Witam
Robiłem 2 dni temu parę zdjęć z obiektywem 50/f2.
Na kilku zdjęciach wyszły mi takie kolorowe paski. Czy to aberacja chromatyczna ? Jakaś spora mi wyszła? A może to coś innego?
Pozdrawiam
Witam
Robiłem 2 dni temu parę zdjęć z obiektywem 50/f2.
Na kilku zdjęciach wyszły mi takie kolorowe paski. Czy to aberacja chromatyczna ? Jakaś spora mi wyszła? A może to coś innego?
Pozdrawiam
Nie... aberracja to to nie jest
Nie powtarza się na innych zdjeciach? W rawie też jest?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Witam
Na raw też jest. Zdjęcie to raw, tylko przycięty i wywołany do jpg. Powtarza się na innych zdjęciach.
Pozdrawiam
Skoro tak, to chyba nie masz się nad czym zastanawiać. Na szczęście serwis Olka działa ponoć bardzo sprawnie.
To raczej nie wina obiektywu, ale aparatu. Z innymi obiektywami też miałeś podobnie?
hmm no noie wiem, to nie jest prosta czy łamana ale krzywa... a matryce raczej takich cyrków nie robią... Pokaż jakieś inne zdjęcie.
Nie jest to dziwne widzenie specyfiku, który zastosowałeś, przez aparat?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Grizz - specifik to trochę oliwki Johnson's baby. Ale żeby dawała takie kolorowe pasy pod światło? Pierwszy raz stosuję oliwkę.
Nie wdając się w szczegóły muszę przyznać, że efekt całkiem ciekawy. Jak miałeś ustawione światło? Może da się to powtórzyć?
A moze po prostu swiatlo sie tak dziwnie zalamalo / rozszczepilo...? Sprobuj zmienic oswietlenie
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Witam
To chyba jednak oliwka. Dziwne.
Inne zdjęcie z tej "sesji".