Zobacz pełną wersję : Notebook do wszystkiego i z dobrą matrycą do 4K
Od kilku dni przeszukuje Internet w odpowiedzi na wydawałoby się dość proste pytanie...Jaki notebook dla fotografa amatora do 4000zł?
Do tej pory nie miałem takiego, a mój sprzęt składał się z dwóch części:
Stacjonarny z Q6600 i monitorem 19'' do cięższych prac, masowego wywoływania zdjęć, wirtualizacji systemów itd.
oraz laptop lenovo x61t do codziennej pracy(w zasadzie do wszystkiego, ale powyżej jednego zdjęcia w RAWie zaczynałem się przy nim męczyć).
Obecnie chciałbym wymienić oba te komputery na coś, co je zastąpi. Przede wszystkim muszę pozbyć się stacjonarnego, a sam x61t z RAWami sobie radzi tak sobie. Docelowo miałem pomysł jakiegoś niedużego laptopa do codziennej pracy z matrycą pokrywającą chociaż w ponad 80-85% sRGB i w miarę dobry duży monitor do prac ze zdjęciami(np. Dell U2412m). Niestety bardzo trudno znaleźć laptopa z taką matrycą w cenie około 3000zł, dlatego na razie chyba muszę z monitora zrezygnować i skupić się nad dobraniem samego laptopa w cenie 4000zł
Priorytetem jest matryca i w miarę komfortowa praca codzienna.
Szukałem wśród lenovo, bo tu mam dość duże i dobre doświadczenie, ale w tej chwili z małych i całkiem przyzwoitych matryc to w zasadzie tylko Lenovo Yoga15, ale cena zbyt wysoka.
Szukałem wśród Della, bo tam jakoś więcej w miarę dobrych matryc, ale tu też jak już cos znajdę to ok. 6-7tys.. Początkowo myślałem o Dell Inspiron 13, ale tania wersja 7347 z ekranem FullHD już praktycznie jest niedostępna, a nowa kosztuje zbyt dużo jak na swoje możliwości(oraz sporo w Internecie o przypadłości wystepowania tzw. ghosttouch). Dalej jest Dell XPS15, znalazłem nawet coś na i3 za 4600, ale za dużo się naczytałem skrajnych opinii o nim. Jedni się zachwycają, a drudzy jakby trafili na zupełnie inny model, skarżą się że w testach tak dobrze, a w rzeczywistości obraz jest koszmarny(problemy są w cieniach).
Ostatni strzał poszedł w stronę ASUA, trafiłem najpierw na jego T300 CHI, ale procesorek troszkę słaby. Idąc dalej trafiłem na całą serię ASUS Zenbook UX303.... Z tego co widzę po testach i opiniach jest bdb matryca(jasna, kontrastowa, z dobrym pokryciem sRGB), złącze DisplayPort(które pozwala myśleć o dobrym monitorze w przyszłości), procesor i5-6200U i 12GB Ram, to jak na takie maleństwo dla mnie aż nadto. Udało mi się znaleźć najtaniej za około 3590 w wersji UX303UB, ale najciekawsza konfiguracja to 4100,- , z 12 GB RAMem, dedykowaną kartą graficzną i dyskiem 256GB SSD.
Czy ktoś z was użytkuje, lub użytkował laptopy o których tu pisałem? A może macie jakieś inne propozycje? Parametry które mnie najbardziej interesują:
matryca 13-15cali >80-85% sRGB jasność ok. 300nitów
procesor i5 lub i7, raczej odpada Intel Pentium M
RAM 8GB i więcej
dysk SSD lub możliwość dołożenia standardowego dysku 2.5''
Może macie jeszcze inne pomysły? Z góry dziękuję za pomoc i opinie.
Dzięki za odpowiedź, ciekawy duży 15'' laptop gamingowy, bdb parametry, ale pisesz o dwóch matrycach, test TUTAJ (http://www.ultrabookreview.com/8975-asus-rog-gl552vw-review/#a4). Muszę go zobaczyć na żywo, ale dodałem do listy.
Z wczorajszego rajdu po sklepach znowu musiałem wykonać zmiany w planach - w żadnym elektromarkecie nie było Asusa UX303, wszędzie jest AsusUX305FA ze słabszym procesorem i bez karty graficznej dedykowanej(do tego z nieco gorszą matrycą, przynajmniejwg notebookcheck) i bez portu DisplayPort. W Internecie występuje jeszcze UX305UA z i5, ale bez karty dedykowanej.
