Od kilku dni przeszukuje Internet w odpowiedzi na wydawałoby się dość proste pytanie...Jaki notebook dla fotografa amatora do 4000zł?
Do tej pory nie miałem takiego, a mój sprzęt składał się z dwóch części:Obecnie chciałbym wymienić oba te komputery na coś, co je zastąpi. Przede wszystkim muszę pozbyć się stacjonarnego, a sam x61t z RAWami sobie radzi tak sobie. Docelowo miałem pomysł jakiegoś niedużego laptopa do codziennej pracy z matrycą pokrywającą chociaż w ponad 80-85% sRGB i w miarę dobry duży monitor do prac ze zdjęciami(np. Dell U2412m). Niestety bardzo trudno znaleźć laptopa z taką matrycą w cenie około 3000zł, dlatego na razie chyba muszę z monitora zrezygnować i skupić się nad dobraniem samego laptopa w cenie 4000zł
- Stacjonarny z Q6600 i monitorem 19'' do cięższych prac, masowego wywoływania zdjęć, wirtualizacji systemów itd.
- oraz laptop lenovo x61t do codziennej pracy(w zasadzie do wszystkiego, ale powyżej jednego zdjęcia w RAWie zaczynałem się przy nim męczyć).
Priorytetem jest matryca i w miarę komfortowa praca codzienna.Czy ktoś z was użytkuje, lub użytkował laptopy o których tu pisałem? A może macie jakieś inne propozycje? Parametry które mnie najbardziej interesują:
- Szukałem wśród lenovo, bo tu mam dość duże i dobre doświadczenie, ale w tej chwili z małych i całkiem przyzwoitych matryc to w zasadzie tylko Lenovo Yoga15, ale cena zbyt wysoka.
- Szukałem wśród Della, bo tam jakoś więcej w miarę dobrych matryc, ale tu też jak już cos znajdę to ok. 6-7tys.. Początkowo myślałem o Dell Inspiron 13, ale tania wersja 7347 z ekranem FullHD już praktycznie jest niedostępna, a nowa kosztuje zbyt dużo jak na swoje możliwości(oraz sporo w Internecie o przypadłości wystepowania tzw. ghosttouch). Dalej jest Dell XPS15, znalazłem nawet coś na i3 za 4600, ale za dużo się naczytałem skrajnych opinii o nim. Jedni się zachwycają, a drudzy jakby trafili na zupełnie inny model, skarżą się że w testach tak dobrze, a w rzeczywistości obraz jest koszmarny(problemy są w cieniach).
- Ostatni strzał poszedł w stronę ASUA, trafiłem najpierw na jego T300 CHI, ale procesorek troszkę słaby. Idąc dalej trafiłem na całą serię ASUS Zenbook UX303.... Z tego co widzę po testach i opiniach jest bdb matryca(jasna, kontrastowa, z dobrym pokryciem sRGB), złącze DisplayPort(które pozwala myśleć o dobrym monitorze w przyszłości), procesor i5-6200U i 12GB Ram, to jak na takie maleństwo dla mnie aż nadto. Udało mi się znaleźć najtaniej za około 3590 w wersji UX303UB, ale najciekawsza konfiguracja to 4100,- , z 12 GB RAMem, dedykowaną kartą graficzną i dyskiem 256GB SSD.
Może macie jeszcze inne pomysły? Z góry dziękuję za pomoc i opinie.
- matryca 13-15cali >80-85% sRGB jasność ok. 300nitów
- procesor i5 lub i7, raczej odpada Intel Pentium M
- RAM 8GB i więcej
- dysk SSD lub możliwość dołożenia standardowego dysku 2.5''