PDA

Zobacz pełną wersję : Kurz z matrycy

XGrzesX
26.02.08, 12:24
Planuję zakup E-510. Aparat ten ten jest chwalony za bardzo dobrze działający "oczyszczacz matrycy". Zastanawia mnie tylko co się dzieje z tym brudem który został usunięty z matrycy. Czy to wszystko gromadzi się w aparacie ?

tank_driver
26.02.08, 12:31
Tak, na specjalnej taśmie klejącej na którą kurz strzepywany jest przez SSWF. Taśmę tą można wymienić w serwisie, przy przeglądzie aparatu. Co do skuteczności systemu to powiem Ci tak: nie dbam zbytnio o sprzęt, obiektywy zdarza mi się trzymać w plecaku bez dekli, otwieram body i wymieniam szkła w szczerym polu, i nigdy jeszcze nie zauważyłem syfa na matrycy. Więc działa :) Pozdrawiam !

nikto
26.02.08, 12:39
A ja bronię się przed kurzem w środku body w sposób nietypowy (żeby nie powiedzieć wariacki)... Jeżeli nie potrzebuję wielkiej jasności i bardzo szerokiego kąta nie odkręcam z aparatu TC14. W praktyce bez zauważalnej straty jakości zdjęć mam obiektywy ZD17-85 i ZD70-280 :roll: Zmieniam obiektywy praktycznie wszędzie... Pozdrawiam

zibi1303
26.02.08, 13:01
W ogóle po raz pierwszy widzę tu taki temat w odniesieniu do Olka :P

KaarooL
26.02.08, 20:11
sami rzeźnicy...

MichalS
28.02.08, 22:26
Był na tym forum nie tak dawno link do testu "odkurzaczy" Ten z Olków okazał się najlepszy :D

XGrzesX
29.02.08, 00:20
Był na tym forum nie tak dawno link do testu "odkurzaczy" Ten z Olków okazał się najlepszy :D

Czy możesz podać link do tego testu ? Nie mogę go odnaleźć na forum :cry:

grizz
29.02.08, 00:24

Nie okazał się najlepszy... okazał się jedynym działającym w ogóle i dającym efekty... u reszty to było dizałanie na poziomie 6%

salvadhor
29.02.08, 07:32
Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, że nawet działającemu systemowi usuwania kurzu w Olku, trafi się czasem paproch, który tak się przymocuje do matrycy, że SSWF poruszy go o zaledwie o milimetr. Właśnie przedwczoraj miałem takiego gościa pierwszy raz od półtora roku.

Wtedy pozostają tradycyjne metody dmuchania na matrycę (nie śmiejcie się - nie miałem gruchy, użyłem suszarki do włosów, z jałowym przepuszczaniem powietrza (bez podgrzewania)).

ksb
29.02.08, 10:42

Macie gdzieś tego linka?

rocco
29.02.08, 10:54

Macie gdzieś tego linka?
http://pixinfo.com/en/articles/ccd-dust-removal/

ksb
29.02.08, 11:54

Macie gdzieś tego linka?
THX

lessie
29.02.08, 12:49
a ja napiszę bombę.... :roll:

zawsze uważałem że nie mam syfów w środku. Ostatnio z racji zejścia z czasem do 1/60 sęk w pełnym słońcu, przysłona wyszła mi f/22. Narobiłem fotek i...jaki zonk - plamy na fotkach. Ewidentny syf, pozostaje pytanie czy to na matrycy, filtrze, czy może szkłach?
Nawet nie wiem jak to sprawdzić? Nie zaglądam i nie dmucham do środka bo się nie znam, poza tym nigdy nie używam takich wartości przysłony ( góra 11 a i to rzadko ) ale zacząłem się zastanawiać co jest nie tak?
Może jakieś podpowiedzi?
Np. jak sprawdzić, gdzie te plamki są umiejscowione?

Mirek54
29.02.08, 12:59
Może jakieś podpowiedzi?

