PDA

Zobacz pełną wersję : E520 ;)

C+
19.03.08, 10:01
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

wido
19.03.08, 10:11
Znowu bez obracanego LCD. :(

PiotrAntasik
19.03.08, 10:21
Tylko czemu przyciski są arabskojęzyczne ;)

MAF
19.03.08, 10:22
Zakładając że to prawdziwe zdjęcie to jest bardzo podobny do E-510, co najmniej tak samo jak E-420 do E-410.

Z minusów:
- brak obracanego LCD - tutaj Sonowskie A3X0 będą miały przewagę marketingową,
- tylko 3 punktowy AF?

W sumie dla mnie istotne byłyby 3 zmiany w E-520,

1) Poprawiony zakres tonalny do takiego jak jest w E-3,
2) Lepszy wizjer, niekoniecznie od razu taki jak w E-3, ale zauważalnie lepszy niż w E-510,
3) AF o większej niż 3 ilości punktów.

Reszta może zostać jak w E-510. :mrgreen:

andytown
19.03.08, 10:44
o punktach af nic nie wiadomo - olek zawsze zaznaczał je 3 kropkami....

;) - fakt ze nie ma to numeru oznacza ze jeszcze wstrzymują się z prezentacją

rocco
19.03.08, 10:50
Tam u góry, to wersja dla leworęcznych?

http://img524.imageshack.us/img524/5351/olympus103lsk8pq0.jpg

Zgrabny, przypuszczam, że dołożą punktow AF i komunikację z lampami R.
Brakuje tylko odchylanego ekranu, bardzo brakuje...

ziemia01
19.03.08, 11:01
odchylany by się sprzydał choćby tak jak było C8080.

MAF
19.03.08, 11:10
o punktach af nic nie wiadomo - olek zawsze zaznaczał je 3 kropkami....

Fakt, dopiero teraz sprawdziłem że w E-3 też są 3 kropki, czyli jest szansa na więcej punktów :)

XGrzesX
19.03.08, 11:18
A widać już teraz jakieś różnice ?

Dar-i-jush
19.03.08, 11:21
Matryca będzie z E-3 jak w 420. Nie liczyłbym na większy wizjer niestety. Może więcej punktów AF... Chociaż chyba będą 3 i 11 w LV. Taki chwyt marketingowy. Niby 11, a jednak 3. Na zasadzie wypromowania bardziej odpicowanego LV :?
Zależy jaką to ma mieć cenę. Mi się coraz bardziej wydaje, że jest miejsce na coś między E-3, a E-510. Właśnie coś z większym wizjerem i 9 punktami AF i odchylanym ekranem. Tu z kolei zależy ile jest w stanie zainwestować dana firma. Sony ma 2 identyczne modele z różną ilością mpix. Niby bez sensu, a jednak się sprawdzi.

geo
19.03.08, 11:31
http://www.capacamera.net/pie2008/index.php?page=1&id=1

???
cos za mało jak na 520

fotomic
19.03.08, 11:40
http://www.capacamera.net/pie2008/index.php?page=1&id=1

???
cos za mało jak na 520 to szkło to 140-600 na tym ostatnim body ? tak dobrze widze !!

andytown
19.03.08, 11:53
a to nie jest 70-300 ?

i podali przelicznik?

Czy naprawdę olek zamierza wypuścić taką armatę?

lessie
19.03.08, 11:56
ale to chyba po cropie co by się zgadzało...70-300 x2
bo jeśli mamy 140-600 lowcostowy to moje modły są wysłuchane

ziemia01
19.03.08, 12:03
to napewno 70-300 ale wygląda jak armata :)

Lailonn
19.03.08, 14:09
Jeśli 520 będzie o tyle "usprawniona" co 420 to chyba nie ma na co czekać. Co do LV to skoro procek E-3 ma lepszy(wersja turbo) oraz matryce(lub co najwyżej tą samą w co ciężko uwierzyć) to może kwestia nowego softu?

