PDA

Zobacz pełną wersję : Księżyc

Nika2650
8.03.08, 19:46
Jestem początkująca co sądzicie o moim Księżycu krytyki się nie boję więc walcie śmiało :)

Mirek54
8.03.08, 19:58
Ogolnie mydelko.Kiepski kontrast,nieostre.Bardzo kiepskie szklo.

Rafał Czarny
8.03.08, 20:00
Mam wrażenie, że widziałem już gdzieś podobne zdjęcie...

Stefan
8.03.08, 20:09
Z księżycem to jest tak: jak nie ma chmur i powierze jest przejrzyste i masz dobry sprzęt i dobierzesz prawidłowo parametry ekspozycji i zrobisz zdjęcie ze statywu - to nie ma siły - musi wyjść dobrze. Jeśli któryś z tych warunków nie jest spełniony - to nie ma siły - wyjdzie źle. Na Twoich zdjęciach widzę, że nie jest ostro i jest niewielka aberracja chromatyczna. Ale pewnie na to nie masz wpływu (taki sprzęt). Natomiast parametry ekspozycji chyba nie są optymalne (było domknąć maksymalnie przysłonę, a czas naświetlania dać taki, żeby uzyskać prawidłowe naświetlenie. Aberrację chromatyczną da się skorygować programowo (ale musi być oryginalne zdjęcie, nie może być przycięte), natomiast kontrast da się poprawić i wyostrzyć deczko też. Tu masz przykład takiej obróbki (to Twoje zdjęcie). Robiłaś ze statywu?

sikor
8.03.08, 20:14
A jakiego obiektywu (o jakiej ogniksowej) uzyć do takich zdjęć?

suchar
8.03.08, 20:18
Dla mnie księżyc jest dość, hmm, oklepanym i nudnym tematem do zdjęć. Takich zdjęć jak Twoje (i lepszych technicznie: ostrych i bardziej kontrastowych) są tysiące (sam kiedyś takie zrobiłem. Może gdybyś zaangażował do pozowania jakieś chmury, może wtedy byłoby trochę lepiej. A tak jest moim zdaniem bardzo słabo.
Pzdr

Rafał Czarny
8.03.08, 20:19

Sikor, najlepiej nie robić takich zdjęć. Po co pstrykać miliardową fotę księżyca? Przecież wszystkie są takie same (prócz tych spitolonych technicznie, one się wyróżniają). :roll:

EDIT: Suchar, pisaliśmy w tym samym czasie.

Stefan
8.03.08, 20:26
Im więcej tym lepiej :-). Ja robiłem maksymalnie 400 mm (więcej nie mam). Wtedy tarcza (w pełni) ma około 730 pikseli. Ale księżyc w pełni wygląda tak sobie. Lepiej jak jest do połowy zasłonięty, wtedy ciekawie wychodzą kratery.

mathu
8.03.08, 20:34
Sikor, najlepiej nie robić takich zdjęć. Po co pstrykać miliardową fotę księżyca? Przecież wszystkie są takie same (prócz tych spitolonych technicznie, one się wyróżniają).
Dokładnie. Niestety niezależnie od tego jak wielkiej lufy użyjemy, księżyc zawsze będzie mikroskopijny.
Do zdjęć księżyca potrzebny jest teleskop i od tego się nie ucieknie. Tylko tak można zrobić zdjęcie księżyca na którym widać detale, a takie zdjęcia są już ciekawe.

sikor
8.03.08, 20:43
Im więcej tym lepiej :-). Ja robiłem maksymalnie 400 mm (więcej nie mam). Wtedy tarcza (w pełni) ma około 730 pikseli. Ale księżyc w pełni wygląda tak sobie. Lepiej jak jest do połowy zasłonięty, wtedy ciekawie wychodzą kratery.[/quote]

Stefan: Dzięki.

Rafał Czarny: Trochę się z Tobą nie zgodzę. Przecież dużo "takich widoczków" ktoś już kiedyś fotografował, a jednak idziemy i pstrykamy. Trochę ciężko świeżo upieczonemu posiadzczowi aparatu być od razu kreatywnym. :sad:
Ale fakt, chyba przy księżycu nie wiele da się "wymodzić" ;)

Stefan
8.03.08, 20:47
Uważam, że warto przez ten etap przejść. To dobra szkoła do zdjęć nocnych.

Rafał Czarny
8.03.08, 21:00
Rafał Czarny: Trochę się z Tobą nie zgodzę. Przecież dużo "takich widoczków" ktoś już kiedyś fotografował, a jednak idziemy i pstrykamy. Trochę ciężko świeżo upieczonemu posiadzczowi aparatu być od razu kreatywnym. :sad:
Ale fakt, chyba przy księżycu nie wiele da się "wymodzić" ;)

Nie ma dwóch takich samych widoczków, mimo że wiele jest do siebie bardzo podobnych. Nawet stojąc w miejscu, wystarczy że kucniesz i już będzie inna perspektywa. Przymkniesz przysłonę, będzie inna GO. Słońce przysłonią chmury, będą inne kolory, kontrasty itd.

A księżyc można sfotografować tylko w jeden sposób. Prawidłowo. I choćbyś stanął na głowie, wyjechał na Madagaskar to każde zdjęcie będzie takie samo.

