Zobacz pełną wersję : Olympus E 620 czy E-3?
krobiak1981
4.05.16, 13:37
Witam forumowiczów
Posiadam obiektywy 14-42 + 40-150 kit (pozostałość po E-510)
oraz Zuiko Digital 15-54mm f/2.8-3.5
Szkła chcę uzupełnić jakimś body.
Myślę o : E 620- stan idealny max 3tyś. zdjęć na liczniku lub o E-3 stan idealny 34 tyś. zdjęć na liczniku.
Wykonuję zdjęcia głównie przyrody, architektury oraz rodzinne fotografie dziecka.
Proszę o sugestię co warto wybrać? Może są jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam Maciek :)
Tak, sprzedaj wszystko w czorty i przesiadz sie na mikro :)
pozdro
krobiak1981
4.05.16, 13:46
a z micro co polecasz?
Z zestawu wnoszę, że zwracasz uwagę na cenę sprzętu. Tak ze 2x tańsze od micro będzie wejście w jakiś lustrzankowy system.
krobiak1981
4.05.16, 13:59
Tak. Chciałbym skompletować sprzęt za nieduże pieniądze. Uzupełnić słoiki taki miałem cel, ale chętnie wysłucham wszystkich opinii.
Ja bym polecał E-M10, w wersji I lub II. A co do obiektywów Nyny ma racje, ale...
ZD 14-42 sprzedaj/zamień na mZD 14-42. Jeśli ZD 40-150 to wersja f/3.5-4.5 to warto przemyśleć czy zostawić sobie ten obiektyw na amatorską przyrodę - jest jaśniejszy, a cena nie zachęca do sprzedaży przyzwoitego szkła. Jeśli ciemniejsza czyli f/4-6.3 to do sprzedaży zamiany na równoważnik w mikro ZD - ma to samo światło. Natomiast ZD 14-54 zdecydowanie warto zostawić - trochę nieopłacalna sprzedaż/zamiana na w miarę bliski zakresem mZD 12-40.
Uprzedzając, obiektywy ZD wymagają przejściówki, np. MMF-1. Znajdziesz pozostałe przejściówki MMF-2, MMF-3 - różnica między nimi jest w zapewnieniu szczelności przed wodą. Obiektywy ZD nie będą idealnie pracowały z aparatami bez czujników fazowych w matrycy. Te ma w tej chwili tylko E-M1. Pozostałe aparaty systemu m4/3 pracują z ostrością po kontraście. I to jest ten minus, który w zależności od preferencji może przechylić szalę na całkowitą sprzedaż szkieł ZD.
Tak. Chciałbym skompletować sprzęt za nieduże pieniądze. Uzupełnić słoiki taki miałem cel, ale chętnie wysłucham wszystkich opinii.
Za male pieniadze to mozna na Baltyk pojechac... :-)
Tak na powaznie przesiadka na mikro 4/3 jak pisze @nyny jest najlepszym wyjsciem. Mam E-420 a jak przesiadłem na OM-D EM-5 to przejrzalem na oczy...:-)
krobiak1981
4.05.16, 14:22
Bałtyk jest pięknym morzem:grin:
Bałtyk jest pięknym morzem:grin:
Cos na ten temat wiem, bo plywam ... :-)
Dobra, odnośnie tytułu:
jak masz wybierać między tymi dwoma tylko (bo żadnej odpowiedzi nie dostałeś) to:
E-3 jest topowy, ale baaardzo stareńki. Są tacy co go kochają do dziś.
E-620 ma nowszą matrycę dużo lepiej oprogramowaną
E-620 jest dużo mniejszy i lżejszy (poręczny w góry)
Matryca E-620 jest identyczna jak w E-30 - którego mam, używam i się nie pozbędę. Ewentualnie poszukaj w miarę sprawnego E-30.
Chyba, że się zastępujesz do tego co chłopaki piszą o mikro, to kup M10 + przejściówka (to co hades pisał) lub jak masz kasę to M1 i masz wypas - będą perfekcyjnie działały szkła od starego i nowego systemu.
Dobra, odnośnie tytułu:
jak masz wybierać między tymi dwoma tylko (bo żadnej odpowiedzi nie dostałeś) to:
E-3 jest topowy, ale baaardzo stareńki. Są tacy co go kochają do dziś.
E-620 ma nowszą matrycę dużo lepiej oprogramowaną
E-620 jest dużo mniejszy i lżejszy (poręczny w góry)
Matryca E-620 jest identyczna jak w E-30 - którego mam, używam i się nie pozbędę. Ewentualnie poszukaj w miarę sprawnego E-30.