Model VN7-591G najtaniej w MediaMarkt: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/notebook-acer-aspire-v-nitro-vn7-591g-6?utm_source=porownywarki&utm_medium=ceneo&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml
albo w Vobis:
http://www.vobis.pl/acer-vn7-571g-70mv-nx-muwep-006-2-149249.html
Sklep, ktory kolega uporczywie reklamuje powyzej jest stanowczo za drogi.
Kolego a nie myslałeś może o macbooku ? Sam szukałem laptopa z 4k ale jakoś wybór ogólnie ciężki. Zawsze chciałem spróbować z maciem ale się w z windowsem od 3.11 ;) i trafiła się promocja w media mark/saturn (kupiłem w saturnie) macbook pro 13 retina (prawie 4k ;) 8gb ram i 128gb dysk ssd (są i wieksze) za 5299 - negocjacje w sklepie wyszło 4999 do tego kupon na zakupy za zarejestrowanie zakupu na stronie wiec ostatecznie realnie 4750 zł w ispocie coś 6300 taki kosztuje.
Używam 4 dni ale uważam że sprzęt super i ten system nie jest taki zły do tego bateria przy moim użytkowaniu pokazuje 10-12h :)
https://saturn.pl/komputery-i-tablety/notebook-apple-macbook-pro-13-3-retina-mf839ze-a
Jak przewaga foto/video to maczek.
Jak na windzie, to zerknij na nowa serie 4k od Lenovo Y, powinienes sie zmiescic w kwocie, bebechy ma solidne i dosc dobrze skonstruowany, mecze taki jeden zeszloroczny wprawdzie ale zacny...
pozdroofka
Do tego 15" monitor... Ja tego nie widzę... :???:
Jest antagonizm między tymi jeżdżącymi na "boazerii" i tymi na "deskach do prasowania" (Narciarze wiedzą o co chodzi:grin:)
Tutaj też lapki kontra kompy... Dla mnie zawsze lapek to dodatek do kompa... Z marnym ekranikiem i idiotycznym "głaskaniem" po szarej płytce by kursor się przesunął.
Oczywiście, że można dokupić dobry monitor , dobrą myszę, a nawet normalną klawiaturę... tylko po co wtedy lapek?
Lapek jest świetny "na wynos" ale nie do pracy grafika, a obróbka zdjęć to taka grafika trochę.........
No to teraz psy na mnie wieszajcie... Nie będę się bronił , to tylko moje zdanie. :grin:
Ja sobie pracuję na monitorze 24" z normalną klawiaturą i wiem , że to jest właściwa maszyna do tych celów.... Czy to obróbka foto, czy muzyki, czy też animacji 3D....
Tyle!
Żadne osobiste wycieczki... taki tylko jest mój pogląd... Może staroświecki? Może.:grin:
RafS, jeśli chodzi o zdjęcia przychyliłbym się do zdania Krakmana. Dowolny monitor IPS od 22 cali w górę. Laptop to w tym momencie drugi, mniej znaczący ekran, ale tez dobre rozszerzenie pola roboczego. Do tego rozważyłbym MacBooka, nawet używanego (2500-3000 na portalach aukcyjnych).
Alez oczywiscie Krakmanu masz racje, jak jest mozliwosc to takiego Maczka na duzym skrinie przed nosem ba! albo jakas bestie na wstretnym windowsie z monitorkiem 4k teraz tanie sa... natomiast taki pro book mnie sie przydawal w terenie gdzie bedac na evencie agencja czekala na fotki i trzeba bylo szybko obrobic i wyslac.
Kolejno jak jezdzilem po Polsce na fuchy, to jezdzilem z lapkiem ze znosna matryca, nie wyobrazam sobie zabierania kompa choc samochod pakowny byl:)
Wszystko okreslaja nam priorytety i specyfikacja pracy.
pozdroofka
Alez oczywiscie Krakmanu masz racje, jak jest mozliwosc to takiego Maczka na duzym skrinie przed nosem ba! albo jakas bestie na wstretnym windowsie z monitorkiem 4k teraz tanie sa... natomiast taki pro book mnie sie przydawal w terenie gdzie bedac na evencie agencja czekala na fotki i trzeba bylo szybko obrobic i wyslac.
