Zobacz pełną wersję : Ustawienie E-420 - robi niewyraźne zdjęcia
Kupiłem aparat OLIMPUS E-420 proszę o pomoc jak mam go ustawić bo zdjęcia wychodzą nie wyrażne:roll:
Kupiłem aparat OLIMPUS E-420 proszę o pomoc jak mam go ustawić bo zdjęcia wychodzą nie wyrażne:roll:
Najlepiej wrzuć zdjęcie. Trudno zgadnąć co znaczy niewyraźne.
Pewnie chodzi o zdjęcia makro:wink:, mi też często wychodzą niewyraźne, a z kompaktu wychodziły o wiele lepiej:)
Tak poważniej mówiąc, na tak nieprecyzyjnie zadane pytanie trudno oczekiwać odpowiedzi. Zacząłbym na Twoim miejscu od instrukcji obsługi aparatu i ewentualnie później zadawał pytania.
Robiłeś kiedyś zdjęcie innym aparatem? Pytam, bo może wystarczy po prostu Przeczytać instrukcję.
Robiłeś kiedyś zdjęcie innym aparatem? Pytam, bo może wystarczy po prostu Przeczytać instrukcję.
Instrukcję się czyta jak wszystkie inne metody zawiodą :)
Instrukcję się czyta jak wszystkie inne metody zawiodą :)
Tu raczej było odwrotnie ? tak sądząc po pytaniu...
Robiłeś kiedyś zdjęcie innym aparatem? Pytam, bo może wystarczy po prostu Przeczytać instrukcję.Czasem żeby zrozumieć instrukcję trzeba mieć wykształcenie inżyniera.
grzesiekniedz
7.06.16, 13:48
Zwykle wystarczy odrobina praktyki i takich problemów nie ma :)
Zapewne nie jest ustawiony autofokus lub co bardziej pewne robiąc zdjęcie nie czekasz na ustawienie ostrości. W wielu aparatach jest zastosowany spust migawki, który działa w dwóch trybach:
1. spust naciśnięty lekko uruchamia autofokus - ustawienie ostrości,
2. dociśnięcie spustu do końca uruchamia migawkę.
Co to jest autofokus, ile ma punktów i jak trzeba tymi punktami celować to znajdziesz w instrukcji aparatu. Jeśli nie masz papierowej (bo aparat zapewne z drugiej ręki) to kliknij ten link: https://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_ss2009_/E-420_MANUAL_PL..pdf, strony 54 (zaczyna się rozdział o AF) i 108, 109 (ogólne rady n/t fotografowania, jest tam o wybieraniu punktu ostrzenia).
A jak mieć najlepiej ustawione punkty żeby zdjęcie było ostre, wszyskie czy środkowy.
Najlepiej ustaw ostrosc na to, co ma byc ostre w kadrze.
e420 nie zrobi zdjęcia bez uprzedniego ustawienia ostrości i nie ma możliwości wyłączenia tego z menu.