Zobacz pełną wersję : Photoshop cs 6 nie otwiera orf z om-d e-m10 mark II
Witam
Jak w temacie. co zrobić żeby ps obsługiwał orf z tego body..dodam że z E5 otwiera bez problemu. Aktualizowałem photo Shopa ale nie przyniosło to efektu. Jaki jest inny zbliżony program do raw ?
Chyba najlepiej zaktualizować DNG Convertera.
Chyba najlepiej zaktualizować DNG Convertera.
Racja DNG Converter (https://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=6045)
Adobe już tak ma, teraz "na topie: jest photoshop CC, więc jego wspierają.
... Jaki jest inny zbliżony program do raw ?
Inny /zbliżony do CS6/ program do RAW to Lightroom. Też od Adobe, ten sam silnik programu, różniący się głównie wyglądem/interfejsem.
Najtańszym rozwiązaniem będzie, jak napisano wcześniej, konwertować ORF z M10 MK2 do uniwersalnego DNG, a tego już CS6 bez problemu otworzy.
To taka przypadłość Adobe, jak pojawia się nowy model aparatu to trzeba kupić nowy program. :twisted:
Mi wystarczyła aktualizacja firmware aparatu i przestał być widoczny dla programów PSE, LR. :evil:
Przed aktualizacją był widziany i obsługiwany. :evil:
To taka przypadłość Adobe, jak pojawia się nowy model aparatu to trzeba kupić nowy program. :twisted:
Mi wystarczyła aktualizacja firmware aparatu i przestał być widoczny dla programów PSE, LR. :evil:
Przed aktualizacją był widziany i obsługiwany. :evil:
Przejdź Heniu na Linuxa. Darktable Ci wszystko obsłuży.
Przejdź Heniu na Linuxa. Darktable Ci wszystko obsłuży. Jakąś alternatywą jest też nie kupowanie nowo ogłoszonego aparatu wkrótce po premierze...
Nie trzeba. Wystarczy ściągnąć nową wersję DNG Convertera (jak ktoś wcześniej wspomniał).
Nie trzeba. Wystarczy ściągnąć nową wersję DNG Convertera (jak ktoś wcześniej wspomniał).
Ale jest mniej wygodnie i już pewne wszyte ustawienia programowe zapisują się nieodwracalnie w pliku. Przy dalszym użycia tylko programów Adobe nie ma to znaczenia.
Przecież teraz jest abonament ;)
Jakoś przez przypadek tu trafiłem i postanowiłem odkopać, bo może się komuś przydać "mój" sposób na tan problem (w moim przypadku rawy z E-M5 II nie są otwierane w Photoshop Elements 11, ale te ze starego E-M5 są):
https://forum.olympusclub.pl/threads/99494-Olympus-OM-D-E-M10-Mark-II/page32?p=1243625&highlight=#post1243625