Kolejno jak jezdzilem po Polsce na fuchy, to jezdzilem z lapkiem ze znosna matryca, nie wyobrazam sobie zabierania kompa choc samochod pakowny byl:)
Wszystko okreslaja nam priorytety i specyfikacja pracy.
pozdroofka
Toż napisałem, że lapek jest ... na wynos :grin: I się z Tobą zgadzam.
rafalik nie wiem jak Ty to zrobiłeś(chyba nie do końca zrozumiałem wszystkie czynności jakie wykonałeś), ale gratuluję zakupu, sam się zastanawiałem nad Maciem, ale w cenie do 4K otrzymuje tylko coś bez Retiny w niższej konfiguracji sprzętowej i z gorszą matrycą niż odpowiedniki pod Windę.
Ja z racji specyfiki pracy jestem zmuszony do Windy(aczkolwiek gdyby mi się trafił Mac z Retiną do 4K, to mocno bym się zastanowił).
Krakman masz rację, ale tylko po części :grin:
Obecnie używam stacjonarnego z Q6600 i wg parametrów procesora(a ten jest chyba najważniejszy w wydajności obsługi chociażby Lightrooma, o pamięci na razie przemilczę) to jakikolwiek i5/i7 z wersji laptopowej Broadwell/Skylake będzie w stanie działać co najmniej równie dobrze jak mój stary stacjonarny. Najczęściej jednak używam laptopa, do różnych celów, nie tylko do foto, a ten jest również wiekowy i zaczynają dopadać go choroby wieku starczego;)
W związku z tym, że muszę kupić mobilnego Laptopa, chciałem znaleźć coś co będzie również spełniało rolę mobilnej fotoedycji, a podłączony do dużego ekranu(np Dell U2412m, albo U2415) będzie udawało mojego starego stacjonarnego. Wiem, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, także w kwestii monitora(EIZO albo NEC byłby odpowiedni) ale i tak już przegiąłem z budżetem na tę operację, miało być 4K, a z monitorem wyjdzie 5tysięcy.
Dziś sprawdzałem tego ASUS GL552VW (http://www.x-kom.pl/p/285188-notebook-laptop-156-asus-gl552vw-dm350d-16-i5-6300hq-16gb-1tb-dvd-gtx960.html?partnerid=100327593&sm12=MjQ=&ts=1457212224&token=5e71e263d0849956945391aae894dbc3), ale albo ma bardzo kiepską matrycę, albo trafiłem na jakiś szrot - mój stary laptop daje lepszy obraz, tutaj zupełnie nie było czerni, wszystko co czarne było szare.
Co do Lenovo, rzecz ciekawa, że wiele modeli testowanych u nas ma zupełnie inne opinie i recenzje nić testowana za granicą(np. Lenovo Thinkpad Yoga 14). Janeczek dzięki, popatrzę jeszcze na te Y, widziałem wielkiego Y70-80, wszystko ma co trzeba, ekran 17'', ale... zupełnie jest niemobilny i do pozostałych moich zastosowań się nie nadaje:(
Dziękuję wam za wszystkie głosy(także te, które mówią że to bez sensu) i proszę o jeszcze, może podzielcie się, czego wy używacie, da mi to jakiś obraz, bo zaczynam wątpić w sens kupowania laptopa z dobrą matrycą...(jest tego niewiele, strasznie drogo)..... może jednak ktoś z was coś wymyśli jak wywalić stary sprzęt i zastąpić go jednym laptopem(najlepiej niewielkim) i dodatkowym monitorem. Z góry dziękuję, ja siedzę w tym od kilku tygodni i powoli wariuję:shock:
Już tłumacze na stronie saturna znalazłem oferte za 5299 (w sklepie chyba 5499) 13,3 cala retina 8gb ram dysk 128 (wyprzedają bo wchodzą przeważnie nowe we kwietniu lecz model aktualny). Na forum mac wyczytałem co można uzyskać w saturnie aktualnie (pracownik saturna chyba z Katowic opisywał co można wynegocjować).
Wiec do kierownika z cennikiem na negocjacje zaproponowana cena 4999zł wiec kupiłem. Przy kasie Pani zaproponowała zarejestrowanie paragonu w ich systemie i potem aby na stronie się zarejestrować blebleble ;) wiec to zrobiłem bo paragony gubię i patrze następnego dnia wiadomość "dziękujemy za zarejestrowanie zakupu..." przyznaliśmy kupon na 249,98 .... na zakupy w internetowym sklepie saturna wiec lapek wyszedł 4750 jak za nowego maca pro z retina super ;)
Cenik z forum MAC (pierwsza cena to ze sklepu internetowego a kolejna po rabacie chyba 6% lecz ja płaciłem ciut wiecej).
