Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus 550 a szczegółowość zdjęć...

Milex
1.02.08, 17:44
Witam

Na wstępie chciałbym się przywitać gdyż jestem nowy na tym forum :) Otóż mam na imie Miłosz i po kilkunastu dniach poszukiwania właściwej cyfrówki mój krąg podejrzanych zacieśnił się do Olympusa SP-550 oraz Canona S3 IS.

W sumie to bardziej odpowiada mi Olek (dobra stabilizacja, mniejsze szumy, duży zoom, szerokokątny obiektyw) z tym, że mam jedno, diametralnie ważne dla mnie pytanie odnośnie tego apartu, a mianowicie, czy szczegółowość robionych przez niego zdjęć nie jest uboższa od konkurencji?

Nie wiem na ile jest to w 100% moje trafne spostszeżenie po przewertowaniu masy różnych sampli tego sprzętu, a na ile siła sugestii testu na łamach fotopolis.pl
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5664

W każdym razie jest to cecha dla mnie bardzo ważna ponieważ od przyszłego aparatu oczekuję głównie ostrych, klarownych i szczegółowych zdjęć do fotografowania natury (niejednokrotnie w trybie macro) Oczywiście patrząc na to przez pryzmat aparatów do 1000zł :razz:
Tak więc będę wdzięczny każdemu kto miał styczność z tą maszynką o wyrażenie swojej opinni i ew. odniesienie tego do możliwości oferowanych przez Canona S3 IS :D

Ania_
1.02.08, 18:23
Milex, doradzę Ci z innego punktu widzenia. :)
Rok temu (prawie) byłam bardzo zdezorientowana, bo chciałam kupić swoje pierwsze lustro. ;) Tak samo jak Ty opierałam się na podobno obiektywnych testach, samplach itp. Czytałam różne fora i w końcu zalogowałam się na to. Wiadomo - to forum użytkowników Olympusa - trudno, aby za przeproszeniem pluli na własny sprzęt. ;) Uważam, że najlepszą radą jest pójście do sklepu i poproszenie o możliwość wykonania zdjęć testowych. Zobaczysz wtedy czy też inne parametry Ci odpowiadają. Ewentualnie może ktoś z forum będzie taki miły i wklei Ci niemodyfikowane zdjęcia, ale najlepiej jednak, byś wnioski z nich wyciągnął sam.

pozdrawiam

Ania

Don Pedro
8.02.08, 14:47
Miłosz, nie wiem czy nabyłeś już wymarzony aparat, w końcu problem zasygnalizowałeś kilka dni temu, ale jak sie jeszcze zastanawiasz to SP 550 jest dobrym wyborem do fotografii krajobrazowej, ma spory zakres zooma i to od 28mm, do tego stabilizację i mnóstwo różnych możliwości ułatwiajacych fotografowanie i do tego nie do przecenienia fakt jakim jest zapis surowych plików w RAW Jakość fotek powinna Cię/ zakładam, żeś fotograf amator-hobbysta/ zadowolić. Tu masz sample: http://www.steves-digicams.com/2007_reviews/sp550_samples.html < a na stronach www. steves-digicams.com znajdziesz próbki możliwości także i innych aparatów w tej klasie. Ocenisz sobie sam co warto kupić.Pozdrawiam.

dzemski
8.02.08, 14:50
polecam także test na dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/olympussp550uz/

weź także pod uwagę, że 550UZ ma matrycę 7.1Mpix, a Canon 6Mpix. Poza tym, Olympus SP560UZ jest sporo lepszy od poprzednika, m.in. dlatego tak szybko zastąpiono starszy model.

zibi1303
8.02.08, 17:37
polecam także test na dpreview:
Poza tym, Olympus SP560UZ jest sporo lepszy od poprzednika, m.in. dlatego tak szybko zastąpiono starszy model.

Nie tylko dlatego, w tej kategorii Olek ma ambicje, a tu jest straszliwy wyścig: Fuji, Panasonic, SONY. Jak z rękawa pokazali nowe x15 a potem x18 zoomy. Dlatego Olek teraz dał kolejny popis z SP570 dając x20 a do tego szeroki kąt. Ciekawe jak długo się będą ścigać :) Dobrze że jednak nasi prowadzą :). Jak na razie

Elvi
6.04.08, 11:12
Mam ten model. Niestety, ma problem z ostrością, przy słabszym oświetleniu. Naprawdę wkurzające. Straciłam bardzo dużo zdjęć przez ten ... defekt.
Pozdrawiam.

LAIHOO
5.07.08, 17:06
Warto poznać możliwosci manualnych ustawień parametrów aparatu, no i ...ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.Słabe oświetlenie nie służy wszelkiej automatyce, a SP-550 to sprzęt dla ambitnych, którym już znudziło się pstrykactwo idiotenkamerami i chcą mieć jakiś twórczy wpływ na to co robią.Proszę nie zrażać się i wycisnąć wszystkie ukryte mozliwosci sprzętu(poczytanie sobie instrukcji obsługi przy tym nie zaszkodzi).Dla rozjaśnienia poruszonego :-) tematu oblice księżyca złapane wzmiankowanym aparatem.