o pomoc jak mam go ustawić bo zdjęcia wychodzą nie wyrażne:roll:

szamaniec
31.05.16, 16:07
Kupiłem aparat OLIMPUS E-420 proszę o pomoc jak mam go ustawić bo zdjęcia wychodzą nie wyrażne:roll:

Najlepiej wrzuć zdjęcie. Trudno zgadnąć co znaczy niewyraźne.

And.N
31.05.16, 16:53
Pewnie chodzi o zdjęcia makro:wink:, mi też często wychodzą niewyraźne, a z kompaktu wychodziły o wiele lepiej:)
Tak poważniej mówiąc, na tak nieprecyzyjnie zadane pytanie trudno oczekiwać odpowiedzi. Zacząłbym na Twoim miejscu od instrukcji obsługi aparatu i ewentualnie później zadawał pytania.

Saboor
31.05.16, 16:56
Robiłeś kiedyś zdjęcie innym aparatem? Pytam, bo może wystarczy po prostu Przeczytać instrukcję.

szamaniec
31.05.16, 19:25
Robiłeś kiedyś zdjęcie innym aparatem? Pytam, bo może wystarczy po prostu Przeczytać instrukcję.

Instrukcję się czyta jak wszystkie inne metody zawiodą :)

And.N
31.05.16, 19:40
Instrukcję się czyta jak wszystkie inne metody zawiodą :)
Tu raczej było odwrotnie ? tak sądząc po pytaniu...

jkr
31.05.16, 21:12
Robiłeś kiedyś zdjęcie innym aparatem? Pytam, bo może wystarczy po prostu Przeczytać instrukcję.Czasem żeby zrozumieć instrukcję trzeba mieć wykształcenie inżyniera.

grzesiekniedz
7.06.16, 13:48

Zwykle wystarczy odrobina praktyki i takich problemów nie ma :)

hades
7.06.16, 15:09

Zapewne nie jest ustawiony autofokus lub co bardziej pewne robiąc zdjęcie nie czekasz na ustawienie ostrości. W wielu aparatach jest zastosowany spust migawki, który działa w dwóch trybach:
1. spust naciśnięty lekko uruchamia autofokus - ustawienie ostrości,
2. dociśnięcie spustu do końca uruchamia migawkę.

Co to jest autofokus, ile ma punktów i jak trzeba tymi punktami celować to znajdziesz w instrukcji aparatu. Jeśli nie masz papierowej (bo aparat zapewne z drugiej ręki) to kliknij ten link: https://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_ss2009_/E-420_MANUAL_PL..pdf, strony 54 (zaczyna się rozdział o AF) i 108, 109 (ogólne rady n/t fotografowania, jest tam o wybieraniu punktu ostrzenia).

kamio4
13.08.16, 00:57
A jak mieć najlepiej ustawione punkty żeby zdjęcie było ostre, wszyskie czy środkowy.

k@czy
13.08.16, 04:30
Najlepiej ustaw ostrosc na to, co ma byc ostre w kadrze.

Fredi
17.01.17, 20:08
e420 nie zrobi zdjęcia bez uprzedniego ustawienia ostrości i nie ma możliwości wyłączenia tego z menu.