Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus sp 560

cinek1111
25.02.08, 10:47
Witam jestem tutaj nowy i mam pytanie.
Chcem sobie kupic aparat olympus sp 560 i nie wiem czy jak sie wezmie maksymalna ogniskową(max zoom) to wyjdzie zdjecie rozmazane i nie wyrazne.prosze o szybka odpowiedz .A jak mozna to może jakiej zdjecie z tego aparatu nam max zoomie.Prosze o odpowiedz. ;)

Warmik
25.02.08, 11:43
:twisted:
przy ładnej pogodzie zdjęcie wyjdzie wyraźne i nierozmazane
gdy brakuje światła zostaje tylko statyw

Don Pedro
25.02.08, 12:22
Witam jestem tutaj nowy i mam pytanie.
Chcem sobie kupic aparat olympus sp 560 i nie wiem czy jak sie wezmie maksymalna ogniskową(max zoom) to wyjdzie zdjecie rozmazane i nie wyrazne.prosze o szybka odpowiedz .A jak mozna to może jakiej zdjecie z tego aparatu nam max zoomie.Prosze o odpowiedz. ;) Przy najdłuższej ogniskowej o ile nie poruszysz i zadziała stabilizacja to zdjęcia nie maja prawa być zamazone, ale fotografując krajobrazy niestety to te odległe widoczki po przybliżeniu potem na kompie będą mało kontrastowe, mydlane i w tym sensie to mogą wydawać sie zamazone i jest to wada kazdego zooma o takim zakresie ogniskowych, czy to Olek, Sony, Panasonic czy też Fujii. Jedyna rada to takie odległe panoramki i zbliżenia robić tylko przy super pogodzie, z mojego doświadczenia wynika, że np. w górach dobre fotki wychodzą po halnym i popołudniu. Istnieje takie pojęcie jak pogoda fotograficzna- słońce, super przejrzystość powietrza i tego trzeba szukać, a wtedy i super zoom nie straszny. Jakieś zdanie wyrobisz sobie po obejrzeniu widoczków i cropów http://www.imaging-resource.com/PRODS/SP560/SP560A.HTM

ziemia01
25.02.08, 13:59
nie będziesz miał zdjęć poruszonych jeśli nie będziesz mieć czasu dłuższego niż przy ogniskowej 280 czas 1/300 i już :)

Tojfi
25.02.08, 17:11
W zasadzie koledzy tu juz wszystko opisali. Jak chcesz zobaczyc zdjecia na pełnym zoomie to wejdz do mojej (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=1547&pos=0) galerii. Pierwsze i ostatnie foto (kon i ten ptak) z tego co pamietam sa na full zoomie ;) Jak bedziesz chcial wiecej to moge ci podeslac na maila

cinek1111
25.02.08, 19:45
a jak myslicie który wybrac czy sp 550 czy sp 560 czy nie ma różnicy.Bo ja mam chec wziac olympusa sp 550 bo jest tanszy.Pomóżcie ;)

gonia
25.02.08, 20:58
Żałuję, bo nie pamiętam - gdzieś w zeszłym tygodniu czytałam o różnicach między tymi modelami i z tego co zapamiętałam to podobno nie warto dopłacać do wyższego modelu bo ma trochę większy zoom i wykrywanie twarzy. Zależy jaka jest różnica w cenie, do 50 zł to kupiłabym ten wyższy, jak większa to raczej nie.
Pzdr.

Tojfi
25.02.08, 21:15
Ma jeszcze wykrywanie usmiechu ;) Co jeszcze ma tego tez nie wiem bo nie bawilem sie 550 ka Dla mnie wybor byl oczywisty chcialem aktualna nowosc na rynku, zeby pozniej nie zalowac i z pewnoscia jak bym kupowal teraz to poczekal bym na 570 ke :) Ale ja mam "jobla" na tym punkcie :mrgreen: Zreszta teraz zaluje ze nie doplacilem i nie wzialem lustrzanki :) Jednym słowem co bym nie wybral to i tak byl by niedosyt :D

Don Pedro
26.02.08, 08:03
a jak myslicie który wybrac czy sp 550 czy sp 560 czy nie ma różnicy.Bo ja mam chec wziac olympusa sp 550 bo jest tanszy.Pomóżcie ;) Przede wszystkim różnica polega na o 1mpix większej matrycy, fizycznie też bo 1:2.3 a nie 1:2,5 i co podkreśla producent zastosowano nowy, szybszy procesor obrazowy, dzieki któremu fotki są wyrazistsze, lepsze kontrastowo i kolorystycznie. Po prostu P560 wyeliminowano zauważone wady obrazowania, a przynajmniej sie starano i dodano to co aktualnie modne. Podobnie obecnie postąpił Fujifilm wycofując mniej udanego S8000fd a dając jego wersję ulepszoną w postaci S8100fd O ile nie zależy Ci na ramkach latających na LCD za twarzami, to przy znacznej różnicy cen wybierz SP550, ale SP560 to jednak jest poprawiony poprzednik, zatem musisz sie sam zdecydować. W ofercie jest też nieźle wypasiony odpowiednik SP550 Panasonic FZ18, ale jest droższy. Udanego zakupu, czas i momenty do utrwalenia stale uciekają, a co byś nie kupił to i tak za rok okaże się że pojawiły się super nowości-szkoda czasu na gdybanie, bo tak mozna w nieskonczoność. Pozdrawiam.

cinek1111
26.02.08, 11:17
Don Pedro ja w koncu nie wiem który wybrac. Bo 560 jest droższy o 200 zł.

