Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dodatkowe zasilanie FL 50

MicSzu
29.02.08, 20:48
Witam.

Jakiś czas temu zrobiłem ''dopałkę'' do mojej FL 50. U canona i nikona takie wynalazki można dokupic co prawda za sporą kwotę, lecz są dostępne. U naszego kochanego Olka można dostac tylko uchwyt zasilający ; FS-FP1 oraz zestaw wysokiego napięcia. I mam takie pytanie do osób posiadających uchwyt zasilający, czy po podłączeniu do niego lampa ( pusta bez baterii ) ładuje się po wyzwoleniu błysku? czy też tylko da się zoomowac oraz zmieniac resztę parametrów? Z moim wynalazkiem lampa nie ładuje się, są możliwe tylko podstawowe czynności a podczas ładowania z baterii pobierany jest bardzo mały prąd rzędu 0,1-2A. Myślałem, że po dołożeniu dodatkowych aku lampa będzie się szybciej ładowac lecz niestety różnica jest można powiedziec nie zauważalna. W instr. obsługi flasha podana jest tylko liczba możliwych wykonanych błysków przy użyciu uchwytu zasilającego, lecz nic nie pisze o czasie ładowania i z tąd pytanie do posiadaczy. Poniżej zamieszczam poglądową fotkę owego wynalazku.

Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.

MicSzu
1.03.08, 15:53
Może ktoś miał stycznosc z tym uchwytem choc chwilowo? Bardzo ciekawi mnie jego działanie.

Pozdrawiam.

maryo
2.03.08, 00:50
sam to zrobiles? skąd wziąłeś materiały do budowy?

MicSzu
24.03.08, 11:39
sam to zrobiles? skąd wziąłeś materiały do budowy? Nie ja lecz mój tata a elementy z szyflady :razz: . PS. Czy naprawdę nikt na forum nie ma tego uchwytu zasilajacego?A może ktoś miał z nim stycznosc używał? :cry: Bardzo będę wdzięczny, za pomoc.

konukera
24.03.08, 17:38
Uchwyt costam cos tam (ten z bateriami) to miod malina
lampa jest caly czas naladowana (fl-50 ma aku w srodku oczywiscie)
na iso 1250 w serii f okolo 5 mozna robic serie 5 kl/sek przez 4 sekundy (potem aparat zwalnia) - lampa caly czas blyska, podejrzewam ze na nowych bateriach mozna zrobic i z 40 klatek non stop na tym iso.
ogolnie jest tak ze blysk i lampa naladowana, ladowanie z pelnej mocy trwa podejrzewam ulamek sekundy. nie ma problemu z ladowaniem lampy.
doskonale urzadzenie choc drogie, ciekawe jak by dzialalo jakby podlaczyc do tego zestaw zasilania (bo mozna) ale to juz 2000 zl :-(.

ogolnie z uchytem pracuje sie fantastycznie

nie sprawdzalem czy jak nie ma aku w lampie to sie laduje, nie rozumiem po co to robic.

grizz
24.03.08, 17:43
zestaw do ladowania byl na alkegro za 300-400zl ;]

konukera
24.03.08, 17:44
U canona i nikona takie wynalazki można dokupic co prawda za sporą kwotę, lecz są dostępne. U naszego kochanego Olka można dostac tylko uchwyt zasilający ; FS-FP1 oraz zestaw wysokiego napięcia.

Wydaje mi sie ze zestaw wys. napiecia to wlasnie taki wynalazek jak u kanona i nicona. a fs-fp1 laczy dwie funkcjonalnosci uchwytu i zasilania.

konukera
24.03.08, 17:45
zestaw do ladowania byl na alkegro za 300-400zl ;]
chyba wieki temu z tego co pamietam... albo wtedy kasy nie mialem jak byl 2 raz... ogolnie musialem kupic nowy, na szczescie na fakture wiec do zplaty jakies 1000 zl. ale naprawde sie oplaca. aaaaa pewnie chodzi o zestaw wysokiego napiecia!! o kurde chetnie bym kupic cos takiego...

