Kupiłem aparat OLIMPUS E-420 proszę o pomoc jak mam go ustawić bo zdjęcia wychodzą nie wyrażne![]()
Kupiłem aparat OLIMPUS E-420 proszę o pomoc jak mam go ustawić bo zdjęcia wychodzą nie wyrażne![]()
Pewnie chodzi o zdjęcia makro, mi też często wychodzą niewyraźne, a z kompaktu wychodziły o wiele lepiej
Tak poważniej mówiąc, na tak nieprecyzyjnie zadane pytanie trudno oczekiwać odpowiedzi. Zacząłbym na Twoim miejscu od instrukcji obsługi aparatu i ewentualnie później zadawał pytania.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Robiłeś kiedyś zdjęcie innym aparatem? Pytam, bo może wystarczy po prostu Przeczytać instrukcję.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Zapewne nie jest ustawiony autofokus lub co bardziej pewne robiąc zdjęcie nie czekasz na ustawienie ostrości. W wielu aparatach jest zastosowany spust migawki, który działa w dwóch trybach:
1. spust naciśnięty lekko uruchamia autofokus - ustawienie ostrości,
2. dociśnięcie spustu do końca uruchamia migawkę.
Co to jest autofokus, ile ma punktów i jak trzeba tymi punktami celować to znajdziesz w instrukcji aparatu. Jeśli nie masz papierowej (bo aparat zapewne z drugiej ręki) to kliknij ten link: https://www.olympus.pl/site/rmt/medi...MANUAL_PL..pdf, strony 54 (zaczyna się rozdział o AF) i 108, 109 (ogólne rady n/t fotografowania, jest tam o wybieraniu punktu ostrzenia).
A jak mieć najlepiej ustawione punkty żeby zdjęcie było ostre, wszyskie czy środkowy.