Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Cyfrówka z ręcznym ustawianiem ostrości

marcinpolniak
16.03.08, 21:33
Witam,
Brat zastanawia się nad lustrzanką ale nie wiem czy lepszym wyborem nie byłby jakiś fajny zoom ale z ręczną regulacją ostrości. Co możecie polecić? Ma około 1000 zł. Myślałem o SP 560 UZ ale on chyba nie ma manualnej ostrości.

suchar
16.03.08, 21:44
Witam,
Brat zastanawia się nad lustrzanką ale nie wiem czy lepszym wyborem nie byłby jakiś fajny zoom ale z ręczną regulacją ostrości. Co możecie polecić? Ma około 1000 zł. Myślałem o SP 560 UZ ale on chyba nie ma manualnej ostrości.

Zoom, w sensie kompakt? Czemu tak Ci zależy na manualnym ustawianiu ostrości? Przez wizjer Olków (oprócz E-3) to raczej ciężkie, pozostaje LV. Ręcznie ostrość to się dobrze ustawia w analogach z dużymi i jasnymi matówkami, i z klinem i z rastrem. SP 560 UZ ma manualne ustawianie ostrości.
Pzdr

Peniek242
16.03.08, 22:03
Manualne ustawianie ostrości poprzez przyciski menu mogą doprowadzić Twojego brata do szaleństwa, to tylko się sprawdza przy ostrości na nieskończoność gdzie ustawiasz statyw i masz dużo czasu, reszta to trafianie kulą w płot. Lepiej kupić lustrzankę i pokręcić pierścieniem.

dog_master
16.03.08, 22:21
Reulacja ostrosci mowisz... Lustro... W kompakcie niezbyt to widac... No dobra, widac zmiany ostrosci na duzym zoomie... :/

Smerf Maruda
16.03.08, 22:27
Leica M8. Ale to, niestety, nie ten zakres cenowy.

marcinpolniak
17.03.08, 07:39
A canon S5IS? Lub Fuji S6500 lub 9600?

nikto
17.03.08, 12:18
Jak wyżej wspomniano, ręczne ustawianie ostrości w kompaktach doprowadza do rozstroju nerwowego :D Sam tego doświadczyłem na jednym z kompaktów Olka. Kompakt - owszem, czemu nie, ale bez brania pod uwagę ręcznego ostrzenia. Pozdrawiam.

aga_piet
17.03.08, 13:09
Nie do końca zgadzam się z przedmówcami. Ręczne ustawianie ostrości w kompakcie świetnie mi się sprawdza przy makro, gdzie AF często głupieje. Wystarczy odrobina treningu.

nikto
17.03.08, 13:12
Kobiety jednak z natury są bardziej cierpliwe... :D

raven66
17.03.08, 14:09
Canon S5 IS jak najbardziej ma ręczne ostrzenie.
Canony IS-y już od S1-ki to miały.
Cenowo powinno się zmieścić:
http://www.allegro.pl/search.php?string=canon+is&sourceid=Mozilla-search

PS. za przedmówcami (nie wszystkimi), TAK ostrzenie manualne w kompakcie to masakra. Wiem, bo miałem.

ziemia01
17.03.08, 14:27
Za poprzednikami MF tylko w makro, tak to mordęga zwłaszcza bez pierścienia do ostrzenia.

asfoto_p
17.03.08, 14:28
Ja czasem używam, głownie jednak przy makro. Zajmuje to sporo czasu zanim zjadę np z nieskończoności do 4-2cm. Ale czasem sie przydaje.

voovoo2
17.03.08, 15:16
Witam,

Zoom, w sensie kompakt? Czemu tak Ci zależy na manualnym ustawianiu ostrości? Przez wizjer Olków (oprócz E-3) to raczej ciężkie, pozostaje LV. Ręcznie ostrość to się dobrze ustawia w analogach z dużymi i jasnymi matówkami, i z klinem i z rastrem. SP 560 UZ ma manualne ustawianie ostrości.
Pzdr
Noszę okulary i w nich swietnie ostrzy się ręcznie w E-1 i jest teraz tani :mrgreen:

dzemski
17.03.08, 16:33
jezeli nie lustro to Lumix FZ50, będzie trochę droższy, ale wart swojej ceny.

aga_piet
17.03.08, 17:43
Ja czasem używam, głownie jednak przy makro. Zajmuje to sporo czasu zanim zjadę np z nieskończoności do 4-2cm.
Jeśli najpierw ustawisz AF na minimalną odległość i potem przestwisz na MF - zaoszczędzisz dużo czasu, potem manewrujesz tylko tymi minimalnymi odległościami :).