Droga eliminacji.Zrob fote bez filtra,z innym obiektywem.Jesli sie powtorza to matryca,jesli znikna po zmianie obiektywu to winny obiektyw.Zachowaj te same parametryprzy foceniu.

salvadhor
29.02.08, 13:55
Zwykle paprochy na matrycy łowi się robiąc fotkę białej powierzchni na f22. Są dwie możliwości - syf na obiektywie, ale to nierealne, bo on nie wychodzi na zdjęciach, lub właśnie paproszki na matrycy. Trzeba dmuchnąć jednak :)

The z00m
29.02.08, 14:18

zawsze uważałem że nie mam syfów w środku. Ostatnio z racji zejścia z czasem do 1/60 sęk w pełnym słońcu, przysłona wyszła mi f/22. Narobiłem fotek i...jaki zonk - plamy na fotkach. Ewidentny syf, pozostaje pytanie czy to na matrycy, filtrze, czy może szkłach?
Nawet nie wiem jak to sprawdzić? Nie zaglądam i nie dmucham do środka bo się nie znam, poza tym nigdy nie używam takich wartości przysłony ( góra 11 a i to rzadko ) ale zacząłem się zastanawiać co jest nie tak?
Może jakieś podpowiedzi?

Wielu foci z syfem na matrycy niezależnie jakiej marki ma sprzęt ;) i sobie z tego nie zdaje sprawy. Niewielu przymyka tak bardzo by paprochy się ujawniły.

lessie
29.02.08, 15:36
Może jakieś podpowiedzi?

Droga eliminacji.Zrob fote bez filtra,z innym obiektywem.Jesli sie powtorza to matryca,jesli znikna po zmianie obiektywu to winny obiektyw.Zachowaj te same parametryprzy foceniu.

eh, chyba za dużo roboty jak na takiego lenia jak ja....
ponieważ w maju mi się kończy gwarancja a guma wymieniona w zeszłym roku zaczyna mieć małego bąbla, to sobie oddam do serwisu, niech się bawią...

Marcin510
29.02.08, 17:39

Może jakieś podpowiedzi?

to syfek na matrycy, polecam szpatulke z allegro nasaczona czyms tam
i 50ml spirytusu lubelskiego ze spozywczaka :)

poniewaz ten plyn ktorym nasaczone sa szpatulki z allegro zostawia smugi (kupowalem to kilka razy i za kazdym razem to samo), ja maczalem to w spirytusie i idelanie wyczyscilem bez smug paroma posunieciami :) a tez mialem ale na f22 denerwujaca drobinke w 510

a co do fot, to mysle ze nie ma sensu uzywania przeslon f22 szczegolnie w olku
na 5d to jeszcze rozumiem

ja na oku i nikonie nie uzywam juz przyslon wiekszych jak f9
glebia jest naprawde duza, szczegolnie przy obiektywach szerokokatynych
a ostrosc zaczyna spadac po f8, przy f22 jest najgorzej

a jesli potrzebuje dlugi czas, to zakladam po prostu sciemniajacy filtr szary i foce na f8

XGrzesX
29.02.08, 21:12

Macie gdzieś tego linka?

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz na tej stronie. Na przykład dla Olympusa po 25 czyszczeniach na stronie w małym okienku widać paprochy natomiast po kliknięciu na nie i wyświetleniu zdjęcia w dużym rozmiarze nie widać już paprochów. O co z tym chodzi ?

henry1
29.02.08, 23:00
Witam !

Na plrfc jest wątek o czyszczeniu.
Jeden z canonierów wkłada aparat do bagażnika i jedzie ulicą Puławską (w-wa).
Podobno działa lepiej niż ich fabryczna czyszczałka. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pzdr

pafcio
1.03.08, 01:01
... syf na obiektywie, ale to nierealne, bo on nie wychodzi na zdjęciach...
Na nocnych z lampą wychodzi.