Chyba, że się zastępujesz do tego co chłopaki piszą o mikro, to kup M10 + przejściówka (to co hades pisał) lub jak masz kasę to M1 i masz wypas - będą perfekcyjnie działały szkła od starego i nowego systemu.
A nie jest tak że ta stareńka matryca z E3 mniej szumi w stosunku do E620/30 ?
Co do przejściówki - to taka proteza bez corega tabs, af w kitowych obiektywach 40-150, 70-300 działają po japońsku -jako tako, te jaśniejsze i lepsze np 14-54, 50-200 to już jest manual a nie obiektyw:)
Do micro trzeba worka pieniędzy, tylko panaś w używce jest w normalnych cenach. Tyle że panaś nie ma stabilizacji, przejściówka i problemy z af podobne jak w Olku. Możesz poszukać używanego micro Olka - ale jak obserwuję to zapomnij o trwałości sprzętu rodem z dużego E. Mnie to skutecznie odrzuciło od używanych bez gwarancji.( to chyba nowy trynd w Olku - czego nie można powiedzieć o Panasonicu)
Ja bym polecał E-M10...
Natomiast ZD 14-54 zdecydowanie warto zostawić - trochę nieopłacalna sprzedaż/zamiana na w miarę bliski zakresem mZD 12-40.
Sorry, ale nie warto, mimo całej sympatii do ZD14-54 bo kocham ten obiektyw z czasów E-520, to jedno mogę powiedzieć z pełną świadomością ZD14-54 + E-520 bije szybkością autofocusa ZD14-54 + E-M10 na głowę. Po kilku tygodniach prób focenia tym zestawem, dałem sobie spokój i sprzedałem ZD14-54. Pewnie można walczyć na siłę, jakiś statyw, fotografia architektury, tylko po co się męczyć.
W kontekście pytania autora wątku, to gdybym miał wybierać między tymi dwoma, to raczej bym się zdecydował na 620. Mniejszy przebieg, aparat dużo zgrabniejszy.
Sorry, ale nie warto, mimo całej sympatii do ZD14-54 bo kocham ten obiektyw z czasów E-520, to jedno mogę powiedzieć z pełną świadomością ZD14-54 + E-520 bije szybkością autofocusa ZD14-54 + E-M10 na głowę. Po kilku tygodniach prób focenia tym zestawem, dałem sobie spokój i sprzedałem ZD14-54. Pewnie można walczyć na siłę, jakiś statyw, fotografia architektury, tylko po co się męczyć.
To budżetowe rozwiązanie. Można powiedzieć, na start. A osobiście, ze względu na inne szkiełka bez AF, w ZD 14-54 też wyłączyłem. Pierścień chodzi lekko, przyzwoicie, przestałem na to zwracać uwagę. Gdy kręcę sobie jakieś krótkie wideo taka kombinacja mi się przydaje.
O właśnie Krobiak, aparat mikro 4/3 jest przyzwoitą kamerą, akurat do rodzinnych eskapad.
Tak jak inni już napisali - przesiadka na mikro 4/3 jest najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Tak jak inni już napisali - przesiadka na mikro 4/3 jest najrozsądniejszym rozwiązaniem.
To z rozsądkiem nie ma nic wspólnego.
Przy ograniczonym budżecie rozsądnie to kupić Sony A58 i szkła Minolty, albo inne Nikony 3200/5100.
Ja namawiam na Olympusa Stylusa 1, coraz bardziej go lubię. I nie trzeba szkieł zmieniać i dokupywać. Zabawy jest co niemiara :)
E-620 jest bardzo poręczny, ma wiele udogodnień których nie ma w E-4xx i E-5xx(z takich bardzo wygodnych drobnostek to obrotowy ekranik na przegubie, podświetlane przyciski). Jeśli nie masz kasy, a stać Cię na coś z podanej na początku dwójki, wydaje mi się że lepiej będzie E-620, wszędzie go zabierzesz z podanymi obiektywami współpracuje bardzo dobre, jeszcze wiele frajdy Ci sprawi.
Jeśli jednak planujesz rozwijać przyszłość w sprzęcie(czytaj, utopisz mnóstwo kasy) to z całą pewnością uciekaj z 4/3 i idź w stronę m4/3. Powtarzam, jeśli planujesz wydać sporo kasy, bo niestety tanio nie jest. Jednak chciałbym na swoim przykładzie porównać takiego E-620 i E-PL7. Od roku mam E-PL7, od kilku dni nie mam już E-620, było mi ciężko się go pozbyć, bo uwielbiałem ten aparat, ale...