Tojfi
17.03.08, 18:45
Jestem posiadaczem SP-560 UZ i potwierdzam , ze ten aparat jest jak najbardziej wyposażony w MF ja z tego dobrodziejstwa jednak nie korzystam bo ni jak nie jestem w stanie dobrać ostrości w małym korzystającym z zoomu cyfrowego okienku (szczerze to nawet nie wiem po co takie rozwiązanie - lepiej by było ostrzyc na normalnym podglądzie). AF jest wyposażony w kilka przydatnych opcji, które w zupełności wystarczają mi do łapania ostrości.

MAF
20.03.08, 10:17
Witam,

A musi być nowy?

Bo jak nie to polecam najlepsze IMHO hybrydy jakie kiedykolwiek powstały:
Minolty A1, A2 lub A200.

Sam miałem A1 i bardzo dobrze ją wspominam, pierścień do ostrości jest i nawet da się nim ustawić ostrość i najważniejsze że jest pierścień do ogniskowej.

fotomic
20.03.08, 10:42
Witam,

A musi być nowy?

Minolty A1, A2 lub A200.

Sam miałem A1 i bardzo dobrze ją wspominam, pierścień do ostrości jest i nawet da się nim ustawić ostrość i najważniejsze że jest pierścień do ogniskowej.naj był olek 8080 ;P

rocco
20.03.08, 10:45
A musi być nowy?

Minolty A1, A2 lub A200.

Sam miałem A1 i bardzo dobrze ją wspominam, pierścień do ostrości jest i nawet da się nim ustawić ostrość i najważniejsze że jest pierścień do ogniskowej.
Potwierdzam i również poleciłbym którys z powyższych.
Mimo, ze nie są to najnowsze konstrukcje to wyposażono je w swiaetne obiektywy a dostac je można znacznie taniej na alledrogo
http://www.allegro.pl/search.php?string=A1&from_showcat=1&category=8846&country=1
http://www.allegro.pl/search.php?string=A2&from_showcat=1&category=8846&country=1
http://www.allegro.pl/search.php?string=A200&category=8942&category=28159
Olympusa z serii SP trudno nawet porównywac z tymi cackami ;)
Zwłaszcza najdroższy z modeli jest naprawdę doskonalą konstrukcja ale i tańszym niewiele brakuje.

MAF
20.03.08, 12:09
Minolty A1, A2 lub A200.

naj był olek 8080 ;P

Podobno ma ciut lepszy obiektyw, ale nie przekonał mnie do siebie.

Suma plusów i minusów przemawia IMHO jednak za Minoltami serii A.

fotomic
20.03.08, 12:12
nie zmienia to faktu że minolty z serii a były świetne zwłasza A1 (sam taką chciałem) - ale zacząłem od Z1 :) koniec OT.

marcinpolniak
20.03.08, 12:41
Tyle, że taką Minoltę to chyba tylko używaną... a nie mam przekonania do używanej elektroniki. Zastanawiam się nad 560UZ...

MAF
20.03.08, 14:51
Tyle, że taką Minoltę to chyba tylko używaną... a nie mam przekonania do używanej elektroniki. Zastanawiam nad 560UZ...

W tej sytuacji proponuję trochę dołożyć i kupić Fuji S9600, co prawda w tej cenie (około 1275zł) można już kupić lustro, ale IMHO komfort pracy z S9600 będzie dużo lepszy niż z 560UZ.

Kurak
26.03.08, 19:58
S9600 z takich hybrydek może być najlepszy...spora rozdzielczość wizjera....ale i tak czy siak ciężko jest i w tym przypadku o odpowiednie ustawienie MF...no ale jak tu już wcześniej pisano naj naj są minolty A1 A2 A200. Niestety to co naprawde było dobre w kompaktach to przestali już produkować :?