PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus omd em5 czy em10 mkii - Co wybrać.

orbiitt
11.10.15, 22:56
Co wybrać omd em5 które jest w hierarchii Olympusa pozycjonowane wyżej lecz jest konstrukcją starsza, czy nowość omd em10 mkii.

And.N
11.10.15, 23:21
Nie pomogę, ale z tego co się orientuje to jakość zdjęć będzie taka sama. Proponowałbym porównać sobie obydwa aparaty i wybrać ten, który ma te parametry (cechy), których potrzebujesz, na których Ci zależy. Choćby przykładowo uszczelnienia. Tych różnic jest oczywiście więcej. Wyboru musisz dokonać sam, tak uważam.

Ario
11.10.15, 23:23
Poczekaj z tym E-M10 Mk2 bo czytałem coś o tym, że wycofali je ze sprzedaży bo jakaś wadę mają i Olympus chce się jej przyjrzeć http://www.optyczne.pl/8886-nowość-Olympus_OM-D_E-M10_Mark_II_-_wznowienie_dostaw_w_listopadzie.html

apz
12.10.15, 07:32
Zadajesz trudne pytanie, nie podajć swoich własnych priotytetów. Z tych dwóch po odrzuceniu E-M1 wybrałem sobie E-M5 Mark-II.

epicure
12.10.15, 12:59
Jeśli możesz żyć bez uszczelnień, to weź E-M10 II.

wyszomir
12.10.15, 13:07
Jeśli możesz żyć bez uszczelnień, to weź E-M10 II.

Bez uszczelnień i poru akcesoriów. W moim przypadku właśnie bark portu akcesoriów skreśla zarówno E-M10 II jak i E-M5 II. Na placu boju pozostaje jedynie starsza generacja E-M5 i E-M1.

epicure
12.10.15, 13:14
Jeśli nie jesteś Markiem Wyszomirskim, to prawdopodobnie nigdy nie wykorzystasz portu akcesoriów ;) W kolejnych modelach już go pewnie nie będzie.

szafir51
12.10.15, 13:19
Jeśli nie jesteś Markiem Wyszomirskim, to prawdopodobnie nigdy nie wykorzystasz portu akcesoriów ;)
plusujesz :)

apz
12.10.15, 16:21
Jeśli nie jesteś Markiem Wyszomirskim, to prawdopodobnie nigdy nie wykorzystasz portu akcesoriów ;) W kolejnych modelach już go pewnie nie będzie. Na pewno wymyślą coś zastępczego, innego.

orbiitt
12.10.15, 18:15
Uszczelnienie to cecha która bardzo mnie skłania w kierunku omd em5. Niestety na em5 mkii w chwili obecnej nie mogę sobie pozwolić.

Peterax
14.10.15, 09:44
Ja bym moze spróbował z Omd em5 mark I, resztę wydał na szkla i gripa. Naprawde fajny sprzęt ja mam em5 i em1 no i pozytywne wrazenie zrobiła na mnie em5. To troche inna liga do EM1 pod wzgledem uzywalnosci ale jakosc fotek podobna, jpegi z Em1 są lepsze i mniejsze szumy w Rawach. Dla mnie ważna jest detekcja fazowa do starych szkiał co pozwala naprawdę uzywać bardzo szybko starych szkieł nawet na zdjeciach seryjnych. Jak ktoś ma jedynie mikro szkła to em5 jest super.