E-PL7 z naleśnikiem i starym 40-150 z 4/3 dał mi wszystko to, czego najczęściej potrzebowałem. Brakowało czasami wizjera, brakowało szybszej reakcji, brakowało współpracy z 70-300, ale mimo wszystko po E-620 przez rok sięgałem tylko wtedy kiedy potrzebowałem wspomnianej 70-300 - czyli bardzo rzadko. Kiedyś jak szedłem na zdjęcia, miałem ogromną i ciężką torbę, dwa KITY, E-620, lampę, 70-300 i czasami Falcon 8mm FishEye. Wszystko ciężkie i przez to coraz rzadziej robiłem zdjęcia, tylko w pracy na różnych uroczystościach, ale to nie to samo. Tymczasem od roku w mojej niewielkiej torebce(w której mieścił się E-620 i jeden obiektyw, albo 14-42, albo 40-150) mam E-PL7, 40-150, wizjer VF i bodycap lens 8mm fisheye. Wszystkie ogniskowe z których korzystam w jednej niewielkiej torebce na ramię. A na spacerze cały czas może dyndać aparat i w ogóle mnie to nie męczy. Znów robię zdjęcia, znów uczę się robić zdjęcia i powoli znowu sprawia mi to przyjemność. Z wizjerem to nawet 70-300 powoli ogarnia, a resztę sprzedałem i wymieniłem na dobry monitor. Raczej nigdy nie będzie mnie stać na fajne szkła z m4/3, tak samo jak nie było mnie stać na dobre szkła z 4/3, ale to co w tej chwili mam jest super jakości i bardzo niewielkich wymiarów - dlatego radzę ze swojego doświadczenia, zastanów się nad tym czy jest sens inwestować w 4/3, spróbuj znaleźć sposób na wejście w m4/3 - nie będzie tanio, ale na prawdę warto.
E-PL7 mam i ja :-) Podpiety 14-54 plus wizjer... . Taki zestaw nie jest zgrabny, ale sie sprawdza :-)
To z rozsądkiem nie ma nic wspólnego.
Przy ograniczonym budżecie rozsądnie to kupić Sony A58 i szkła Minolty, albo inne Nikony 3200/5100.
Ja namawiam na Olympusa Stylusa 1, coraz bardziej go lubię. I nie trzeba szkieł zmieniać i dokupywać. Zabawy jest co niemiara :)
Wszystko zależy od tego, jak bardzo ten budżet jest ograniczony :mrgreen:
E-PL7 mam i ja :-) Podpiety 14-54 plus wizjer... . Taki zestaw nie jest zgrabny, ale sie sprawdza :-)
sprawdza się w czym ? AF praktycznie nie istnieje
szkła ZD na znany portal, zakup jakiegoś body micro i na początek szkło typu "pleśniak", masz w takim układzie pakiet startowy "ekonomiczny"
sprawdza się w czym ? AF praktycznie nie istnieje
W szybkim mocowaniu :mrgreen:
Witam forumowiczów
Posiadam obiektywy 14-42 + 40-150 kit (pozostałość po E-510)
oraz Zuiko Digital 15-54mm f/2.8-3.5
Szkła chcę uzupełnić jakimś body.
Myślę o : E 620- stan idealny max 3tyś. zdjęć na liczniku lub o E-3 stan idealny 34 tyś. zdjęć na liczniku.
Wykonuję zdjęcia głównie przyrody, architektury oraz rodzinne fotografie dziecka.
Proszę o sugestię co warto wybrać? Może są jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam Maciek :)
Witam !
Dobre szkla juz masz...
Smialo bierz E-620 ! Swietny aparat, ktory produkuje wysokiej jakosci foty.
Za zaoszczedzone pieniadze wybierz sie gdzies na fajna wycieczke ;)
Pozdrawiam
Zupełnie jakbyście zapomnieli, że było jeszcze takie body jak E-5, ajeśli nowe to z zachowaniem szkieł E-M1
W szybkim mocowaniu :mrgreen:
o tym nie pomyslałem :)
Przecież robi zdjęcia w trybie manualnym, lepsze od tych z E-620 czy z E-3.
Witam !
Dobre szkla juz masz...
Smialo bierz E-620 ! Swietny aparat, ktory produkuje wysokiej jakosci foty.
Za zaoszczedzone pieniadze wybierz sie gdzies na fajna wycieczke ;)
Pozdrawiam
Popieram. Do zdjęć jakie masz zamiar robić:
...Wykonuję zdjęcia głównie przyrody, architektury oraz rodzinne fotografie dziecka...
czyli raczej przy dobrym świetle to będzie najrozsądniejszy wybór i na ładnych parę lat powinno wystarczyć.
Przecież robi zdjęcia w trybie manualnym, lepsze od tych z E-620 czy z E-3.
Z AF tez sobie daje rade, jak bede po spacerze... to wrzuce testowe foty.