Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co to ?

Sagarmatha
29.02.08, 02:24
Witam
Robiłem 2 dni temu parę zdjęć z obiektywem 50/f2.
Na kilku zdjęciach wyszły mi takie kolorowe paski. Czy to aberacja chromatyczna ? Jakaś spora mi wyszła? A może to coś innego?
Pozdrawiam

grizz
29.02.08, 08:14
Nie... aberracja to to nie jest ;)

Nie powtarza się na innych zdjeciach? W rawie też jest?

Sagarmatha
29.02.08, 08:42
Witam
Na raw też jest. Zdjęcie to raw, tylko przycięty i wywołany do jpg. Powtarza się na innych zdjęciach.
Pozdrawiam

dinx6
29.02.08, 09:05
Skoro tak, to chyba nie masz się nad czym zastanawiać. Na szczęście serwis Olka działa ponoć bardzo sprawnie.

Rafał Czarny
29.02.08, 09:15
To raczej nie wina obiektywu, ale aparatu. Z innymi obiektywami też miałeś podobnie?

grizz
29.02.08, 09:19
hmm no noie wiem, to nie jest prosta czy łamana ale krzywa... a matryce raczej takich cyrków nie robią... Pokaż jakieś inne zdjęcie.

Nie jest to dziwne widzenie specyfiku, który zastosowałeś, przez aparat?

Sagarmatha
29.02.08, 11:25
Grizz - specifik to trochę oliwki Johnson's baby. Ale żeby dawała takie kolorowe pasy pod światło? Pierwszy raz stosuję oliwkę.

-M
29.02.08, 11:59
Nie wdając się w szczegóły muszę przyznać, że efekt całkiem ciekawy. Jak miałeś ustawione światło? Może da się to powtórzyć?

dog_master
29.02.08, 12:12
A moze po prostu swiatlo sie tak dziwnie zalamalo / rozszczepilo...? Sprobuj zmienic oswietlenie

Sagarmatha
29.02.08, 12:33
Witam
To chyba jednak oliwka. Dziwne.
Inne zdjęcie z tej "sesji".

-M
29.02.08, 13:00
A czy to nie jest przypadkiem dzienne popołudniowe światło wpadające przez szybę i firankę?

Sagarmatha
29.02.08, 13:48
Nie M - zdjęcia w nocy przy użyciu flesza fl36.

Dempsey
3.03.08, 18:01
Ej ludziska... a popatrzcie sobie kiedyś na olej rozlany na wodzie... jak nie zobaczycie kolorów tęczy toście chyba daltonisty ;-) Dokładnie z tym samym mamy do czynienia tutaj - rozczepienie światła spowodowane kolejnymi zmianami medium, w którym przemieszcza się światło - powietrze-->cienka warstewka oliwki-->odbicie od skóry-->znów cienka warstewka oliwki-->powietrze. Efekt częściowa polaryzacja połączona ze specyficznym spektrum światła lampy błyskowej i voila ;-). Gdyby to było światło dzienne, to tęcza powinna być kompletna.