Karol
19.03.08, 15:34
Hmmm - jak to ma faktycznie być E-520 to dalej w pewnym sensie E-330 rządzi... E-520 w sumie mógłby taki być ale przy założeniu, że Olek wypuści coś ala E-330 ze stabilizacją, z nowszą matrycą, niekoniecznie pancernego i szczelnego - bo E-3 już mamy a nie każdy potrzebuje tych cech i jest gotowy za nie zapłacić...

KaarooL
19.03.08, 15:40
no, niepozorny E-330 wyszedł Im lepiej niż nowsze modele... w zeszłym roku era bandingu, w tym roku era odgrzewanek (ciekawe czy też w paski).

pozytywne jest to że nie poszli w 12MPIX, by byłaby masakra.

adikk
19.03.08, 15:49
Witam.

Skąd pewność, że to E520 ? Bo wygląda tak samo jak 510. Chyba, że jakiś szczegół mi umknął.

Btw.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=27161654

MAF
19.03.08, 16:36
no, niepozorny E-330 wyszedł Im lepiej niż nowsze modele...

A w czym E-330 jest lepszy od E-510?

w zeszłym roku era bandingu, w tym roku era odgrzewanek (ciekawe czy też w paski).
pozytywne jest to że nie poszli w 12MPIX, by byłaby masakra.

Hmm, a ten banding to w jakim modelu się objawił?

Lailonn
19.03.08, 16:43
Kilka osób miało go w E-3 np. Przy 510 też ktoś chyba natrafił. O ile mnie pamięć nie myli...

qbic
19.03.08, 17:34
Właśnie z powodu bandingu i ogólnej jakości matrycy w E-3 powstrzymałem sie od zakupu (który to ujawnia sie w HDR przy wysokim mikrokontrascie, to samo dotyczy innych firm i innych modeli aparatów takich jak np Canon 400D).

grizz
19.03.08, 17:43
hmm co do bandingu i kratek -> to chyba wada poszczególnych egzemplarzy, bo jak wywiad robię środowiskowy, to większość nie ma nic do zarzucenia e-3 w tym temacie :/

C+
19.03.08, 19:01
w tym roku era odgrzewanek (ciekawe czy też w paski).

.

Nic nie odgrzewają tylko kontynuują zaczęte serie, każda seria rządzi się swoimi parametrami i filozofią, brakuje jeszcze modelu między E3 a E520 i będzie cacy ;)

wido
19.03.08, 19:18
E-520 mógłby mieć chociaż tę nową matrycę niby HDR (jeśli to prawda). To by chociaż było coś nowego i pożytecznego.

Arathorn
19.03.08, 19:38
Właśnie dla mnie także ten aparat wygląda identycznie jak e - 510 - jedynie z usuniętym z przedniej obudowy właśnie numerem.

Jest pewność, że to e-520?

C+
19.03.08, 19:42
Właśnie dla mnie także ten aparat wygląda identycznie jak e - 510 - jedynie z usuniętym z przedniej obudowy właśnie numerem.

Jest pewność, że to e-520?

Zwróć uwagę na szczegóły

źródło (http://www.olympusclub.pl/olypedia/images/1/11/E-510_front_EZ1442.jpg)

źródło (http://www.olympusclub.pl/olypedia/images/5/5d/E-510_back.jpg)

adikk
19.03.08, 19:46
Inne pokrętła i inny kolor diody i kolor opisu przycisków. Nic więcej nie widzę, chyba, że mnie pomroczność jasna dopadła ;)

C+
19.03.08, 19:50
Inne pokrętła i inny kolor diody i kolor opisu przycisków. Nic więcej nie widzę, chyba, że mnie pomroczność jasna dopadła ;)

LCD :mrgreen: najważniejsze to są flaki ;)

qbic
19.03.08, 20:01
ojaaaa, ale na tym E-510 to obrazek jest !! :mrgreen:

adikk
19.03.08, 20:04
A ktoś jest w stanie przetłumaczyć te krzaczki na etykiecie pod aparatem ?

Lailonn
19.03.08, 20:30
Jak wyżej zauważono, jedyne różnice to kolor diody, przycisku do przeglądania i nowe pokrętło :P Co do LCD to jest minimalnie większy - pewnie 2,7". Mogliby tylko podnieść rozdziałkę by ładniej się to prezentowało :]

Co do podanego wyżej linka odnośnie planów Olympusa to dziwi mnie, że ktoś "z góry" radzi poczekać z zakupem E-3. E-520 raczej lepszy nie będzie. Nawet jakby pokazali coś pomiędzy E-520 a E-3 to nie powinno być lepsze od flagowego modelu. O co więc chodzi? :?

