Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus E 620 czy E-3?

krobiak1981
4.05.16, 13:37
Witam forumowiczów

Posiadam obiektywy 14-42 + 40-150 kit (pozostałość po E-510)
oraz Zuiko Digital 15-54mm f/2.8-3.5
Szkła chcę uzupełnić jakimś body.

Myślę o : E 620- stan idealny max 3tyś. zdjęć na liczniku lub o E-3 stan idealny 34 tyś. zdjęć na liczniku.
Wykonuję zdjęcia głównie przyrody, architektury oraz rodzinne fotografie dziecka.
Proszę o sugestię co warto wybrać? Może są jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam Maciek :)

nyny
4.05.16, 13:40
Tak, sprzedaj wszystko w czorty i przesiadz sie na mikro :)

pozdro

krobiak1981
4.05.16, 13:46
a z micro co polecasz?

fret
4.05.16, 13:53
Z zestawu wnoszę, że zwracasz uwagę na cenę sprzętu. Tak ze 2x tańsze od micro będzie wejście w jakiś lustrzankowy system.

krobiak1981
4.05.16, 13:59
Tak. Chciałbym skompletować sprzęt za nieduże pieniądze. Uzupełnić słoiki taki miałem cel, ale chętnie wysłucham wszystkich opinii.

hades
4.05.16, 14:11
Ja bym polecał E-M10, w wersji I lub II. A co do obiektywów Nyny ma racje, ale...

ZD 14-42 sprzedaj/zamień na mZD 14-42. Jeśli ZD 40-150 to wersja f/3.5-4.5 to warto przemyśleć czy zostawić sobie ten obiektyw na amatorską przyrodę - jest jaśniejszy, a cena nie zachęca do sprzedaży przyzwoitego szkła. Jeśli ciemniejsza czyli f/4-6.3 to do sprzedaży zamiany na równoważnik w mikro ZD - ma to samo światło. Natomiast ZD 14-54 zdecydowanie warto zostawić - trochę nieopłacalna sprzedaż/zamiana na w miarę bliski zakresem mZD 12-40.

Uprzedzając, obiektywy ZD wymagają przejściówki, np. MMF-1. Znajdziesz pozostałe przejściówki MMF-2, MMF-3 - różnica między nimi jest w zapewnieniu szczelności przed wodą. Obiektywy ZD nie będą idealnie pracowały z aparatami bez czujników fazowych w matrycy. Te ma w tej chwili tylko E-M1. Pozostałe aparaty systemu m4/3 pracują z ostrością po kontraście. I to jest ten minus, który w zależności od preferencji może przechylić szalę na całkowitą sprzedaż szkieł ZD.

waruga
4.05.16, 14:14
Tak. Chciałbym skompletować sprzęt za nieduże pieniądze. Uzupełnić słoiki taki miałem cel, ale chętnie wysłucham wszystkich opinii.

Za male pieniadze to mozna na Baltyk pojechac... :-)

Tak na powaznie przesiadka na mikro 4/3 jak pisze @nyny jest najlepszym wyjsciem. Mam E-420 a jak przesiadłem na OM-D EM-5 to przejrzalem na oczy...:-)

krobiak1981
4.05.16, 14:22
Bałtyk jest pięknym morzem:grin:

waruga
4.05.16, 14:31
Bałtyk jest pięknym morzem:grin:

Cos na ten temat wiem, bo plywam ... :-)

Bodzip
4.05.16, 15:09
Dobra, odnośnie tytułu:
jak masz wybierać między tymi dwoma tylko (bo żadnej odpowiedzi nie dostałeś) to:

E-3 jest topowy, ale baaardzo stareńki. Są tacy co go kochają do dziś.
E-620 ma nowszą matrycę dużo lepiej oprogramowaną
E-620 jest dużo mniejszy i lżejszy (poręczny w góry)
Matryca E-620 jest identyczna jak w E-30 - którego mam, używam i się nie pozbędę. Ewentualnie poszukaj w miarę sprawnego E-30.
Chyba, że się zastępujesz do tego co chłopaki piszą o mikro, to kup M10 + przejściówka (to co hades pisał) lub jak masz kasę to M1 i masz wypas - będą perfekcyjnie działały szkła od starego i nowego systemu.

szamaniec
4.05.16, 16:37
Dobra, odnośnie tytułu:
jak masz wybierać między tymi dwoma tylko (bo żadnej odpowiedzi nie dostałeś) to:

E-3 jest topowy, ale baaardzo stareńki. Są tacy co go kochają do dziś.
E-620 ma nowszą matrycę dużo lepiej oprogramowaną
E-620 jest dużo mniejszy i lżejszy (poręczny w góry)

Matryca E-620 jest identyczna jak w E-30 - którego mam, używam i się nie pozbędę. Ewentualnie poszukaj w miarę sprawnego E-30.
Chyba, że się zastępujesz do tego co chłopaki piszą o mikro, to kup M10 + przejściówka (to co hades pisał) lub jak masz kasę to M1 i masz wypas - będą perfekcyjnie działały szkła od starego i nowego systemu.

