Zobacz pełną wersję : Co to ?
Sagarmatha
29.02.08, 02:24
Witam
Robiłem 2 dni temu parę zdjęć z obiektywem 50/f2.
Na kilku zdjęciach wyszły mi takie kolorowe paski. Czy to aberacja chromatyczna ? Jakaś spora mi wyszła? A może to coś innego?
Pozdrawiam
Nie... aberracja to to nie jest ;)
Nie powtarza się na innych zdjeciach? W rawie też jest?
Sagarmatha
29.02.08, 08:42
Witam
Na raw też jest. Zdjęcie to raw, tylko przycięty i wywołany do jpg. Powtarza się na innych zdjęciach.
Pozdrawiam
Skoro tak, to chyba nie masz się nad czym zastanawiać. Na szczęście serwis Olka działa ponoć bardzo sprawnie.
Rafał Czarny
29.02.08, 09:15
To raczej nie wina obiektywu, ale aparatu. Z innymi obiektywami też miałeś podobnie?
hmm no noie wiem, to nie jest prosta czy łamana ale krzywa... a matryce raczej takich cyrków nie robią... Pokaż jakieś inne zdjęcie.
Nie jest to dziwne widzenie specyfiku, który zastosowałeś, przez aparat?
Sagarmatha
29.02.08, 11:25
Grizz - specifik to trochę oliwki Johnson's baby. Ale żeby dawała takie kolorowe pasy pod światło? Pierwszy raz stosuję oliwkę.
Nie wdając się w szczegóły muszę przyznać, że efekt całkiem ciekawy. Jak miałeś ustawione światło? Może da się to powtórzyć?
dog_master
29.02.08, 12:12
A moze po prostu swiatlo sie tak dziwnie zalamalo / rozszczepilo...? Sprobuj zmienic oswietlenie
Sagarmatha
29.02.08, 12:33
Witam
To chyba jednak oliwka. Dziwne.
Inne zdjęcie z tej "sesji".
A czy to nie jest przypadkiem dzienne popołudniowe światło wpadające przez szybę i firankę?
Sagarmatha
29.02.08, 13:48
Nie M - zdjęcia w nocy przy użyciu flesza fl36.
Ej ludziska... a popatrzcie sobie kiedyś na olej rozlany na wodzie... jak nie zobaczycie kolorów tęczy toście chyba daltonisty ;-) Dokładnie z tym samym mamy do czynienia tutaj - rozczepienie światła spowodowane kolejnymi zmianami medium, w którym przemieszcza się światło - powietrze-->cienka warstewka oliwki-->odbicie od skóry-->znów cienka warstewka oliwki-->powietrze. Efekt częściowa polaryzacja połączona ze specyficznym spektrum światła lampy błyskowej i voila ;-). Gdyby to było światło dzienne, to tęcza powinna być kompletna.