C+
19.03.08, 20:35
Jak wyżej zauważono, jedyne różnice to kolor diody, przycisku do przeglądania i nowe pokrętło :P Co do LCD to jest minimalnie większy - pewnie 2,7". Mogliby tylko podnieść rozdziałkę by ładniej się to prezentowało :]

Co do podanego wyżej linka odnośnie planów Olympusa to dziwi mnie, że ktoś "z góry" radzi poczekać z zakupem E-3. E-520 raczej lepszy nie będzie. Nawet jakby pokazali coś pomiędzy E-520 a E-3 to nie powinno być lepsze od flagowego modelu. O co więc chodzi? :?

Pokażą nowy lepszy flagowy model i po kłopocie ;)

MAF
19.03.08, 23:47

To zależy co komu potrzebne :), mnie np. nie jest potrzebny E-3, ale taki podrasowany E-510 to już jak najbardziej.

Mimo wszystko gdybym musiał już kupić aparat to byłby to jednak E-3, ale ponieważ mogę czekać to poczekam co pokaże się w E-520 i może to będzie akurat to co jest mi potrzebne?

Piotr_0602
20.03.08, 00:19
jeśli E520 ma matrycę z E3, oraz AF choćby na centralnym tak szybki i pewny jak w E3, to dla mnie jest OK
Jeśli jeszcze wizjer jest nieco większy niz w E510 i kompatybilny z ME-1 to pewnie to kupię, jeśli będzie w sklepach wiosną.

E3 po pierwsze za drogi, po drugie nieco za duży...

cadman
20.03.08, 00:33
Ja dla odmiany lubię sprzęty ciężkie, coś w rodzaju E-3. Zawsze dźwigam ze sobą w terenie plecak z całym moim foto-dobytkiem, choć nie zawsze muszę. Takie zboczenie. Dla mnie chyba E-3 jest przeznaczony. Wyżej cenię sobie solidność wykonania i niezawodność, w każdych warunkach pogodowych, jaką zapewnia E-3, niż wygodę.

Marcin510
20.03.08, 00:40
przeceniacie ta matryce z e3 w porownaniu do tej z 510
one sa praktycznie takie same, obraz jest identyko

z roznica ze w e3 jest szybsza wersja, robi wiecej klatek i fizycznie jest troszke wieksza (12mega)
bo jest tam skuteczniejsza stabilizacja

niby wieksza rozpietosc tonalna, tylko tyle

nie wiem jak u was, ale po zmianie firmware w 510 zauwazylem ze 510 zdecydowanie inaczej mierzy swiatlo i nie przeswietla tak fotek jak wczesniej, nawet jest odwrotnie, ze niedoswietla i trzeba dawac bardzo czesto korekcje +0.7

wiec co do rzekomej slabej dynamiki w 510 zmieniam zdanie
a banding fakt, jest na 510 i jest na e3

jak to ma byc 520 to olympus troche malo sie postaral, kazdy obecny aparat konkurencji w tej klasie da mu po d...pie
preciez nic sie w sumie nie zmienilo a konkurencja nie spi

cadman
20.03.08, 00:57
Jest "dziura" między E-xxx i E-x. Brakuje modelu, który konkurowałby z aparatami konkurencji o oznaczeniu dwucyfrowym jak u C, czyli dla zaawansowanych. Następca E-510 nie zbliży się do E-3 i nie spełni oczekiwań bardziej wymagających (zaawansowanych) użytkowników. Taka jest polityka Olympusa. Bardziej zaawansowanym pozostaje poczekać, aż E-3 stanieje.

Lailonn
20.03.08, 01:30
Tak tylko jak to zauważył Marcin510 nie ma przepaści między E-510 a E-3. Mam nadzieję, że wyskoczą z jakimś asem bo chwilowo jest stagnacja(dodanie detekcji twarzy to nawet nie rozwój)

cadman
20.03.08, 01:49
Detekcję twarzy mają modele Fuji, takie do damskiej torebki. Kupiłem taki córce latem ubiegłego roku.

