PDA

Zobacz pełną wersję : E-3 - pionowe pasy w cieniach

dobrzyk
28.01.08, 20:31
Przy okazji wyjazdu służbowego miałem przyjemność przebywania w bardzo ciekawych miejscach. Wykonałem masę zdjęć i postanowiłem wywołać je trialowym Lightroomem Adobe'a, do którego zakupu przymierzam się już od dawna. Wywołałem kilka orf-ów z E-3 i na jednym ze zdjęć (po uprzednich ekspretymentach suwakiem FillLight) znalazłem pewną dziwaczność. To samo zdjęcie wywołałem Olympus Master i przy podobnych "eksperymentach" dziwadło również się pojawia. Magikiem nie jestem i być może moje objawy są nieuzasadnione, ale wolę zapytać na forum specjalistów.

Do rzeczy:

Zdjęcie, o którym mowa (zmniejszone do rozmiarów poglądowych) znajduje się tutaj:

http://picasaweb.google.pl/dobrzyk/E3/photo#5160591033268033762

E-3
ISO 100
czas 1/250, przeslona 5.6
-1 EV
Prosto z ORF-a, nic nie ruszane suwakami.

Podczas wywoływania RAW-a przesunąłem suwak FillLight na maxa (czyli do 100). Lightroom wyciągnął pięknie szczegóły z cieni, jednak pojawiły się jakieś dziwne (mało widoczne) pionowe paski.

Crop lewego górnego rogu tego zdjęcia w skali 1:1 - RAW prosto z E-3
http://picasaweb.google.pl/dobrzyk/E3/photo#5160588043970795714

Crop lewego górnego rogu tego zdjęcia w skali 1:1 - po przesunięciu suwaka FillLight na maksa.
http://picasaweb.google.pl/dobrzyk/E3/photo#5160588048265763026

Czy to normalne? Dynamika w E-3 jest na bardzo wysokim poziomie (na e330 miałbym czarną plamę, a tutaj praktycznie zachowane są wszystkie szczegóły), jednak męczą mnie te paski. Fakt, że to już ekstremalne ustawienia w normalnych warunkach rzadko używane, jednak z ciekawości chciałbym Was zapytać co to jest i skąd się bierze.

Dar-i-jush
28.01.08, 20:52
O ile się orientuję przy tak ekstremalnym wyciąganiu szczegółów tego typu "dziwadła" są normą. Ale na Twoim przykładzie jest bardzo ładnie. Jakbyś nie powiedział, to bym nic nie widział, a i teraz się zastanawiam, czy widzę, czy sobie wmawiam, że widzę, bo Ty widzisz ;)

Mirek54
28.01.08, 20:56
Ja bym sie cieszyl,ze tylko to w takiej dynamice.Normalnie to pierwszy plan wymaga doswietlenia lub HDR sie klania.Mozemy sie zaminic na moje 510-bedziesz miec,powiedzmy czern i bedzie dobrze ;)

dobrzyk
28.01.08, 20:57
O ile się orientuję przy tak ekstremalnym wyciąganiu szczegółów tego typu "dziwadła" są normą. Ale na Twoim przykładzie jest bardzo ładnie. Jakbyś nie powiedział, to bym nic nie widział, a i teraz się zastanawiam, czy widzę, czy sobie wmawiam, że widzę, bo Ty widzisz ;)

Hehe, no właśnie :) I w tym problem. Wydaje mi się, że pracując z tak wspaniałą puchą i nie widząc żadnych niedociągnięć człowiek w pewnym momencie na siłe szuka "bugów".

Ale czekam na opinię innych forumowiczów.

grizz
28.01.08, 21:01
Forsujesz RAWa jak zwariowany i się dziwisz, ze się kaszka pojawia :/

dobrzyk
28.01.08, 21:02
Ja bym sie cieszyl,ze tylko to w takiej dynamice.Normalnie to pierwszy plan wymaga doswietlenia lub HDR sie klania.Mozemy sie zaminic na moje 510-bedziesz miec,powiedzmy czern i bedzie dobrze ;)

Pierwszy plan nie wymagał doświetlenia - efekt naturalnej ramki był zamierzony. Tu nie chodzi o technikę tylko o paski w cieniach.

Syd Barrett
28.01.08, 21:11
Mimo szczerych chęci nie widzę żadnych dziwadeł. jasność i kontrast na 100...

dzemski
28.01.08, 21:18
delikatne smugi są widoczne, ale bez przesady, powyciągałeś to z ciemności, nie dziw się, że sygnał samej matrycy jest mocniejszy od sygnału z obrazu.

dobrzyk
28.01.08, 21:26
delikatne smugi są widoczne, ale bez przesady, powyciągałeś to z ciemności, nie dziw się, że sygnał samej matrycy jest mocniejszy od sygnału z obrazu.

OK. Dziekuje wszystkim. Temat uważam za zamknięty.

KaarooL
28.01.08, 23:22
dobrzyk:

co prawda nie widziałem Twoich przykładów, bo linki są martwe, ale temat mnie nurtuje. kilka razy macałem E-3 i podobało mi się w nim wszystko poza bandingiem na wysokim ISO. jeśli takowy (pasy równoległe do dłuższego boku kadru) występuje również w ISO 100, to nieciekawie jest...

dzisiaj przeczytałem na forum DPReview że chłopaki też narzekają na "high iso banding" więc problem jest chyba szerszy. pozostaje czekać na stanowisko producenta i ewentualne poprawki (o ile są możliwe na drodze programowej).

Dar-i-jush
29.01.08, 00:05
macałem E-3 i podobało mi się w nim wszystko poza bandingiem na wysokim ISO. jeśli takowy (pasy równoległe do dłuższego boku kadru) występuje również w ISO 100, to nieciekawie jest...
Na przykładzie pasy miały być pionowe, prostopadłe do dłuższego boku. Coś tam może delikatnie było widoczne jak by się długo i wnikliwie przyglądać, ale to nie to samo, co banding na wysokim ISO.