Zobacz pełną wersję : Lampa do E-500 do 500zł
Witam!
Wiem, że było, ale mam trudny wybór, bo mało pieniędzy.
Staram się jak mogę używać lampy wbudowanej w moim E-500 i nawet mi sie udaje, ale jednak na sporą ilość udanych zdjęć zdarzają mi się zdjęcia prześwietlone przy mniejszych odległościach od fotografowanych osób lub nieoświetlonych i w tedy muszę posługiwać się RAWem a przy poprawianiu np 100 zdjęć z RAW'a jest to troszkę męczące.
W trybie Auto aparat nie jest w stanie dobrze doświetlić mi sceny nawet w małym pokoju, więc kombinuje z większym ISO i daję manualną siłę błysku, ale z tym to już jest loteria i muszę dobrze to wyczuć:) kompensacji lampy to chyba w tym modelu nie ma..
Chcę kupić dosyć mocna lampę błyskową, która by dobrze mierzyła scenę i nie prześwietlała.. Zresztą zawsze można błyskać w sufit i będzie ok.
Czy do 500zł da się taką kupić? FL36 kosztuje ponad 700zł to dla mnie za dużo wiem, że jest alternatywa, ale czy te lampy potrafią to, co FL36?
Lampa mi szczególnie potrzebna do zdjęć gdzie ISO 400 nie wystarczy:)
Lepiej dozbieraj do Fl-36, to świetna lampa a może ktoś sprzeda promocyjnie za 500zł, chyba że tak bardzo chcesz mieć nówkę. Też chciałem kupić alternatywe do 4/3, nie warto :!:
Możesz kupić coś takiego...
Allegro (http://www.allegro.pl/item302324482_tumax_dsl880af_do_olympus_e410_e500_ e510_e330.html)
...ale jestem pewien że bedziesz tego żałował.
No i jeszcze jedno, waląc w sufit nie bedziesz miał gwarancji ze nie prześwietlisz. :razz: pozatym nie wszędzie można walić w sufit.
Jeśli nie zależy Ci na SuperFP to polecam Tumax 386AF, cena 499zł
Tu cały wątek na jej temat, wraz z testami jakie wykonałem, od strony 3.
https://forum.olympusclub.pl/topics22/lampa-tumax-386afz-pod-olympus-a-vt9703.htm
Jesli musowo do 500zl to pozostaje jedynie chyba Tumax 386AF. Po sposobie w jaki piszesz o uzywaniu lampy wnioskuje (byc moze blednie) ze chyba lepsza bedzie dla ciebie lampa systemowa z trybem FP. Majac taka lampe masz problem z głowy - system robi za ciebie wszystko. Oczywiscie nie masz nigdy 100% gwarancji ze fotka sie uda bo zawsze moga byc takie warunki ze automatyka zawiedzie ale systemowa automatyka pozwoli na tyle dlugo cieszyc ci sie foceniem ze nabrane w trakcie umiejetnosci pozwola w skrajnych wypadkach skorygowac automatyke tak aby efekt byl zadowalajacy.
Sadze ze FL36 powinieneś kupic juz za okolo 600 zl - byc moze z jakimis groszami a to juz naprawde niewielka różnica.
https://forum.olympusclub.pl/topics22/lampa-tumax-386afz-pod-olympus-a-vt9703.htm
Co to jest SuperFP ? do czego to służy?
Jak działa automatyka w lampie błyskowej czy moje problemy znikną?
Co to znaczy zoom w lampach błyskowych no i może mniej więcej jakiś samouczek lub wskazówki jak się korzysta z lampy przy robieniu zdjęć w pomieszczeniach lub na zewnątrz?..
Ja używam tej http://allegro.pl/item302636505_metz_36_c2_nowe_gwarancja_faktura.ht ml
SuperFP to synchornizacja lampy z krótkimi czasami, poniżej standardowego czasu synchro (w olku E300 to jest 1/160s).