Lailonn
20.03.08, 01:58
Teraz to praktycznie każda małpka ma detekcje twarzy ale dodanie tej funkcji do lustra i ogłoszenie nowym modelem to drobne nieporozumienie ;]

mariouche
20.03.08, 02:46
Wygląda to bardziej na ruch marketingowy i odgrzewanie kotleta. IMO 510ka wprowadziła na rynek co miała wprowadzić i już. Robienie 520ki na wzór i podobieństwo z drobnymi usprawnieniami ma na celu odświeżenie modelu. Nie oszukujmy się - E-3 to nie będzie. O wypełnianiu dziury pomiędzy 510ką a 3ką też bym nie mówił, co prawda nie znamy jeszcze specyfikacji, ale lusterko na tym poziomie powinno być przynajmniej uszczelnione i mieć odchylany ekran - to IMO obecnie absolutne minimum.
Dla mnie następny ruch to zdecydowanie 3ka, ale pożyjemy zobaczymy.

Pozdrawiam

lessie
20.03.08, 08:00
czyżby zaczęło się nowe narzekanie? dawno już tego nie było. Mam rawy z 510 i E-3. Moim zdaniem jednak różnica w tonalności jest na korzyśc E-3, choć rzeczywiście może nie ścinająca z nóg...Ale funkcjonalność tych aparatów i możliwości jakie dają są już bardzo różne.
Mam podobnie jak cadman lubię czuć że coś noszę i trzymam. Poza tym po E-1 90% tego co jest na rynku wydaje się być kruchutką wydmuszką. Nawet E-3 jest delikatnieszy, pewnie mam takie wrażenie przez odchylany LCD.

Wracając do tematu. Do zaciętego amatorskiego fotografowania już E-510 był prawie ideałem, dodanie mu jurności, kilku punktów AF i podbicie lekkie matrycy będzie naprawdę spełnieniem marzeń wielu ludzi. Tak to niestety się dzieje...każdy nowy model nie jest rewolucją a raczej ewolucją poprzednika. Pomijam E-1/E-3 bo te dzieli przepaść technologiczna ale to chyba 5 lat różnicy....

geo
20.03.08, 08:28
jak ktoś chce mieć nowe 3 modele co pół roku z fontanną i światłem w podłodze to niech kupi sony, tak naprawdę oly wiekszość nowinek miało jako pierwszy (mam w ***** body choć IS by sie przydało) Ale każde szkiełko Zuiko to miód na moje serce, choś tak wolno je wypuszczaja. Jak macie jakieś problemy to poszukajcie w necie zdjęć i porównajcie je z C i N ale pełnowymiarowych a na koniec sprawdzcie ceny odpowiedników szkieł w C i N powinnen Wam sie humor poprawić,

rocco
20.03.08, 08:30
Mam podobnie jak cadman lubię czuć że coś noszę i trzymam. Poza tym po E-1 90% tego co jest na rynku wydaje się być kruchutką wydmuszką. Nawet E-3 jest delikatnieszy, pewnie mam takie wrażenie przez odchylany LCD.

Czy ja wiem?
Dla mnie to zaleta, odwracam ekran, zamykam i focę jak analogiem :mrgreen:
Wyświetlacz na górnej sciance wystarcza mi do sprawdzenia parametrów, wizjer ma 100% pokrycia a ekran?
Otwieram tylko do przeglądania/selekcji zrobionych fotek.

Morley
20.03.08, 10:13
Po przewertowaniu wątku nachalnie nasuwa się stwierdzenie, że o ile premiera E-420 wydawała się uzasadniona i co szczególnie ważne powszechnie zrozumiała, to w przypadku "piątki" jakoś tak nie jest.
Na razie można to składać jeszcze na karb absolutnego braku wiarygodnych informacji na temat... Na razie to wciąż klasycznie wyliczone przez marketing Oli radosne spekulacje. Chłopaki osiągnęli cel w 100-proc. Niby bez większego entuzjazmu, ale wszyscy gadają o 520...

