Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Lampa do E-500 do 500zł

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Lampa do E-500 do 500zł

Witam!
    Wiem, że było, ale mam trudny wybór, bo mało pieniędzy.
    Staram się jak mogę używać lampy wbudowanej w moim E-500 i nawet mi sie udaje, ale jednak na sporą ilość udanych zdjęć zdarzają mi się zdjęcia prześwietlone przy mniejszych odległościach od fotografowanych osób lub nieoświetlonych i w tedy muszę posługiwać się RAWem a przy poprawianiu np 100 zdjęć z RAW'a jest to troszkę męczące.
    W trybie Auto aparat nie jest w stanie dobrze doświetlić mi sceny nawet w małym pokoju, więc kombinuje z większym ISO i daję manualną siłę błysku, ale z tym to już jest loteria i muszę dobrze to wyczuć kompensacji lampy to chyba w tym modelu nie ma..
    Chcę kupić dosyć mocna lampę błyskową, która by dobrze mierzyła scenę i nie prześwietlała.. Zresztą zawsze można błyskać w sufit i będzie ok.
    Czy do 500zł da się taką kupić? FL36 kosztuje ponad 700zł to dla mnie za dużo wiem, że jest alternatywa, ale czy te lampy potrafią to, co FL36?
    Lampa mi szczególnie potrzebna do zdjęć gdzie ISO 400 nie wystarczy

Awatar Lysy_11
    Mieszka w
    Podhale
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Lepiej dozbieraj do Fl-36, to świetna lampa a może ktoś sprzeda promocyjnie za 500zł, chyba że tak bardzo chcesz mieć nówkę. Też chciałem kupić alternatywe do 4/3, nie warto

Możesz kupić coś takiego...

Allegro

...ale jestem pewien że bedziesz tego żałował.

No i jeszcze jedno, waląc w sufit nie bedziesz miał gwarancji ze nie prześwietlisz. pozatym nie wszędzie można walić w sufit.
    E-system: E-1, E-500, SHLD-2, RM-1, RM-CB1, Fl-50, Fl-36, MF-1, ZD 40-150 3.5-4.5, ZD 40-150 4-5.6, ZD 14-45 3.5-5.6, ZD 70-300 4-5.6
    OM-system: OM-10, OM-20, OM-101, Winder 2, T-32, Quick Auto 310 + Bouce Grip, T-20, Zuiko: 50mm 1.4, AF 50mm 1.8, 135mm 3.5, 28mm 3.5, Soligor C/D: 200mm 2.8, 35-105mm 3.5, Tokina AT-X: 150-500mm 5.6, 80-200mm 2.8, Sigma 400mm 5.6

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jeśli nie zależy Ci na SuperFP to polecam Tumax 386AF, cena 499zł
    Tu cały wątek na jej temat, wraz z testami jakie wykonałem, od strony 3.
    https://forum.olympusclub.pl/topics2...s-a-vt9703.htm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jesli musowo do 500zl to pozostaje jedynie chyba Tumax 386AF. Po sposobie w jaki piszesz o uzywaniu lampy wnioskuje (byc moze blednie) ze chyba lepsza bedzie dla ciebie lampa systemowa z trybem FP. Majac taka lampe masz problem z głowy - system robi za ciebie wszystko. Oczywiscie nie masz nigdy 100% gwarancji ze fotka sie uda bo zawsze moga byc takie warunki ze automatyka zawiedzie ale systemowa automatyka pozwoli na tyle dlugo cieszyc ci sie foceniem ze nabrane w trakcie umiejetnosci pozwola w skrajnych wypadkach skorygowac automatyke tak aby efekt byl zadowalajacy.

Sadze ze FL36 powinieneś kupic juz za okolo 600 zl - byc moze z jakimis groszami a to juz naprawde niewielka różnica.
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    Jeśli nie zależy Ci na SuperFP to polecam Tumax 386AF, cena 499zł
    Tu cały wątek na jej temat, wraz z testami jakie wykonałem, od strony 3.
    https://forum.olympusclub.pl/topics2...s-a-vt9703.htm
    Co to jest SuperFP ? do czego to służy?
    Jak działa automatyka w lampie błyskowej czy moje problemy znikną?
    Co to znaczy zoom w lampach błyskowych no i może mniej więcej jakiś samouczek lub wskazówki jak się korzysta z lampy przy robieniu zdjęć w pomieszczeniach lub na zewnątrz?..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    SuperFP to synchornizacja lampy z krótkimi czasami, poniżej standardowego czasu synchro (w olku E300 to jest 1/160s).
    Poza brakiem tego trybu Tumax pracuje w TTL, odczytuje poprawnie ogniskową, przysłonę i ISO i całkiem nieźle błyska. Ogniskowa w lampie to ruchomy palnik, który daje wiązkę światła o takiej szerokości jaka jest potrzebna dla danej ogniskowej obiektywu, dzięki czemu światło nie jest marnowane na oświetlanie tego czego nie widać i wyraźnie zwiększa sprawność lampy. Odsyłam do wątku o nim, do którego link masz w moim poprzednim poście.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

FL-36

miałem taki sam problem, jednak zdecydowałem sie na FL-36, zakupu dokonałem w USA przez znajomych za 180USD - 40 USD zwrotu ,w sumie wyszło 350 zł + 100 zł za przesyłke
    może pokombinuj w ten sam sposób

http://cameras.pricegrabber.com/dedi...oduct/sv=title

miałem do testów Tumaxa , niestety nie obraca sie w poziomie i moim zdaniem wykonanie jest "chińskie" , jezeli nie masz mozliwości zakupu w USA poluj na allegro , ebay ..... na FL-36
    pozdrawiam
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    virusss, chyba Ci się modele pomyliły. 386 obraca się we wszystkie strony, ma też wyświetlacz i silnik zooma, wbudowany dyfuzor i odbłysnik. LP to 38. Wykonanie niezgorsze.

Oleryk
    Gość
    Pewnie testowałes 880-kę.