Zobacz pełną wersję : M.Zuiko 12-40 f/2.8 PRO vs 7-14 f/2.8 PRO
Dzień dobry!
Z góry napiszę, że zdaję sobie sprawę że 12-40 to standardowy zoom, a 7-14 to szerokokątny obiektyw. Ale szczerze? Mam po prostu problem z wybraniem jednego z tych dwóch obiektywów. Fotografuję amatorsko dosłownie wszystko co się da, mam zamiar zacząć z koncertami, uwielbiam też astrofotografię i czasem kręcę filmy. Dosyć dużo podróżuję piechotą, robię wycieczki górskie, uprawiam narciarstwo biegowe i zabieram aparat ze sobą dosłownie wszędzie. Dysponuję body OM-D E-M5 mark II i obiektywem 25mm f/1.8.
Może ma ktoś w zestawie obydwa obiektywy i mógłby napisać opinie o nich? Nie pali mi się z zakupem, ale chciałbym w końcu podjąć jakąś decyzję.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Nie napisałeś o jaki 7-14 chodzi bo w systemie m43 są dwa. Wszystkie 7-14 sprawdzają się w ciasnych wnętrzach na zewnątrz trzeba bardzo uważać na flary. MZD 7-14 jest do tego ciężki co raczej nie zachęca do zabierania go na na spacer. W podróży można w zasadzie nie odpinać MZD 12-40 od body.
Użewam obu zakresów, raz częściej jednego a raz drugiego. 7-14 gównie wysokie góry, wnętrza. 12-40 będzie bardziej uniwersalny ale wziąłbym 7-14 i dokupił stałkę w wyższym zakresie - 45/1.8 ?
Dzień dobry!
Z góry napiszę, że zdaję sobie sprawę że 12-40 to standardowy zoom, a 7-14 to szerokokątny obiektyw. Ale szczerze? Mam po prostu problem z wybraniem jednego z tych dwóch obiektywów. Fotografuję amatorsko dosłownie wszystko co się da, mam zamiar zacząć z koncertami, uwielbiam też astrofotografię i czasem kręcę filmy. Dosyć dużo podróżuję piechotą, robię wycieczki górskie, uprawiam narciarstwo biegowe i zabieram aparat ze sobą dosłownie wszędzie. Dysponuję body OM-D E-M5 mark II i obiektywem 25mm f/1.8.
Może ma ktoś w zestawie obydwa obiektywy i mógłby napisać opinie o nich? Nie pali mi się z zakupem, ale chciałbym w końcu podjąć jakąś decyzję.
Z góry dziękuję za odpowiedzi! Szczerze mówiąc, to oba te obiektywy to zestaw uzupełnijący się nie zamienny...
Szczerze mówiąc, to oba te obiektywy to zestaw uzupełnijący się nie zamienny...
Mnie, biednego licealisty na dwa nie stać :(
Nie da się moim zdaniem odpowiedzieć na to pytanie za Ciebie. To zupełnie różne szkła.
Wybór zależy od Twojego stylu fotografowania.
Ja jeszcze niedawno byłem przekonany że kupię 7-14 na 100%.
Ale trafił się okazyjnie 9-18, pobawiłem się trochę i wyszło że jednak nie do końca potrzebuje tak szerokiego kąta.
W efekcie zostałem z 12-40 :-D
Może warto poszukać z odzysku dużego zuiko 11-22 to świetne szkło i bardzo dobrze działa z mikro korpusami...
Może warto poszukać z odzysku dużego zuiko 11-22 to świetne szkło i bardzo dobrze działa z mikro korpusami...
Pytanie czy warto walczyć o ten 1mm tracąc górę zakresu i rozmiar dopasowany do m43.
Pytanie czy warto walczyć o ten 1mm tracąc górę zakresu i rozmiar dopasowany do m43.To kwestia ceny ;-)
Fotografując "dosłownie wszystko co się da" brałbym używkę 7-14 (Olek lub taniej Pasikonik) + jasną stałkę w wyższym zakresie (na pewno się przyda) i masz oba zakresy poniekąd załatwione. Inaczej to taki wybór między dżumą a cholerą - najlepiej rzuć monetą, nikt Ci dobrze tu nie odpowie jeśli nie wiesz jaki zakres będzie dla Ciebie priorytetowy :roll:
No dobrze! Dziękuję za wszystkie opinie, napewno wezmę to wszystko pod uwagę podczas ostatecznej decyzji.
LaszloBenesz
25.02.16, 18:45
12-40 to obiektyw standardowy, więc jest bardziej uniwersalny i ja zacząłem m43 właśnie od niego. 7-14 fantastyczny do architektury, krajobrazu, pomieszczeń, ale musisz mieć na uwadze jego ograniczenie na 28mm. Gdyby sięgał 35mm byłby ideałem :-)
Ja znowu poświęciłem 12-40 na rzecz 7-14 PRO. 12-40 używałem głównie na szerokim kącie. Brakowało mi w nim szerokości. 7-14 pokrywa się wąskim końcem z szerokim od 12-40. Jak dla mnie jest bardziej uniwersalny, szczególnie, że mam jeszcze stałki 17,25 i 45mm. Kup 7-14. Do tego kup sobie jakiś tani zoom 14-42 i zobacz czy pasują Ci te ogniskowe. Zawsze możesz zamienić jak kupisz w internecie ;)
LaszloBenesz
25.02.16, 22:40
Co człowiek to inne zdanie. To też bardzo fajne. 7-14 dokupilem, bo często z zona zwiedzamy miasta, a do tego to po prostu killer.