Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: M.Zuiko 12-40 f/2.8 PRO vs 7-14 f/2.8 PRO

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

M.Zuiko 12-40 f/2.8 PRO vs 7-14 f/2.8 PRO

Dzień dobry!

Z góry napiszę, że zdaję sobie sprawę że 12-40 to standardowy zoom, a 7-14 to szerokokątny obiektyw. Ale szczerze? Mam po prostu problem z wybraniem jednego z tych dwóch obiektywów. Fotografuję amatorsko dosłownie wszystko co się da, mam zamiar zacząć z koncertami, uwielbiam też astrofotografię i czasem kręcę filmy. Dosyć dużo podróżuję piechotą, robię wycieczki górskie, uprawiam narciarstwo biegowe i zabieram aparat ze sobą dosłownie wszędzie. Dysponuję body OM-D E-M5 mark II i obiektywem 25mm f/1.8.

Może ma ktoś w zestawie obydwa obiektywy i mógłby napisać opinie o nich? Nie pali mi się z zakupem, ale chciałbym w końcu podjąć jakąś decyzję.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Nie napisałeś o jaki 7-14 chodzi bo w systemie m43 są dwa. Wszystkie 7-14 sprawdzają się w ciasnych wnętrzach na zewnątrz trzeba bardzo uważać na flary. MZD 7-14 jest do tego ciężki co raczej nie zachęca do zabierania go na na spacer. W podróży można w zasadzie nie odpinać MZD 12-40 od body.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Użewam obu zakresów, raz częściej jednego a raz drugiego. 7-14 gównie wysokie góry, wnętrza. 12-40 będzie bardziej uniwersalny ale wziąłbym 7-14 i dokupił stałkę w wyższym zakresie - 45/1.8 ?
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez stillie Zobacz posta
    Dzień dobry!

Z góry napiszę, że zdaję sobie sprawę że 12-40 to standardowy zoom, a 7-14 to szerokokątny obiektyw. Ale szczerze? Mam po prostu problem z wybraniem jednego z tych dwóch obiektywów. Fotografuję amatorsko dosłownie wszystko co się da, mam zamiar zacząć z koncertami, uwielbiam też astrofotografię i czasem kręcę filmy. Dosyć dużo podróżuję piechotą, robię wycieczki górskie, uprawiam narciarstwo biegowe i zabieram aparat ze sobą dosłownie wszędzie. Dysponuję body OM-D E-M5 mark II i obiektywem 25mm f/1.8.

Może ma ktoś w zestawie obydwa obiektywy i mógłby napisać opinie o nich? Nie pali mi się z zakupem, ale chciałbym w końcu podjąć jakąś decyzję.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
    Szczerze mówiąc, to oba te obiektywy to zestaw uzupełnijący się nie zamienny...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Szczerze mówiąc, to oba te obiektywy to zestaw uzupełnijący się nie zamienny...
    Mnie, biednego licealisty na dwa nie stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Nie da się moim zdaniem odpowiedzieć na to pytanie za Ciebie. To zupełnie różne szkła.

Wybór zależy od Twojego stylu fotografowania.

Ja jeszcze niedawno byłem przekonany że kupię 7-14 na 100%.

Ale trafił się okazyjnie 9-18, pobawiłem się trochę i wyszło że jednak nie do końca potrzebuje tak szerokiego kąta.

W efekcie zostałem z 12-40
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Może warto poszukać z odzysku dużego zuiko 11-22 to świetne szkło i bardzo dobrze działa z mikro korpusami...

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    Może warto poszukać z odzysku dużego zuiko 11-22 to świetne szkło i bardzo dobrze działa z mikro korpusami...
    Pytanie czy warto walczyć o ten 1mm tracąc górę zakresu i rozmiar dopasowany do m43.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Pytanie czy warto walczyć o ten 1mm tracąc górę zakresu i rozmiar dopasowany do m43.
    To kwestia ceny

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Fotografując "dosłownie wszystko co się da" brałbym używkę 7-14 (Olek lub taniej Pasikonik) + jasną stałkę w wyższym zakresie (na pewno się przyda) i masz oba zakresy poniekąd załatwione. Inaczej to taki wybór między dżumą a cholerą - najlepiej rzuć monetą, nikt Ci dobrze tu nie odpowie jeśli nie wiesz jaki zakres będzie dla Ciebie priorytetowy
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja