Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Dodatkowe zasilanie FL 50

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Dodatkowe zasilanie FL 50

Witam.

Jakiś czas temu zrobiłem ''dopałkę'' do mojej FL 50. U canona i nikona takie wynalazki można dokupic co prawda za sporą kwotę, lecz są dostępne. U naszego kochanego Olka można dostac tylko uchwyt zasilający ; FS-FP1 oraz zestaw wysokiego napięcia. I mam takie pytanie do osób posiadających uchwyt zasilający, czy po podłączeniu do niego lampa ( pusta bez baterii ) ładuje się po wyzwoleniu błysku? czy też tylko da się zoomowac oraz zmieniac resztę parametrów? Z moim wynalazkiem lampa nie ładuje się, są możliwe tylko podstawowe czynności a podczas ładowania z baterii pobierany jest bardzo mały prąd rzędu 0,1-2A. Myślałem, że po dołożeniu dodatkowych aku lampa będzie się szybciej ładowac lecz niestety różnica jest można powiedziec nie zauważalna. W instr. obsługi flasha podana jest tylko liczba możliwych wykonanych błysków przy użyciu uchwytu zasilającego, lecz nic nie pisze o czasie ładowania i z tąd pytanie do posiadaczy. Poniżej zamieszczam poglądową fotkę owego wynalazku.

Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	jpg_d2_185.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	78,9 KB
ID:	3305   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	jpg_d1_112.jpg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	88,2 KB
ID:	3306  
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Może ktoś miał stycznosc z tym uchwytem choc chwilowo? Bardzo ciekawi mnie jego działanie.

Pozdrawiam.

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    sam to zrobiles? skąd wziąłeś materiały do budowy?

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maryo
    sam to zrobiles? skąd wziąłeś materiały do budowy?
    Nie ja lecz mój tata a elementy z szyflady . PS. Czy naprawdę nikt na forum nie ma tego uchwytu zasilajacego?A może ktoś miał z nim stycznosc używał? Bardzo będę wdzięczny, za pomoc.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Uchwyt costam cos tam (ten z bateriami) to miod malina
    lampa jest caly czas naladowana (fl-50 ma aku w srodku oczywiscie)
    na iso 1250 w serii f okolo 5 mozna robic serie 5 kl/sek przez 4 sekundy (potem aparat zwalnia) - lampa caly czas blyska, podejrzewam ze na nowych bateriach mozna zrobic i z 40 klatek non stop na tym iso.
    ogolnie jest tak ze blysk i lampa naladowana, ladowanie z pelnej mocy trwa podejrzewam ulamek sekundy. nie ma problemu z ladowaniem lampy.
    doskonale urzadzenie choc drogie, ciekawe jak by dzialalo jakby podlaczyc do tego zestaw zasilania (bo mozna) ale to juz 2000 zl .

ogolnie z uchytem pracuje sie fantastycznie

nie sprawdzalem czy jak nie ma aku w lampie to sie laduje, nie rozumiem po co to robic.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    zestaw do ladowania byl na alkegro za 300-400zl ;]
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Dodatkowe zasilanie FL 50

Cytat Zamieszczone przez MicSzu
    U canona i nikona takie wynalazki można dokupic co prawda za sporą kwotę, lecz są dostępne. U naszego kochanego Olka można dostac tylko uchwyt zasilający ; FS-FP1 oraz zestaw wysokiego napięcia.
    Wydaje mi sie ze zestaw wys. napiecia to wlasnie taki wynalazek jak u kanona i nicona. a fs-fp1 laczy dwie funkcjonalnosci uchwytu i zasilania.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    zestaw do ladowania byl na alkegro za 300-400zl ;]
    chyba wieki temu z tego co pamietam... albo wtedy kasy nie mialem jak byl 2 raz... ogolnie musialem kupic nowy, na szczescie na fakture wiec do zplaty jakies 1000 zl. ale naprawde sie oplaca. aaaaa pewnie chodzi o zestaw wysokiego napiecia!! o kurde chetnie bym kupic cos takiego...

Ogolnie do tego potrzebny jest as (czyli uchwyt na reke). calosc e-3 z grpiem i 2 aku + fs + fl-50 (z 4 aku) + 4xR12 (w uchwycie) + 14-54 troche wazy ale naprawde nie duzo (kiedys mialem w reku d200 z gripem i duzym obiektywem i bylo to bardzo ciezkie). w olku nie mam takiego oczucia. ale jak sie podlaczy 50-200 swd to kurde na silownie trza zaczac chodzic :/ zaczyna konkretnie ciazyc. ale szczerze powiem ze calosc jest DOSKONALE wywazona. po prostu perfekcja, znakomicie sie trzyma.
    ogromnym plusem uchwytu jest poprawa plastyki i cienia od lampy, do tego brak efektu czerwonych oczu (jaki zdarzal mi sie z lampa na stopce), do tego wyglada sie naprawde profi (tym bardziej ze ostatnio kupilem lumiquesta softboxa).
    Ogolnie doskonale polaczenie

no dobra, oto test na oko: blysk na max.
    troche zuzyte aku w lampie: ladowanie 7 sek
    ladowanie z aku w lampie i z uzywanaymi bateriami (jakies 300 blyskow) w fs: 4 sek
    ladowanie z samych bateri z fs- 10 sekund

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzieki Panowie, namieszane ładnie a ja zapytam ponownie; czy lampa gdy jest podłączona do uchwytu zasilającego i są z niej wyciągnięte baterie ładuje się czy nie? I czy bardzo odczówalna jest różnica w szybkosci ładowania pełnej mocy w manualnym ustawieniu na iso 100? Bo serie po 20klatek mnie nie interesują

Bardzo ale to bardzo będę wdzięczny za odpowiedz.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Mówisz o uchwycie pionowym? To nie wiem.

Jak o zestawie wysokiego napięcia, to ładowanie jest błyskawiczne.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.