Poza brakiem tego trybu Tumax pracuje w TTL, odczytuje poprawnie ogniskową, przysłonę i ISO i całkiem nieźle błyska. Ogniskowa w lampie to ruchomy palnik, który daje wiązkę światła o takiej szerokości jaka jest potrzebna dla danej ogniskowej obiektywu, dzięki czemu światło nie jest marnowane na oświetlanie tego czego nie widać i wyraźnie zwiększa sprawność lampy. Odsyłam do wątku o nim, do którego link masz w moim poprzednim poście.
miałem taki sam problem, jednak zdecydowałem sie na FL-36, zakupu dokonałem w USA przez znajomych za 180USD - 40 USD zwrotu ,w sumie wyszło 350 zł + 100 zł za przesyłke
może pokombinuj w ten sam sposób
http://cameras.pricegrabber.com/dedicated-flashes/m/6810001/st=product/sv=title
miałem do testów Tumaxa , niestety nie obraca sie w poziomie i moim zdaniem wykonanie jest "chińskie" , jezeli nie masz mozliwości zakupu w USA poluj na allegro , ebay ..... na FL-36
pozdrawiam
virusss, chyba Ci się modele pomyliły. 386 obraca się we wszystkie strony, ma też wyświetlacz i silnik zooma, wbudowany dyfuzor i odbłysnik. LP to 38. Wykonanie niezgorsze.
Pewnie testowałes 880-kę.
[quote="kisi"]Jeśli musowo do 500zl to pozostaje jedynie chyba Tumax 386AF. Po sposobie, w jaki piszesz o używaniu lampy wnioskuje (być może blednie) ze chyba lepsza będzie dla ciebie lampa systemowa z trybem FP.
No, ale jeśli tryb FP odpowiada jedynie za robienie zdjęć z szybszą migawką niż 1/160 i po zatym nie ma różnic praktycznie z FL 36 (może poza jakością wykonania) to, po co przepłacać.
W Kościele raczej nie ma sensu robienie zdjęć z migawką większą, niż 1/160 bo nikt po kościele nie biega :) na dworze zazwyczaj jest dobre oświetlenie i jeśli się chce podświetlić cienie gdzieś w krzakach czy między gałęziami to zawsze można użyć wbudowanej w lampę fotoceli i wbudowanej lampy, aby wymusić błysk przy dowolnej migawce...
Co myślicie o tej lampie ? :
http://allegro.pl/item301742447_mecablitz_44_af_4o_panasonic_olympus _.html
ona ma liczbę przewodnia, 44 więc lepiej a tej lampy, którą polecał kolega i której wykonał test nigdzie do kupienia nie ma:(
FL36 bym kupił za 600zł tylko, że z tego, co piszecie jest troszkę słaba chciałbym coś mocniejszego no i co to znaczy zoom w lampach błyskowych i mniej więcej, na jaką odległość można doświetlić maksymalnie plener? Jeśli będę robić zdjęcie nocne na ulicy Np Ulica Piotrkowska w łodzi gdzie na 1 planie mają stać fotografowane osoby a z tyłu mają prezentować się lekko podświetlone sztucznie kamieniczki? Takie zdjęcie udało mi się wykonać przy maksymalnym błysku z wbudowanej lampy i przy ISO, 400 ale szumy widać i chciałbym kupić lampę która da radę podświetlić ładnie scene.
no niestety Tumaxa 386 dostać to nie lada wyzwanie. W sklepach nie ma, wymiotło.
tak, tak , moja pomyłka :)
Ja używam tej http://allegro.pl/item302636505_metz_36_c2_nowe_gwarancja_faktura.ht ml
Szkoda, że nie ma wyświetlacza:)
z tego, co piszecie i co wyczytałem na forach FL-36 nie nadaje się do zdjęć w większych pomieszczeniach np weselach i kościołach, bo trzeba ustawiać większe ISO, aby wszystko było dobrze doświetlone (no chyba że da sięnajniższą przesłone) a mój OLY E-500 robi ładne fotki do ISO 400 potem już jest ryzyko, z RAW'a już nie wycisnę więcej światła, bo wyjdzie ziarno, którego nie usunę ładnie za pomocą Noise Nija w PSP bez utraty szczegółów.
