Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: E-3 - pionowe pasy w cieniach

Awatar dobrzyk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

E-3 - pionowe pasy w cieniach

Przy okazji wyjazdu służbowego miałem przyjemność przebywania w bardzo ciekawych miejscach. Wykonałem masę zdjęć i postanowiłem wywołać je trialowym Lightroomem Adobe'a, do którego zakupu przymierzam się już od dawna. Wywołałem kilka orf-ów z E-3 i na jednym ze zdjęć (po uprzednich ekspretymentach suwakiem FillLight) znalazłem pewną dziwaczność. To samo zdjęcie wywołałem Olympus Master i przy podobnych "eksperymentach" dziwadło również się pojawia. Magikiem nie jestem i być może moje objawy są nieuzasadnione, ale wolę zapytać na forum specjalistów.

Do rzeczy:

Zdjęcie, o którym mowa (zmniejszone do rozmiarów poglądowych) znajduje się tutaj:

http://picasaweb.google.pl/dobrzyk/E...91033268033762

E-3
    ISO 100
    czas 1/250, przeslona 5.6
    -1 EV
    Prosto z ORF-a, nic nie ruszane suwakami.

Podczas wywoływania RAW-a przesunąłem suwak FillLight na maxa (czyli do 100). Lightroom wyciągnął pięknie szczegóły z cieni, jednak pojawiły się jakieś dziwne (mało widoczne) pionowe paski.

Crop lewego górnego rogu tego zdjęcia w skali 1:1 - RAW prosto z E-3
    http://picasaweb.google.pl/dobrzyk/E...88043970795714

Crop lewego górnego rogu tego zdjęcia w skali 1:1 - po przesunięciu suwaka FillLight na maksa.
    http://picasaweb.google.pl/dobrzyk/E...88048265763026

Czy to normalne? Dynamika w E-3 jest na bardzo wysokim poziomie (na e330 miałbym czarną plamę, a tutaj praktycznie zachowane są wszystkie szczegóły), jednak męczą mnie te paski. Fakt, że to już ekstremalne ustawienia w normalnych warunkach rzadko używane, jednak z ciekawości chciałbym Was zapytać co to jest i skąd się bierze.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    O ile się orientuję przy tak ekstremalnym wyciąganiu szczegółów tego typu "dziwadła" są normą. Ale na Twoim przykładzie jest bardzo ładnie. Jakbyś nie powiedział, to bym nic nie widział, a i teraz się zastanawiam, czy widzę, czy sobie wmawiam, że widzę, bo Ty widzisz

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Ja bym sie cieszyl,ze tylko to w takiej dynamice.Normalnie to pierwszy plan wymaga doswietlenia lub HDR sie klania.Mozemy sie zaminic na moje 510-bedziesz miec,powiedzmy czern i bedzie dobrze

Awatar dobrzyk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś
    O ile się orientuję przy tak ekstremalnym wyciąganiu szczegółów tego typu "dziwadła" są normą. Ale na Twoim przykładzie jest bardzo ładnie. Jakbyś nie powiedział, to bym nic nie widział, a i teraz się zastanawiam, czy widzę, czy sobie wmawiam, że widzę, bo Ty widzisz
    Hehe, no właśnie I w tym problem. Wydaje mi się, że pracując z tak wspaniałą puchą i nie widząc żadnych niedociągnięć człowiek w pewnym momencie na siłe szuka "bugów".

Ale czekam na opinię innych forumowiczów.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Forsujesz RAWa jak zwariowany i się dziwisz, ze się kaszka pojawia :/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar dobrzyk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca
    Ja bym sie cieszyl,ze tylko to w takiej dynamice.Normalnie to pierwszy plan wymaga doswietlenia lub HDR sie klania.Mozemy sie zaminic na moje 510-bedziesz miec,powiedzmy czern i bedzie dobrze
    Pierwszy plan nie wymagał doświetlenia - efekt naturalnej ramki był zamierzony. Tu nie chodzi o technikę tylko o paski w cieniach.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Mimo szczerych chęci nie widzę żadnych dziwadeł. jasność i kontrast na 100...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    delikatne smugi są widoczne, ale bez przesady, powyciągałeś to z ciemności, nie dziw się, że sygnał samej matrycy jest mocniejszy od sygnału z obrazu.

Awatar dobrzyk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    delikatne smugi są widoczne, ale bez przesady, powyciągałeś to z ciemności, nie dziw się, że sygnał samej matrycy jest mocniejszy od sygnału z obrazu.
    OK. Dziekuje wszystkim. Temat uważam za zamknięty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dobrzyk:

co prawda nie widziałem Twoich przykładów, bo linki są martwe, ale temat mnie nurtuje. kilka razy macałem E-3 i podobało mi się w nim wszystko poza bandingiem na wysokim ISO. jeśli takowy (pasy równoległe do dłuższego boku kadru) występuje również w ISO 100, to nieciekawie jest...

dzisiaj przeczytałem na forum DPReview że chłopaki też narzekają na "high iso banding" więc problem jest chyba szerszy. pozostaje czekać na stanowisko producenta i ewentualne poprawki (o ile są możliwe na drodze programowej).