Zobacz pełną wersję : Dodatkowe zasilanie FL 50
Witam.
Jakiś czas temu zrobiłem ''dopałkę'' do mojej FL 50. U canona i nikona takie wynalazki można dokupic co prawda za sporą kwotę, lecz są dostępne. U naszego kochanego Olka można dostac tylko uchwyt zasilający ; FS-FP1 oraz zestaw wysokiego napięcia. I mam takie pytanie do osób posiadających uchwyt zasilający, czy po podłączeniu do niego lampa ( pusta bez baterii ) ładuje się po wyzwoleniu błysku? czy też tylko da się zoomowac oraz zmieniac resztę parametrów? Z moim wynalazkiem lampa nie ładuje się, są możliwe tylko podstawowe czynności a podczas ładowania z baterii pobierany jest bardzo mały prąd rzędu 0,1-2A. Myślałem, że po dołożeniu dodatkowych aku lampa będzie się szybciej ładowac lecz niestety różnica jest można powiedziec nie zauważalna. W instr. obsługi flasha podana jest tylko liczba możliwych wykonanych błysków przy użyciu uchwytu zasilającego, lecz nic nie pisze o czasie ładowania i z tąd pytanie do posiadaczy. Poniżej zamieszczam poglądową fotkę owego wynalazku.
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
Może ktoś miał stycznosc z tym uchwytem choc chwilowo? Bardzo ciekawi mnie jego działanie.
Pozdrawiam.
sam to zrobiles? skąd wziąłeś materiały do budowy?
sam to zrobiles? skąd wziąłeś materiały do budowy? Nie ja lecz mój tata a elementy z szyflady :razz: . PS. Czy naprawdę nikt na forum nie ma tego uchwytu zasilajacego?A może ktoś miał z nim stycznosc używał? :cry: Bardzo będę wdzięczny, za pomoc.
Uchwyt costam cos tam (ten z bateriami) to miod malina
lampa jest caly czas naladowana (fl-50 ma aku w srodku oczywiscie)
na iso 1250 w serii f okolo 5 mozna robic serie 5 kl/sek przez 4 sekundy (potem aparat zwalnia) - lampa caly czas blyska, podejrzewam ze na nowych bateriach mozna zrobic i z 40 klatek non stop na tym iso.
ogolnie jest tak ze blysk i lampa naladowana, ladowanie z pelnej mocy trwa podejrzewam ulamek sekundy. nie ma problemu z ladowaniem lampy.
doskonale urzadzenie choc drogie, ciekawe jak by dzialalo jakby podlaczyc do tego zestaw zasilania (bo mozna) ale to juz 2000 zl :-(.
ogolnie z uchytem pracuje sie fantastycznie
nie sprawdzalem czy jak nie ma aku w lampie to sie laduje, nie rozumiem po co to robic.
zestaw do ladowania byl na alkegro za 300-400zl ;]
U canona i nikona takie wynalazki można dokupic co prawda za sporą kwotę, lecz są dostępne. U naszego kochanego Olka można dostac tylko uchwyt zasilający ; FS-FP1 oraz zestaw wysokiego napięcia.
Wydaje mi sie ze zestaw wys. napiecia to wlasnie taki wynalazek jak u kanona i nicona. a fs-fp1 laczy dwie funkcjonalnosci uchwytu i zasilania.
zestaw do ladowania byl na alkegro za 300-400zl ;]
chyba wieki temu z tego co pamietam... albo wtedy kasy nie mialem jak byl 2 raz... ogolnie musialem kupic nowy, na szczescie na fakture wiec do zplaty jakies 1000 zl. ale naprawde sie oplaca. aaaaa pewnie chodzi o zestaw wysokiego napiecia!! o kurde chetnie bym kupic cos takiego...
Ogolnie do tego potrzebny jest as (czyli uchwyt na reke). calosc e-3 z grpiem i 2 aku + fs + fl-50 (z 4 aku) + 4xR12 (w uchwycie) + 14-54 troche wazy ale naprawde nie duzo (kiedys mialem w reku d200 z gripem i duzym obiektywem i bylo to bardzo ciezkie). w olku nie mam takiego oczucia. ale jak sie podlaczy 50-200 swd to kurde :-( na silownie trza zaczac chodzic :/ zaczyna konkretnie ciazyc. ale szczerze powiem ze calosc jest DOSKONALE wywazona. po prostu perfekcja, znakomicie sie trzyma.
ogromnym plusem uchwytu jest poprawa plastyki i cienia od lampy, do tego brak efektu czerwonych oczu (jaki zdarzal mi sie z lampa na stopce), do tego wyglada sie naprawde profi :-) (tym bardziej ze ostatnio kupilem lumiquesta softboxa).
Ogolnie doskonale polaczenie :-)
no dobra, oto test na oko: blysk na max.
troche zuzyte aku w lampie: ladowanie 7 sek
ladowanie z aku w lampie i z uzywanaymi bateriami (jakies 300 blyskow) w fs: 4 sek
ladowanie z samych bateri z fs- 10 sekund
Dzieki Panowie, namieszane ładnie a ja zapytam ponownie; czy lampa gdy jest podłączona do uchwytu zasilającego i są z niej wyciągnięte baterie ładuje się czy nie? I czy bardzo odczówalna jest różnica w szybkosci ładowania pełnej mocy w manualnym ustawieniu na iso 100? Bo serie po 20klatek mnie nie interesują :razz:
Bardzo ale to bardzo będę wdzięczny za odpowiedz.
Mówisz o uchwycie pionowym? To nie wiem.
Jak o zestawie wysokiego napięcia, to ładowanie jest błyskawiczne.
Mówisz o uchwycie pionowym? To nie wiem.
Jak o zestawie wysokiego napięcia, to ładowanie jest błyskawiczne.
Cały czas piszę o FS-FP1. A to, że przy wysokim napięciu ładuje się błyskawicznie to doskonale wiem...
lampa laduje sie jak nie ma w niej baterii a sa baterie w uchwycie.
troche zuzyte aku w lampie: ladowanie 7 sek
ladowanie z aku w lampie i z uzywanaymi bateriami (jakies 300 blyskow) w fs: 4 sek
ladowanie z samych bateri z fs- 10 sekund
jak widac roznica odczuwalna - na nowych bateriach lub wydajnych aku R12 (na aku chyba sie lepiej laduje) bedzie ponad polowa czasu po blysku pelnej mocy. ladowanie ogolnie jest blyskawiczne i mysle ze duzo nie rozni sie od zestawu wys. napiecia - polaczenie tych dwoch zasilan mysle ze da serie na pelnej mocy ;-)
nie rozumiem czemu interesuje Ciebie uzywanie lampy bez aku w srodku?
Interesuje mnie dlatego, ze przy moim patencie lampa działa tzn. palnik sie zoomuje itd, lecz nie ładuje się i to mnie zastanawia :?
rozumiem...
niestety nie potrafie pomoc.
I dalej jestem w kropce :razz: Bardzo diękuje Ci za odpowiedz. Niby działa niby nie, sam nie mam zielonego pojecia dlaczego nie ładuje gdy nie ma aku w lampie :| Może ktoś jeszcze coś ciekawego ma do powiedzenia?
jedyne co mi przyszlo na mysl to za malo pradu... dobrze podlaczone ale za mala wydajnosc pradowa i nie dziala... to tak jakbys wlozyl zuzyte/malo naladowane aku... bo skoro ogolnie lampa dziala....
Nawet po podłączeniu zasilacza bezpośrednio do styków w lampie jest to samo, wiec strata na kablach odpada. Sam już nie wiem :D Trzeba coś jeszcze będzie pokombinowac.