Nie wiem dlaczego chcecie pozycjonować 520 w luce pomiędzy 510 a E-3. Dla mnie to po prostu kroczek w przód (nie wiem jak duży) ale wciąż na pozycji 510... Gdyby pojawił się jakiś model bardziej pomiędzy, to to będzie podejrzewam E-600, nie? Albo co bardziej prawdopodobne E60 (bardziej zrozumiałe nazewnictwo).

Przyznam też, że informacje o 420 wywołały u mnie większe zainteresowanie niż teraz.
I teraz pytanie co do zamieszczonych fotografii... Czy możliwe jest, że to nie fotografia E520, tylko manipulacja spłodzona nawet nie w samym Olympusie, tylko gdzie pośród pasjonatów tematu? Na ile możliwa jest tu mistyfikacja?

fotomic
20.03.08, 10:20
Po przewertowaniu wątku nachalnie nasuwa się stwierdzenie, że o ile premiera E-420 wydawała się uzasadniona i co szczególnie ważne powszechnie zrozumiała, to w przypadku "piątki" jakoś tak nie jest.
Na razie można to składać jeszcze na karb absolutnego braku wiarygodnych informacji na temat... Na razie to wciąż klasycznie wyliczone przez marketing Oli radosne spekulacje. Chłopaki osiągnęli cel w 100-proc. Niby bez większego entuzjazmu, ale wszyscy gadają o 520...

Nie wiem dlaczego chcecie pozycjonować 520 w luce pomiędzy 510 a E-3. Dla mnie to po prostu kroczek w przód (nie wiem jak duży) ale wciąż na pozycji 510... Gdyby pojawił się jakiś model bardziej pomiędzy, to to będzie podejrzewam E-600, nie? Albo co bardziej prawdopodobne E60 (bardziej zrozumiałe nazewnictwo).

Przyznam też, że informacje o 420 wywołały u mnie większe zainteresowanie niż teraz.
I teraz pytanie co do zamieszczonych fotografii... Czy możliwe jest, że to nie fotografia E520, tylko manipulacja spłodzona nawet nie w samym Olympusie, tylko gdzie pośród pasjonatów tematu? Na ile możliwa jest tu mistyfikacja? ano właśnie, dlaczego na oficjalnych zajawkach(zdjeciach reklamowych) pojawia się "e520" ? Przecież te zdjęcia są do pobrania w ogromnej rozdziałce i można odrazu zauważyć że coś jest nie tak.

Piotr_0602
20.03.08, 10:58
E520 czy E510n, nie ważne. Jeśli za chwilę w sklepach pojawi się odświeżony E510 w takiej samej lub zbliżonej cenie (na www.bhphoto.com E410 stoi za 400$, E510 za chyba 460$, E420 za 500$, to niech E520 kosztuje 570 czy 600$), to świetnie.

Lekki face-lifting żeby po PMA też Olek miał coś odświeżonego (skoro konkurencja ma nowe modele) podtrzyma sprzedaż, a Olek będzie miał czas na opracowanie czegoś co naprawde przyniesie postęp.

Jeśli E520 jest troszeczkę lepszy od E510, o te 0,5-1EV lepsze ISO, DR, może troche sprawniejszy AF, lepsze LV, może o 0,5EV lepszy IS, współpraca z lampami R, nieco udoskonalona matryca (w końcu Nikon też się uczył matrycy przez modele D200 -> D80 -> D40x i w każdym młodszym pracowała lepiej).

Jeśli utrzymają ten poziom cen co obecnie, to miło iż aparat staje sie nieco lepszy. Mam E500 i jeśli przesiądę się na ów E520 to odczuję nieco większą różnicę niż gdyby to był E510.

Jeśli pojawi się szybko i da czas Olkowi na opracowanie prawdziwego następcy z nową generacją matrycy (nowy Kodak, Panasonic HDR, cokolwiek to będzie) to OK. Jeśli to ma być NASTĘPCA na następne 2-3 lata a zmiany będą niewielkie, to kiepsko.

Miło jeszcze by było gdyby wizjer był nieco większy niż w E510. Choćby ewolucyjnie 10%-20% więcej(o ile będzie kompatibliny z ME-1). Jak ewolucja, to we wszystkich aspektach.