Z tą listą poszedłem do sprzedawcy że w innym sklepie waszym to dają :
MJVE2ZE/A 4049 3806,06
MJVG2ZE/A 4999 4699,06
MF839ZE/A 5299 4981,06 (TEN MAM)
MF840ZE/A 6349 5968,06
....
Dodam że pierwsze zdjęcia co obrobiłem super ekran daje rade mimo że ma tylko 13,3 cala a bateria pokazuje te 10h :)
Wow :grin:
Koleżanki i koledzy, myślę, że jak ktoś ma teraz chęć na MACa, to warto spróbować metodę Rafalika:wink:
Ja jeszcze poczekam na kolejne głosy, ale jak udam się do jakiegoś większego miasta, to zobaczę czy też mi się uda coś wynegocjować:)
Przy okazji znalazłem jeszcze podobną ofertę chyba Twojego Maca rafalik: http://www.valuebasket.pl/pl_PL/mainproduct/view/18152-AA-NA
Bierz jabłuszko, same zalety, retusz wolę robić na większym ekranie, ale do całej reszty jest idealnym połączeniem jakości, wydajności i mobilności. No i nie ma irfana na jabłuszko, ale da się z tym, czy raczej bez tego, żyć :)
Tylko dokup gwarancję jeśli to możliwe. To "tylko" apple.
Tylko dokup gwarancję jeśli to możliwe. To "tylko" apple.
?????????????????????????????????????
japko ma gwarancję na rok, ja miałem to "szczęście" że ipad padł mi po gwarancji. A gdybym miał dokupioną to 500,- zostałoby w kieszeni.
Kandydatów coraz mniej...
Zaczynam myśleć o odrzuceniu warunku z matrycą, albo display portem, to poza ceną są najczęściej powody dla których sprzęt odpada...
Obecnie najbliżej mi do następujących kandydatów:
Asus UX303UB(lub nowy UX305UB, ale ten nie ma displayport)
Lenovo thinkpad YOGA 14(da się znaleźć wersję zagraniczną poniżej 4k, ale nie ma DispalyPort, poza tym za granicą chwalona, u nas ekran wypadł średnio tj. poniżej 85% sRGB)
Lenovo thinkpad YOga p40 lub 460 lub 260 (jeśli kiedykolwiek ich cena spadnie i matryca będzie OK, bo na razie za mało danych, wstępnie jest średnio, ok 80% sRGB to p40 byłoby wszystkim czego potrzebuje, a do tego niesamowicie wygodne w pracy codziennej, waga i rozmiar idealnie dla mnie, przy ASUSie trochę to wszystko wydaje się takie malutkie i delikatniutkie - udało mi się znaleźć jeden egz. 460 w cenie 4600,- reszta to cenowy kosmos)
APPLE musiałem odrzucić, ze względu na to, że w codziennej pracy potrzebuje WINDOWSa, czasem LINUXa czasem obu i dodanie do tego trzeciego systemu chyba by mi na dobre nie wyszło.
Czy ktoś z was używa czegoś innego, albo miałby propozycję nową?
Dell E7440 tylko z 1920x1080, ja mam Elitebooka 840 g1 z 1920x1080 ips i też jest ok.
Pozdr.
Dzięki, ciekawy ten Dell, w zasadzie ma wszystko co potrzeba, zaczynam szukać ofert, na razie same outlety są i sporo z tą gorszą matrycą, jeszcze raz dzięki, może w najbliższych dniach uda mi się coś więcej napisać:)
nie mogę już edytować poprzedniej wypowiedzi, ale chciałem jeszcze dołożyć jednego kandydata:
Toshiba Portege Z30-B
wg testu na notebookcheck matryca przekracza zasięg sRGB :), do tego procesor i5-5200U, bardzo wytrzymała bateria, niewielka waga(tylko 1.2kg), możliwość konfiguracji RAMu do 16GB.
Wady: tej cenie do około 4000 można dostać wersję ze zintegrowaną grafiką HD5500, brak DP(ale jest chociaż HDMI),
Jeśli ktoś używał, widział, używa bardzo miło byłoby podzielić się opinią :)
Dodatkowe pytanie czy ktoś z was może mi podpowiedzieć, czy do Lightrooma brak dedykowanej grafiki bardzo będzie przeszkadzał?
Do tej pory miałem kompa z i3 ze zintegrowana grafiką i to intel hd3000 i działało wszystko ok. Teraz mam Maca też ze zintegrowana grafiką i również ok