Jestem nastawiony na lampkę, jaką opisuje dzemski żeby jeszcze tylko było miejsce gdzie można ją kupić, gdyby FL36 była dość mocna kupiłbym ją:(
nalegajcie w foto-tip, jak będzie więcej chętnych to się szybciej sprawią.
No, ale jeśli tryb FP odpowiada jedynie za robienie zdjęć z szybszą migawką niż 1/160 i po zatym nie ma różnic praktycznie z FL 36 (może poza jakością wykonania) to, po co przepłacać.
W Kościele raczej nie ma sensu robienie zdjęć z migawką większą, niż 1/160 bo nikt po kościele nie biega :) na dworze zazwyczaj jest dobre oświetlenie i jeśli się chce podświetlić cienie gdzieś w krzakach czy między gałęziami to zawsze można użyć wbudowanej w lampę fotoceli i wbudowanej lampy, aby wymusić błysk przy dowolnej migawce...
Nie do końca masz rację. Super FP przydatne jest kiedy chcesz doświetlić komus twarz a walisz fotkę pod słońce. Lampa wali wtedy max mocą, zasięg błysku jest bardzo mały ale na cienie starczy. Sytuacji takich jest mało, ale sie zdarzają i należy je brać pod uwagę. Generalnie lepiej miec.
Poza tym (moge sie mylić wiec proszę poprawcie mnie) ale AUTO ISO działa chyba tylko z lampą systemową a to dośc przydatna funkcja. Ale proszę mnie poprawić jesli sie mylę.
[quote="kisi"][quote="Anubis76x"]
Kusi mnie jeszcze
Metz 44 AF-4
http://www.cyfrowe.pl//aparaty/metz-lampa-blyskowa-44-af-4,skpcid.html
Cena nie całe 600 zł
na stronie metz pisze "44 AF-4 O for Olympus digital cameras: With TTL mode and "HSS" high-speed synchronisation "
więc to jest chyba odpowiednik Olympowskiego SuperFP ?
Wyczytałem gdzieś jednak że niektóre lampy Metz przepalają trochę ciekawe czy to jest prawda.
więc to jest chyba odpowiednik Olympowskiego SuperFP ?
Wyczytałem gdzieś jednak że niektóre lampy Metz przepalają trochę ciekawe czy to jest prawda.
To powinien byc ów tryb Super FP ale chyba w tej lampie jej wlasciwości zależa od zastosowanej stopki (pisze chyba bo jest w tym troszke zamieszania) - najlepiej poszukaj bo na forum był wątek o lampach nesystemowych i nawet ktos z forumowiczów bardzo ladnie to wytlumaczył.
To czy przepalają czy nie to kwestia nauczenia sie lampy, jak ją poznasz to zrobisz stosowną korektę i po sprawie, prawda ? To tak samo jak szkla SIGMY ocieplają itp mozna wymieniać.
lampa Tumax 386AFZ
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=15969&grupa=lampy%20b%B3yskowe&producent=Tumax%20Olympus&
Czy to Twoja lampa ? zastanawiam się nad nią i nad 100 zł droższą
lampa Metz 44 AF-4 digital niby ten jest o 2" mocniejszy.
Trudny wybór :)
W metzie palnik można obracac podajże tylko w pionie a w Tumaxie we wszystkich płaszczyznach, to też wez pod uwagę ;)
W metzie palnik można obracac podajże tylko w pionie a w Tumaxie we wszystkich płaszczyznach, to też wez pod uwagę ;)
Nie wiem czy mu się akurat to przyda.. w sumie fotek artystycznych z światłem odbitym z boku raczej robić nie będę... w Metz chyba jest odpowiednik trybu ze można zdjęcia robić z szybszą migawką no i jest ciutkę mocniejsza, ciekawe jak ma się jakość wykonania obu modeli, który lepszy pod tym wzglądem, który ma lepsza automatykę i czy w komplecie jest dyfuzor.
Witam kolegów. Jestem tytaj oficjalnie 1-szy raz. Dopiero się zarejestrowałem, chociaż wcześniej byłem stałym czytelnikiem tego forum. Dużo sie dowiedziałem, ale mam też swoje doświadczenia i chcę się podzielić z innymi.