Jeśli to taki nieduży upgrade, to niech się szybko pojawi w sklepach. W kwietniu/maju byłoby OK, jeszcze przed przedwakacyjnymi zakupami. Chyba taki ma Olek plan.

KaarooL
20.03.08, 12:33
wszystko fajnie, ale te "nowe" modele niewiele dadzą jeśli zastosowane matryce i obróbka sygnału wciąż będą podobnej jakości jak w 2007...

filippohh
20.03.08, 12:39
ja powiem tak. Poczekamy zobaczymy :D

MAF
20.03.08, 12:44
wszystko fajnie, ale te "nowe" modele niewiele dadzą jeśli zastosowane matryce i obróbka sygnału wciąż będą podobnej jakości jak w 2007...

Może jestem mało wymagający, ale jeśli E-520 miałby matryce i obróbkę sygnału na poziomie E-3 to mnie to wystarczy.

Popatrz sobie na nowości Sony, czy Nikona, praktycznie nie ma różnicy w obrazie pomiędzy D40x i D60. Sonowe A200 jest lepsze od A100, ale A100 to był pierwszy aparat 10MPix APS-C, Sony, a właściwie Minolta, jeszcze nie do końca "czuło" tą matrycę.

Wielkiej różnicy w jakości obrazu na razie nie zobaczymy, ale ewolucja też jest mile widziana :)

Piotr_0602
20.03.08, 12:48
Nie podejrzewam żeby Olek wsadził matrycę fizycznie lepszą niż w E3.

obróbkę sygnału może sobie rzeczywiście szlifować bo to głównie soft.
I tak E520 dostałby w ten sposób lepszy obraz a nazwa miałaby tylko nakręcić sprzedaż sugerując że to nowy model, a nie stary ze zmienionym softem. A E3 można by upgradeować firmware. Choć to już trochę musztarda po obiedzie, bo wszystkie znaczące recenzje i testy E3 już się pojawiły.

Być może E410 i E510 to były próbki nowych matryc, a w E3 matryca już była docelowa, jednak do drobnych poprawek obróbki sygnału na którą już Olek nie miał czasu bo MUSIAŁ wypuścić spóźniony E3.

Teraz świeży lifting da dopracowaną matrycę Panasa z dopracowanym softem. W końcu to już będzie 3-cia ich odsłona (E410/E510, E3, E420/E520), a wliczając startowe E330 to już 4-ta. Nikon też z czasem opanowuje dopiero daną matrycę (D200, D80, D40x). Podobnie E400 też miał najlepsze wyniki z matrycy Kodaka (od E1, E300/E500).

Nowe E-x20 odświeżą ofertę, a E3 upgraduje się (o ile się da) firmwarem.
Następne modele (jeśli nie będzie E-xx) dostaną już nową generację matryc (HDR? Kodak?).

Pytanie kiedy będzie na rynku E520? Bo coś już jest, pytanie tylko czy dojrzało czy jeszcze do doszlifowania.

Może już mają gotowy upgrade E510 ale z oficjalną premierą E520 wstrzymują się aż będzie gotowe jakieś nowe szkło?
Coś z budżetowej lub półki PRO, bo przecież nie TOP PRO dla E-xxx (więc nie ZD 100 f/2 z road-map).

E3 występował z 12-60 (plus spóźniający się 14-35).

E420 to przecież też nie jakaś wielka rewolucja do E410, ale szumu narobił dopiero z naleśnikiem i skórzanym futerałem. Bez tych dodatków nie zrobiłby wrażenia.

A i poprzednio E410 pokazano z 14-42 i 40-150, a w okolicach prezentacji E510 pojawiło sie 70-300.

Może coś szykują dla E520? Obiecany szeroki budżetowy zoom? Jasne stałki nie-naleśniki (ale nie TOP PRO)? A może niedrogie (budżet lub raczej PRO) tele dłuższe od 70-300?

zibi1303
20.03.08, 13:06
KarooL ma i tak już dyplom, głównego narzekacza :mrgreen: więc sie nie dziwię. Dla Olka jest ważne aby utrzymać sprzedaż, głównie E510 bo chyba ten model ciągnie sprzedaż...
Narzekacie na niego a zobaczcie jak szybko się okazało, że jest go najwięcej na forum... ;)
Czy więc jest taki zły, czy dobry ?? !!