A nie jest tak że ta stareńka matryca z E3 mniej szumi w stosunku do E620/30 ?
Co do przejściówki - to taka proteza bez corega tabs, af w kitowych obiektywach 40-150, 70-300 działają po japońsku -jako tako, te jaśniejsze i lepsze np 14-54, 50-200 to już jest manual a nie obiektyw:)
Do micro trzeba worka pieniędzy, tylko panaś w używce jest w normalnych cenach. Tyle że panaś nie ma stabilizacji, przejściówka i problemy z af podobne jak w Olku. Możesz poszukać używanego micro Olka - ale jak obserwuję to zapomnij o trwałości sprzętu rodem z dużego E. Mnie to skutecznie odrzuciło od używanych bez gwarancji.( to chyba nowy trynd w Olku - czego nie można powiedzieć o Panasonicu)

ahutta
4.05.16, 16:54
Ja bym polecał E-M10...

Natomiast ZD 14-54 zdecydowanie warto zostawić - trochę nieopłacalna sprzedaż/zamiana na w miarę bliski zakresem mZD 12-40.

Sorry, ale nie warto, mimo całej sympatii do ZD14-54 bo kocham ten obiektyw z czasów E-520, to jedno mogę powiedzieć z pełną świadomością ZD14-54 + E-520 bije szybkością autofocusa ZD14-54 + E-M10 na głowę. Po kilku tygodniach prób focenia tym zestawem, dałem sobie spokój i sprzedałem ZD14-54. Pewnie można walczyć na siłę, jakiś statyw, fotografia architektury, tylko po co się męczyć.

W kontekście pytania autora wątku, to gdybym miał wybierać między tymi dwoma, to raczej bym się zdecydował na 620. Mniejszy przebieg, aparat dużo zgrabniejszy.

hades
4.05.16, 18:22
Sorry, ale nie warto, mimo całej sympatii do ZD14-54 bo kocham ten obiektyw z czasów E-520, to jedno mogę powiedzieć z pełną świadomością ZD14-54 + E-520 bije szybkością autofocusa ZD14-54 + E-M10 na głowę. Po kilku tygodniach prób focenia tym zestawem, dałem sobie spokój i sprzedałem ZD14-54. Pewnie można walczyć na siłę, jakiś statyw, fotografia architektury, tylko po co się męczyć.

To budżetowe rozwiązanie. Można powiedzieć, na start. A osobiście, ze względu na inne szkiełka bez AF, w ZD 14-54 też wyłączyłem. Pierścień chodzi lekko, przyzwoicie, przestałem na to zwracać uwagę. Gdy kręcę sobie jakieś krótkie wideo taka kombinacja mi się przydaje.

O właśnie Krobiak, aparat mikro 4/3 jest przyzwoitą kamerą, akurat do rodzinnych eskapad.

sikor
4.05.16, 18:37
Tak jak inni już napisali - przesiadka na mikro 4/3 jest najrozsądniejszym rozwiązaniem.

szamaniec
4.05.16, 19:27
Tak jak inni już napisali - przesiadka na mikro 4/3 jest najrozsądniejszym rozwiązaniem.

To z rozsądkiem nie ma nic wspólnego.
Przy ograniczonym budżecie rozsądnie to kupić Sony A58 i szkła Minolty, albo inne Nikony 3200/5100.
Ja namawiam na Olympusa Stylusa 1, coraz bardziej go lubię. I nie trzeba szkieł zmieniać i dokupywać. Zabawy jest co niemiara :)

RafS
4.05.16, 23:48
E-620 jest bardzo poręczny, ma wiele udogodnień których nie ma w E-4xx i E-5xx(z takich bardzo wygodnych drobnostek to obrotowy ekranik na przegubie, podświetlane przyciski). Jeśli nie masz kasy, a stać Cię na coś z podanej na początku dwójki, wydaje mi się że lepiej będzie E-620, wszędzie go zabierzesz z podanymi obiektywami współpracuje bardzo dobre, jeszcze wiele frajdy Ci sprawi.

Jeśli jednak planujesz rozwijać przyszłość w sprzęcie(czytaj, utopisz mnóstwo kasy) to z całą pewnością uciekaj z 4/3 i idź w stronę m4/3. Powtarzam, jeśli planujesz wydać sporo kasy, bo niestety tanio nie jest. Jednak chciałbym na swoim przykładzie porównać takiego E-620 i E-PL7. Od roku mam E-PL7, od kilku dni nie mam już E-620, było mi ciężko się go pozbyć, bo uwielbiałem ten aparat, ale...

