PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop cs 6 nie otwiera orf z om-d e-m10 mark II

chmiel75
20.05.16, 07:33
Witam
Jak w temacie. co zrobić żeby ps obsługiwał orf z tego body..dodam że z E5 otwiera bez problemu. Aktualizowałem photo Shopa ale nie przyniosło to efektu. Jaki jest inny zbliżony program do raw ?

aga_piet
20.05.16, 08:12
Chyba najlepiej zaktualizować DNG Convertera.

Saboor
20.05.16, 09:33
Chyba najlepiej zaktualizować DNG Convertera.
Racja DNG Converter (https://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=6045)
Adobe już tak ma, teraz "na topie: jest photoshop CC, więc jego wspierają.

And.N
20.05.16, 16:24
... Jaki jest inny zbliżony program do raw ?
Inny /zbliżony do CS6/ program do RAW to Lightroom. Też od Adobe, ten sam silnik programu, różniący się głównie wyglądem/interfejsem.
Najtańszym rozwiązaniem będzie, jak napisano wcześniej, konwertować ORF z M10 MK2 do uniwersalnego DNG, a tego już CS6 bez problemu otworzy.

henry1
20.05.16, 16:40
To taka przypadłość Adobe, jak pojawia się nowy model aparatu to trzeba kupić nowy program. :twisted:
Mi wystarczyła aktualizacja firmware aparatu i przestał być widoczny dla programów PSE, LR. :evil:
Przed aktualizacją był widziany i obsługiwany. :evil:

Bodzip
24.05.16, 07:13
To taka przypadłość Adobe, jak pojawia się nowy model aparatu to trzeba kupić nowy program. :twisted:
Mi wystarczyła aktualizacja firmware aparatu i przestał być widoczny dla programów PSE, LR. :evil:
Przed aktualizacją był widziany i obsługiwany. :evil:
Przejdź Heniu na Linuxa. Darktable Ci wszystko obsłuży.

apz
24.05.16, 07:38
Przejdź Heniu na Linuxa. Darktable Ci wszystko obsłuży. Jakąś alternatywą jest też nie kupowanie nowo ogłoszonego aparatu wkrótce po premierze...

aga_piet
24.05.16, 09:17

Nie trzeba. Wystarczy ściągnąć nową wersję DNG Convertera (jak ktoś wcześniej wspomniał).

apz
24.05.16, 10:06
Nie trzeba. Wystarczy ściągnąć nową wersję DNG Convertera (jak ktoś wcześniej wspomniał).

Ale jest mniej wygodnie i już pewne wszyte ustawienia programowe zapisują się nieodwracalnie w pliku. Przy dalszym użycia tylko programów Adobe nie ma to znaczenia.

cissic
24.05.16, 15:32

Przecież teraz jest abonament ;)

WoRaS
4.10.16, 15:10
Jakoś przez przypadek tu trafiłem i postanowiłem odkopać, bo może się komuś przydać "mój" sposób na tan problem (w moim przypadku rawy z E-M5 II nie są otwierane w Photoshop Elements 11, ale te ze starego E-M5 są):

https://forum.olympusclub.pl/threads/99494-Olympus-OM-D-E-M10-Mark-II/page32?p=1243625&highlight=#post1243625