Co do tej lampy, http://www.foto-net.pl/sk...umax%20Olympus& to nie jest ona kompatybilna z modelami E-300, E-330 ... i nowszymi !!! Ten sam model ale obecnie produkowany (nie wiem dlaczego nadal posiada to samo oznaczenie) jest już kompatybilny z tymi aparatami. Niedawno na ten temat było dużo pisane na tym forum. Ja mam Tumaxa DSL 880 AFZ, ale, nie jestem w pełni z niego zadowolony. Nie ma dobrego TTL, powtażalność niezbyt dobra. Nie równe rozłożenie światła, wykonanie, materiały raczej przeciętne- to nie Metz ani Olympus. Jak dla własnych domowych zastosowań może być, ale do poważnej pracy - nie polecam. Wychwalana przez wszystkich FL-36, też mam do niej zastrzeżenia, kolega ją ma i mogłem ją potestować. Wynik testów- "super" niemal pod każdym wzgl. ale...
1. Słaba nakrętka blokująca- koledze pękła.
2. Jak walniesz w sufit pełnym błyskiem, to czekasz "godzinę" nim się ponownie naładuje.
3. Droga jak na swoje możliwości.
Takie są moje uwagi w tym temacie. Chętnie poczytam opinie innych użytkowników.
Jak pisałem wcześniej, mam Tumaxa DSL 880 AFZ, nie jestem z niego w pełni zadowolony. Pomijając takie "drobiazgi" jak niezbyt precyzyjne wykonanie, słabej jakości materiały, to już praca w TTL budzi niesmak. Przy ustawieniu aparatu na "AUTO" (ISO również auto, pomiar matrycowy) lampa niemal każde zdjęcie mocno prześwietli. Aby robić w miarę pewnie, aparat musi być na "M", migawka "30" lub "60", przysłona 6.3 i więcej i ISO nie więcej jak 200-250, przy pomiarze matrycowym. przy innych ustawieniach różnie bywa, tak jest przy palniku ustawionym na wprost. Przy błysku odbijanym od sufitu lampa nie doświetla, trzeba korygować na "+" Po ok 9 miesięcznym użytkowaniu tej lampy mam już pewne doświadczenia i zdjęcia mam prawie w 100 OK, ale pozostaje niedosyt. Miałem do porównania Olympusa FL 36, wspaniała lampka, ale.... Pisałem o tym w poprzednim poscie. Czy tylko moja lampa jest jakaś niezbyt udana, czy inni jej użytkownicy też mają problemy z nimi? Prosze napisać.
każda lampa ustawiona w górę niedoświetla, normalka że trzeba ustawiać +0.7, a nawet więcej EV. Ja mam DFZ386AF-O, czyli najwyższy model i z tego co mogę stwierdzić (a co już pisałem w wątku poświęconym tej lampie), za te pieniądze nic lepszego się nie znajdzie. Jakośc wykonania niezła, nie wieje chińszczyzną, choć klapka baterii nie jest najwyższych lotów, ale działa, więc co narzekać. Lampa trochę nierówno rozkłada światło. Natomiast nie mogę jej nic zarzucić odnośnie pracy w TTL. Jest ok.
No tak "386" to model flagowy Tumaxa. Jak widać tę nieszczęsna klapke do baterii również przeszła z "880" Rozkład światła w "880" też jest nierówny, w "386" jest rozpraszacz i z jego pomocą można poprawić rozkład światła, choć traci to na mocy, ale coś, za coś. Wiadomo, cena Tumaxa to 269 zł, co w porównaniu z ok. 720zł. za FL 36 to ok. 1/3 trudno żeby za te pieniądze była równie dobra, ale przynajmniej ten plastikowy odblask z tą niby szybką można było zrobić solidniej żeby nie było takich smug na zdjęciu. A może ktoś ma jakiegoś Cuulmanna lub inną (zTTL lub samym AUTO), niech się podzieli z nami swoimi spostrzeżeniami.