No chyba, że będziesz miał farta i ustrzelisz taki księżyc, jak ja:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_czarownica.jpg)

Stefan
8.03.08, 21:02
:-)

sikor
8.03.08, 21:05
Rafał Czarny: I to jest kreatywność :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

henry1
8.03.08, 21:58

Obrazek (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_czarownica.jpg)[/quote]

Przyznaj się skąd wziąłeś zdjęcie mojej cioteczki ?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pzdr

rocco
8.03.08, 22:02

Rafał, gdy znów będziesz wybierał się w moje strony to koniecznie mi napisz.
Na sabat na łysej Górze zawiozę Cię osobiście :)

PS
Autorkę wątku proszę o wybaczenia za OT ale to fotka z moich rodzinnych stron ;)

Rafał Czarny
8.03.08, 22:09
Na zdjęciu mama mojej żony.

rocco
8.03.08, 22:17
Na zdjęciu mama mojej żony.
:razz:
Mój dobry kolega z Kielc, zresztą również Rafał, podczas wizyt swojej teściowej często mawiał do córeczki:
- Kasiu, daj babci miotłę, babcia już odlatuje...

Dobra, już żadnego OT :oops:

Piotr Grześ
8.03.08, 23:58
Alem sie uśmiał, ha, ha haa,. Ty jednak Rafał, masz farta :razz:

kasprzyk
9.03.08, 00:09

Obrazek (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_czarownica.jpg)

:mrgreen: :mrgreen:

Peniek242
9.03.08, 01:32
Tym aparatem lepszego nie zrobisz więc uważam, że zrobiłaś wszystko co w jego mocy, no dobre zdjęcie.

Ania_
10.03.08, 17:02

Sikor, najlepiej nie robić takich zdjęć. Po co pstrykać miliardową fotę księżyca? Przecież wszystkie są takie same (prócz tych spitolonych technicznie, one się wyróżniają). :roll:

Oj Rafał, to jest też bez sensu takie pisanie - a po co robić miliardową fotkę ludzi na ulicy? ;) :mrgreen: Swoja własna fotka to swoja własna fotka, nawet jeśli przedstawia obiekt powszechnie znany :D

Rafał Czarny
10.03.08, 17:05

Oj Rafał, to jest też bez sensu takie pisanie - a po co robić miliardową fotkę ludzi na ulicy? ;) :mrgreen:

Bo nie ma dwóch takich samych zdjęć z ulicy. A foty księżyca są identyczne.

Ania_
10.03.08, 17:11
Dla mnie wszystkie są takie same. :razz:

Żartuję ;) po prostu uważam, że nie jest źle starać się zrobić zdjęcia księżycowi, nawet jeśli takie same się już pojawiają. :D

salvadhor
10.03.08, 18:15
Co innego zdjęcia księżyca, gdzie można kontemplować skałki i pagórki, co innego zdjęcie księżyca w postaci okrągłej plamy. Ze sprzętem jakim dysponuje większość z nas, to raczej wychodzi nam druga wersja. Po 10sięciu takich fotkach aż się chce wyjść z kina :)

Tojfi
10.03.08, 23:09
Witam

Korzystając z okazji dorzucę tu 2 fotki ze swojego kompakciku :) bo wydaja mi sie jak na kompakt dosyc dosyc

paszczol
10.03.08, 23:17
Trudno uwierzyć, że to kompakt... Cudownie wyszło

Ernesth
10.03.08, 23:21
Bardzo ładne strzały.
Ja do mojego olka podpinam Meyera 300mm i konwerter 2x co prawda pod M42 ale mam przejścióweczke więc jest dobrze. Trzeba troszkę przymknąć przysłonę i jest fajnie - jedyny minus to ciężar obiektywu i statyw mi nie wytrzymuje ;)

Kris_1
10.03.08, 23:43
Mysikrólik, Rafał Czarny, salvadhor: dajcie się nacieszyć tym co focą krócej od was i dla nich taka fotka księżyca to frajda.
I nie ma takich samych zdjęć, bo trafiają się fajnie obrobione - a te właśnie różnia się od masówki.

Ernesth: mam podobny zestaw co Ty i jestem ciekaw jego osiągów na księżycu właśnie :D
Jak wyjdzie, to wrzucę do wątku o obiektywach M/42.
Jeszcze tydzień i można zaczynać.
Wchodzisz? :?: :twisted:

Tojfi
11.03.08, 15:07
Dzieki za opinie , a co do sesu robienia zdjęć księżyca to może i dla starych wyjadaczy nie ma, ale czy z tych starych wyjadaczy jest chociazby jedna osoba, ktora takowego zdjecia nie robila ? Nie sadze :D

k@czy
11.03.08, 18:51
przeciez nikt nie napisal, ze robienie fot lysemu jest zle....

icelander
15.04.08, 11:27
jasne że robienie fotek łysemu złe nie jest. trzeba jednak zaznaczyć że zdjęcia zrobione przed bodaj 1963 rokiem do oryginał łysego a po tym roku to już tylko atrapa.
Jak wiadomo mafia z Żoliborza niejakiego Jacka i Placka dokonała skutecznego zaboru mienia w postaci księżyca (potem podpalili pokój w hotelu)