MAF
20.03.08, 13:11
KarooL ma i tak już dyplom, głównego narzekacza :mrgreen: więc sie nie dziwię. Dla Olka jest ważne aby utrzymać sprzedaż, głównie E510 bo chyba ten model ciągnie sprzedaż...
Narzekacie na niego a zobaczcie jak szybko się okazało, że jest go najwięcej na forum... ;)
Czy więc jest taki zły, czy dobry ?? !!

E-510? Dobry.
Ale jednak troszkę odstaje od konkurencji. A widać że E-3 nadgonił, więc czemu w E-520 ma nie być tak samo jak w E-3, albo i lepiej?

Skoro Nikon D80 mógł dawać obraz lepszy niż D200, to i E-520 może ;-)

MicSzu
20.03.08, 13:27
E-510? Dobry.
Ale jednak troszkę odstaje od konkurencji. A widać że E-3 nadgonił, więc czemu w E-520 ma nie być tak samo jak w E-3, albo i lepiej?

W którym miejscu E-510 odstaje od konkurencji? A E-520 raczej nie będzie lepiej obrazował niż E-3 choc nikt by się nie obraził gdyby tak było :D

jotes25
20.03.08, 13:44
W którym miejscu E-510 odstaje od konkurencji?

Jest tu pewien problem. W moim przypadku (fotografia przyrody) często ma się do czynienia z trudnymi warunkami ekspozycji (ostre światło i głębokie cienie równocześnie). E-510 ma tendencję do utraty informacji w światłach (podobnie jak kompakty). Pewnym rozwiązaniem pozostaje korekcja ekspozycji, ale najczęściej oznacza to konieczność wyciągania detali z cieni i większe szumy w tych obszarach. Mogę powiedzieć, że problem ten praktycznie nie istnieje w lustrzankach Canona i Nikona. To tak konkretnie, żeby uniknąć bezsensownego p...nia o szumach i gorszej rozpiętości tonalnej ;) Zależy co kto fotografuje, dla wielu użytkowników nie musi to być istotną wadą. Nie wiem czy da się to poprawić w znaczący sposób (jak jest np. w E-3?)

MAF
20.03.08, 13:57
E-510? Dobry.

W którym miejscu E-510 odstaje od konkurencji? A E-520 raczej nie będzie lepiej obrazował niż E-3 choc nikt by się nie obraził gdyby tak było :D

jotes25 ładnie opisał jeden z problemów, drugi to jednak wyraźnie mniejszy wizjer, trzeci to 3 punktowy AF.

E-3 pokazał że wszystkie te elementy można poprawić.

jotes25
20.03.08, 14:15
jotes25 ładnie opisał jeden z problemów, drugi to jednak wyraźnie mniejszy wizjer, trzeci to 3 punktowy AF.

Dzięki ;) Jak dla mnie pozostałe dwie bolączki (wizjer, AF) są w zupełności do zaakceptowania w klasie amatorskiej. Np. 9 punktów AF w 400d daje raczej tylko pozorną przewagę. Dopiero zauważalna różnica jest w 40d, gdzie (podobnie jak w E-3) wszystkie punkty są krzyżowe. Ale częściej przydaje się to np. przy śledzeniu ruchomych celów niż przy kadrowaniu (bo i tak rozkład punktów AF nie odpowiada zasadom kompozycji).

MAF
20.03.08, 14:41
Dzięki ;) Jak dla mnie pozostałe dwie bolączki (wizjer, AF) są w zupełności do zaakceptowania w klasie amatorskiej. Np. 9 punktów AF w 400d daje raczej tylko pozorną przewagę. Dopiero zauważalna różnica jest w 40d, gdzie (podobnie jak w E-3) wszystkie punkty są krzyżowe. Ale częściej przydaje się to np. przy śledzeniu ruchomych celów niż przy kadrowaniu (bo i tak rozkład punktów AF nie odpowiada zasadom kompozycji).

