Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Olympus 550 a szczegółowość zdjęć...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus 550 a szczegółowość zdjęć...

Witam

Na wstępie chciałbym się przywitać gdyż jestem nowy na tym forum Otóż mam na imie Miłosz i po kilkunastu dniach poszukiwania właściwej cyfrówki mój krąg podejrzanych zacieśnił się do Olympusa SP-550 oraz Canona S3 IS.

W sumie to bardziej odpowiada mi Olek (dobra stabilizacja, mniejsze szumy, duży zoom, szerokokątny obiektyw) z tym, że mam jedno, diametralnie ważne dla mnie pytanie odnośnie tego apartu, a mianowicie, czy szczegółowość robionych przez niego zdjęć nie jest uboższa od konkurencji?

Nie wiem na ile jest to w 100% moje trafne spostszeżenie po przewertowaniu masy różnych sampli tego sprzętu, a na ile siła sugestii testu na łamach fotopolis.pl
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5664

W każdym razie jest to cecha dla mnie bardzo ważna ponieważ od przyszłego aparatu oczekuję głównie ostrych, klarownych i szczegółowych zdjęć do fotografowania natury (niejednokrotnie w trybie macro) Oczywiście patrząc na to przez pryzmat aparatów do 1000zł
    Tak więc będę wdzięczny każdemu kto miał styczność z tą maszynką o wyrażenie swojej opinni i ew. odniesienie tego do możliwości oferowanych przez Canona S3 IS

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Milex, doradzę Ci z innego punktu widzenia.
    Rok temu (prawie) byłam bardzo zdezorientowana, bo chciałam kupić swoje pierwsze lustro. Tak samo jak Ty opierałam się na podobno obiektywnych testach, samplach itp. Czytałam różne fora i w końcu zalogowałam się na to. Wiadomo - to forum użytkowników Olympusa - trudno, aby za przeproszeniem pluli na własny sprzęt. Uważam, że najlepszą radą jest pójście do sklepu i poproszenie o możliwość wykonania zdjęć testowych. Zobaczysz wtedy czy też inne parametry Ci odpowiadają. Ewentualnie może ktoś z forum będzie taki miły i wklei Ci niemodyfikowane zdjęcia, ale najlepiej jednak, byś wnioski z nich wyciągnął sam.

pozdrawiam

Ania
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Miłosz, nie wiem czy nabyłeś już wymarzony aparat, w końcu problem zasygnalizowałeś kilka dni temu, ale jak sie jeszcze zastanawiasz to SP 550 jest dobrym wyborem do fotografii krajobrazowej, ma spory zakres zooma i to od 28mm, do tego stabilizację i mnóstwo różnych możliwości ułatwiajacych fotografowanie i do tego nie do przecenienia fakt jakim jest zapis surowych plików w RAW Jakość fotek powinna Cię/ zakładam, żeś fotograf amator-hobbysta/ zadowolić. Tu masz sample: http://www.steves-digicams.com/2007_...0_samples.html < a na stronach www. steves-digicams.com znajdziesz próbki możliwości także i innych aparatów w tej klasie. Ocenisz sobie sam co warto kupić.Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    polecam także test na dpreview:
    http://www.dpreview.com/reviews/olympussp550uz/

weź także pod uwagę, że 550UZ ma matrycę 7.1Mpix, a Canon 6Mpix. Poza tym, Olympus SP560UZ jest sporo lepszy od poprzednika, m.in. dlatego tak szybko zastąpiono starszy model.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    polecam także test na dpreview:
    Poza tym, Olympus SP560UZ jest sporo lepszy od poprzednika, m.in. dlatego tak szybko zastąpiono starszy model.
    Nie tylko dlatego, w tej kategorii Olek ma ambicje, a tu jest straszliwy wyścig: Fuji, Panasonic, SONY. Jak z rękawa pokazali nowe x15 a potem x18 zoomy. Dlatego Olek teraz dał kolejny popis z SP570 dając x20 a do tego szeroki kąt. Ciekawe jak długo się będą ścigać Dobrze że jednak nasi prowadzą . Jak na razie
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam ten model. Niestety, ma problem z ostrością, przy słabszym oświetleniu. Naprawdę wkurzające. Straciłam bardzo dużo zdjęć przez ten ... defekt.
    Pozdrawiam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Fotografia to rysowanie światłem...

Warto poznać możliwosci manualnych ustawień parametrów aparatu, no i ...ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.Słabe oświetlenie nie służy wszelkiej automatyce, a SP-550 to sprzęt dla ambitnych, którym już znudziło się pstrykactwo idiotenkamerami i chcą mieć jakiś twórczy wpływ na to co robią.Proszę nie zrażać się i wycisnąć wszystkie ukryte mozliwosci sprzętu(poczytanie sobie instrukcji obsługi przy tym nie zaszkodzi).Dla rozjaśnienia poruszonego tematu oblice księżyca złapane wzmiankowanym aparatem.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6130104.JPG
Wyświetleń:	89
Rozmiar:	366,0 KB
ID:	5397