Don Pedro
26.02.08, 12:39
Don Pedro ja w koncu nie wiem który wybrac. Bo 560 jest droższy o 200 zł. Kup ten tańszy, aparat ma takie możliwości, że będziesz zadowolony. Aparatu się nie należy bać, stopniowo go poznawać i focić, bo po to on jest. Pewnie prędzej, czy później zaczniesz zapisywać te "lepsze" ujęcia w RAWach, co ten Olek umożliwia, a wtedy zabawa jest na całego, sam sobie ustawiasz balans, korygujesz naswietlenie itp już na kompie i przy tym raz zapisany Raw możesz wywoływać i zmieniać ustawienia wielokrotnie po czym zapisać w jpegach, a jak uznasz, ze to nie to, to znów ten surowy Raw- pierwotną fotkę wywołujesz i itd.. Na tym forum koledzy pomogą w rozwiązaniu problemów, a są tu przecież i zawodowi fotografowie i przedstawiciele Olympus Polska. Ja tylko moge sugerować, że Olympus to dobry wybór, bo to "moja" firma i jak na razie i C725UZ, a przede wszystkim E400 nie zawodzą, a ten maluch E400 to majstersztyk. Odwagi.

cinek1111
26.02.08, 15:51
A zdjecia sa gorsze w 550 czy takie same jak w 560.Jakie sa jakosci takiej samej czy gorsze sa w 550?

Don Pedro
26.02.08, 16:12
A zdjecia sa gorsze w 550 czy takie same jak w 560.Jakie sa jakosci takiej samej czy gorsze sa w 550? http://www.imaging-resource.com/IMCCOMP/COMP501.HTM wybierz w jednym oknie SP550, w drugim SP560 , wybierając najlepiej testowe zdjęcia te z butelkami...i po dwukrotnym kliknięciu na nie -masz obraz powiększony i sam oceń , który lepszy. Moim zdaniem są podobne, choć te z SP560 wieksze bo matryca o 1mpxl większa. Uwaga! jak wyświetli sie strona to kliknij na All Digital Cameras Reviews, a później po ukazaniu sie kolejnej strony na Campare Sample Images i pojawi sie ta stronka z dwoma okienkami i aparatami do porownania.

cinek1111
26.02.08, 16:21
cośten link jest zły

Don Pedro
26.02.08, 16:23
cośten link jest zły Spróbój teraz wd tych uwag, ja sprawdziłem i ok.

cinek1111
26.02.08, 16:27
ok chodzi już dobrze

Warmik
26.02.08, 16:28
"Oops! This page is missing..." ;) u mnie nadal nie działa

cinek1111
26.02.08, 16:31
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM teraz powinno chodzic

cinek1111
3.03.08, 10:46
A w tym aparacie jaka jest podwójna stabilizacja obrazu?? ;) I czy ta stabilizacja obrazu sie sprawdza?? I czy tym aparatem robi sie ładne zdjecia (bardzo ładne)

krzysiekz
3.03.08, 11:43
A w tym aparacie jaka jest podwójna stabilizacja obrazu?? ;) I czy ta stabilizacja obrazu sie sprawdza?? I czy tym aparatem robi sie ładne zdjecia (bardzo ładne)
Co do stabilizacji to przeczytaj http://www.dpreview.com/reviews/olympussp560uz/
A co do 'ladnych zdjec' to wszystko zalezy co przez to rozumiesz. Zaden (jak na razie) aparat nie poprawi kompozycji czy innych bledow, ktore zrobisz podczas focenia. Jakosc zdjec jest jaka jest, w koncu albo sie chce miec zoom x18, albo super jakosc obrazu.

Ellen
5.03.08, 19:23
Nie wybierałabym starszego modelu tylko dlatego, że jest tańszy. Jeśli różnica jest tylko 200 złotych dołożyłabym i kupiła nowszy. Też miałam zamiar kupić 560 uz ale teraz chyba poczekam na 570 :)

Don Pedro
5.03.08, 21:07
Nie wybierałabym starszego modelu tylko dlatego, że jest tańszy. Jeśli różnica jest tylko 200 złotych dołożyłabym i kupiła nowszy. Też miałam zamiar kupić 560 uz ale teraz chyba poczekam na 570 :) Czarna 570tka pachnie już rasowym aparatem, ergonomicznie wydaje się być znakomitym body, fotki testowe zamieszczone na Fotopolisie znamionują solidny poziom. Cena -1639zł. Wysoka, bo można kupić już DSLR z dual kitem za niewiele więcej. Jest to jednak cena lidera w tym segmencie. Pozdrawiam.