Zależy w jakim aparacie.

W D5d co prawda nie są one idealnie w odpowiednich miejscach ale przekadrowanie z narożnych zajmuje dużo mniej czasu niż ze środkowego czy choćby bocznego.

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/SonyDSLRA100/Images/viewfinderview.jpg)

A700 ma też dość wygodny - jak dla mnie - układ.

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/SonyDSLRA700/images/viewfinder-diag.jpg)

Rozkład z Nikona D80 też jest niczego sobie, miałem okazję się pobawić i jest zupełnie fajnie.

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD80/Images/viewfinderdiag.jpg)

Ale ten z E-3 też byłby sporym ułatwieniem.

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/OlympusE3/images/finderdisplay.jpg)

Jeśli Olympus celuje serią E-5x0 powyżej sprzętu klasy Nikona D40, D60, czy Sony A200, A3x0 to powinien jednak dodać pól AF, choćby po to żeby lepiej wyglądało w foldrze i testach.

Szczególnie że układ AF już ma ;-)

I jeszcze jedno, nie wiem jak działają liniowe czujniki w Olympusach, ale te z D5d są zaskakująco skuteczne.

Natomiast co do wizjera, to jest podobny do tego co mają Canony 350D, 400D, oraz Sony serii A3x0, Sony A100, A200 mają zauważalnie większy, Nikon D80 to już o klasę lepszy wizjer.

E-3 udowodnił jednak że da się zrobić fajny wizjer w 4/3. Nie oczekuję że taki sam będzie w E-520, ale jeśli wsadzą coś pośredniego pomiędzy E-3, a E-510 to będę bardzo zadowolony.

PS. Wszystkie zdjęcia podlinkowane bezpośrednio z dpreview.com

Morley
20.03.08, 15:54
U podstaw ogromnej niecierpliwości i gorączki wokół programu E520, leży według mnie kilka przyczyn. I tak:

- Premiera E420 rozbudza zmysły, tym czym to robił Olympus - kolejnym przekraczaniem granicy, której nie sięgnęła jeszcze konkurencja - posmakiem czegoś kultowego i nawiązaniem do romantycznych czasów analogowych 50-tek

- Finansowy pułap E3 jest jednak za wysoki dla sporej grupy jego amatorów. Oczekiwanie na 520 jest nadzieją na otrzymanie za pieniądze rzędu ceny 510 czegoś zbliżonego do flagowca.

- Z drugiej strony jest też sprawa 420. Mały sprytny, ale w świadomości funkcjonuje jako amatorski i najtańszy korpus. Wszystko co wypluje z siebie Olympus od chwili jego premiery będzie udoskonalone... I tak trochę strach wykonać ten krok...

Psychologia decyzji to straszna rzecz :) Zastanawiam się jak bardzo namieszał by w świadomościach potencjalnych klientów E420IS (czyli z opcjonalną stabilizacją)

suchar
20.03.08, 15:58
U podstaw ogromnej niecierpliwości i gorączki wokół programu E520, leży według mnie kilka przyczyn. I tak:

- Premiera E420 rozbudza zmysły, tym czym to robił Olympus - kolejnym przekraczaniem granicy, której nie sięgnęła jeszcze konkurencja - posmakiem czegoś kultowego i nawiązaniem do romantycznych czasów analogowych 50-tek

- Finansowy pułap E3 jest jednak za wysoki dla sporej grupy jego amatorów. Oczekiwanie na 520 jest nadzieją na otrzymanie za pieniądze rzędu ceny 510 czegoś zbliżonego do flagowca.

- Z drugiej strony jest też sprawa 420. Mały sprytny, ale w świadomości funkcjonuje jako amatorski i najtańszy korpus. Wszystko co wypluje z siebie Olympus od chwili jego premiery będzie udoskonalone... I tak trochę strach wykonać ten krok...

Psychologia decyzji to straszna rzecz :) Zastanawiam się jak bardzo namieszał by w świadomościach potencjalnych klientów E420IS (czyli z opcjonalną stabilizacją)

Jak dla mnie, to jest to dyskusja dla dyskusji i nic więcej.