Może troszkę odbiegnę od tematu wątku, proszę mi to wybaczyć. Lampa Tumax DSL880 AFZ ma złe rozproszenie światła, widać wyraźnie jaśniejszy środek i dwa pasy, górą i dołem, ciemniejsze, a samym dołem i górą znów jasne pasy. Dokupiłem sobie dyfuzor "mydelniczkę" firmy Golden White typ G2. Nie napiszę gdzie, ale proszę mi wierzyć, większego bubla trudno znaleźć. Obcięte dno od butelki po jakimś szamponie pewnie by lepiej wyglądało. Fatalne wykonanie, pokrzywione, nie równa grubość daje efekt że oświetlenie jest nierównobierne itd, itp... Poprostu ostrzegam przed zakupem takich bubli. 39 zł + wysyłka poszło o błoto.
Witam!
Wiem, że było, ale mam trudny wybór, bo mało pieniędzy.
Staram się jak mogę używać lampy wbudowanej w moim E-500 i nawet mi sie udaje, ale jednak na sporą ilość udanych zdjęć zdarzają mi się zdjęcia prześwietlone przy mniejszych odległościach od fotografowanych osób lub nieoświetlonych i w tedy muszę posługiwać się RAWem a przy poprawianiu np 100 zdjęć z RAW'a jest to troszkę męczące.
W trybie Auto aparat nie jest w stanie dobrze doświetlić mi sceny nawet w małym pokoju, więc kombinuje z większym ISO i daję manualną siłę błysku, ale z tym to już jest loteria i muszę dobrze to wyczuć:) kompensacji lampy to chyba w tym modelu nie ma..
Chcę kupić dosyć mocna lampę błyskową, która by dobrze mierzyła scenę i nie prześwietlała.. Zresztą zawsze można błyskać w sufit i będzie ok.
Czy do 500zł da się taką kupić? FL36 kosztuje ponad 700zł to dla mnie za dużo wiem, że jest alternatywa, ale czy te lampy potrafią to, co FL36?
Lampa mi szczególnie potrzebna do zdjęć gdzie ISO 400 nie wystarczy:)
A sprawdzales w auto zmienić menu lampy?? jesli zmienisz tryb lampy doswietlisz to bez koniecznosci zmiany jakiejkolwiek pobaw sie mnie sie udalo na 410.
Lampy Tumax DFZ 386AF-O potaniały !!!! Kosztują w Foto Tip 439 zł. A więc są poniżej 500zł. Pytanie, czy warto wydać te 439zł. Po moich doświadczeniach z Tumaxem DSL 880AF-O poważnie bym się zastanawiał nad wydatkiem tej przecież niemałej kwoty. Chyba że "386" jak przystało na model o klasę wyższy, jest lepiej wykonany i pozbawiny wad "880" Miejmy nadzieję.
kupiłem Metz 48 AF1. To jest złoty środek między ceną a jakością, bardziej w stronę jakości Jak wiadomo Metz zjadł zęby na lampach.
Jest tylko troszkę słabsza od FL-50, dużo mocniejsza od FL-36, jakość wykonania - jak dla mnie rewelacyjna. Bardzo ładnie współpracuje z Olkiem. Dałem za nią 749 zł.
Naprawdę przekonałem się na własnej skórze, że co tanie to drogie.
kupiłem Metz 48 AF1. To jest złoty środek między ceną a jakością, bardziej w stronę jakości Jak wiadomo Metz zjadł zęby na lampach.
Jest tylko troszkę słabsza od FL-50, dużo mocniejsza od FL-36, jakość wykonania - jak dla mnie rewelacyjna. Bardzo ładnie współpracuje z Olkiem. Dałem za nią 749 zł.
Naprawdę przekonałem się na własnej skórze, że co tanie to drogie. A jak z szybkością ładowania po pełnym błysku. Fl 36 to tragedia, ładuje się w "nieskończoność" (strasznie długo), Tumax DSF 880 AF-O trochę szybciej, ale też nie rewelacja. Metz 44 AF-O już przyzwoicie. A jak Metz 48 ? A jak u niego naświetlanie z TTL, bo Metz 44 AF powiedział bym że nie rewelacyjnie, dosyć często trzeba wprowadzać różne korekty. Pod tym wzgl. Fl 36 jest super, ale...ten długi czas...