Ogolnie do tego potrzebny jest as (czyli uchwyt na reke). calosc e-3 z grpiem i 2 aku + fs + fl-50 (z 4 aku) + 4xR12 (w uchwycie) + 14-54 troche wazy ale naprawde nie duzo (kiedys mialem w reku d200 z gripem i duzym obiektywem i bylo to bardzo ciezkie). w olku nie mam takiego oczucia. ale jak sie podlaczy 50-200 swd to kurde :-( na silownie trza zaczac chodzic :/ zaczyna konkretnie ciazyc. ale szczerze powiem ze calosc jest DOSKONALE wywazona. po prostu perfekcja, znakomicie sie trzyma.
ogromnym plusem uchwytu jest poprawa plastyki i cienia od lampy, do tego brak efektu czerwonych oczu (jaki zdarzal mi sie z lampa na stopce), do tego wyglada sie naprawde profi :-) (tym bardziej ze ostatnio kupilem lumiquesta softboxa).
Ogolnie doskonale polaczenie :-)

no dobra, oto test na oko: blysk na max.
troche zuzyte aku w lampie: ladowanie 7 sek
ladowanie z aku w lampie i z uzywanaymi bateriami (jakies 300 blyskow) w fs: 4 sek
ladowanie z samych bateri z fs- 10 sekund

MicSzu
24.03.08, 18:37
Dzieki Panowie, namieszane ładnie a ja zapytam ponownie; czy lampa gdy jest podłączona do uchwytu zasilającego i są z niej wyciągnięte baterie ładuje się czy nie? I czy bardzo odczówalna jest różnica w szybkosci ładowania pełnej mocy w manualnym ustawieniu na iso 100? Bo serie po 20klatek mnie nie interesują :razz:

Bardzo ale to bardzo będę wdzięczny za odpowiedz.

grizz
24.03.08, 18:43
Mówisz o uchwycie pionowym? To nie wiem.

Jak o zestawie wysokiego napięcia, to ładowanie jest błyskawiczne.

MicSzu
24.03.08, 18:53
Mówisz o uchwycie pionowym? To nie wiem.

Jak o zestawie wysokiego napięcia, to ładowanie jest błyskawiczne.
Cały czas piszę o FS-FP1. A to, że przy wysokim napięciu ładuje się błyskawicznie to doskonale wiem...

konukera
24.03.08, 19:08
lampa laduje sie jak nie ma w niej baterii a sa baterie w uchwycie.

troche zuzyte aku w lampie: ladowanie 7 sek
ladowanie z aku w lampie i z uzywanaymi bateriami (jakies 300 blyskow) w fs: 4 sek
ladowanie z samych bateri z fs- 10 sekund

jak widac roznica odczuwalna - na nowych bateriach lub wydajnych aku R12 (na aku chyba sie lepiej laduje) bedzie ponad polowa czasu po blysku pelnej mocy. ladowanie ogolnie jest blyskawiczne i mysle ze duzo nie rozni sie od zestawu wys. napiecia - polaczenie tych dwoch zasilan mysle ze da serie na pelnej mocy ;-)

nie rozumiem czemu interesuje Ciebie uzywanie lampy bez aku w srodku?

MicSzu
24.03.08, 19:19
Interesuje mnie dlatego, ze przy moim patencie lampa działa tzn. palnik sie zoomuje itd, lecz nie ładuje się i to mnie zastanawia :?

konukera
24.03.08, 19:29
rozumiem...
niestety nie potrafie pomoc.

MicSzu
24.03.08, 19:36
I dalej jestem w kropce :razz: Bardzo diękuje Ci za odpowiedz. Niby działa niby nie, sam nie mam zielonego pojecia dlaczego nie ładuje gdy nie ma aku w lampie :| Może ktoś jeszcze coś ciekawego ma do powiedzenia?

konukera
24.03.08, 19:52
jedyne co mi przyszlo na mysl to za malo pradu... dobrze podlaczone ale za mala wydajnosc pradowa i nie dziala... to tak jakbys wlozyl zuzyte/malo naladowane aku... bo skoro ogolnie lampa dziala....

MicSzu
24.03.08, 20:01
Nawet po podłączeniu zasilacza bezpośrednio do styków w lampie jest to samo, wiec strata na kablach odpada. Sam już nie wiem :D Trzeba coś jeszcze będzie pokombinowac.