E-PL7 z naleśnikiem i starym 40-150 z 4/3 dał mi wszystko to, czego najczęściej potrzebowałem. Brakowało czasami wizjera, brakowało szybszej reakcji, brakowało współpracy z 70-300, ale mimo wszystko po E-620 przez rok sięgałem tylko wtedy kiedy potrzebowałem wspomnianej 70-300 - czyli bardzo rzadko. Kiedyś jak szedłem na zdjęcia, miałem ogromną i ciężką torbę, dwa KITY, E-620, lampę, 70-300 i czasami Falcon 8mm FishEye. Wszystko ciężkie i przez to coraz rzadziej robiłem zdjęcia, tylko w pracy na różnych uroczystościach, ale to nie to samo. Tymczasem od roku w mojej niewielkiej torebce(w której mieścił się E-620 i jeden obiektyw, albo 14-42, albo 40-150) mam E-PL7, 40-150, wizjer VF i bodycap lens 8mm fisheye. Wszystkie ogniskowe z których korzystam w jednej niewielkiej torebce na ramię. A na spacerze cały czas może dyndać aparat i w ogóle mnie to nie męczy. Znów robię zdjęcia, znów uczę się robić zdjęcia i powoli znowu sprawia mi to przyjemność. Z wizjerem to nawet 70-300 powoli ogarnia, a resztę sprzedałem i wymieniłem na dobry monitor. Raczej nigdy nie będzie mnie stać na fajne szkła z m4/3, tak samo jak nie było mnie stać na dobre szkła z 4/3, ale to co w tej chwili mam jest super jakości i bardzo niewielkich wymiarów - dlatego radzę ze swojego doświadczenia, zastanów się nad tym czy jest sens inwestować w 4/3, spróbuj znaleźć sposób na wejście w m4/3 - nie będzie tanio, ale na prawdę warto.

waruga
5.05.16, 07:00
E-PL7 mam i ja :-) Podpiety 14-54 plus wizjer... . Taki zestaw nie jest zgrabny, ale sie sprawdza :-)

sikor
5.05.16, 07:18
To z rozsądkiem nie ma nic wspólnego.
Przy ograniczonym budżecie rozsądnie to kupić Sony A58 i szkła Minolty, albo inne Nikony 3200/5100.
Ja namawiam na Olympusa Stylusa 1, coraz bardziej go lubię. I nie trzeba szkieł zmieniać i dokupywać. Zabawy jest co niemiara :)

Wszystko zależy od tego, jak bardzo ten budżet jest ograniczony :mrgreen:

viruuss
5.05.16, 07:54
E-PL7 mam i ja :-) Podpiety 14-54 plus wizjer... . Taki zestaw nie jest zgrabny, ale sie sprawdza :-)
sprawdza się w czym ? AF praktycznie nie istnieje
szkła ZD na znany portal, zakup jakiegoś body micro i na początek szkło typu "pleśniak", masz w takim układzie pakiet startowy "ekonomiczny"

waruga
5.05.16, 08:13
sprawdza się w czym ? AF praktycznie nie istnieje

W szybkim mocowaniu :mrgreen:

Darekw1967
5.05.16, 09:22
Witam forumowiczów

Posiadam obiektywy 14-42 + 40-150 kit (pozostałość po E-510)
oraz Zuiko Digital 15-54mm f/2.8-3.5
Szkła chcę uzupełnić jakimś body.

Myślę o : E 620- stan idealny max 3tyś. zdjęć na liczniku lub o E-3 stan idealny 34 tyś. zdjęć na liczniku.
Wykonuję zdjęcia głównie przyrody, architektury oraz rodzinne fotografie dziecka.
Proszę o sugestię co warto wybrać? Może są jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam Maciek :)

Witam !

Dobre szkla juz masz...

Smialo bierz E-620 ! Swietny aparat, ktory produkuje wysokiej jakosci foty.

Za zaoszczedzone pieniadze wybierz sie gdzies na fajna wycieczke ;)

Pozdrawiam

apz
5.05.16, 17:34
Zupełnie jakbyście zapomnieli, że było jeszcze takie body jak E-5, ajeśli nowe to z zachowaniem szkieł E-M1

viruuss
5.05.16, 17:41
W szybkim mocowaniu :mrgreen:
o tym nie pomyslałem :)

apz
5.05.16, 17:56
Przecież robi zdjęcia w trybie manualnym, lepsze od tych z E-620 czy z E-3.

And.N
5.05.16, 18:07
Witam !

Dobre szkla juz masz...

Smialo bierz E-620 ! Swietny aparat, ktory produkuje wysokiej jakosci foty.

Za zaoszczedzone pieniadze wybierz sie gdzies na fajna wycieczke ;)

Pozdrawiam
Popieram. Do zdjęć jakie masz zamiar robić:

...Wykonuję zdjęcia głównie przyrody, architektury oraz rodzinne fotografie dziecka...
czyli raczej przy dobrym świetle to będzie najrozsądniejszy wybór i na ładnych parę lat powinno wystarczyć.

waruga
5.05.16, 18:25
Przecież robi zdjęcia w trybie manualnym, lepsze od tych z E-620 czy z E-3.

Z AF tez sobie daje rade, jak bede po spacerze... to wrzuce testowe foty.