Naprawdę przekonałem się na własnej skórze, że co tanie to drogie. A jak z szybkością ładowania po pełnym błysku. Fl 36 to tragedia, ładuje się w "nieskończoność" (strasznie długo), Tumax DSF 880 AF-O trochę szybciej, ale też nie rewelacja. Metz 44 AF-O już przyzwoicie. A jak Metz 48 ? A jak u niego naświetlanie z TTL, bo Metz 44 AF powiedział bym że nie rewelacyjnie, dosyć często trzeba wprowadzać różne korekty. Pod tym wzgl. Fl 36 jest super, ale...ten długi czas...
Ładowanie jest duzo szybsze niż w flce na dobrych ogniwach schodzi nieznacznie poniżej 3sek czyli po zerknieciu na zrobiona fote masz juz lampę gotowa do ponownego błysku. TTL działa poprawnie choć czasem zdażają się wpadki przy ciemnych obiektach na jasnym tle. MZ to wina body a nie lampy. POLECAM METZA 48 za ta cene to sprzęt znakomity a większa siła przewodnia i czas ładowania zostawia fl 36 daleko w tyle.
A jak u niego naświetlanie z TTL, bo Metz 44 AF powiedział bym że nie rewelacyjnie, dosyć często trzeba wprowadzać różne korekty. Pod tym wzgl. Fl 36 jest super, ale...ten długi czas...
Jak napisałem - dopiero kupiłem, muszę ją jeszcze poznać, co do ładowania to czmielek wyjaśnił. Dla mnie wystarczająco. Jeszcze muszę wyczaić ile będzie błysków z pełnej pojemności. Podkreślam jeszcze raz że co tanie to drogie. Nieraz tani sprzęt albo nie spełnił założeń, albo się rozlazł. A tu masz złoty środek - nie za droga, a parametry fajne. Pewnie że kupisz Tumaxa za 250 zł ale będziesz trykał głową w ścianę jak nie wystrzeli wtedy kiedy akurat musi :razz:
Witam.
Odświeżając temat chciałbym was zapytać o opinie na temat tej lampy http://www.allegro.pl/item558406853_lampa_exakta_dpz_38af_do_olympus_pan asonic_ttl.html
jak to jest: "korzystna cenowo alternatywa dla produktów oryginalnych" to ja jestem w ciąży...
a FL36 nawet R nie lepiej?
Do 500set złotych to chyba tylko Metz 36 AF jest godny polecenia i kosztuje w granicach 350-400 zł.
http://www.ceneo.pl/1910394
Do 500set złotych to chyba tylko Metz 36 AF jest godny polecenia i kosztuje w granicach 350-400 zł.
http://www.ceneo.pl/1910394
Niestety ten metz ma pochyl tylko, nie mozna obrocic palnika co czasem utrudnia zycie - odbijanie tylko od sufitu i tylko kadry poziome (lub tylko od scian w pionowych).
Niestety ten metz ma pochyl tylko, nie mozna obrocic glowicy co czasem utrudnia zycie.
Za 350 zł nie można mieć wszystkiego :)
NightCrawler
1.03.09, 12:17
Jak dobrze poszukasz to trafisz ~600zł metza 48 - swietna lampa. A FL36 do 500zł też się pewnie nieraz znajdzie...
Niedawno miałem taki sam problem czy kupić już używaną z alledrogo za gotówkę czy nową ? W sumie różnica w cenie nie jest duża średnio ok 100-150pln a kupujemy new na gwarancji:) Znalazłem w sklepie internetowym Vobis FL36R za 699 bez problemu na raty (10 rat bez oprocentowania), ta sama w sklepie na półce była za 799 a zamawiając przez net można odebrać w dowolnym w sklepie bez kosztów wysyłki teraz jest nowa oferta może Cię zainteresuje http://sklep.vobis.pl/oferta/akcesoria_foto/lampy/-24391_lampa_olympus_z_dyfuzorem.aspx pozdr
ja bardzo bardzo rzadko korzystam z lampy na korpusie. do 500 i 510 mam "tumaxa" za 200 zł,
lampa generalnie do kitu, ale zaklejona czarnym kawałkiem przeźrocza dobrze działa jako IR slave